(2100) A kozmetikumok nem csak drágák, de életveszélyesek is

Tibor bá’ online

 

Az amerikai „Live Science” magazinban megjelent egy cikk „A napsugárvédő krémek nagy része nem nyújt védelmet” címen. Ebből kiderül, hogy a kozmetikumokat gyártó cégek a vevőiket simán átverik. Ez arra ösztönözte Shawna Robins  oknyomozó újságírónőt, hogy belevesse magát a témába és érdekes dolgokat talált.

Saját bevallása szerint a szépségápoló iparban csúnya tényekbe botlott, miközben azt vizsgált, hogy a különböző testápoló krémekben tulajdonképpen milyen vegyi anyagok is vannak. Az eredmény megrázó volt. Ugyanis majdnem minden krém tartalmazott egy Paraben névre hallgató tartósítószert.

Itt most megszakítanám Shawna Robins beszámolóját és röviden kitérnék a parabensekre az angol nyelvű Wikipédiára támaszkodva.

Ez itt egy paraben általános vegyi szerkezete, ahol az R = egy alkil csoporttal.  A parabenek a para-hidroxibenzol-sav észterei. Lehetnek: metil-paraben (E-218), etil-paraben (E-214), propil-paraben (E-216), butil-paraben, izobutil-paraben, izopropil-paraben, benzil-paraben és ezek nátriumsói.

Az első három, E-számmal ellátott parabent még élelmiszerben is használják baktériumölő hatása miatt, és mert eddig biztonságosnak tudták. Csakhogy a Wikipédia cikkely egy érdekes figyelmeztetéssel kezdődik, ami szerint: Ennek a cikkelynek a pártatlansága vita alatt áll. Ez pedig azt jelenti, hogy a tudományos megállapításaival nem mindenki ért egyet. Hogy mi ez a vita, az hamarosan kiderül. Most térjünk vissza Sgawna Robinshoz.

Aki kinyomozta, hogy nem rég a tudósok parabentet találtak a női mellrák daganataiban. Tehát a szavatossági idő meghosszabbítása miatt majd minden termékben megtalálható paraben bőrön keresztül felszívódik a véráramba és a szervezetben úgy működik, mintha ösztrogén lenne, azaz ösztrogén receptorokhoz kötődik az női szervezetben, és egy olyan negatív visszacsatoló rendszert alakít ki, amiben az ösztrogénhez kötődő daganatok számára kellemes légkör alakul ki. És ez a vegyi anyag minden kozmetikai kellékben megtalálható, még a „bio” jelzővel ellátott méregdrága szépítőszerekben is, mert rendkívül olcsó az előállításuk.

Robinson szerint a kézbalzsamok tartalmának több mint 60 százaléka a bőrön keresztül, mint a legnagyobb kiterjedésű emberi szerv, felszívódik. Ez pedig azt jelenti, hogy minden egyes alkalommal, amikor egy nő bőrápolót használ a krémbe kevert prezerváló anyag, színező ágens és stabilizátor bekerül a véráramlatába.

Tegyük fel, hogy Robinsonnak tökéletesen igaza van. Ezek után mi az ördögöt csinálhat egy nő? Nos a törvény szerint minden termékre rá kell írni, hogy mit tartalmaz. Vásárlás előtt szépen végig kell olvasni a listát, és akkor mindenki eldöntheti, hogy megveszi-e vagy sem. És még valami, Robinson a napi étkezése mellé felvette a „Kalcium D-Glutarate” táplálék kiegészítőt. Miért?  Mert ez az anyag rákapcsolódik minden toxikus ösztrogénre és kiüríti a szervezetből. Ez által nem tud akkumulálódni azokban a szövetekben, ahol az ösztrogén receptorok találhatók, mint például az emlőkben, petefészekben.

Robinson cikke végén „megajándékozza” az olvasót egy honlappal, ahol 50.000 kozmetikum vizsgálati eredménye található, és javasolja, hogy vásárlás előtt kattintsunk rá: www.cosmeticsdatabase.com és még egy tanács tőle, soha ne bízzunk meg a gyártó cégben, bármilyen híres is legyen.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

3 gondolat erről: „(2100) A kozmetikumok nem csak drágák, de életveszélyesek is

 1. Már elég régóta próbáljuk a káros dolgokat mellőzni a háztartásunkból, de még így is jut be bőven, hogy odafigyelünk.

  Anno pl. a gyerekek samponján gondolkoztunk, hogy mit vegyünk, és amitől mindenki óvott, az a könnymentes sampon, mert abban a vegyi anyagok igazából fájdalomcsillapítók, szóval nem megelőzik, hanem elfedik a problémát, és még egészségtelenek is.

 2. „És ez a vegyi anyag minden kozmetikai kellékben megtalálható, még a „bio” jelzővel ellátott méregdrága szépítőszerekben is, mert rendkívül olcsó az előállításuk” Nem tudom, Amerikában valóban megengedi-e a törvény, hogy bio kozmetikumokba ilyen adalékokat beletegyenek, de az európai minősítési rendszer biztosan nem engedi meg. A minősített natúrkozmetikumok NEM tartalmaznak ilyeneket (pl. Natrue, Ecocert, BDIH, stb) úgyhogy biztonságosan használhatók. Ezerféle kapható itthon is, a sajátmárkások ráadásul elég olcsón. http://www.phytsbio.hu/natur_bio_organikus (dm- Alverde, Rossmann- Alterra, stb.) A natúr dezodorok NEM tartalmaznak továbbá alumíniumsót sem, sok kutatás szerint ez nagyrészt hozzájárul a mellrák kialakulásához.
  A „hagyományos” napozó termékekkel nem csak a parabén a probléma, hanem a kémiai fényszűrők, ezek nagyrészt hozzájárulnak a bőrrák (!) kialakulásához. A natúr naptejekben ez sincs, hanem fizikai fényszűrő, ezek kicsi ásványi eredetű, fényvisszaverő anyagok, ilyeneket nyugodtan lehet használni.

 3. Mostanság Palmitate néven pálmaolajból vajszerüvé alakitott vegyületet használnak sok bőrápolóban. Hogy aztán csak a neve változik ilyenkor mert ez is palmitinsav C16: 0 (Lipid szám) szintén ólcsón előállitható vegyület.

  Lassan semmiben nem lehetne megbizni hiszen olyan nevü összetevőkkel dolgoznak amit megjegyezni se igen lehet.

  Viszont nézem minap a borjumájkrém összetevöit: sertés szallonna, sertés börke, borju máj 22% és a több egyveleg…akkor ez mia fene? Na jó ezt nem külsőleg hanem belsőleg gondoltam de lassan mindent visszatehet az ember vesz a hentesnél borjumájat és nekilát otthon sütni fözni paszirozni.

  A bio kozmetikumok mert mitől lennének bió? mert a chemtréles esső esik mindenhova és ha nem rá akkor azt szivja fel a főldből , az aluminiumot nehézfémeket és a mütrágyát nem tudja a talaj teljesen megszürni. És innen kezdve a bió megjelelőlés nálam: 0
  A saját termesztés annyiban egészséges amennyiben a gazda tudja mit használt fel mennyi a lebomlási ideje.

  Régen vidéken(vas) tiszta disznózsirban felfőztek körömvirágkrémet vagy kamillát és azt tégelybe téve használták.Nem lehetett sokat valóban mert megavasodott. Vagy vajat tejet tejszint használtak. Még 11 éves koromban mikor leégtem a napon tejfőllel kentek be… Tény macerásabb.

  Gyerekek mikor köhögtek és nem szakadt fel tiszta zsirral megkentem 1 papirzsepit és ráragasztottam a mellükre , másnapra szépen felköhögték és abbahagyták a fájó köhögést….

  Naja nem olyan elegáns mint a készen vásárolt de olcsóbb, nincs 1500-5000ig vagy még több és nincs olyan szép a csomagolása. Ugyan akkor nem betegit meg.

  Jut eszembe a mellrák a hónalj dezodorok idejével szaporodott el, aluminium volt benne a permetbe és a kenhetőbe is…ez rőgtön a hónaljban lévő nyirokcsomókba szivodott be gondolom és továbbitotta mindenhová a mérgező aluminiumot.
  Ma már láttam babahintőpor adalékban is.

  Ennyit a multikról és az ellenőrzésről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük