(2092) A Dal

Tibor bá’ online

 

Még mindig nem jöttek rá az „illetékesek”, hogy ha nyerni akarnak az Európai Dal Fesztiválon, akkor nem jó dallal kell menni,  pláne nem az éppen divatos, tömegek által lelkesen fogyasztó stílussal, amit pillanatnyilag Radics Gigi képvisel (Király Lindától átvéve). Ami kell az olyasmi, amit az emberek 3 perc alatt a szívükbe tudnak zárni. Azért mert első hallásra semmi se igazán szép. Legalább egy kicsit mindent meg kell szokni. Az Emberbe ugyanis be van programozva az „idegentől” való tartózkodás.

És mi lenne igazán idegen, mint a magyar nyelv. 2005-ben a Nox egy elképesztően jó számmal indult, ráadásul egy ragyogóan csinos, és jól mozgó nő adta elő (Péter Szabó Szilvia) a „Forogj világ”-ot. Ha veszik maguknak a fáradtságot és angol szöveget énekelnek (érthetően), akkor igen közel kerülhettek volna az első helyhez. De ki ért magyarul Európába rajtunk kívül? [Én ugyan felhívtam az együttes figyelmét az angol fontosságára, és vállaltam volna a fordítást is, de szóba se álltak velem.]

Különben is az etnikai blokkok egymásra szavaznak. Mi pedig nem tartozunk egyikbe se. Kizárólag az elcsatolt területeken élő magyarokra lehet számítani. Ebből lett Nox-nak a 12. hely. De, ha érthető és ütős szöveggel pályáznak, mindenhonnan lehetett volna kapni jó pár szavazatot.

A zsűri dolga lenne megtalálni az esélyes indulót, de a zsűri komolytalan. Abból indultak ki a kiválasztáskor, hogy értsenek a „dal”-hoz. NEM! A PR-hoz kellene érteniük.

Kétségtelen, hogy a cigány-magyar ötvözetű dal (Pápai Jocó előadásában) a mezit lábos cigány csaj táncával együtt, művészi teljesítmény, a legjobb volt a mezőnyben, de lehet-e ezzel nyerni? Szerintem nem.

Volt viszont egy nem túl ismert (Muri Enikő) által előadott Jericho. Van-e olyan ember Európában, aki ne hallott volna a bibliai Jerikó leomló falairól? Aligha.

A néző az első taktustól kezdve úgy érzi, hogy tudja, miről van szó. Ismerős a történet, ismerőssé válik maga a dal is a 3 percen belül. Felcsigázza az előadás, és szavaz rá. És nekünk pont ez kell, SZAVAZAT. Hülyeség elvárni a sok millió nézőtől, hogy legyenek zenei, művészi ismeretei. A szart is beszavazzák (lásd Conchita Wurst), ha ismerős a történet.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

2 gondolat erről: „(2092) A Dal

  1. Ez így van. Én érzek ebben a hozzáállásban valamiféle indokolatlan, dacos, nemzeti önérzetet, amit otthon kellene hagyniuk az indulóknak és venni a fáradságot angolul elénekelni a dalokat. Egyébként By Alex kitűnő dala is ezért nem tudott jobb helyezést elérni szerintem pár éve..

  2. Nem szoktam nézni a Fesztivált, így a „Forogj világ”-nak ezt a változatát most hallottam először. A stúdió változat nagyon tetszik, de ez a színpadi változat olyan hamis volt, hogy szinte fájt (eléggé vájtfülű vagyok). Muri Enikőt és a „Jericho”-t most hallom először, de teljesen meg vagyok elégedve azzal, amit hallottam és láttam. Egyetértek a poszttal, de amúgy szerintem nem kellene részt vennünk ezen a „versenyen”, csak fölöslegesen strapáljuk magunkat…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük