(2093) Gyurcsány Orbán malmára hajtja a vizet

Tibor bá’ online

 

Tíz év alatt (a mai napig) 2437 posztot tettem fel a honlapomra, de még egyetlen egyszer se fordult elő, hogy bármit átvettem volna a közmédiából. Most megtört a jég. Az INDEX-ben megjelent cikk Gyurcsányról annyira jó, hogy én magam is írhattam volna. 😀 Na jó, elég a fényezésből. A cikk minden egyes mondatával egyetértek, legfeljebb más stílusban írtam volna. És akkor fogadjátok szeretettel.

Gyurcsány még mindig nem érti

Hakapeszi Miki

  1. február 5., vasárnap 19:34

Feri soha a büdös életbe nem lesz többé miniszterelnök, Feri a büdös kurva életbe nem váltja le Viktort. Ezt ő magán és néhány ezer hívén kívül mindenki tudta eddig is és tudja az után is, hogy tegnap emberünk faszául beledurrantott a nullás lisztbe.

Úgynevezett évértékelőjéről nehéz a nélkül olvasni, hogy az emberben felmenjen a pumpa. Viktor minden eddiginél durvább ekézésén persze lehet röhögni, jól megmondta a Feri azt, amit amúgy minden jó érzésű ember ebben az országban tisztán lát. Csakhogy onnan bicsaklani kezd az agymenés, hogy majd jön ő és megmenti a hazát. Az emberek többsége rühelli a mostani rezsimet, de szinte senki se sírja vissza Ferit csak azért, mert egy hangyafasznyival kevésbé volt káros figura. Vagy azért, mert ugyan sokkal szarabb politikus, viszont nem építi le a demokráciát.

Ezt persze már néhányszor megírtuk, most viszont egy nagyon fontos pillanatban vagyunk, ha úgy tetszik, döntési helyzet volt Feri számára. A szerencsétlen széthúzó, magát demokratikus ellenzéknek csúfoló bagázs szempontjából tök egyértelmű, hogy vagy összefognak és mindenhol állítanak egyetlen vonzó jelöltet, vagy nem Viktor leváltása, hanem az újabb kétharmad elkerülése lesz a cél. Nagyon fontos lenne megállítani a rezsim további tobzódását 18-ban, mindent ennek kellene alárendelni.

Erre az a Feri, aki a leghangosabban ugatja Viktort, azt is benyögi, hogy akár mindenkivel szemben, egyedül indul a választáson, vagyis tesz egy hatalmasat a Fidesz hatalmon maradásáért. Fontosabb neki az, hogy 5,5 százalék helyett kapjon hatot, hogy egyetlen képviselővel több baszhassa a rezet DK-s színekben a parlamentben, mint hogy az összefogásért küzdene – ha már nem hajlandó eltakarodni teljesen, ami a leghasznosabb lenne az ország számára. Szarom le, hogy mit kavar a baloldal, hogy Lengyel Laca ki akarja-e hagyni Ferit,, ha ez nettó taktikázás, az is baromi káros, ne nyilvánosan üzengessen. Már már rég nem azzal tudnak ezek a faszok Viktor ellen a leghatékonyabban harcolni, ha járatják a pofájukat, hanem ha a legerősebb közös felhozatallal állnak fel a választáson.

Azt mondja Feri, megbűnhődött a hibáiért, de ezen már túl van. Lószart mama, ez a mostani ahhoz hasonló bűn, mint amikor a kamuhegyekkel megnyert 2006-os választás, de főleg Őszöd után nem volt hajlandó időben eltakarodni, ránk hozva a demokratikus rendszer alapjainak lebontását lehetővé tevő kétharmadot.

Már csak azt nem értem, miért csinálja ezt ez a faszi. Kőgazdag, neki pont minden mindegy, de küldetéstudatos félőrültként, magát szociálisan érzékenynek promózva sok szegénnyel kúr ki azzal, hogy hatalomban tartja Viktort. Még ha kritikái nagy része igaz és jogos is, ö a rezsim legnagyobb hasznos idiótája, nem véletlenül nem is támadják már rég a narancsosok.

Ha valóban Orbán ellen, az ország érdekében akar munkálkodni, most igazából pofázás és taktikázás helyett – hasonlóan az LMP-hez és az Együtthöz – álljon bele kőkeményen az olimpiai aláírásgyűjtésbe.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

102 gondolat erről: „(2093) Gyurcsány Orbán malmára hajtja a vizet

  1. A cikkel én is egyetértek, max annyival egészíteném ki, hogy a Gyurcsány talán még 2014ben is több embert tudott megmozgatni mint most. Az utóbbi egy-két évben önmaga árnyékává vált, valószinüleg ő is belefáradt már az egészbe csakhogy máshoz nemigen ért mint ahhoz, hogy pár ezer nyugdijas előtt eljátsza a sármos üzletembert, aki remek beszédeket tart miközben Orbánt szidja. Elhitte magáról, hogy a baloldal egy nélkülözhetetlen vezéralakja. Csakhogy, ahogy múlnak az évek úgy lesz egyre haloványabb ez az egész Gyurcsány jelenség és talán a baloldalon is most jött el az a pillanat, hogy megpróbáljanak végleg megszabadulni tőle.

  2. Vajon mi lehet a fejében?
    Szinte elképzelhetetlen, hogy ne látná ő is a helyzetet, mint a cikk írója.
    Vagy ha mégsem, akkor igen gyatra politikus.
    Vagy abszolút nem érdekli, mi lesz a baloldallal, feláldozza őket kicsinyes bosszúszomjának, ha én nem kellek nektek, akkor dögöljetek meg…

  3. Gyurcsány és Orbán Karinthy megálmodott macskája: „Azt álmodtam, hogy két macska voltam és játszottam egymással.”
    Bizonyíthatatlan és egyben cáfolhatatlan is – ők egymás álellenzéke. Kétfejű sziámiak.
    Két dudás egy csárdában úgy, hogy hol az egyik, hol a másik megy ki a csárda elé bagózni.
    Gyurcsány szétveri a magyar(!) balodalt, Orbán megerősíti az ideiglenesen hazánkban tartózkodó kiválasztottak(!) honfoglaló pozícióit.
    Márió és a varázsló, váltakozó szerepkörben a magyar politika színpadán. A nézők azt hiszik, tragédiára fizettek be – nem veszik észre a darabban a komédiát. A rendező elégedett – majd ha új darab kerül színre, mindkét ripacsot megteszi a „nemzet színészévé”…

  4. 1-3:
    Gyurcsánynak észre kellene venni, hogy már nem partner ebbe a kétszemélyes vetélkedőbe, mert a Fidesz már nem támadja, mert már elég régen nem partner, csak egy letűnt mumus. Erre utal a legújabb plakát Gyurcsány és Vona áll egymással szemben: „egymásra találtak” Magyarul Gyurcsánnyal akarják lejáratni Vonát. Összesen ennyi az értéke.

  5. 2: „abszolút nem érdekli, mi lesz a baloldallal, feláldozza őket kicsinyes bosszúszomjának, ha én nem kellek nektek, akkor dögöljetek meg…”

    Én úgy hiszem, hogy erről van szó, plusz egy jó adag nárcisztikus személyiségzavar.

  6. 1. kérdés: vajon lehet-e valamilyen köze Gyurcsány Ferencnek (MOTIM) a kolontári katasztrófához – a MAL és a MOTIM (Tolnay Lajos és Gy.F.) korábban közösen tulajdonolta Bakonyi Bauxitbányát, a MAL 2010-re erős pénzügyi alapokon állt…).

    2. kérdés: ha netán Gyurcsány érintett a katasztrófa megtörténtében (a katasztrófát kiváltó ok még mindig nem egyértelmű), akkor Orbán (a 2010-es helyhatósági választásokat követő napon történt az iszapömlés) netán segíthetett Gyurcsánynak, hogy kikerüljön a gyanú árnyékából?

    3. kérdés: 2004-ben a külföldi magyarokról szóló népszavazás a Gyurcsány vezette „baloldal” bojkottja miatt elbukott;
    2006. október 23-án, az 56-os forradalom 50. évfordulóját Gyurcsány kormánya szégyenletesen meggyalázta – külföldi rendvédelmi erők bevetésével szétverette; e két momentum hajthatta a FIDESZ és így Orbán malmára a vizet a 2010-es választásokon?

  7. Meggyőződésem szerint Gyurcsány az orbán (szándékosan kisbetűvel!) trójai falova.

  8. 7: „az orbán (szándékosan kisbetűvel!) trójai falova”

    Szerintem meg GyF magától ilyen hülye. Ami persze ellentmondás, mert igazából egyáltalán nem hülye… Viszont egyértelműen klinikai eset, kezeltetnie kellene magát, súlyos személyiség-zavarban szenved.

  9. Úgy tűnik, Gyurcsány jobban tart egykori párttársaitól, mint Orbántól.
    Nagyon úgy néz ki, hogy neki a baloldali konkurrencia többet tud ártani, mint a mostani kormány.
    Talán pont a 4-es metró körüli botrányban van benne úgy, hogy egykori elvtársai számára remek bűnbak lehetne.
    Szanyi már mondta, hogy ő börtönbe küldené a bűnösöket.
    És Orbánnak nyilván nincsennek olyan bizonyítékai, mint a szociknak…
    Tehát Gyurcsánynak csak úgy smakkol a kormányváltás, ha ő osztja a lapokat.

  10. Az értékelésekkel(Tibor bá+hozzászólók) messzemenően egyetértek. Pici hozzáfűznivalóm van. MI MAGYAROK ILYEN NÉP VAGYUNK. Sem összefogni, sem egyetérteni nem fogunk soha. De ezzel a véleményemmel sem fogunk egyetérteni.Mert mi mindenhez jobban értünk, mint a világ bármely népe. Minden nép hülye hozzánk képest.Melyik nép tud nálunk jobban irigykedni? Melyik nép tudja jobban utálni az összes más nemzetet? Na ugye. Nincs jelentkező.Ha van rajta sapka azért, Ha nincs rajta sapka azért. Mi már a PIRÉZEKET is utáljuk mert pirézek. Az a szűk (3 % becsülöm) értelmiségi sem tud megegyezni.(kivételek persze vannak 0,5 % ) mert ilyennek született, ilyen szülők nevelték, iskolába ezt tanulta. A szülei, még emlékeznek Dózsa Györgyre és a többi (megtorlás jellegű) társadalmi helyzetre. VERBŐCZI! stb. Sajnos maradunk kompország, Így szeretünk Magyarország. Szomorú üdvözlettel Albert

  11. „Az idő megszépíti az emlékeket” Ez a megállapítás szinte mindig működik, kivéve Gyurcsányt. Valahogy az idő múlásával is öt csak egyre jobban utálni lehet.

  12. Valóban úgy néz ki, Feri összefogott Viktorral, erre a viselkedésre nincs más magyarázat.

  13. 13: Na ugye, mondta, hogy nem lesz egyetértés! 🙂

    Fogalmazáson bizonyára lehet csiszolni, de én is úgy gondolom, hogy bizonyos körökben a magyarságról egy túlidealizált kép, – míg más körökben egy túl sötétre festett kép van a fejekben.

    Annyi biztos, hogy racionális kép, na az sehol nincs.

  14. 12. Ciki

    Az igazat megvallva, Feri az egyik garancia arra, hogy a baloldal képtelen legyen összefogni. Nyilván ezért vigyáz rá Orbán annyira, és nem csinál belőle mártírt.

  15. Gyurcsany ezzel a kokemeny nyilatkazataval a bionytalanokbol akar 3-4 % ra is szamithat…
    Ez volt a nr1 cel..
    Nr2 nem akar ME lenni….
    Nr3 mindenaron elhajtani a mini ducset a faszba..barmilyen kozos kombinacioval………
    Nagyon jol tudja ez az utokso esely.ehhez viszint Rá szukseg van.
    Legnagyobb esszu az ellenzeki oldalon……
    Bokros merheto talan hozza……!!!!..

  16. 16. Jarisz

    „Legnagyobb esszu az ellenzeki oldalon……”

    Hát ez az…
    Amíg ez a legnagyobb eszű, addig a minidúcse nyugodtan alszik.

  17. 15. Attila.
    Ettől azért több van ebben. Mikor valami kezdene kialakulni az ellenzék soraiban, mindig benyomja ahisztit, mint most legutóbb is.
    Minden jel arra utal, hogy ezek megegyeztek privátban, mint a „jórendőr, rosszrendőr” játék a filmekben. 🙂

  18. 18. Ciki

    Lehet hogy igazad van.
    Talán ez lehet az elszámoltatás elmaradásának az „ára”.
    Hogy mennyire tudatos, azt nem tudom, szerintem inkább felismerték saját érdekeiket.
    Gyurcsány patásorbánoz, mert ez tetszik egy rétegnek, Orbán meg hagyja, mert szépen megosztja a baloldalt.

  19. Re:10
    Turáni átok lejárt pár éve, kell még néhány év mire helyére billen minden. Minden esetre a baloldal hanyatlása erősen utal arra, hogy a néplélek nem kér többé belőlük.

    Nem akarom a Kiskondást(Orbán kódszava a nyirkai jóslatban) védeni, de még mindig jobb mint a Paprika Jancsi(Gyurcsány kódszava a nyirkai jóslatban). Avagy a vakok között a félszemű a király, még…

  20. „turáni átok” és „nyirkai jóslat” :-O 😀

  21. 21: nézz utána, főleg a nyirkai jóslat érdekes.
    (mondom mindezt full racionális gondolkodóként)

  22. Tibor bá’ 2014-ben írt egy „Orbán malaca” című posztot. Ott tippeltünk ki volna jó miniszterelnök a baloldalon. Én Botkára szavaztam Szita mellett. Ezt ma is tartom és ha a baloldal valódi baloldal lenne és nem ilyen undorítóan neoliberális, akkor Botkával győzhetne, sőt még ennek az eszetlen gyűlölködésnek is véget vethetne Magyarországon.

    …és igen! Jelenleg inkább a Kiskondás. 😀

  23. Ja, igen, nekik az olimpia is csak annyi, hogy szerintük ez egy újabb szeg a Viktor koporsójába. Nevetséges ez a bagázs. Ezért fognak újra és mindig veszteni, nem az összefogás hiánya miatt. 🙂

  24. 10. zolema114
    Én dolgoztam már románokkal, franciákkal, németekkel, hollandokkal, norvégokkal és angolokkal (másokkal is, de leggyakrabban ezekkel). Nem tapasztaltam olyasmit, hogy összetartóbbak, valamint kevésbé önteltek, irigyek és soviniszták lennének, mint mi…sőt. Nem vagyok melldöngető vérmagyar, de azt vallom, hogy a világ legkíválóbb nemzetei közé tartozunk. Sajnos „meg vagyunk áldva” „belső” kritikusokkal, akik állandóan azon dolgoznak, hogy a néplelket rombolják és eltüntessenek minket a történelem színpadáról, szomorúan látom, hogy a Te gondolkodásmódodat is sikerült befolyásolniuk. Szerintem mi vagyunk a világon az egyetlen olyan nemzet, amelynek kötelező „tananyag” az önutálat. A történelmünket is állandóan felülvizsgáljuk, az iskolákban csak a vereségeinket tanítjuk, bezzeg más nemzet, ha nincs dicső történelme, akkor kitalál magának (nem is kell olyan messze menni a térképen, hogy ilyet találjunk). A himnuszunk is egyedi, egy keserves siratóének, szemben a „normális” nemzetek harcra buzdító indulóival. Nem akarom tovább ecsetelni, a lényeg az Albert, hogy ne legyél szomorú, nem a nemzettel van baj, hanem az évszázadok óta a nemzetet megnyomorító haza- és nemzetáruló vezetőkkel.

  25. 25. proton

    Teljesen egyetértek !
    Minden népnek joga van büszkének lenni, de ha mi próbáljuk, akkor közülünk kiabálnak egyesek a leghangosabban, hogy fogjuk be a pofánkat.

    Nyilván tudatában kell lennünk erényeinknek és hibáinknak, de tudnunk kell, hogy van egy kicsi, de annál hangosabb ellendrukker csapat.

  26. Kedves Proton 25. Elfogadom ,sőt megköszönöm az észrevételedet, sok dologban igazad van. De az Istennek sem tudom hová tenni a Román nép váratlan? összefogását, tüntetését, a jelenlegi helyzetben. A Cauceskus eseményeket még el tudom fogadni, hogy a titkosszolgálat betette a kezét az események szervezésébe. De most is a titkosszolgálat szervezi a tüntetést??? Mitöl bátorodtak fel a román (és magyar) emberek, hogy ezrével napok óta tüntetnek.Itt a blogon sok nálam olvasottabb, több idegen nyelven beszélő tájékozottabb értelmiségi van. Ezt az egy eseményt magyarázza el nekem valaki. Komolyan kérdezem, mert nem értem, mitöl robban a puliszka????. Azt nem kérdezem, hogy a lecsó miért nem robban. Azt a világ egyetlen hárombetűs gumitalpu szolgálata sem tudja. Vállukat vonogatják!!! De a puliszka az számomra GYATLOV eseményekkel azonos szintű rejtély. A kérdésem komoly, öszinte segitséget kérek. Előre is köszönöm!!!

  27. Azért az új román kormány alaposan beletenyerelt a „puliszkába”. Gyakorlatilag átnyomtak egy amnesztiatörvényt a korrupció miatt elítélt haverjaik felmentésére. Anno az öszödi beszéd után nálunk is volt balhé, pedig az kisebb léptékű dolog volt ehhez képest.

  28. 27. zolema114
    A romániai emberek nem felbátorodtak, hanem felháborodtak, kiverte nálu(n)k a biztosítékot az új kormány legutolsó sürgősségi rendelete, amelyet sunyi módon, kedden ÉJJEL 1 órakor jelentettek meg a Hivatalos Közlöny-ben, és amelynek az lett volna a következménye, hogy egy csomó korrupció miatt elítélt politikus/polgármester amnesztiát kapott volna.

    http://www.maszol.ro/index.php/belfold/76032-surg-ssegi-rendelettel-modositotta-a-kormany-a-buntet-torvenykonyvet

    A „puliszka” kapcsán pedig azt mondhatom, hogy (sajnos) a román nemzet egy fiatal, életképes és erős nemzet, nem szabad alábecsülni őket…

  29. Gyurcsánytól nem azért kellett a gazdáiknak megszabadulni, mert nem akarta kiszolgálni őket megfelelően.
    Nem a mértékkel, hanem a minőséggel volt gond. Ezért inkább belementek egy kevesebbe, de biztosba. Arra nem számítottak, hogy az utód a nemzetállam Izraelre támaszkodva, meg tudta növelni velük szemben a mozgásterét.
    Gyurcsány meg azóta sem változott (persze, hiszen nem is tud).
    http://spiler.blog.hu/2017/02/08/a_lotyaszaju_gyurcsany_csunyan_lebuktatta_a_kamucivil_allamfojeloltjuket

  30. 29. proton

    „hogy egy csomó korrupció miatt elítélt politikus/polgármester amnesztiát kapott volna.”

    Azért a dologban van egy olyan csavar, hogy főleg azok lettek lecsukva korrupció miatt, akik az amerikai „felügyelőknek” nem tetszettek, azaz elég szelektíven.
    Ugyanúgy a magyarlakta vidékeken is a karakánabb polgármesterekre húzták a korrupció vádját.

    Szóval szép dolog ez a korrupció elleni harc, de ezt is lehet korrumpálni, hogy csak a „nemkívánatos” elemekről derül ki hogy korrupt…

    Jó lenne tisztábban látni ebben a dologban, mert így elég zavaros.

  31. 32.Attila (PV)
    Én úgy tudom, hogy kivétel nélkül minden párt érintett volt a korrupciós perekben és azért volt olyan nagy szükség a népmegmozdulásra, mert ennek az amnesztia ügynek nem igazán voltak ellenzői politikai berkekben.

  32. PROTON Köszönöm az információt, de valahogy úgy néz ki hogy a román emberek kevésbé bizalmatlanok egymás iránt és kevésbé atomizáltak, inkább hajlamosak a kooperációra, inkább hajlamosak az önszerveződésre,a racionalitást jobban figyelembe veszik, és szolidaritást megtapasztalták, és most megpróbálják érvényesíteni. És úgy látszik ez most működik.Persze ez az ÉN véleményem az összes tévedés fenntartása mellett. Úgy tűnik itthon ezt nem tudjuk érvényesíteni, a magyar rendszer a félelemre épít. És sikeresen. Nem mer elmenni a nagymama szavazni, mert az unokája elvesztheti az állását. Kis falu, mindenki ismer mindenkit. Ez az én magánvéleményem, megosztottak az emberek, és nem látom a kiutat. Nagyon szomoru vagyok.ALBERT

  33. Tibor bá: Sokat gondolkodtam ezen a poszton. Valóban nem lehet ellentmondani az Index-en megjelent írásnak, mégis amondó vagyok, hogy elhamarkodtad az elved feladását a poszt átvételével. Lényegében Gyurcsányt ekézi, ami nem újdonság. Akkor adnék helyet a blogodon a posztnak, ha csak Gyurcsány, egyedül Gyurcsány maradna ki az ellenzék összefogásából. Erről pedig nem beszélhetünk. Fel tudunk mutatni valamiféle arányszámot, hogy mekkora mértékben vesz részt az ellenzék szétverésében? Ha nem lenne Gyurcsány, akkor az ellenzék összefogna? Jobbikban történt változásokról érdemesnek tartasz esetleg egy posztot írni? Ha most lennének a választások kire tennéd a voksod?

  34. 35: „Ha nem lenne Gyurcsány, akkor az ellenzék összefogna?”

    A baloldali – kérdés, kik tartoznak oda.
    GYF kizárólag olyan „összefogást” tartana elfogadhatónak, amiben ő a vezérürü – a többi párt (és a szavazók) meg nem akarnak ilyet.

  35. 36. Ezt már sokszor leírtuk. DK nélküli ellenzék sem fog össze. Még csak meg sem próbálják. Egy olimpia ellenes aláírásgyűjtést még nem tartok összefogásnak.

  36. 35:
    Az ellenzék összefogásának logikus lépései vannak. Az első lépés (amit nagyon sokan, nagyon helyesen látnak) az lenne, hogy Gyurcsány vegye a kalapját és tűnjön el a politikai élet bal fenékén. Akkora hibákat követett el a múltban, ami nem behozható. Jelenléte sokkal több kárt okoz, mint hasznot (mert ez utóbbi nulla).

    Nem tudom észrevetted-e a blogomra én teszem fel a posztokat, és ezt a helyzetet nem kívánom megváltoztatni. 😀

    Ha a helyzet így marad, és nem lesz valami gyökeres változás, nem fogok szavazni. Itt mindenki elképesztő mértékben korrupt, és aki nem volt még az, mert nem volt pozícióban, az alig várja, hogy lophasson.

  37. A magam részéről nem értem Tibor bá’, hogy ebben a „cikkben” mi akkora durranás, hogy át kellett venned. Az Indexet még csak-csak megértem, mert az egy fullgagyiszajhalibsimédium. No, de Tibor bá’ blogja egy igényes, alternatív világnézetet képviselő felület, amit nem kellene besározni egy – egyébként másik blogról átvett – igencsak átlag alatti írással! Bocsánat, ha túl szigorú lennék!

  38. A poszt miatt (talán mazochizmusból) meghallgattam egy friss Gyurcsány beszédet saját tábor előtt. Eszerint Őszödön új korszak kezdődött, és azóta tudjuk, hogy az igazság az ő oldalukon van. Időnként indulatos kitörés után pátosszal telten felvillantotta a saját szándékaikat. Nekem állandóan az a jelenet ugrott be, amikor a Grease című musical-ben az edző az iskola előtt taglalja, hogy fogják legyőzni a másik csapatot, aztán miután már a ledarálásnál tartott, akkor érzelmesen hozzátette, hogy aztán hazajövünk, és megkondítjuk a győzelmi harangot. Nekem Gyurcsány most is nagyon mesterkéltnek tűnt, de a közönségnek úgy tűnik, tetszett. Sok dologban jogosan kritizálta Orbánt, de néha elszaladt vele a ló, és persze az ő szájából elég hiteltelen volt a kritika.

    Szerintem, ez az ember még mindig azt hiszi, hogy a nép ezt még beveszi, és Orbán eltávolítása után belőle még lesz valaki.

  39. 39:
    Nem voltál szigorú. Elmondtad a véleményedet, amivel én nem értek egyet.

  40. 34.
    Albert, én itt születtem és itt élek közöttük. Nem tudom megerősíteni a románokról alkotott képedet. 30%-ban magyarlakta a város, ahol élek, mégis magyar a városvezetés, mert a románság nem képes összefogni. A mostani történések bármelyik országban tüntetéseket eredményeztek volna, amúgy a románok csak akkor fognak igazán össze, ha a vezetőik ellenséggel riogatják őket (peldául a magyarok vissza akarják foglalni Erdélyt, vagy a székelyek TERÜLETI autonómiát akarnak Románia szívében). Hidd el, hogy mi sem vagyunk rosszabbak a többieknél, csak állandóan ezt sulykolják a fejünkbe a médián keresztül és a végén nagyon sokan el is hiszik. A nagymamát pedig nem értem, hogy miért fél egy titkos szavazásra elmenni… Én úgy látom, hogy a magyar, meg a román rendszer jelenleg nem a félelemre épít, hanem arra, hogy ennek a két népnek iszonyatosan magas a tűréshatára és hogy az európaihoz viszonyított relatív alacsony életszínvonala miatt kicsi a mozgástere.

  41. Gyurcsány azért a baloldalnak is jól jön.
    Rá lehet fogni, hogy miatta nincs „összefogás”, ő a nagy siker akadálya…
    Pedig eleve nagyok az érdekellentétek. Szegény Botka hiába jó fej, és sikeres tanácselnök… ehem… polgármester, de egy fecske nem csinál nyarat a baloldalon…
    Szóval nagyszerűen lehet ekézni kórusban Gyurcsányt, és nem muszály arról beszélni, hogy se rátermett politikusok, se koncepció nincs a baloldalon…

    És ilyen Jolly Joker kevés van, ami egyformán hasznos az ellenzéknek és a kormánynak is.

  42. Kedves Proton. Elfogadom a véleményedet, bár egy kicsit zavar, hogy úgy gondolod, hogy a magyarok váltották ki azt a hatalmas tüntetést, vagy én értem félre, de innen úgy tűnik több volt ott a román mint a magyar. Rosszul gondolom? Te élsz ott, jobban tudod megítélni. Azt viszont nehezen tudom elképzelni, hogy itt nálunk a negyede is összejönne. De mondok kivételt.(tudományos fantasztikum !!!) Rendeletben az összes nyugdij jellegű kifizetést 40% al csökkenteni,az összes élelmiszer ÁFÁ-ját 50% al felemelni. A mobiltelefon és internetes szolgáltatás teljes összegét duplájára emelni. Bevezetni, hogy a külföldre kivándorlók itthon maradó ingatlanát azonnal állami tulajdonba venni, a bennlakókat vidékre kitelepíteni. Fellebezés nincs. Talán, talán ekkor támadna egy nagyobb morgolódás. Figyelem!!!Ez ma még tudományos fantasztikum.És eléggé hézagos. De van még ötletem.Üdv Albert.

  43. Re:44
    Emlékezz a netadós tüntetésre…
    Mai fiatalság azért nem megy tüntetni, mert nem érzi magáénak az ügyet, bezzeg a netadó. Viharos gyorsasággal visszavonták a tervezetet, ettől keményen berezeltek Orbánék.

    Nem a kisnyugdíjas öregekkel lehet/kell forradalmat csinálni, ehhez fiatalok kellenek, akik még érdektelenek a témában.

  44. 43: „Rá lehet fogni, hogy miatta nincs “összefogás””

    Ez egy jó meglátás, de mint tudjuk, a puding próbája…

    45: „fiatalok kellenek”

    A fiatalok köszönik szépen, de nem jönnek haza forradalmat csinálni… jó nekik Londonban, meg erre-arra a világban.

  45. 46. Observer

    Lenne igény magyar baloldalra, de nem arra a társaságra, akik a többesszámot adták a „hazudtunk éjjel-nappal”-ban.

    Pontosan ez a társaság a gátja, nyilván Gyurcsánnyal az élen, hogy Orbán bele fog kövülni a kormányba.
    Látod, Vona is, aki szimpatikusan kezte, ezekre fanyalodik, mert nincs más…

  46. 44. zolema114
    Félreértetted, nem gondolom úgy, hogy a magyarok váltották ki a tüntetést.
    A sci-fi szcenáriódról azt gondolom, hogy ilyen rendeletekre a válasz nem morgolódás lenne, hanem vérontás és lámpavas.

  47. 47: „Lenne igény magyar baloldalra”

    Főképp tisztességes politikusra lenne igény, aztán mindegy lenne, hogy melyik oldal.
    Persze ez már az utópia kategóriája. 🙂

  48. 49. Observer

    „Persze ez már az utópia kategóriája. ? ”

    Nem tudom.
    Könnyű tisztességes politikusokról álmodozni a partvonalról…
    De… Őszintén… Meddig élne meg egy (több???) tisztességes politikus ebben a világban? Meddig élne meg velük együtt az ország?

    Valahogy furcsának találom, hogy a „tisztességes” emberek tördelik a pálcákat, de egyik se „áldozza fel” tisztaságát, hogy alámerüljön és megpróbáljon változtatni…
    Ha önként engedjük át a döntést a csirkefogóknak, akkor miért csodálkozunk?

  49. 50:
    Arra várok Attila, mikor fogod nem csak belátni, de egyenesen hirdetni, hogy a szocializmus építése messze tisztességesebb volt mind a Horthy-féle, mind pedig az Orbán-féle antiszocializmus. Ekkora szemétséget, igazságtalanságot, embertelenséget, és hazaárulást a létező szocializmus nem csinált. És igen, az állam gondoskodott arról, hogy a buta tömegek túl nagy marhaságba ne keveredjenek. Ha egy rohadt 1300 forintos porszívóra akart valaki OTP hitelt felvenni, utánanéztek, hogy ki tudja-e nyögni magából a részleteket. Büntették, ha valakinek nem volt munkahelye, nem pedig tízezer számra lökték ki az embereket a munkából. Mínusz 15 fokban senki se aludt aluljárókban. Nem hűltek ki idős emberek saját, fűtetlen otthonukban, És 27 %-os ÁFA helyett az alapvető élelmiszereket szubvencionálták. Horthy alatt az én apám is az uralkodó osztályhoz tartozott. Mint „egyéb” származásút, nem vettek volna fel az egyetemre. Szóval lenne elég okom nem szeretni őket, de a tények makacs dolgok, mert tények maradnak.

  50. 44: Ugyan már, 2006-ban csak nyilvánosságra került az őszödi beszéd, és rögtön kint voltunk az utcán kb. egymillióan. Csak senki nem állt mögé, így aztán nem is lett belőle semmi. Feri tojt rá, hogy mit gondolnak róla az emberek.

    Az emberek nálunk is kimennek az utcára, ha végképp felháborodnak.

  51. 52: „rögtön kint voltunk az utcán kb. egymillióan”

    Miért, mi nem tetszett benne?

    És egyébként végighallgattad, vagy megelégedtél a kiragadott részletekkel?

  52. 51. Tibor bá’

    Megértem, hogy neked a gulyáskommunizmus volt a legélhetőbb időszakod.
    Többször írtál róla.

    Sokan nosztalgiáznak a pálinkás bárgyú időszak után, mert nem vették észre a 4 millió abortuszt, (évi 200 000, és még ma is 30-35 000 körül van), azt, hogy a rákos megbetegedések a háború utáninak az 5-szörösére emelkedtek, a születéskor várható életkor pedig bőven az osztrák alá, az a népesség, ami a két világháború, Trianon, és 56 körül még képes volt növekedni, a Kádár-korszakban fordult csökkenőre, meg hasonlók…
    Ekkor indult be az agyszivattyú, ekkor lett menő a magyarfikázás is.
    Igen… Sokakat megtéveszt, hogy cukorral (rákkeltő pálinkával, ipari hulladék üzemi kajával, meg agysorvasztó propagandával) volt bevonva a halálos pirula…

    Mint a békák, szépen főttünk a melegedő gulyásban… Szerencsére a tűz le lett kapcsolva a fazék alatt, és most megy a nosztalgiázás, és egyesek vissza akarnak ugrani, melegedni még egy kicsit…

  53. 54:
    Tévedsz. Nekem most sincs gondom a megélhetésemmel. Nem magamról beszélek. Viszont te az én fajsúlyos felvetésemre az abortuszok számával válaszolsz. Már a hatvanas években az egyszerű gépírónők színházba járhattak, könyveket vehettek, nyáron nyaralhattak (de nem mehettek Nyugatra), szinte bagóért utazhattak Népi demokráciákba. Nem dúskáltak a javakban, de kelelemesen, kényelmesen, szinte gondtalanul éltek, nem volt bizonytalan a jövő. Ja… és nem érdekelte őket hány nő ment abortuszra.

  54. 55: Én ezt értem, Tibor bá, de azért elég egyértelmű, hogy baloldalon dobog a szíved. 🙂

  55. 56:
    Ez nem jelent semmit. Én tényeket írok le, nem véleményt, főleg nem baloldali szívdobogást.

  56. 51: annyira jo volt a szocializmusban, hogy vasfuggonnyel kellett bent tartani az embereket. Az allam csak folyamatos, kozvetlen eroszakkal tudta fenntartani a hatalmat. Amit te egyenlosegnek hivsz, az nem volt mas, mint egy hazugsagra es erkolcstelensegre epitett sunyi megegyezes – kussolsz es hagyunk vegetalni.

  57. 58. Gmarko „kussolsz es hagyunk vegetalni”

    Pontosan ugyanúgy, ahogyan napjainkban is. 😀

  58. 55. Tibor bá’

    „Nem dúskáltak a javakban, de kelelemesen, kényelmesen, szinte gondtalanul éltek,”

    Ez volt a lassú főzés, a porhintés, főleg a fővárosi irodákban működött, miközben vidéken irtották a nemzetet.
    Kiszámolták, hogy kommunista módszerekkel képtelenek fenntartani egy 10 millós állam gazdaságát, ezért szinte reklámozták az abortuszt, és lerothasztották az egészségügyet, hogy túl sok nyugdíjjat se kelljen kifizetni… Főleg falun, mert ott nem annyira szembetűnő.
    Leginkább a korábbi tehetősebb parasztokat ültették a traktorra permetezni, védőfelszerelés nélkül… Ritka volt amelyik megélte a nyugdíjjat.

    Szinte hihetetlen, hogy vannak akik szerint jobban jártunk a szovjetekkel meg Rákosival, Kádárral, mintha mi is követhettük volna azt az utat, amit az osztrákok… mert azt ugye nem tagadhatjuk, hogy az osztrákok termelési módja hatékonyabb volt, és egy idő után az osztrák proli is jobban élt, mint a magyar öntudatos proletár, akinek a munkáshatalom időnként adott egy SZOT üdülési utalványt.

  59. 59: Részben igazad van, ami most a szemünk láttára épül ki itthon, az megint az állam öncélú túlburjánzása, csak ezúttal nem szocialista, hanem fasiszta irányba, némi nemzeti mázzal leöntve.

    Ennek ellenére az egyén szabadsága szempontjából a mai Magyarország jobb, mint a szocialista. Végszükség esetén legálisan ki lehet vándorolni. Még.

    60: Na végre egyetértünk valamiben!

  60. 58 & 60:
    Ti csak nagyívű szövegeléssel csapkodtok. Én tényeket közöltem. Azokat tessék cáfolni! Pl. a kb. 60.000 hajléktalant. A sok százezer család reménytelen eladósodását. (10 milliós kölcsönre 30 milliót kell visszafizetni)És csak a történelmi hűség kedvéért. A „vasfüggönyt” 1956 nyarán felszámolták, és hol volt akkor még a gulyás kommunizmus, de persze elehet vele csapkodni. — Azért az érdekes, hogy a neokonok (és titeket nyugodtan oda lehet sorolni) támadják Trumpot az abortusz ellenessége miatt. Attila itt meg azzal a marhasággal áll elő, hogy Kádárék szándékosan irtotték a nemzetet abortuszra hajszolással. Na, ezt nevezem én „csapkodásnak”. gmarkó pedig „hazugsággal” operál, miközben Orbán száját más se hagyja el. Erre mondják a klasszikusok, ne elmentek ti a picsába! Ez nem vita, ez blöffölés. —- Befejeztem!

  61. 62: Nem tudom mi alapján következtetsz arra, hogy támogatom Orbán politikáját, amikor itt fentebb fasisztáztam le…

    „56-ban lebontották a vasfüggönyt” 🙂 Csak „átmenetileg” itt maradtak a ruszki csapatok. 😀

    Én is tényeket közöltem. A kommunizmus egy gonosz ideológia. Az államizmus legveszélyesebb formája. Amit ennek az ideológiának a nevében nálunk kiépítettek, az számomra elfogadhatatlan.

    Nem fogom cáfolni a 60 000 hajléktalant, mert én is látom őket. De az, hogy élnek közöttünk szegények, nem legalizálja a hazug államformát.

    A devizahiteles példádat nem értem, korábban te magad írtál a felelőtlen adósokról és a kimentésük igazságtalanságáról azokkal szemben, akik nem adósodtak el.

    Engem légyszíves ne sorolj sehová, amíg én sem teszem ezt veled.

  62. Budapest belvárosában éltem sokáig. Megfordult ott mindenféle népek. A görnyedt, kushadt testtartás, a falmelletti közlekedés nagy általánosságban ránk volt jellemző. Én itt sem vagyok, én nem láttam semmit, én nem hallottam semmit, abból baj nem lehet működési módba kapcsolt a Magyar. A nyugati turista egyenes testtartása és felszegett feje messziről elárulta, ő nem hazánk fia.

    A Deák téren van egy templom. Ismerjük milyen az osonva haladás. Nos a papok pont így használták a járdát a szocializmusban.
    Rendszerváltás után néhány hónappal történt, ha nem lépek félre a pap elől a járda közepén, akinek a biblia már ott virított a kezében, akkor simán nekem jön. Egyenes derék, felszegett fej, szent könyv a kézben.

    Tök mindegy, ki, kinek segít be, hogy hatalmon legyen, a hajónk már elment. „Habár felül a gálya, s alul a víznek árja, azért a víz az úr” Mára ez a gálya elsüllyeszthetetlenné vált.

  63. 62. Tibor bá’

    „Attila itt meg azzal a marhasággal áll elő, hogy Kádárék szándékosan irtotték a nemzetet abortuszra hajszolással.”

    Akkor ugyan mondd már meg, hogy 1952 és 1963 között miért szászszorozódott meg az abortuszok száma?
    És mostanra miért esik vissza?
    Mi lehetett az oka, hogy az anyák ennek a szuper rendszernek nem akartak gyereket szülni?
    Nem beszélve arról, hogy ehhez kellett egy „újjonan kinevelt” politikailag képzett orvosgárda is, mert a régi erre nem lett volna hajlandó…
    Nézd meg: Ha az az egymillió gyerek megszületik 55 és 62 között, a csodás kommunizmus összerogyik…

    És 1965 és 1985 között miért nőtt 40%-al a halálozás, ami 2000 ota mutat lassú csökkenét ?

    Év – – Abortuszok száma

    1950 – 1 707
    1951 – 1 700
    1952 – 1 700
    1953 – 2 800
    1954 – 16 300
    1955 – 35 398
    1956 – 82 463
    1957 – 123 383
    1958 – 145 578
    1959 – 152 404
    1960 – 162 160
    1961 – 169 992
    1962 – 163 656
    1963 – 173 835
    1964 – 184 367
    1965 – 180 269
    1966 – 186 773
    1967 – 187 527
    1968 – 201 096
    1969 – 206 817
    1970 – 192 283
    1971 – 187 425
    1972 – 179 035
    1973 – 169 650
    1974 – 102 022
    1975 – 96 212
    1976 – 94 720
    1977 – 89 096
    1978 – 83 545
    1979 – 80 767
    1980 – 80 882
    1981 – 78 421
    1982 – 78 682
    1983 – 78 599
    1984 – 82 191
    1985 – 81 970
    1986 – 83 586
    1987 – 84 547
    1988 – 87 106
    1989 – 90 508
    1990 – 90 394
    1991 – 89 931
    1992 – 87 065
    1993 – 75 258
    1994 – 74 491
    1995 – 76 957
    1996 – 76 600
    1997 – 74 564
    1998 – 68 971
    1999 – 65 981
    2000 – 59 249
    2001 – 56 404
    2002 – 56 075
    2003 – 53 789
    2004 – 52 539
    2005 – 48 689
    2006 – 46 324
    2007 – 43 870
    2008 – 44 089
    2009 – 43 181
    2010 – 40 449
    2011 – 38 443
    2012 – 36 175
    2013 – 34 891

    Bocs a hosszú listáért, de szerintem a számok megdöbbentőek…
    Már csak formailag… 4 év alatt 4 számjegyről 6 számjegyre…
    Tudhatott valamit ez a Kádár !

  64. 60: „Szinte hihetetlen, hogy vannak akik szerint jobban jártunk a szovjetekkel meg Rákosival, Kádárral”

    El vagy tájolva. Nem hiszem, hogy egy demokratikus nyugati rendszert ne fogadott volna el a szovjet megszállás helyett örömmel mindenki.

    DE – ha nincs szovjet megszállás, akkor valószínűleg lett volna a Horthy rendszer restaurációja, korlátozott választójoggal, visszaállított nagybirtokokkal, három millió koldussal. Lópikula demokráciával.
    Persze ez nem biztos, hogy így lett volna – mondhatnád.
    Hát akkor nézz körül, mert Orbán éppen ezt csinálja, lényegében a Horthy rendszer „jogutódjának” tekinti a kormányát. Nyirbálja a demokratikus intézményrendszert, kialakultak a nagybirtokok, korlátozódik a szólásszabadság, stb. stb.

    Amit Tibor bá’ ír, annak meg az a lényege, hogy a szovjet által megszállt országban Kádár kihozta kb. azt az életszínvonal maximumot, ami egyáltalán lehetett. És csak emlékeztetőül: a nyugat eladta Magyarországot a Szovjetuniónak, lófasz volt nekünk, nem választási lehetőség a nyugati demokrácia és szovjet rendszer között. Csak ezt képtelen vagy felfogni.

    65: „Akkor ugyan mondd már meg, hogy 1952 és 1963 között miért szászszorozódott meg az abortuszok száma?”

    Hát neked erősen beszűkült a látásmódod. 😀

    Egyrészt előtte nem lehetett legálisan, mert az egyház tiltotta, nem volt még statisztika sem.

    A Ratkó-korszak idején – gondolom, arról sem hallottál – nemigen volt abortusz…
    Aztán vajon hallottál-e a 60-as évek szexuális felszabadulásáról? Kefélt mindenki mindenkivel – kérdezd Tibor bá’-t… 🙂
    Persze megvolt a következménye… megugrott az abortuszok száma /még nem volt hatásos fogamzásgátló, csak koton, ami vagy volt nálad, vagy nem/. Az akkori kormányzat meg nem kuruzslókhoz küldte a nem kívánt terheseket, hanem beengedte a kórházba. És jól tette…

  65. 65:
    Nem az nekem a bajom veled, hogy hosszú a listád, hanem az, hogy korlátolt vagy.
    Az abortuszok számát sok minden befolyásolja. Szerinted csak egy: Ki akarják irtani a nemzetet.
    Valójában, ezek befolyásolják (a teljesség igénye nélkül)?
    1) Tilalom. Ratkó alatt 10 év börtön járt annak az orvosnak, aki elvégezte.
    2) Fogamzásgátlási lehetőségek. Rákosi alatt nem lehetett kapni kotont. Nem lehetett kapni pesszáriumot, különben is ismeretlen volt. Kihozták a C-film fogamzásgátlót, amitől mindenki teherbe esett. 😀
    3) A feminizmus, és a munkahelyi kapcsolatok elterjedése. A nők divatot csináltak abból, hogy megcsalják a soviniszta disznó férjeket.
    4) A nemi betegségek könnyű gyógyíthatósága. A szifilisz gyakorlatilag eltűnt Magyarországról. Jöttek helyett szexuálisan terjeszthető gombák.
    5) A HIV vírus megjelenése. Na ettől mindenki beszart.
    6) A diszkóláz elterjedése. „Szia, hogy hívnak, jössz dugni?”
    7) A férfiak korai magtalansága és szex utáni érdeklődésének a hanyatlása. Soha előre nem látható helyzet. A fiatal nők hajtanak a férfiak után.

    Úgy mellesleg. A magyar törvények szerint az abortusz legális, de csak indokolt esetben. Az abortusz kiírása előtt az illető nőnek meg kell jelenni egy bizottság előtt, akik jóváhagyják (vagy nem) a beavatkozást. Ez persze mára már értelmét vesztette, mert az orvosok meg vannak sértődve az alulfizetés miatt, és szarnak odafigyelni, nem vállalják a csendőr szerepet.

    Attila, nem ártana, ha a propaganda kampányod mellett tanulnál is néhány dolgot másokról. Te se vagy mindenható.

  66. 66. Observer

    „DE – ha nincs szovjet megszállás, akkor valószínűleg lett volna a Horthy rendszer restaurációja,”

    45 és 48 között ennek semmi jele nem volt. Viszonylag békés és demokratikus fejlődés kezdődött, amig a kommunisták erőszakkal el nem csalták a választásokat.
    Ha ki is alakult volna egy Horthy féle erős rendszer, még mindig fényévekkel jobb lett volna mint Rákosi, aki ellen fel is lázadt a nép.
    Ezért komoly csúsztatás a Horthy rendszert a gulyás kommunizmussal hasonlítani…

    A szexuális felszabadítás a 60-as évek végére volt jellemző, de az abortuszok már az 50-es évek végén elszálltak. A Ratkó korszak meg csak 49-53-ig tartott.

    Mondjuk az is érdekes, hogy a szexuális felszabadítást, mint a rothadó nyugat egyik mételyét, miért importálták mindenféle ellenállás nélkül.

    Azért a halálozás megugrására is jó lenne valami elfogadható kifogás…

  67. 67. Tibor bá’

    „Az abortuszok számát sok minden befolyásolja. Szerinted csak egy: Ki akarják irtani a nemzetet.”

    Én nem mondtam, hogy csak egy, de ez az egy nagyon hatékony.
    És látszik, hogy két világháború meg se kottyan Trianonnal meg 56-al együtt se, mert még szaporodik a nép, de a gulyáskommunizmusban megfordul a trend és elindul a csökkenés.
    És azt te se tagadhatod, hogy ha ezek a gyerekek megszületnek, akkor összeomlik a rendszer… És ezt ők is jól látták.

    De nézzük, a halálozást is:
    A 60-as évek közepéig 100 ezer körül ingadozik évente.
    Aztán meglódul, 83-ra majdnem 50%-al több nagyjából hasonló népességszám mellett.
    A férfiak várható élettartama 1966-ban 68 évről 1992-ben 64 évre csökkent… pedig a szocializmus, meg a technológia fejlődésével inkább növekednie kellett volna.

    Ez is valamilyen „divat” eredménye?

    Év – Halálozás
    1950 – 106 902
    1951 – 109 998
    1952 – 107 443
    1953 – 112 039
    1954 – 106 670
    1955 – 97 848
    1956 – 104 236
    1957 – 103 645
    1958 – 97 866
    1959 – 103 880
    1960 – 101 525
    1961 – 96 410
    1962 – 108 273
    1963 – 99 871
    1964 – 100 830
    1965 – 108 119
    1966 – 101 943
    1967 – 109 530
    1968 – 115 354
    1969 – 116 659
    1970 – 120 197
    1971 – 123 009
    1972 – 118 991
    1973 – 123 366
    1974 – 125 816
    1975 – 131 102
    1976 – 132 240
    1977 – 132 031
    1978 – 140 121
    1979 – 136 829
    1980 – 145 355
    1981 – 144 757
    1982 – 144 318
    1983 – 148 643
    1984 – 146 709
    1985 – 147 614
    1986 – 147 089
    1987 – 142 601
    1988 – 140 042
    1989 – 144 695
    1990 – 145 660
    1991 – 144 813
    1992 – 148 781
    1993 – 150 244
    1994 – 146 889
    1995 – 145 431
    1996 – 143 130
    1997 – 139 434
    1998 – 140 870
    1999 – 143 210
    2000 – 135 601
    2001 – 132 183
    2002 – 132 833
    2003 – 135 823
    2004 – 132 492
    2005 – 135 732
    2006 – 131 603
    2007 – 132 938
    2008 – 130 027
    2009 – 130 350
    2010 – 130 456
    2011 – 128 795
    2012 – 129 440
    2013 – 126 778
    2014 – 126 308

    Szóval valahogy úgy néz ki, hogy a gulyáskommunizmus elaltatta az emberek alapvető ösztöneit: kevesebben születtek és többen haltak meg, mint a megelőző állítólag keményebb korokban.

  68. 68:
    Attila, te mikor születtél, mert én 1933-ban. 1952-ben teherbe ejtettem egy lány, aki nem szülte meg gyermekét, de nincs benne az általad közölt 1700-ban. És vajon hány ilyen volt még? Az átlag nő két dolgot akar nagyon, de nagyon. Vagy gyereket, vagy annak elkaparását. Ha nem akar szülni eget-földet megmozgat, hogy ne szüljön. A te 1700-ad szart se ér. Kurva sok mindent összeolvastál, csak azt ne hidd, hogy mindent tudsz.

    69:
    A faszom akar téged meggyőzni. Minek strapáljam magam?

  69. 70. Tibor bá’

    „A faszom akar téged meggyőzni.”

    Hát igen… A halálozás már neccesebb, nincsennek enyhítő körülmények, mint az abortusztilalom feloldása meg a koton nélküli szexuális forrdalom.

  70. 68: „még mindig fényévekkel jobb lett volna mint Rákosi”

    Te érted, amit írok?

    NEM VOLT VÁLASZTÁSI LEHETŐSÉG.

    A Nyugat odadobott bennünket a Szovjetuniónak, és az szovjet rendszert csinált nálunk is.

    Teljesen felesleges Rákosit meg Kádárt ekézni, mert nem volt más lehetőség a Krasznaja Armijával a nyakunkon.

    Értsd már meg végre, légyszi, légyszi, légyszi… 😀

    69: „a gulyáskommunizmus elaltatta az emberek alapvető ösztöneit”

    Igen. És emiatt halálra zabálták és itták magukat, meg szívták a bagót – mert volt, és tellett is rá nekik…
    Különben kevesebb emberből arányosan kevesebben halnak meg.
    Menthetetlen vagy… 🙂

  71. 72:
    Szóval, mikor születtél?

    Felületes nagypofájú dumád van, de nincs hozzá eszed, hogy gondolkodj. A népesség 1982-ig növekedett, vagyis Kádár alatt majdnem végig. Ekkor 10.710.000 volt Magyarország lakóssága.

    1914-19 között alig-alig született gyerek. Akik nem születtek meg, azok nem halhattak meg 50-70 évvel később.

    1940-45 között egymillió magyar halt meg zömmel 20-40 év között. ezek se halhattak meg még egyszer 20-30 évvel később.

    A két tényezőből konszolidáció csak 1980 után volt várható.

    Attila! A statisztikai adatok hangoztatásához nem kell ész, a kiértékeléséhez viszont kell. Valahol szerezd be magadnak. 😀

    73:
    Nem érdemes vele kesztyűs kézzel bánni. Megszállott, és ebből sose gyógyul ki. Tények, ész érvek nem számítanak. Meg van győződve róla, hogy ő az igazság és a valóság tévedhetetlen forrása.

    Kádár kihozta a rendelkezésére álló lehetőségekből a maximumot, amit el kellene ismerni. Ehelyett a begőzölt antikommunisták gondolkodás nélkül frotyognak.

  72. 73. Observer

    „Teljesen felesleges Rákosit meg Kádárt ekézni, mert nem volt más lehetőség a Krasznaja Armijával a nyakunkon.”

    De azért úgy se kellene csinálni, mintha olyan jó lett volna.

  73. 74. Tibor bá’

    „Szóval, mikor születtél?”

    ’60-as vagyok… És… Őszintén… Nem te vagy az egyetlen forrásom az azt megelőző időszakhoz.
    A budapesti ügyeskedő elit mindg megtalálta a kiskapukat… De az ország többi részén már nem volt olyan vidám Rákosi pajtás öröksége.

    A statisztika kiértékelését pont fordítva csinálod, mert nem csökkent, hanem nőtt a halálozás…
    A 65 és 85 között meghaltak elvileg a századforduló elején születtek… De te mondod, hogy alig volt gyerek… Minusz a két világháború… Szóval, honnan volt az a majdnem 50% többlet? A 120 évesek? Vagy talán az erőszakos életforma változtatás áldozatai ?

    És… Ha EZ volt a legjobb amit Kádár ki tudott hozni, akkor olyan nagyon nem kellene rá büszkének lennünk… A környező országok statisztikái legalábbis az „élet” szempontjából valamivel kedvezőbbek.

  74. 75: „De azért úgy se kellene csinálni, mintha olyan jó lett volna.”

    A „rendszer ellenségeinek” nem volt jó. Mindenki másnak viszont igen. Az adott körülmények között lehetett volna jobb? Ez az, amit nem igen hiszek. Pont azért voltunk a „legvidámabb barakk”, mert itt jobb volt az élet, mint a többi szoci országban.

  75. 77. Observer

    „Az adott körülmények között lehetett volna jobb? ”

    Ez kérdés?
    Ha az iparban és a mezőgazdaságban hozzáértő emberek terveznek?
    Tőlünk nyugatra mindenkinek jobb volt, hogy a valódi körülmények között dolgoztak, és nem lila ködös 5 éves tervekkel akarták építeni a Vas és Acél Országát az emberi alaptermészetet és a gazdasági törvényeket abszolute figyelmen kívül hagyva?…
    Még ha felteszem, hogy egyes vezetők alapvetően jót akartak úgy általában, de a gazdasági dolgokat nem lehet ennyi éven keresztül „véletlenül” benézni.
    Ráadásul, a politikai okok miatt elmozdított szakértők hiánya végzetes volt úgy az iparra mint a mezőgazdaságra…

    Szóval… Csak jobb lehetett volna.

  76. 76:
    Attila, tényleg nem vagy normális! Fűt téged a hovatartozásod.
    „A budapesti ügyeskedő elit mindig megtalálta a kiskapukat” Te szerencsétlen! Kit telepített ki Rákosi, nem a budapesti elitet?

    Nem is érted, amit írok. „nem csökkent, hanem nőtt a halálozás…” Hát persze. Erre mutattam rá. Akik nem születtek meg 1914-18 között. Akik meghaltak 1940-45 között. Azok nem hallhattak meg 1980 előtt. Tehát 1950-1980 között kevesebb volt a halott. Rágjam a szádba. Nem tudom, mert nem nyitod ki. 😀

    Na jó, paraszt leszármazottnak érzed magad? Kádár alatt a magyar paraszt elveszítette népviseletét, bevezették neki a villanyt, „polgárosodott”. A háztájival vagyonosodott. Építkezett. Kialakította a modern fürdőszobát. Kotyogóval rászokott a babkávéra. Kultúrházaikba színészek jártak haknizni. Utódai tanulhattak, egyetemre járhattak. —- A csehek, a kelet németek ide jártak felszabadulni. Ezek tények, te meg nyomod a hülyeségeidet, mert a nagypapádnak be kellett szolgáltatni egy tucat tojást és ezt nem tudja megbocsátani. Aztán jól teli dumálta a fejed.

  77. 78: „Csak jobb lehetett volna.”

    Meg ahogy Móricka elképzelte.

    Nézd meg kedvenc vezetőd rendszerét – most sem a legjobban menedzselt vállalatok a legsikeresebbek, hanem amelyikeknek a vezetői a legszervilisebbek, illetve közel vannak a tűzhöz.
    Aztán ezt elkendőzendő, megy a TV-ben a reklám napi ötvenszer, hogy Mo. erősödik. Basszus, ha tényleg erősödne, nem kellene nyomni a propagandát ezerrel.

    Soha nincs politikamentes (és ezért sikeresebb) gazdaság Mo-n, mert valaki mindig belepofázik.

  78. 79. Tibor bá’

    „Kit telepített ki Rákosi, nem a budapesti elitet?”

    Seperc alatt visszaszivárogtak…
    Velük voltak tele az irodák… Nem, nem a „nemesek”, hanem az ügyeskedők, köpönyegforgatók… A nemesek a Hortobágyon fordultak fel… A „születésük miatt”.

    És Kádár elfelejtette megkérdezni a parasztokat, hogy el akarják-e veszíteni népviseletüket meg a kulturájukat…
    És ha azt akarod mondani hogy Kádár nélkül nem lett volna elektromosság, akkor igazán nem tudlak komolyan venni ebben a témában.
    Az megérkezett volna a kommunizmus nélkül is… Sőt… anélkül talán gyorsabban és hatékonyabban, kevesebb áldozattal.
    És a fürdőszoba is meglett volna… És tanulni is elmehettek volna, ahogy nyugaton is elmehettek…
    Nagyapámtól egy élet munkáját vették el, meg is alázták, és szépen ki is halt az a falu, ahol ő adott munkát az ottaniaknak… A TSZCS szakértelem híjján padlót fogott, és az emberek otthagyva családjaikat a városba kényszerültek mocskos munkásszállásokra, füstös gyárakba…
    És ez igaz az egész paraszti létre, akkoriban a populáció többségére. De neked bejött a vörös propaganda, és nem látod, nem akarod látni.
    A kommunizmus életképtelen koncepció. Eleinte saját népének lerablásával működött, aztán amikor már nem volt mit rabolni, kölcsönökből. Amikor nem kapott több kölcsönt, szétesett. Nyilván voltak haszonélvezői ennek is, ezek most nosztalgiáznak…

  79. 80, Observer

    „Soha nincs politikamentes (és ezért sikeresebb) gazdaság Mo-n, mert valaki mindig belepofázik.”

    Ez igaz.

    De azért kellene tudni választani egy igazságtalan és működőképes, és egy igazságtalan és működésképtelen rendszer között… Szerintem a működőképtelen egy idő után még igazságtalanabb lesz.

  80. 81:
    Na végre kibújt a szög a zsákból.
    Szóval a nagyapád egy élet munkája. Tehát kulák volt és fillérekért dolgoztatott zselléreket. Ebből lett az élet munkája, amit elvettek tőle. És ezt te igazságtalannak tartod? Persze, hogy az, ha tőkést kérdezel. De, ha a kizsigerelt szegény parasztot kérdezed meg, akkor más választ fogsz kapni.—– És az igazságos, hogy 10 millióért a kapitalista OTP 30 milliót kér vissza. Nem egy élet munkáját veszik el, hanem egy életre veszik el a munkáért kapott jövedelmet. Ha a tőkést kérdezed, akkor igazságos, de kérdezd meg azt, aki minden pénzét az OTP-be hordja évtizedeken keresztül, miközben idegeskedik, hogy tudja-e fizetni és nem veszik-e el a hajléka.
    Nem vagy te partner ebben a vitában, mert nagyapád megfertőzte a józan ítélőképességedet, és azt tartod ténynek, amit téli esténként meséltek neked.

  81. Tibor bá neked miota vannak ilyen kommunista nezeteid? Komolyan kerdezem. A korabbi megnyilatkozasaidbol nem ezt szurtem le.

    Jezusom. Kizsigerelt szegeny paraszt.

  82. Attila (PV)
    Két részre választanám a témát. Az egyik, hogy vajon a népesség mekkora részének volt előrelépés a szoci rendszer. A másik, hogy vajon volt-e a magyar vezetők részére mozgástér, hogy egy jobb rendszert működtessenek.

    Nekem egyik nagyapám nyertese volt a változásoknak, a másik vesztese. Az egyik nagyapám a kulimunkából tudott kitörni, felnőtt fejjel agrármérnöki és filozófiai diplomát szerezni, a feleségét a cselédsorból kihozni. A másiknak nem adtak munkát, miután őrmesteri rangot szerzett magának a háborúban a Horthy féle hadseregben, így a falujában boldogult böllérkedéssel, illetve dohány- és dinnyetermesztéssel. (kb. mint ahogy a szankciókkal sújtott putyini Oroszország, vagy Kuba kényszerült megtanulni a saját lábán megállni) Valóban sokan megszenvedték a vagyon újraosztását, sok hibát követtek el az új vezetők, mire beletanultak a feladatba, és sokakat indokolatlanul szívattak, mert nem bíztak meg bennük. Ennek ellenére a rendszernek volt ideje konszolidálódni, békés fejlődésbe váltani. (amire például a náciknak nem volt idejük) Minden drasztikus változásnak vannak károsultjai.

    A Nyugat valóban a szovjetek koncának dobott minket oda. A románok is hiába álltak át a háborúban, ők is a keleti blokk részei lettek. Ez elsősorban elhelyezkedés alapján dőlt el, nem helyezkedés alapján. A rendszer lényege adott volt, mert nem itthon született meg róla a döntés. ’56 is megmutatta, hogy nem segít nekünk senki ezen változtatni. A rendszer csődjében jócskán benne volt, hogy (nem igazán indokoltan) eladósították az országot, és hogy gyarmati státuszban voltunk. Nem tudom, ez mennyire igaz, de az ukrán határ mellett lakó ismerősöm szerint éjszakánként több megrakott vonat is ment át a határon a Szovjetunióba, egy másik ismerősöm szerint Veszprém megye dolga volt hússal ellátni Moszkva városát. Ha Kádár nem vállalta volna a megbízatást, akkor vállalja valaki más. Ez lehetett volna szervilisebb, vagy ellenállóbb természetű. A szervilisebb alighanem inkább sanyargatott volna, egy ellenállóbb alighanem megtorlásokat idézett volna elő. Mindkét esetben rosszabbul jártunk volna szerintem.

    Valóban fejlődhettünk volna úgy, mint Ausztria, ha nem a keleti blokkba kerülünk, de nem volt választási lehetőségünk, a vezetőinknek sem.

  83. 84:
    Neked fogalma sincs, milyenek voltak a paraszti viszonyok. Én voltam közöttük, tudom. Akinek nem volt földje, az teljes mértékben ki volt szolgáltatva azoknak, akiknek volt. Ezek voltak az úgynevezett „agrár proletárok”. Nem fogok neked itt most előadást tartani. Nézz utána a témának. — Én nem vagyok se jobb oldali, se baloldali, se ennek vagy annak az irányzatnak a híve. Egyszerűen tényeket közlök. Nem olvasott „tényeket”, hanem olyanokat, amikről meggyőződhettem. Ellentétben azokkal, akik ezeket hallották a nagypapától.

  84. 86: Tibor bá, ezt én értem és megértem. Szegénynek lenni szar.

    De erőszakkal elvenni a vagyont a középosztálytól, és szétosztani a tömeg között egyrészt erkölcsileg nem indokolható, másrészt öngyilkos stratégia. Ha nem engeded meg, hogy a termelő eszközök azok kezén koncentrálódjanak, akik tudják azt működtetni, hanem mesterségesen mindig újraosztod, akkor becsődöl a társadalmad. És mindenki szegény lesz. Mint ahová a szocialista blokk jutott a nyugatihoz képest. 50 év bőségesen elég volt, hogy ezt minden kétséget kizárólag bizonyítsa.

    A háború után egyik nagyapám hevesen agitált a tsz-esítés mellett, a feleségem nagyapját meg szó szerint halálra verték, mert „kulák” volt és nem akart „önként” belépni. Az egyik szegénysége nem igazolja a másik vagyonfosztását.

  85. Még egy gondolat a nincstelen zsellérhez.

    A mezőgazdaság profittermelő képessége kicsi. Hiába osztod szét a kulákok földjét a zsellérek között, attól az nem fog több embert eltartani. Sőt az elaprózott terület miatt a termelékenység még jobban lecsökken. És a végén még több szegény lesz.

    A nincstelen zselléreket az ipar és a városok szívták fel, és adtak nagy tömegeiknek emberhez méltó életet.

  86. 87:
    Most is ez folyik világszerte. Elveszik a vagyont a középosztálytól és felszívják az oligarchák. Ez még szarabb, mert a szocializmusban legalább szélesebb (nincstelen) tömegeknek osztották ki. —
    Rákosiék úgy gondolták, hogy a megbízhatóság fontosabb, mint a szaktudás vagy a nagyobb termelékenység. Remélem már tudod ez nem azt jelenti, hogy helyeslem, csak megállapítom a tényeket. Ahhoz nem fér semmi kétség (már ezerszer letárgyaltam) hogy a a kapitalizmus hozza ki a maximumot, mert az emberi kapzsiságra épül. A szocializmus pedig a „szocialista embertípusra” ami egy fikció. Akkor kezdett Magyarország felemelkedni, amikor megengedték a háztájit, gebint, tsz üzemágat, vagyis vállalkozást. Az állami vállalatnál fusizás, lopás, lazsálás ment. Viszont a melós jól érezte magát. Aztrán mindenki eldöntheti neki mi a kellemesebb.

  87. Nem az oligarchák veszik el a vagyont a középosztálytól Tibor bá’, hanem az államaik az elviselhetetlen adókkal, hogy újraosszák azt. Persze a korrupt politikusok visszaosztanak a saját oligarcháiknak is.

    Ami most megy világszerte, az fenntarthatatlan. A jóléti államok eladósodtak, mert a politikusaik csak újabb és újabb hitelekkel tudják részben betartani a populista választási ígéreteiket. Közben az állam egyre nagyobbra fújásával kvázi szocializmust építenek.

  88. 88: „Hiába osztod szét a kulákok földjét a zsellérek között, attól az nem fog több embert eltartani.”

    Emiatt alakultak ki a végére a TSz-ek 3-4 ezer Ha-ral, meg az állami gazdaságok, cirka 10 eHa-os nagysággal. Jobb volt a hatékonyság. Ráadásul ami a falvakban fejlődés volt, az nagymértékben a Tsz-eknek volt köszönhető.

  89. 91: Igen. De jóval magasabb is volt a gépesítés a TSZ-ekben, mint előtte. A sok korábbi zsellér meg elment a városokba dolgozni.

  90. 90:
    Ugyan már! Az államot megvették az oligarchák, akik gyakorlatilag adómentesek, míg a kisember agyon van adóztatva. — Hol van nálunk az újra elosztás? Harácsolás folyik és elszegényítés.

    92:
    Természetesen, mert a gépesített mezőgazdasághoz sokkal kevesebb ember kellett. Őket felszívta a ipar, vagy fóliáztak, És? 1960-tól bőséges volt az élelmiszer választék. Iparcikkekből hiánygazdálkodás volt, amin enyhített a TSz melléküzemág. A hitelt jó szándékkal vették fel, de nem fejlesztésre, beruházásra lett fordítva, hanem nyugati fogyasztási cikkek behozatalára, mert a külkereskedőknek ez volt a legkifizetőbb. Kádár meg nem nézett a körmükre. Kialakult a szocialista elit, akik már nem hokedlin ették a krumplis tésztát, és akik aztán sikeresen átmentették magukat Kádár halála után.

  91. „Kádár alatt a magyar paraszt elveszítette népviseletét, bevezették neki a villanyt, “polgárosodott”. A háztájival vagyonosodott.”
    Kedves Tibor bá’ ebben a mondatodban minden benne van, amivel a paraszti réteget megvezették.
    Mert nem a népviseletét vették el tőle, hanem a földhöz, a tulajdonhoz való viszonyát rontották meg. Annak is akitől elvettek, és a volt agrárproletárét is.

    A háztáji az esetek többségében a más tulajdona volt azelőtt, és ezt a falvakban mindenki tudta, hogy melyik darab föld kié volt eredetileg.
    És akkor a módszerekről ne beszéljünk, ahogy bekényszerítették az embereket a tsz-be.Az Apósom azért írt alá, mert megfenyegették, hogy kirúgatják az egyetemről a fiát, aki végzős vegyészhallgató volt.
    A rendszerváltás előtt gyorsan rendeletbe foglalta az utolsó szocialista kormány, hogy aki 15 éve művel,bérel egy földterületet, annak automatikusan a tulajdonává válik. Igy aztán az eredeti tulajdonosok kapták a kárpótlási jegyet az orgazdák meg birtokon belül maradtak.
    A kárpótlási jegy a rendszerváltók egyik legnagyobb disznósága volt.

  92. 94:
    Én mint külső megfigyelő ebből egy biztos dolgot tudok kiragadni, hogy egy vidéki földművesnek a fia elvégezte a helyi általános iskolát, a legközelebbi nagyvárosban érettségizett, és felvették a műegyetemre, ahol vegyészmérnöki diplomát kapott. Ez természetesen nem meglepő, mert munkás/paraszt gyerekeket a rendszer erősen favorizált. Az összes többi „adat” esetleges.

  93. 95. Ha jól értem, akkor az általad leírt posztok értékes, és megkérdőjelezhetetlen tényadatokon alapuló kor-, és kórtörténetek.
    A veled ellentétes vélemény pedig esetleges „adat”?

    A rendelet, amire hivatkozom a Magyar Közlönyben jelent meg.
    Olvastam. Ugye nem kivánod, hogy a számát kapásból ideírjam?
    Kárpótlási jegyekről sem hallottál?
    Huszonéves történet az igaz, de aki az érintettje volt, és még él, nem felejtte el a kutyakomédiát, ami körülötte zajlott.
    Egyébként az valóban az egyik legnagyobb előnye volt a szocializmusnak, hogy a tanulás lehetőségét sokak számára megnyitotta. Ez elvitathatatlan.

  94. A szüleim iratait rendezgettem, digitalizáltam, hátha valamelyik utód egyszer felhasználja. Ezek között találtam Apám feljegyzését 1948-ból. Akkor ő 26 éves volt, gyakornok a kendergyárban. 44-ben még éppen be tudta fejezni az iskolát, a Bakonyból meg hazaszökött a társával, amikor meghallotta, hogy Németországba vezénylik őket. Ott már nem akart harcolni. Az egyik háznál kértek civil ruhát és Apostagnál áteveztek a Dunán, februárban. Szerencsésen hazaértek.
    Az MKP-ba való jelentkezését írta le:
    https://www.docdroid.net/9EMdRN1/1948-emlkeztet-mkp-m.pdf.html

  95. 96:
    Hiába tartanám én az véleményemet megkérdőjelezhetetlennek, amikor itt egyesek sportot űznek a megkérdőjelezésből. 😀 De így kerek a világ, csak valamit nem tudnak. Ellentétben velük én nem l’art pour l’art vitázom, hanem ismertetem a véleményem a csendes többség számára.

    Mi a különbség az adat és a tényadat között?

    Nem állítottam, hogy nem hallottam a kárpótlási jegyekről. Az apám is kapott 700.000-et, amit én váltottam be. És?

    Semmit se kívánok.

    97:
    Ezt miért csatoltad be? A szociáldemokrata párt és a kommunista párt fuzionált, majd a volt szocdem tagokat kinyírták, mínusz Szakasits Árpád. Ez sima politikai csatározás a pozíciókért.

  96. 98.
    Tibor bá’, végigolvastad? Nekem más jött le belőle. Ezek nem annyira politikai eszközök. Még fiatal is volt, különösebb politikai előélet nélkül, mindez 48-ban. Akkor milyen lehetett azoknak, akik valóban ellenségeknek számítottak.

  97. 99:
    Persze, hogy végigolvastam. Apád egy opinion leader (vélemény formáló) volt. Tudták jól, ha ő belép, akkor sokan követik. Ez egy lokális politikai taktika volt, „felsőbb” utasításra. Rákosinak kellett a parlamenti többség. Tehát a szocdemet beolvasztotta a kommunista pártba.

  98. 100:
    Valóban így lehetett.
    Részlet a Magyar államrendőrség rendőrbiztossága jegyzőkönyvéből:
    „1945 nov. 8-án a kendergyári munkások fizetéséért az áll. mintabirtok igazgatóságára menetem. Hivatalos ügyeim intézése közben nagy kiabálást hallottam. Egy feldühödött csoport tört be az épületbe és azt kiabálta: „Halál a kisgazdákra! Üssük agyon őket!”
    Többek között jó magamat is elkezdték ütni, azt kiabálták: „Belezd ki ezt a kisgazdát!”…..
    A jogtalan bántalmazóim közül, részben a zűrzavar, főképp azonban az ismeretlen arcok miatt csak a Hajdú nevezetű, 29-es majori földigénylőt ismertem meg, aki egy zászlórúddal az arcomba vágott. ….”
    Mai szóhasználattal, rosszkor volt, rossz helyen. De lehetett akkor jó helyen lenni?
    Azután valószínűleg a földigénylő is sokra mehetett azzal, amit kapott.
    Kiskunfélegyházi nagyszüleimnek volt 16 hold földterülete. 1959-ben, a TSZ-esítés kijátszandó, ebből megpróbáltak 1 holdat megmenteni úgy, hogy a kiskorú unokatestvéremnek ajándékozták. Ez sikerült is, de a célt ezzel nem érték el. Rá egy évre a nagyapám meg is halt. Nagymamámnak 1968-ban 350 Ft özvegyi nyugdíja volt, minimális földjárulékkal kiegészítve. Azt hiszem, ők sem tartoztak a nyertesek közé.

  99. 101:
    A lumpen prolik és a nincstelen parasztok voltak a MKP bázisai. Akinek volt földje az Kisgazdapárti volt. A szakmunkások szocdemesek voltak. Az ország tagozódott 1948-ig.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük