(2080) Gondolatok Jövőnk monológjára

Tibor bá’ online

 

Nem szeretném, ha az alábbi írásomat ellenkezésnek, kritikának, vagy cáfolatnak fognád fel (Jövőnk). Mindössze arról van szó, hogy megihletett az alábbiakra:

Atomháború vagy lesz, vagy nem lesz. Az Isten tudja. Minden esetre az összes oldalon van néhány (ezer) szakember, akik ellene vannak, mert nincs arra semmi biztosíték, hogy az emberiség, vagy akár csak a kezdeményezők túl tudják élni.

Ha lesz atomháború, nem lehet tudni, hogy gondosan kiválogatott töltetek, gondosan meghatározott magasságban fognak-e robbanni, vagy mindent bele. Az eredmény nem mindegy, de bármelyik is következik be, az egyéni kezdeti túlélésnek számtalan tényezője van, amelyek közül a legbiztosabb a szerencse. A szerencsére nem lehet felkészülni. Aki túléli az abban a kitüntetésben fog részesülni, hogy megismerkedhet az emberi természet legaljasabbra süllyedésével. Általános öldöklés várható. A Jövőnk-féle felkészüléssel egy kellően felfegyverzett csoportnak nagyon jó esélye van a túlélés meghosszabbítására addig, amíg a tartalékok kitartanak. Ezt követve ők is egymás torkának fognak esni.

Egészen más a helyzet a klíma katasztrófával. Ez ugyanis 100 százalékos valószínűséggel be fog következni (nem vagy-vagy). Éppen ezért én inkább erre koncentrálnék. A klíma gebasz bekövetkezése kétfelé választható: abrupt, azaz Mc Pherson-féle hirtelen, vagyis 10 éven belül. Illetve megtartva az eddigi tempót, esetleg némi gyorsulással. Nézzük ez utóbbit.

A sokrétű életkörülmények fokozatos romlása a Nyugati világon kívül fokozatos elhalálozásokat fog okozni élelmiszerhiány, vízhiány, illetve különböző betegségek elterjedése, és általános pénzhiány miatt, mert folyamatos drágulás várható. Ebben az esetben (is) lesznek klíma küldtek, de ezeknek száma még kezelhető lesz, ha egy ország kellően felkészül rá, és a határ mentén nem lacafacázik, hanem odalő. Nem kell aggódni, előbb vagy utóbb felnövünk hozzá. A baj akkor fog elkezdődni, amikor egy ország saját határain belül nem tudja már kezelni a problémákat. Például a nyári áramigényt (légkondicionálók miatt) már nem lehet kielégíteni. A belföldi élelmiszer termelés már nem elég a lakosság ellátására. Illetve a környező országok úgy akarják megoldani saját problémájukat, hogy letámadnak minket, mert ők a bukásban előttünk járnak. Ebben az esetben belügyi intézkedésekkel fogják megkísérelni a befolyást, hogy kik haljanak meg előbb. Az így halálra ítéltek hamarosan lázadásba mennek át, ami tökéletes anarchiába fog torkolni. Innentől kezdve marad a kihalás.

A gyors bekövetkezésnél a tartalékok és a felkészülés a kezdeti időben nagyobb védelmet nyújt, de hatalmas tömegek fognak elindulni Európa felé, akiknek a sikeres bejutás az (pillanatnyi) életet jelenti. Elképzelhetően, lesznek fanatikusak, mert nekik már minden mindegy. Ezeknek a leállítása létfontosságú. Ha be tudnak törni, akkor nekünk annyi. Ha meg tudjuk akadályozni a folyamatos betörésüket, akkor kapunk egy lélegzetnyi időt és a dolgok úgy folytatódnak, mint a lassú változásnál.

Miért nem szerveződünk meg a klímaváltozás ellen? Azért, mert minden szereplő úgy fogja gondolni, hogy megszerveződés helyett inkább arra kell összpontosítani, hogy a csökkenő erőforrásokból neki még jusson mások kárára. Tehát úgy felemelik az elektromos energia árát, hogy kevesebben (a gazdagok) tudják bekapcsolni a klimatizálót. Úgy felemelik az élelmiszer árakat, hogy azt nyugdíjból ne lehessen megvenni. Tehát megszerveződés helyett beindul a vagyon alapú túlélés. Mire ennek lehetősége beszűkül a megszerveződés lehetősége elúszik. Ha egy-egy kisebb közösség sikeresen megszervezi magát, azt a többség le fogja rohanni. Egy-egy kiképzett ló nem fog tudni ekét húzni, vagy szivattyút járatni, mert mások számára megehető élelmet fog jelenteni.

Valahova be kell még iktatni az időjárás egyre szélsőségesebb mivoltából adódó természeti katasztrófákat. Felhőszakadásokkal, szélvészekkel, földcsuszamlásokkal a központi hatalom nem fog foglalkozni. Akit menet közben elkap az ár annak annyi.

További részleteket majd a hozzászólásban fogok közzétenni, mert egészen biztos vagyok abban, hogy ezer dologba bele fogtok kötni.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

97 gondolat erről: „(2080) Gondolatok Jövőnk monológjára

  1. Hát Tibor bá’ ez tökéletes, teljesen egyetértek Veled.
    Atomháború: stimmel, csak annyival egészíteném ki, hogy a szakértők tévednek (tűzvihar terén nagyon, globális sugárszennyezés terén kisebb mértékben), mert az elemzésük bemenő alapadatai nem helyesek.
    Klíma: 100%-ban egyetértünk, tökéletesen írtad le.
    Köszönöm, különösen köszönöm a mai posztot, mert egy fontos dolgot írtál le, röviden és tömören!

  2. 1 Jövőnk

    Itt válaszolnék a „Tetemre hívom Mszilárdot” posztban feltett kérdésedre.
    Ahogy itt Tibor bá’ írta, a jövőben a „…legbiztosabb a szerencse.” lesz. Vagyis SEMMI sem lesz biztos!
    Ilyen még nem történt az emberiséggel, erről senkinek sincs tapasztalata.
    Ezért minden felkészülésre vonatkozó ötletet a fantázia szüleményének tartok.
    Nem merem elmondani, hogy én miről fantáziálok. 🙁

  3. 2. „Ezért minden felkészülésre vonatkozó ötletet a fantázia szüleményének tartok.”

    Na, ezzel viszont nem értek egyet, de nem fogok hosszú „monológot” tartani, aztat meguntam már. 😉

  4. Annyi helyre passzolt volna ez, mindegy, idebiggyesztem.
    (Növénytermesztésben dolgozó agrármérnök, növényorvos vagyok, ha izgi a téma szempontjából)
    Gondolom a kemény prepperek a kaja utánpótlásra is gondolnak, miszerint termelni kéne valamit. Nem tudom, milyen magokat spájzoltok, de pár szempont:
    A mai termelésben lévő búzák termésmaximumra vannak nemesítve, 10t/ha simán kihozható belőlük. A beltartalmuk gyakorlatilag semmi, vitamin, ásványi anyag szempontból. Noha sok vírusra rezisztensek, de a termesztésük modern kemikáliák nélkül lehetetlen. (Rovarok, gombák)
    A kukoricák hibridek. Mind, amit a boltban vehetsz. Magyarul elültetheted köv évben, amit ebből termelsz, kinő, csak termést nem hoz.
    Ue repce, napraforgó, de gondolom az annyira nem játszik.
    A vetőburgonyát laboratóriumban vírusmentesítik, sejttenyésztéssel, eldugdosva első évben szenzációs a termés, de harmadikban diónyi krumpli se lesz a felszaporodó vírusok miatt.
    Az alma jelenlegi termesztéstechnológiája 11 permetezés/év. Csak mondom, tudom, a nagyi fája a hátsó udvaron bezzeg terem, nem erről beszélek, csak hátha nem mindenki jön falurú’.
    Magyarul a jelenleg kapható vetőmagot nem éri meg elrakni, mert nem használható kőbaltás körülmények közt. Ue a mai gyümölcsfajták.
    Persze spájzolhattok ősi magyar fajta búzát, piros kukoricát, csakhogy a melegedés miatt olyan (valaha karantén) károsítók bukkannnak fel özönként, amik ellen nincs védekezés. És ezek eszik, viszik a tájfajtákat is. (Tűzelhalás, kukoricabogár, stb, stb.)
    Csapjátok még ehhez a méheket.

    Ja, Dávid naptár: Nem működik. Szakmából adódóan életmentő lenne minden megbízható hosszútávú előrejelzés, évekig szögeltem a Dávid naptárt falra, pont annyit ér, mint az odahányt borsó. Ugyanez az orosz guru, aki a téli hőmérsékleti görbét tükrözi nyárra, semmit nem ér. A hőmérséklet rohamosan, ijesztően melegszik, az inenzív fajták se bírnak hozzászokni, nemhogy extenzívek.

  5. 4. Réka, fontos, jaj de jó, hogy ezt megírtad, mert sokaknak kell. Nekem is, igaz nálunk megvan erre a szakember.

  6. 5 Jövőnk
    Réka a teljes reménytelenséget írta le.

    4 Réka
    Az őszinteséget megköszönöm.

  7. Réka nem a teljes reménytelenséget írta le, hanem azt, hogy a XXI. század után a Kőkorszak köszönt be (csak egy kicsit meleg lesz). Döntsd el, hogy mit választasz. Halál vagy kőkorszaki élet. Hogy élt az Ember a kőkorszakban? Na ez egy külön poszt lehet. —- Ettől függetlenül Réka, köszönjük a tájékoztatást, nem mintha nem sejtettük volna, de így konkrét.

  8. 7 Tibor bá’ ha Te kijelented, hogy atomháború vagy lesz vagy nem lesz, akkor én is kijelenthetem, hogy vagy atomháborúval próbálják megállítani a klíma megfutását vagy atomháborúval. Ezt nem csak én vallom – szakmailag alátámasztva – hanem nagyon sokan, csak nem fognak erről nyilvánosan locsogni.

    Ez esetben viszont a kőkorszak így nem áll fenn, lesz átmeneti állapot, ami alatt adaptálhatja magát a fiatal generáció, nyilván én már nem.

    Azért nem olyan egyszerű, ahogy leírod.

    Amúgy abban, hogy Réka mit írt le, egyetértünk.

  9. 8:
    Nem hiszem, hogy a mai, wellness-hez szokott, „kényeztetésen” felnőtt, közel impotens, semmihez se értő, fiatal, nyugati generáció képes lesz adaptálódni a rendkívüli mértékben megváltozott körülményekhez. Talán azok, akik már ma is 20-30 kilométer gyaloglás után tudnak szert tenni egy-két vödör ivóvízre, ők talán igen, de elképesztő áldozatok és hihetetlen elhullások árán.

    Tudod, én 12 évesen 3 nap alatt 110 kilométert gyalogoltam és segítettem tolni egy kézikocsi, hogy életben maradhassunk. Melyik 12 éves képes erre ma?

  10. 4,5.
    Tengerszint feletti 670 méter magasságban évről évre egyre jobb a termésátlag,a legelök is sokkal dúsabbak -a hegyvidéki mezőgzadaságnak kifejezetten jót tesz a felmelegedés.
    Tehét nem mindenkinek és mindenhol reménytelen, a barack ,padlizsán és görogdinnyetermesztéshez viszont nincs elég meleg,arra még várnunk kell.
    🙂

  11. 7 Tibor bá’
    Réka leírta, hogy mi nem fog működni.
    (Nem vitatom a szavait)
    De nem írta le, hogy mi fog működni. (Semmi.)
    A nagyi almafája még a nagyi életének fenntartáshoz elegendő gyümölcsöt sem fog teremni.

    Így értelmeztem ezt a hsz-t.

  12. 9 Tibor bá’ ebben 100%-ig igazad van és egyetértek Veled. Nem is rájuk gondoltam, illetve céloztam.

    Az, hogy a Te generációd és így Te magad is, kemény fából vagy faragva, evidens számomra. Ez se nem seggnyalás, se nem jópofizás, hanem tény.

  13. 8.
    Már csak azt kellene megértetned velem,hogy miért lenne ésszerűbb és hatékonnyabb egy sorozatos atomrobbantás a felmelegedés ellen,mint a sztratoszférába szétteritett aluminiumrészecskék-álá chermtrails geoengineering ?!

  14. 13 gondolkozz el… jó?! Tisztában vagy azzal mennyi repcsinek kellene a nap 24 órájában röpködnie?! Na, számolgass. A másikat nem fogom leírni, se röviden, mert megtettem ezerszer, se hosszabban, mert azt nem (!) tehetem már meg.

  15. 15. Nem igazán érdekel, gondolom chemtrail videó, amin csak röhögni tudok. Nálad és nálam komolyabb szakemberek számolgattak és többnek, mint ami kivitelezhető. Részemről chemtrail téma lezárva.

  16. 9. Az emberi szervezet hihetetlenül adaptiv. Ha a körülmények úgy hozzák, mindenki képes lesz napi 60kmt gyalogolni. Ha kell mindenki el fogja bírni a fegyvert. Kivétel, aki olyan hátrányból indul(sulyos elhizas, cukorbetegseg, vernyomas gyogyszer fuggoseg, testi fogyatek), ami lehetetlenné teszi az adaptaciót. De ök ugyis elsö nap kihullanak.
    Jelentkezem mint mai generáció. 27 éves vagyok, nem voltam katona, számìtógépes játékokkal telt a korai tizenéves korom. Amikor az élet úgy hozta 2-3 hónap alatt edzödtem hozzá a napi 1 tonna+ megmozgatásához, napi 20km átlagos futáshoz, 14 órás munkanapokon. Feleségem csak annyit mondott, hogy minden nap szélesebb a vállam.
    Most határozottan érzem, hogy hízom el. (77kg vagyok, sose voltam több 85-nél, kevesebb 75-nél, de ami 2 éve izom volt, most zsirparna. Ugyanakkor szerintem fizikailag én is visza tudnám hozni magam, ahogy bárki.

    Fizikailag.
    Lelkileg, és szellemileg mi lesz a helyzet nem tudom. Szerintem nagyjából az elsö héten megmaradók 49%a kap idegösszeomlást és hal meg, 49% lesz szociopata és élvezi a társadalmi kötöttségek lehullását, és a maradék két százaléknak lesz lehetösége csatlakozni valamilyen csoporthoz, vagy eleve egy jó vezetö irányítása alatt tartózkodik a megfelelö pillanatban.

    Szerintem.

    Egyébként teenagerként többször elolvastam Robert Merle könyveit. Malevil, Védett férfiak, Mesterségem a halál mind olyan könyvek, amik sokat taníthatnak.

    szerintem. Bár lehet itt mindenki ismeri öket.

  17. Kedves posztolók, tisztelt Tibor bá’. Nem igazán szoktam hozzászólni az ilyen jellegű posztokhoz, tekintettel arra hogy nem értek hozzá. És ugye amihez nem ért az ember ott ne kapirgáljon. Éppen ezért is vagyok némiképp bánatos hogy Jövőnk nem adja ki atomháborúval kapcsolatos írásait, – melyek ezek szerint a fióknak készültek, – mert így 50+ korban is tanulni szeretnék. Nagy érdeklődéssel szoktam olvasni a hozzáértők sorait, mint most pl.Réka mondandóját, vagy akár az érezhetően igen nagy élettapasztalattal bíró „balint” sorait, mert szavaikból lehet és kell is tanulni. Sajnos azt kell látnom hogy valami rossz esemény/sorozat bekövetkezése elkerülhetetlen, amely végén az emberiség jó eséllyel teljes mértékben kihal erről – az egykoron csodaszép – bolygóról. A dinoszauruszok majd röhöghetnek a másvilágon hogy ők mennyivel tovább bírták az élet nevű társasjátékot játszani mint a homo sapiens.
    Visszatérve soraim elejéhez, kérem hogy továbbra is szülessenek bejegyzések olyan emberektől, kiknek szélesebb spektrumú rálátása van bizonyos dolgokra. Jó lenne hiteles információs forrás például az USA irányából, főleg egy olyan korszakban, melyben – ha igaz – az ország első embere saját bevallása szerint életében egyetlen könyvet nem olvasott el. Mondom ha igaz, mert úgy tűnik szépen csendben belecsúsztunk egy olyan korszakba is, melyben a felszín alatt dúló kiberháború egyre nagyobb károkat képes okozni. És itt nemcsak a hírhedt stuxnet vírusra és a társaira gondolok, melyekkel ki lehet nyitni egy víztározó gátjait, ki lehet nyírni egy erőmű vezérlését, fel lehet robbantani a távolból egy olajvezeték szivattyúállomásait…stb. Hanem az egyre duzzadó álhír iparra is, mely tömegével ontja az olyan rémhíreket, melyek befolyásolhatják az emberek cselekedeteit.
    Tény hogy soha nem voltunk még ilyen helyzetben, amibe mindössze két évszázad alatt sikerült kevernünk magunkat.Kellenek az információk, kell a tudás, de lehetőleg a hiteles, az amely a valóságot tükrözi. Mindenesetre a norvégok már jó régóta tudnak valamit, mert létrehozták a világ legnagyobb magbankját a fagyos gránitba süllyesztve.
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Spitzberg%C3%A1k_Nemzetk%C3%B6zi_Magbunker
    Magyarország pedig elszalasztott egy olyan lehetőséget, hogy a víz országa lehessen, mert ha készült volna az elmúlt évtizedek alatt vagy tucatnyi óriás víztározó, ezekkel az évenkénti áradások során rengeteg értékes vizet lehetett volna megtartani, és mi tudnánk a legolcsóbban szántóföldeket locsolni Európában.
    Persze ez csak egy laikus (nem vízügyi szakértő ember) gondolata így a végére.
    Tibor bá’ azt írja hogy aki túléli, annak a kőkorszaki élet köszönt be. Érdemes átgondolni hogy a mai nyugati világ teljesen elpuhult generációi hogyan lennének képesek túlélni a kőkorszaki szintre süllyedt életkörülményeket? Ki húzná tovább pl. Magyarországon, a diplomás ügyvéd vagy a vályogházban élő roma?

    P.S. elnézést ha hosszúra sikerült.

  18. 18 nem a fióknak készültek, hanem nem tehetem közzé. Amúgy nagyjából bátmit írnék az repost lenne, ismételni meg nem szeretem magamat.

  19. 16
    Dehogy chemtrail konspirációs videó ,ez a világ napi légiforgalma.Ha mindegyik ráállna a szórásra ,egy év mulva nem látnád a csillagokat.
    Kivitelezhető.

  20. 20 Nem, nem kivitelzhető. Amúgy a kibocsátott üvegházhatású gázok hatása se mellékes, igaz, hogy hűtene, de egyben melegítene is. (Anno a WTC esetén, amikor nem repkedett egy gép sem, rögtön melegebb lett.)

  21. 19: Jövőnk sokkal kezelhetőbb egyben áttekinthetően átolvasni valamit, mint az elmúlt évek sok ezernyi hozzászólásából összeszemezgetni a te hozzászólásaidat. Nem tagadom, lehet hogy lusta vagyok…:)

  22. 17:
    Helló Drakonisz!
    Ha a népesség 98 százaléka elhullik, és te a szerencsés (?) 2 százalékhoz fogsz tartozni. Akkor mond meg nekem, hogy azzal az iszonyatos mennyiségű, rohadó hullával mit fogtok csinálni? Hogy fogod elkerülni a fertőzést? ha ezeket megoldottátok, hogyan fogsz élelmiszert előállítani?

  23. Jó írás Tibor bátyám.

    9: A mai népesség kb. 80% -a korcsoportól függetlenül egy összeomlás után nagyjából bárminemű túlélésre alkalmatlan. És még lehet, hogy túl optimista voltam. A mai tizenéves generációt hagyjuk is…, de szerintem 40 éves kor alatti generációk zöme már olyan jólétben nőtt föl, mondjuk az ’50-es, ’60-as évekhez képest, hogy egyszerűen a többségünk nem lenne képes alkalmazkodni, egy összeomlott civilizáció romjain létrejövő igazi csontdarálós vérzivataros apokaliptikus új élethez.

    Túrákon szoktam látni, hogy milyenek a generációs különbségek amikor megyünk 15-20km -t a természetben, erőteljesen kilépve a komfortzónánkból. Tizenévesek max. az elhivatott családokból kerülnek ki, huszonéves generációból mutatóban páran, harmincasokból már azért többen akadunk, de az erdőkben túrázók, természetjárók többséget a negyvenes és az a feletti generációk tagjai alkotják zömében. És ez csak természetjárás, ami egy jó kis tömegsport, és kiszakadás az épített környezetből.

    Mi lenne itt, ha igazi összeomlás lenne?! Mert még mi sem állnánk meg a helyünk, igaz nem okozna gondot a napi 40-50km megtétele gyalogszerrel. De a többi?! Mondjuk ha lenne lőfegyverünk, akik voltunk sorkatonák, azért az sem okozna a többségünknek gondot, hogy megvédjük önmagunkat és a társainkat. De hol vagyunk mi Jövőnk félékhez képest, vagy Tibor bátyám generációjának szívósságához képest?!

  24. 6: Pár dolog működhet, pl. tarlórépa, csicsóka, pitypang levél, „fosóka” szilva, ilyesmi.
    Valószínűleg a vadászat is egy darabig még opció lehet, és az is igaz, hogy a tyúk, disznó jó hatásfokkal transzformál számunkra használhatatlan növényből, gilisztából, macskaszarból (nem vicc,a tyúkjaim imádják, a macskák már nem mernek kint tojni, mert megrohanják őket) húst és tojást.
    Esetleg a mai kultúrnövények vad változatai még elérhetők lennének.

    Én nem tudok jósolni, csak azt mondom, hogy mi lenne ha pl hétfő reggel megszűnne a nagyüzemi mezőgazdaság. Ami marad, az nem lenne elég az emberiség 1%-nak se.

  25. 24.

    Igen. Lehet, hogy a 80% túl optimista becslés.

    A scenario ezerféle lehet. Lehet megelőző atomcsapás is ami aztán nem eszkalálódik tovább(2-3 töltet), az is inkább ruszki részről.
    A klíma már más tészta.
    Az helyzet, hogy rengeteg csoporttal találkoztam. Mindenhol, ismétlem mindenhol vannak gyenge pontok.
    Vannak akik megelőző öldökléssel kívánják kezdeni a szép új világot, pusztán önvédelemből. Ez teljesen logikus is -bizonyos nézőpontból.

    Azonban olyan szempontok vannak amikről még csak tudás sincsen a fejekben, így bizton állítható, hogy belső pokol lesz a ottan a vége.
    Sok ökofalu nem fordít figyelmet a védelemre, vagy éppen az energiaellátásuk szegényes, hogy a megváltozott körülmények között a mostani hatékonyságuk töredékével működjenek tovább. Az elégséges sem lesz meg.
    Sokan a védelemre összpontosítanak, de egy-két szakértőn kívül (ami kevés lesz) egyáltalán nem konyítanak a mezőgazdasághoz, állattartáshoz.
    Olyan problémák merülhetnek fel,amik a fejünkben nem, így felkészülni sem lehet.

    Imy 66 képrdezte: „Ki húzná tovább pl. Magyarországon, a diplomás ügyvéd vagy a vályogházban élő roma?”

    A helyzettől függ. Ha működik részlegesen az állam, akkor nyilván az ügyvéd, de nem vszínű, hogy mint ügyvéd. De csak azért mert lehetnek pénztartalékai és -ami a legfőbb- városban él.
    Ilyen esetben lehet csak az, hogy annak jut energia aki fizet érte. De ennek az egyensúlya is nagyon ingatag, mivel az ellátórendszerekhez bizonyos számú fogyasztó szükségeltetik, különben egyszerűen képtelen a szolgáltatásra, akármennyi is a pénz.

    Én örülök, hogy jó emberekkel vagyok körülvéve,akár „belsős” akár „külsős”. Csináljuk a dolgunkat, reménykedünk és próbálunk mindenre figyelni. Erkölcsi kötelességünk próbálkozni, ennyit tehetünk, a többit meg meglátjuk.
    Akik idáig nekem felelősségről prédikáltak az elmúlt 8 évben valószínűleg az idén átértékelik a szavaikat. Ez nekem nem elégtétel, soha nem is lesz, csak szomorúságot érzek. A dühön és a többin túl vagyunk, ezen is keresztül kell vergődni.

  26. 25 Réka
    Köszönöm! Ez hasznos volt.
    A vörös paré termesztéséröl, szaporításáról tudnál mondani valami?

  27. Természet sokszinűsége miatt minden fent említett történet valóssággá fog válni.
    Még egy opció bejátszik, a kannibalizmus.
    Persze nem tisztán, hanem amikor hiány van egyébből. Újra előjön álati énünk a fajta alatti ős jellemzője. Újra kősziklán üldögélve kémleljük a horizontot jön -e ellenség. Ez ma a tv nézés.

  28. 26 Balázs: pénztartalékról írsz, ami majdnem kivitelezhetetlen – ki tudja mi lenne a pénz. Egy ügyvéd aki kimúlt királyok kis színes ábrázolását tartalmazzák ráírva a forintértékét vagy a cigány, aki tudja honnan lehet csereeszközt szerezni amit más létfontosságú tárgyra válthat.
    Az ügyvéd oldalán ott a törvény, a cigány oldalán pedig a família

  29. Nyilván Jövőnk azért gondolja nagyobb valószínűségűnek az atomháború bekövetkezését hozzánk ,sima blogolvasókhoz képest, mert neki vannak olyan háttérinformációi amik nekünk nincsenek meg.(személyes kapcsolatok külföldön, nukleáris honlapok olvasása stb…)
    Ha nekünk is meglenne az a háttérinformációnk mi is nagyobb esélyt adnánk(így is adunk persze )az atomháborúra, viszont egy átlagember mármint itt a blogon nehezen tudja elképzelni hogy az elit a bunkerban élés után kapálással kezdenné az életét újra, bár lehet ki van alakítva nekik pl. Új Zélandon egy új kezdési lehetőség „rabszolgákkal” , bár ezt kétlem, de nem lehetetlen.

    A másik ami kérdéses számomra az az hogy melyik nagyhatalom fogja elindítani az atomot a klíma védeme érdekében? USA, Orosz,másvalaki illetve miylen indokkal?Talán egy egyéb támadásnak lesz álcázva?Nekem ez nehezen fér a fejembe hogy a klíma visszahűtése érdekében ki fog először lépni.

  30. 30 Andrew
    „Nyilván Jövőnk azért gondolja …”
    Jövőnk szimplán csak fantáziál.
    Az utóbbi száz évben olyan sok atomot robbantottak, hogy be kellett vezetni az atomsorompó egyezményt.
    Már annyira radiokativ volt a Föld, hogy belepusztultunk volna.
    Eközben a klíma „zavartalanul” melegedett tovább.

    A Jövőnk, mármint a mienk, egyszerű lesz!

  31. 4. Réka

    Mi a véleményed a Sárpo mira krumpliról? Én már vagy öt éve visszavetem, még nem igazán látom, hogy leromlott volna. A növényvédelme rovarölő nélkül valóban macerás lenne (kézzel szedés, bogárkasza) A Bánkúti búzám semmilyen növényvédelmet nem kap, a nem hibrid kukoricám úgyszintén. Használható téli kaja lehet még a sütőtök, amiből szintén régi fajtát termesztek. Borsó, bab szintén eláll és könnyen termeszthető (sose permetezem).

  32. Nagyon nagy marhának kell lenni ahhoz, hogy hidrogén bombák felrobbantásával állítsák le a globális melegedést. Szerencsére ilyen horderejű döntést egyetlen ember nem tud meghozni. Szerintem ezt az opciót nyugodtan elfelejthetitek. Ez már sci-fik világába való.

  33. 31 😀 😀 😀 n/a rég röhögtem ilyen jót. „Fantáziálok”… ez csúcs, de tudod mit, meghagylak ebben a tudatban.

  34. 31 tedd mr meg a szívességet, hogy tájékozódsz, mielőtt rossz információkat közölsz. 2053+3 kísérleti robbantás volt, mégis 0,2 mikro Sievert a háttérsugárzs, szóval legalább hülyeséget ne írj. A fallouthoz kábé annyi közöd van, mint nekem a szülési fájdalmakhoz.

  35. 33 Tibor bá’ most adom fel az itteni jelenlétemet… ez már obsession részedről.

    Nyilván azért készül erre a fél világ és kormányok tucatjai…

  36. 36. Jövonk , nem kell feladnod, csak mint említettem nekünk itt a blogolvasók nagy részének nincs meg a háttérinformációja mindenről , így nem áll össze a kép.Mellesleg most geopolitikailag idén csend van.

    4. Réka
    A régi magokkal szerintem érdemes próbálkozni, nem reménytelen még annyira a klíma.ami miatt én nem tudok próbálkozni ezekkel az az időhiány. Munka mellett kitapasztalni (és beszerezni) búzát,zöldségeket és gyümölcsfákot még a nagyanyáink fajtájából nehéz feladat lenne.Nincs egy olyan webshop ahol egybe megrendelném egy kattintással 😀 ).De ha lenne is akkor rohadt sok idő lenne mindent kitapasztalni a kertben így munka és másodállás mellett.Ez csak nyugdíjas élet mellett lene kitapasztalható főállásban vagypedig millliomosként. Nemtudom van e Mo.-on olyan ember akinek szinte az összes (búza,gyümölcs, zöldség…) növénye még a régi hagyományos ,mert szerintem nem akad.

  37. 36:
    Az ötvenes évek végén (én akkoriban voltam diák) nukleáris témában komoly szakkönyvet csak az indiaiak adtak ki. Nem kell lenézned őket, mert nagyon alaposak voltak, különben nem kerültek volna be a Melbourni egyetem könyvtárába. Akkor én ezekből tanultam. Elemeztek néhány korábbi robbantás eredményét. Én akkor megtanultam, hogy egy termonukleáris robbanás nem ember léptékű, amivel nem lehet hülyéskedni. A Castle Bravo robbantás pedig arra tanított meg, hogy a számításokkal kurva nagyot lehet tévedni.

    A másik dolog. Te biztosítasz minket, hogy méret és robbantási magasság optimalizálással miként lehet kedvező hatást elérni. Nem kételkedek a szaktudásodban, de nagyon jól ismerem az emberi természetet. Egy nukleáris háborúba a végén minden atommal rendelkező be fog lépni, nem hiszem, hogy bármit is betartanának.

    Az eredeti témához visszatérve, az én műszaki érzékem azt mondja, atomrobbantásokkal küzdeni a globális melegedés ellen, olyan mintha a kutyámból lángszóróval akarnám kiirtani a bolhákat. Bolha biztos nem marad, de kutya se. ÉS

    Hihetetlen hőmennyiség tárolódott el az óceánok vízében. Az ott marad. A szálló részecskék leülepedése után minden folytatódik. Néhány év megtorpanásáért érdemes ekkora rizikót felvállalni? – Hát ennyit a rögeszmémről. Különben nem tartom túl célszerű megoldásnak azt, ha valaki egyetért veled akkor azt az egekig dicséred, ha valakinek bármiben eltér a véleményed a tiedtől, akkor ésszerű cáfolás helyett az illetőnek rögeszméje van. Sajnos nekem a magas lóról történő kijelentéseid nem jelenetnek bizonyítékok.

  38. 35 Jövőnk
    „…mégis 0,2 mikro Sievert a háttérsugárzs…”
    Volt akkor, vagy van most? A szavaidból ez nem derül ki.
    Vannak hiteles adataid arról a korról?
    Akkor titkosítottak minden radioaktivitással kapcsolatos dolgot,
    így nehéz, talán lehetetlen hiteles adatokat találni.
    Ha rábukkanok ilyenre publikus helyen, rámutatok.
    De .. akkor nagy volt baj!
    A bombák robbantak, a klíma pedig tett rá.

    „Nyilván azért készül erre a fél világ és kormányok tucatjai…”
    Egy másik posztban említettem a „BELESZAROK A KLÍMÁBA” korszakot.

  39. 38: „minden folytatódik”

    Folytatódik, de azért nem ugyan úgy. A lakosság jelentős része /a fejlettebb területeken/, az ipari termelés, mg-i művelés, bányászat „eltűnik”, a CO2 kibocsátás csökken stb. Szóval ha hirtelen berántják a kéziféket, nem kizárt, hogy lesz hatása a végeredmény tekintetében.

    Viszont én úgy hiszem, hogy a világ vezetői nem sokban különböznek ‘átlagjóskától’ – hiába van több információjuk, a reakciójuk ugyan az, nem hiszik el, hogy egy egyirányú utcában haladunk a pusztulás felé. Ha megnézzük Trump kijelentéseit, vagy csak itt hazai pályán a politikusok vagyon utáni rohanását – amellett teszik le a voksukat, hogy a jövő nem sokban fog különbözni a jelentől.

    39: „bombák robbantak” Jelentős számban viszont a föld alatt, ami természetesen nem hatott a klímára. Ezzel nem cáfolni akarlak…

  40. Mi lesz az Élet célja, ahogy ezt a kérdés már sokan feltették? Például a Monthy Python és megpróbáltak rá választ keresni. Én itt elakadtam. Mit tegyek?
    1. Gyűjtsem tovább a pénzt – értelmetlen, úgy gondolom rövidesen teljesen értéktelen lesz, nem beszélve róla, hogy ha bankban tartod – mert hol máshol? – ki sem fogják adni neked.
    2. Fektess termőföldbe? – fölösleges, ha beüt a krakk, hiába termelsz élelmiszert, az éhezők bandákba tömörülve úgy is lelopják.
    3. vegyél ingatlant valahol a hegyekben minél távolabb mindentől? – akkor kell vegyél fegyvereket is, hogy megvédd magad, ideig-óráig talán működne, és még talán túl is élheted, mint külső szemlélő, de csak úgy, ha az urbánus helyek lakóit járványok és harcok tizedelik.

    Amire jutottam: már most kezdj el tartalékolni instant szárított ételeket, azok 5-10 évig elállnak, esetleg konzerveket minél nagyobb mennyiségben, vákumzacskós vetőmagot (saláta, kukorica, szója), gyógyszereket, főleg antibiotikumot (létezik abból is üvegben por formájában amit fel kell oldani vízzel használat előtt) és ami a legfontosabb vásárolj mechanikus (kézi) vagy napelemes víztisztító berendezéseket.
    Nem tudom, lehet hogy túl pesszimistán látom a dolgokat? A barátaim szerint, igen.

  41. 38 Ha Te leírod, hogy sci-fi, akkor az is magas ló; de mindegy.

    Castle Bravo… nem véletlen volt, hanem annak álcáztak egy fallout kísérletet.

    Nem, nem az ésszerűség miatt lenne légi robbantás, hanem mert sokkal pusztítóbb a légi (és mellesleg nem jár fallout-al)

    40

    Nem, nem a föld alatt.

    Konkrétan senkinek nem szól, az alábbi:
    Ebből van elegem… állandóan pontatlan és fals infók jönnek be, amivel meglehetősen sok olvasó meglehetősen durván vakvágányra tereltetik. Se ehhez nem asszisztálok, feldobva valamit, amit mások – tudás nélkül – szét trollkodnak, mint n/a a félmondatos hsz-ével, se azt nem tűröm tovább, hogy folyamatosan beleköt valaki abba, amit írok, s mindig ugyanúgy… véleményét tényekkel ütköztetve.

    Tibor bá’ a jellemzésem megint erősen személyeskedő volt, ez mire jó?! Tudod, szálka meg a gerenda.

    További jó fórumozást mindenkinek.

  42. 39:
    Itt most számomra kiderült, hogy a témát nagyon nem ismered. Ezen kellene változtatnod. Pl. Mi a mechanizmusa, hogy egy hidrogénbomba felrobbantása gátolja a globális felmelegedést, és milyen mértékben, meddig?

  43. 42: „Nem, nem a föld alatt.”

    Vagyis nem voltak földalatti robbantások? Vagy nem jelentős számban?

    „a földalatti KAR-ok (‘kísérlei atomrobbantás’) talán a legnehezebben ellenőrizhetőek, s melyek a különböző egyezmények aláírása után is sokáig folytatódtak ~ 200 m mélyen. ” /idézet az alábbi cikkből/

    —— Más – (nem Jövőnknek szól):

    Egy – számomra -érdekes cikk:

    „Az atombomba robbantások által kiváltott globális éghajlatváltozásról”
    http://epa.oszk.hu/00000/00028/00048/pdf/musze_EPA00028_2011_56_21-28.pdf

  44. 42:
    Megsértődni azt tudsz, de milyen alapon? Ez itt egy olyan fórum, ahol ütköztetjük a nézeteket. Ehhez képest te deklarálsz, és megsértődsz, ha más véleménnyel találkozol. És most tetten is értelek.

    Ezt írod: „Castle Bravo… nem véletlen volt, hanem annak álcáztak egy fallout kísérletet.”

    Valójában nem fallout kísérlet volt, hanem az első hidrogénbomba kísérlet, ahol 5 Mt hatást vártak és ebből 15 Mt lett, mert a kalkulációba beléptek olyan tényezők, amire nem számítottak. A robbanást titokban akarták tartani, de a hiba miatt ez nem ment. Íme:
    Tény az, hogy a japán Daigo Fukuryu Maru halászhajó utasai a sugárzás hatására megbetegedtek és egyikük életét vesztette.
    A sugárzási baleset mellett a robbanás váratlan nagy ereje miatt a robbanásról a tervezetthez képest csupán kevés adatot sikerült összegyűjteni, ugyanis azok a műszerek, amelyeket arra terveztek, hogy az adatokat közvetítsék mielőtt eléri őket a robbanás, gyakorlatilag azonnal elpárologtak, míg azoknak az eszközöknek a többsége, amelyekből a kutatók a teszt után szerették volna kinyerni az információkat, megsemmisült a robbanás hatására.

    Részedről a szokásos „kísértetieskedés”. A valóság pedig ma már nyilvános, hozzáférhető és egészen más.

  45. 44 Observer

    Jó a link!
    „Az KAR-ok mind a négy fajtáját figyelembe véve, összesen több mint kétezer robbantásra került sor,
    melyek emberek millióinak egészségét károsították, és a környezet tönkretételéért is felelősek”

    És pesze más, figyelmre méltó dolgokról is ír.

  46. 41#
    Akela! Ne változtass az életeden, csak akkor, ha ezt a geddonosdit fel tudod fogni hobbiként, ha nem tudsz elvonatkoztatni, akkor könnyen rá lehet menni lelkileg!
    Ne adj fel semmit a terveidből azért, mert megismerted ezt a fajta hobbit! Próbáld az életed mellé, attól függetlenül elhelyezni, akkor jól el lehet vele szórakozni!
    Ez az én véleményem és nálam így működik!

  47. 41 akela70
    Mindenek előtt higgadj le. Zaklatottnak érzékellek.
    Bármi jön, az nem annyira gyorsan jön. Van idő gondolkodni.
    Most kevés időm van. Később még írok.

  48. 41 akela70

    Amit fontosnak tartok az a tudás. Az önmagunk fenntartására alkalmas tudás.

    „mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma”

    Ha megvan a napi betevőd, már nagy bajban nem lehetsz.
    Tanulj meg kenyeret készíteni magadnak! Gyakorolj!

    Gyakorláshoz a tönköly drága.
    Kaphatsz „nemes” búzát kb. 50 Ft./kg áron.
    A malmi tisztaságú a legjobb, de a kombájntiszta is tisztább mint az nagyapáink csépelt búzája.
    A kombájntiszta búza szitálással, szeleléssel jól tisztítható.
    Ezt kell megőrölni.

    Most mennem kell, hamarosan…

  49. CASTLE BRAVO… csak hogy más ne a fals infót olvassa és jegyezze meg. Nem értél Te engem tetten semmivel.

    Pontosan tudták, hogy a lítium-6-deuterid és a 7 mit fog okozni, mekkora hatóerővel. Hivatalosan naná, hogy véletlen volt. És pontosan rögzítették a fallout minden releváns adatát.

    Ebből van elegem.

    Ez a bajod? Klíma 4-10 fok van benne. Atomháború 2-8 fokot hűt, valszeg nem többet 4-5 foknál, mert a tűzvihar elmélet téves. A 83-as modell ma mr nem használható, Ira Helfandék 2008-asa meg rossz inputtal, a 83-asra alapozva készült. Ennyi. Nem fogom se bemásolni, se elküldeni az erről készült tanulmányaimat, ahogy a sugrszennyezés túldimenzionálásáról szólót sem. Mert NEM tehetem meg és már kedvem se lenne hozzá. Nem megsértődtem, meguntam. Nagy különbség.

    U.I. Meddig? Kábé 0,5-1 évig, utána enyül. Ahogy a sugárszennyezés „spektruma” is változna, ha lenne fallout… fél évig durva, aztán már nem is annyira. Igaz gamma-sugárzó a Cobalt-60, de a tajvani adatokat érdemes megnézni. Ennyit végszóra. Keresse mindenki maga az adatokat. Te meg nyugodtan kérj érte pénzt, igazad van, igazat is adok ebben. Tök jogos.

  50. 50 Jövőnk

    Bombával ne akarja megmenteni a világot senki!
    Ez roszabb mint a „22-es csapdája”!
    Emlékszem…, és ezt nem kívánom senkinek!

    „Atomháború 2-8 fokot hűt…”
    Többet! 36 cfokról nulláig, vagy tovább.
    NEM TUDOD MIT BESZÉLSZ!

    Amíg nem szeded össze magad, nem szólok hozzád!

  51. 50:
    Na jó, engem nem versz át. Én már éltem 1957-ben (3 évvel a robbanás után) és pontosan tudom mekkora port vert fel. Először is, ez volt az első hidrogén bomba. Nem arra voltak tehát kíváncsiak, hogy mekkora a visszahullás, hanem, hogy egyáltalán működik-e Teller ötlete. Ha tervezett lett volna a robbantás, akkor nincs a japán halászhajó szerencsétlenség, akik jóval messzebb voltak, mint a tiltott terület. Ha tervezett lett volna, akkor nem égnek el a mérőműszerek. Ha urai a helyzetnek, tudnak kalkulálni, akkor 3 évvel később nem telepítik vissza a sziget lakóit, majd újra kitelepítették őket, mert kiderült, hogy még mindig gáz van. A megfigyelők között is volt áldozat. Persze utólag vizsgálták a visszahullást, ha már több száz kilométerre is eljutott, és persze volt bőven, mert a robbantás nagy része fissziós volt. Az is hülyeség volt, hogy korall szigeten robbantottak, mert így a visszahullásban rengeteg nagy szemcse volt, ami gyorsan lejön. Ja, hogy ez direkt csinálták? Utólag ki lehet jelenteni. Szóval, valóban vizsgálták a visszahullást, de NEM EZ VOLT A CÉL. Mostanában mentve a mundér becsületét, valamelyik okos
    tojás kitalálta, hogy a robbantás célja a visszahullás mérése volt, te pedig bevetted a cuclit. Ne add tovább, nem felel meg a valóságnak.

    Ja, hogy meguntad? Megértelek, én is. Te ezen könnyen tudsz segíteni, de nekem fel kell tennem még a holnapi posztot. 😀

  52. 41 akela70
    Folytatom. (Kicsit zűrös napom van ma, bocsi)

    Az őrlést BÁRMIVEL megvalósíthatod. Mivel? Csak a fantázia szab határt. (az pedig határtalan)
    Kaphatóak gyári készítésű, köves, elektromos kézi malmok, aranyért.
    Ha nincs aranyad, ötletelned kell.
    Mákdaráló, kávédaráló. De ezek nem hatékonyak.
    A régebben gyártott és használt kézi hajtású
    kukorica/termény darálók legfinomabb fokozatban már jók lehetnek.
    Nem kell ragaszkodnod a bolti liszt szemcsefinomságához. A parasztliszt minőség megfelelő.
    Ha van kalapácsos darálód, az hatékonyabb lehet. A legkisebb lyukó ráccsal, esetleg többször átengedve..
    Amit így kapsz, az erősen korpás parasztliszt. Ez már OK.
    Ha finomítani akarsz, akkor finom szitán átengeded. Ekkor korpát kapsz (az állatoknak jó) és a kevés visszamaradt korpa miatt világosbarna lisztet.
    Ez a liszt jó mindenre. Kenyérnek, tésztának, kalácsnak, rántáshoz…

    Most jön majd a kenyér készítése.
    Tudod hogyan kell/lehet? Nem?
    Van szakácskönyved? Ha nincs anyukád biztosan van, vagy Nagyid.
    Opsz, olvasod a soraimat, tehát interneted van.
    Keresőgép és kulcsszó, majd bátorság, elszántság és megvalósítás.
    Olyan finomat ehetsz, mint senki más! És bármikor! És ezt Te valósithatod meg!

  53. Tibor bá’… ne már, ez wikipedia valós időben…
    amúgy az Ivy Mike, nem a Castle Bravo 😀 de tök mindegy… 😀 😀 😀

    51 n/a Na, majd pont Te fogsz engem nukleáris hadviselésből kioktatni… kész röhely. Én globális értéket írtam, Te lokálisat, az is a kontinens belsejére vonatkozik nyári időszakban, tél esetén nem… és 1983-as arzenálra vonatkoztatva, a 2008-as anyag hibás, de minek is mondom… tök felesleges.

    Tibor bá’ elfogadom a felhívást keringőre. Minden jót Neked!

  54. Akela,
    n/a-val és LouBega-val egyetértve én is azt javaslom – saját tapasztalat alapján – hogy ne a félelem vezéreljen, hanem az öröm afölött, hogy kis lépésekkel hatalmat szerzel a kiszolgáltatottságod fölött.

    A prepping célja szerintem nem az, hogy meghatározza a jövőbeli események kimenetelét, hanem az, hogy biztonságérzetet adjon, segítsen felismerni az egyszerű élet szépségét és függetlenségét.

    A felkészülésre pont igaz, hogy maga az út számít, és ha komolyan belekezdtél, valószínűleg soha nem fogod abbahagyni ezt a tanulási folyamatot.

    Az is jó, ha vásárolsz ezt-azt, de még jobb, ha szépen megtanulsz pár olyan mesterséget, elsajátítasz olyan készségeket, amik Téged szolgálnak egész életedben, bármi történjen is a környezetedben.

  55. 50.
    „Atomháború 2-8 fokot hűt, valszeg nem többet 4-5 foknál, mert a tűzvihar elmélet téves.”

    A jelenlegi kb. 1 fokos melegedést egy 2-8 fokos lehűléssel ellensúlyozni? Nem túl nagy az ellenhatás? Nem is beszélve a 2 és 8 közötti óriási bizonytalanságról.

    Ez szerintem olyan, mintha valaki egy pattanást buldózerrel próbálna kinyomni.

  56. @56: Szerintem ép elméjű emberben ilyen „megoldás” fel sem merülhet, de ettől még valakiknek megszületett a beteg agyában ez az eszement ötlet. Milyen ember lehet az, akinek nem drága egy fölöttéb bizonytalan eredményű kísérletért milliók kínhalála.

  57. 56:

    Ezért nincs még porondon a téma, nem véletlen hogy 2019-2020-2022-ről szól az atomprogramok kifutása.

    Eddig 1 fok volt, viszont a melegedés exponenciális. Azaz a következő 1 fok gyorsabban meglesz.

    Jövőnk víziója a biztos klímaváltozás egy lehetséges megoldására szól.

    Első kérdés hogy elfogadod-e hogy van klímaváltozás?

    Második kérdés, hogy szerinted az elit fog-e valamit tenni vagy együtt pusztul a plebs-sel?

  58. 57:

    Néró megvan? Karóbahúzós Vlad? Inkvizíció? Jelenkorban pl az ISIS, vagy a CIA akciók egyének vagy országok ellen?
    Délszláv háborús népírtásra emlékszel? Macsetével lezajlott népirtásról hallottál afrikában?

    Kicsit nézegesd a történelmet és meglesz az a képzelő erő amit most nem érzel magadban.

  59. 54:
    Legjobb tudásom szerint 1957-ben még nem volt Wikipedia, de még te se. Az ismeretek nem nagyon változtak, legfeljebb akkor Röntgent használtak Sievert helyett.

    Figyelem emberek!
    A globális felmelegedés oka, hogy több sugárzó hő marad meg a Földön, mint korábban. Ez az állapot nem változik meg azzal, hogy előidéznek egy „nukleáris telet”. A felrobbantott hidrogén bombák levihetik a Föld felszín (nem az óceán tömegek) hőmérsékletét ideiglenesen, de a melegedési folyamatot nem állítja le. Következőképpen nincs sok értelme, viszont hatalmas mennyiségű radioaktív anyaggal terheljük meg a Földet.

  60. 58.
    „Jövőnk víziója a biztos klímaváltozás egy lehetséges megoldására szól.”

    Tételezzük fel, hogy jelentős sugárzás nélkül elérhető mondjuk 5 éves nukleáris tél, globális 5 fokos lehűléssel.
    Szerinted ez alatt az 5 év alatt mi maradna a bioszférából?
    A fajok kihalását minimum a K-T kihalással lehetne összemérni.

    Másrészt lehet, hogy a robbanások következtében nem lenne jelentős sugárszennyezés. De ki felügyelné az atomerőműveket, a vegyi gyárakat, stb.
    Már az első héten az atomerőművek hány százaléka durranna el? És ne mondd, hogy egy sem, mert meg lenne szervezve a karbantartásuk, védelmük.

    Vagyis ez nem „egy lehetséges megoldás”. Összehasonlíthatatlanul pusztítóbb, mint a klímaváltozás.

  61. 58. & 61.:
    Nem vettétek észre, hogy Jövőnk zseniális húzása, hogy a két legvalószínűbb végzetünkkel az egyiket kioltja a másikkal. Hurrá! Nem kell félnünk a nukleáris világvégtől, de a globális klímaváltozástól se. Boldogan élhetünk tovább úgy, ahogy eddig. Ha mégis rákérdeznél a részletekre, akkor az szigorúan titkos, semmi többet nem mondhat el nekünk. Bla-bla-bla. Különben pedig mi semmit se tudunk, és mindentől elment a kedve. Bla.bla-bla. És az önjelölt szakértőnek néhányan már be is hódoltok és remegve kértek további jó tanácsokat.

  62. Kedves 23.,
    Szerintem akár humuszt is és így új élet sarjad.
    Recycling.

    Véleményem szerint a neokőkorszak nem a XXI. század után, hanem már e században beköszöntene.
    Valahogy azonban az az érzésem, hogy nem fog, mert valamiképp leszabályozás, korrekció addigra megtörténik.
    De nem ilyen atomos, energiapazarló marhaságra kell gondolni. Elavult. Valami újabb téma.

  63. Globális felmelegedés orvoslása atom”háborúval”: miért nem fog össze az emberiség a nagy cél érdekében, felkérnek minden atomhatalmat, dugják össze a fejüket együtt, tervezzék meg, számolják ki, hajtsák végre úgy, hogy senki ne haljon meg, csak hűtse vissza a klímát, épp amennyire kell.

  64. 64. én is Tibor

    „hajtsák végre úgy, hogy senki ne haljon meg, csak hűtse vissza a klímát…”

    Nem rossz ötlet…
    A gond az, hogy a mi hűt, az a légkörbe kerülő hamu, ami elzárja a napsugár útját, így a Nap nem melegít, és a Föld felszíne elkezd hűlni.
    A hamuhoz meg éghető anyag kell, tehát szárazföld felett kellene robbantani… És ajnos a sivatag se jó jelölt, a homok sem ég jól.
    Szrinted melyik ország egyezne bele abba, hogy fölötte robbantsanak?

    Ehhez sajnos világszerte be kellene vezetni a hadikommunizmust…
    Az meg macerás… Meg mi a grancia arra, hogy amikor a világ „visszahűlt” az elit önként felszabadítaná a népeket?

  65. 65.
    Arról nem is szólva, hogy a tömeges pusztulás nem elkerülendő, hanem üdvös cél lenne, ami rögtön drasztikusan le is csökkentené a tobábbi CO2 kibocsátást, megakadályozva a további növekedést, amely most megállíthatatlannak tűnik.
    De a légkörben lévő CO2-vel már nem tudna mit kezdeni, a légkör kitisztulása után rohamosan visszapótlódna a légkör elveszett hőtartalma, és feltehetően meg sem állna a jelen állapotnál, mert még ez sem az egyensúlyi helyzet, ami a CO2 szinthez tartozik.
    De ha van ilyen eszement elképzelés, az csak arra bazírozhatna, hogy az esetleg életbenmaradó igen kis népesség a kihalt földgolyón elfoglalhatná azt a csekély területet, amit sem a csapások nem pusztítottak el, sem a tenger nem árasztana el, alkalmazkodva az új, sokkal kisebb élettérhez.
    Egyébként Jövőnk narratívája szerint pont az elhamvadó városok füstje produkálná azt a védőréteget a légkörben, ami lehűtené a földet, magyarul az emberiség nagy részének kötelezően égnie kellene…

  66. 65
    Sok más gond is adódna.
    – A bomba egyik hatása, hogy tönkreteszi az elektronikát.
    Elromlana az összes okostelefon és digiTV. Ennek hatása mindennél nagyobb kárt okozna. Az emberek 99%-a összeomlana lelkileg.

    Nem sorolom tovább. Már ezt is fájó olvasni.

    Persze van jó megoldás a klíma ellen, de az titkos, ezért nem mondhatom el. 🙂

  67. 63.
    Lesz leszabályozás és korrekció,ez garantált. Természeti katasztrofákkal , éhínséggel, kezelhetetlen betegségekkel- egy olyan világ ,ahova már senki sem akar nemzeni gyereket.
    Egy évtízed alatt romba dől minden emberi álom.

  68. 66.
    Bizony – nem tudná megnézni az éjjel nappal Budapest következő részét.
    A többi seggfej pedig lenullázva érezné a presztizsét ,ha nem tudna bevásárlás közben locsogni a semmiről sokáig.
    Ez a 99% tolta a világot a pusztulásba,igazi megváltás volna számomra ezt a pereputtyot már a saját szarába fetrengeni látni.

  69. 31-
    „Az utóbbi száz évben olyan sok atomot robbantottak, hogy be kellett vezetni az atomsorompó egyezményt.
    Már annyira radiokativ volt a Föld, hogy belepusztultunk volna.”

    Hiba a múltbeli és jelenlegi állapotokra adott reakciókat kivetíteni arra a jövőre, ami várhatóan más lesz.
    De az egész (klíma) arról szól, hogy nem marad a jelenlegi állapot, amilyen meg lesz, olyan még nem volt. Tehát a múltbeli reakciókból sem lehet következtetéseket levonni. Ha megváltoznak a körülmények, akkor az arra adott válaszok sem a szokványosak.
    Lehetnek bolond válaszok is, pánikban minden lehetséges, ilyenkor a közvetlen veszélytől az emberek megbolondulnak.
    „A Jövőnk, mármint a mienk, egyszerű lesz!”
    Másként nem is lehetne élni. A szerencsések így gondolkodnak. Nemrég olvastam, hogy Budapest körülzárása idején a szovjet katonák egy előőrse könnyedén eljutott Zugligetig, ők is meglepődtek és felszálltak a villamosra, elszedték a meglepett utasok óráit. Azok csak néztek, kik ezek, mi van: Pedig akkor azért már nem volt nehéz látni, hogy mi következik.
    Ha nem közvetlen és pár napon belüli a fenyegetés, akkor nem vesznek tudomást róla. Amikor meg bekövetkezik a baj, kapkodnak. Ez igaz lehet az egyes személyekre, de talán a szervezetekre is.

  70. Tibor’bá!
    Jövőnk SOHA nem mondott olyat, hogy az atom mindent megold, és minden megy tovább, ahogy eddig. Erről szól a felkészülése is. Ez ferdítés. Neki sem kellene úgy nekiesni, mint M.Szilárdnak…
    Továbbra is maradok hű olvasód, és tisztelőd. 🙂

  71. 71: „Jövőnk SOHA nem mondott olyat, hogy az atom mindent megold”

    Hát, ha belegondolok, Jövőnk – konkrétan – soha semmit nem mondott… 🙂

    Mindig ment a ködösítés, hogy ő bezzeg tudja, de nem mondhatja, mert csak. 😉

  72. 71:
    Jövőnk mindössze hülyére manipulálta az erre fogékonyakat. Ezt untam meg, amikor fölényesen blöffölt egyet a Castle Bravo kísérleti robbantással kapcsolatban, ami akkor történt, amikor ezzel a témával behatóan foglalkoztam a Kubai rakétaváltság miatt (is). Pontokba szedtem miért hamis az állítása. Erre azt válaszolta, hogy én ezt a Wikipédiából írtam ki (és ugye a W. teli van hülyeségekkel) a pontokba szedett kifogásaim megválaszolása helyett, amelyek logikus következtetések. Ezek után jogosan feltételezem, hogy korábbi (bizonyíték nélküli) állításainak is egy része csak felületes blöff. Nem lesz nagy vesztesség, ha békén hagy minket. Akinek hiányzik, megtalálja a honlapját. Fel lehet vele venni a kapcsolatot. —
    Mszilárd egy egészen más eset. Ő egy nagyon tisztességes ember, aki tisztességes módszerekkel küzd a vélt igazáért. Az más lapra tartozik, hogy hatalmas tévedésben van, és hiú reményeket kerget. Nekem kötelességem rámutatni erre a kergetésre.

  73. 73 Tibor bá’
    „Mszilárd egy egészen más eset. Ő egy nagyon tisztességes ember, aki tisztességes módszerekkel küzd a vélt igazáért. ”
    Kemény ellenfél, az biztos. És most segít neki az időjárás.
    A sarki jég erősen fagy. Hasonló a helyzet máshol is.
    Meglátjuk.

  74. 74:
    Az időjárás lokális, semmit se jelent. Viszont tudat alatt befolyásol.

  75. Azért volt egy pár ember aki a Jövő_tlenségeket olvasva keményen bevásárolt olajos halakból és száraztésztából.
    Hogy nem ír, utánanéztem a túlélő de
    nem magyar nyelvű weboldalaknak hogy is van ez.
    Komoly ipar alakult ki erre kérem, földbe süllyesztett lakosztályoktól kezdve ügyes késekig ezeregy új és kiváló ötlet, árucikk,a gyártók és a konzervipar nagy örömére.
    Pemmican megtudtam ez egy ennivaló,de ha nincs nélkülözés egy gazdagon megrakott pizza többet ér.
    Nekem úgy tűnik, 2015.-ig volt a prepper felfutása, már 16.-ban is csökkent az érdeklődés,és az idei évre az ilyen tematikára és eladásokra kialakított lapok újabb posztokat egyáltalán nem hoznak, vagy kertészkedésre és bio hobbizásra próbáltak átnyergelni.
    Továbbra is előnyösnek gondolom,ha értelmes emberek összefognak, és egy komoly,szervezett közösséget alkotva a vidéki élet lehetőségeit választják.

  76. Azt írtad a Castle Bravo volt az első hidrogén bomba robbantás.
    NEM, az az Ivy Mike volt. Elég ciki; szerintem.

    (Ha meg képtelen vagy felfogni agyilag, hogy nem írhatom le ezt részletesen, vagy nem posztolhatom az írásaimat, akkor komoly gondok vannak Nálad. Nem érted?! NEM TEHETEM MEG, mert azonnal rám szólnak. Ez egy nyílvános, nagy nyilvánosságú weboldal, nem egy szűk körű közösség. Nem kár értem… egyetértek. Az olvasóidért kár, akiket Te nem sokra tartasz, azt már látom.) No, de most már tényleg balra el. Semmilyen további kérdésre, személyeskedésre és egyéb dedóra nem reagálok, de erre az Ivy Mike vs Castle Bravo dologra 😀 muszáj volt… 😀

  77. Nem volt időm részletesen utánanézni a témának, csak mint „ésszerű sejtés” (a’la Tibor bá’) ötlött fel bennem, hogy inkább a növényzetre kellene koncentrálni az atomos verzió helyett. Léteznek-e tanulmányok/statisztikák/grafikonok azzal kapcsolatban, hogy a szárazföldi és tengeri növényzet folyamatos csökkenése milyen mértékben befolyásolja a klímát?

    https://www.youtube.com/watch?v=D2_cQeVwbp8
    15:45 Hetesi Zsolt megmutatja az ember hatását a növényzetre. Itt csak a szárazföldi növényzet szerepel, de úgy tudom, hogy a tengeri növényzet is rohamléptekkel pusztul. Ez befolyásolja a CO2 jelenlétét a légkörben, a talajeróziót, valamint a vízkörforgást.
    18:23 „az erdő párologtat. Hűt, akár 7-8 fokot is tud hűteni a környezetéhez képest”.

  78. 77
    Én meg azt hittem,hogy atomtitkok felfedéséért tömlec jár . De ha csak rád szólnak nyugodtan elárulhatod. 🙂
    Rólad mindig az igaz hazugságok cimű film jut az eszembe .

  79. 77:
    Egészen precízen a Castle Bravo volt az első „száraz üzemanyagú” hidrogénbomba. Szokásos stílusodban ezt támadtad meg azzal, hogy volt néhány hónappal előtte egy Ivy Mike robbantás. – Ezt most nem neked írom, hanem a többieknek, akik nem tudják. – Az Ivy Mike hidrogén robbantás volt, de nem bomba, mert az alkalmazott cseppfolyós deutérium (vagyis nehéz hidrogén, azaz a proton mellett neutront is tartalmazó atommagú hidrogén) nehéz kezelhetősége miatt az eszköz egy 62 tonnás építmény volt, nem pedig ledobható bomba.

    Szerintem meg az elég ciki, ha egy elv bizonyítására létrehozott kísérleti monstrumot bombának nevezel. Valamint az, hogy az első hidrogénbombát szerinted a visszahulló hamu tanulmányozására robbantották fel. Ja, és a felhozott érveimet nem tudod megcáfolni.

    Figyelj! Nincs veled semmi baj, csak nagyképű vagy és teli lett vele a hócipőm.

  80. 78:
    Jó ötlet. Ki fogjuk vesézni a növényeket.

  81. MSzilárd-ot támogatólag egy pár sor.

    Olvassatok facebookon Theodore White-ot
    Lehet hogy ő is egy önjelölt szélhámos, de ha igaz amit ír, akkor nem a globális felmelegedéstől kell tartanunk.

    Ugyanis ő elvileg asztrofizikus, és szerinte nincs „man made global warmimng”
    Nem tagadja a CO növekményt, de az elmélete szerint nem befolyásolja a ciklikus változást.
    A nap ciklusoktól függ minden a Földön, és ez eddig hihető is.
    Szerinte most a 25. ciklusába lép a nap, ráadásul mivel egybe esik egy másik minimummal is (a naprendszer keringésével függ össze a galaxisban), ezért a napból érkező energia le fog csökkenni az elkövetkező 30-40 évben.
    Szóval szerinte a Föld átlaghőmérséklete nem nőni fog hosszabb távon. A ciklikus melegedést nem tagadja, és az elmúlt évek növekményét a napfázis változásának számlájára írja, plusz a tavalyi El Nino hatására.
    De szerinte a közeli jövőben látványosan hidegebb telek fognak következni. (Ez nem zárja ki sem a nagy nyári hőségeket, sem a lokális extrém időjárási jelenségeket.)

    Lehet hogy egy újabb átverés, ezért fenntartásokkal kell olvasni, de ez is egy újabb vélemény (ráadásul alaposan megindokolt, ha végigrágjátok magatokat a bejegyzésein)

    Aztán minden eldől 10-20 éves távlatban, hogy kinek van/volt igaza.

    Jövőnk lekezelő stílusa nekem se tetszik, tudása és felkészültsége tagadhatatlan, de nem szeretnék olyan csapatban túlélni amelynek ő a vezetői közt van.
    ÉS azt sose felejtse el, hogy lehet, hogy kurvára felkészült, lehet, hogy mindenre gondolt, de két dolog még rajta is kifog.

    Az emberi érdekek a szorult helyzetben, azaz, egy addig barátnak/csapattagnak hitt egyén árulása a túlélésért/jobb helyzetért cserébe,

    illetve hogy akármilyen erős, ügyes, felkészült lehet, de azért a golyó rajta is fog.

    De azért tőlem változatlanul írkálhat mindenki mindent, elolvasom a hozzászólást, mert abból is csak tanul az ember.

  82. 82:
    Kár volt ennyi szöveget beírnod. A CO2 hatása már ezerszer bizonyított. Ez a pasi is szeretné gyermekeit, unokáit megóvni a kipusztulástól, hát kitalálta ezt. terjeszti, mert a sok belekapaszkodó élteti.

    Erre a jelenségre pedig: „Az emberi érdekek a szorult helyzetben, azaz, egy addig barátnak/csapattagnak hitt egyén árulása a túlélésért/jobb helyzetért cserébe” már felhívtam a figyelmet a megszervezett közösségekkel kapcsolatban. Ezek ragyogóan működnek addig, amíg minden OK. Amikor szorul a hurok, egymás torkának fognak esni, mert „a gyerekem éhes, enni kell neki adni.”

  83. Én értékesnek tartom az információkat, amiket Jövőnk időnként leír az atomfegyverkezésről. Mindenképpen többet tud a témáról, mint én, de feltételezem, hogy a blog olvasói nagy részénél is.

    Elfogadom, hogy nem írhat le mindent, és az információi nagy részét másoktól kapja, akiknek a hozzáértésében megbízik. Így viszont neki is el kéne fogadnia, hogy egy arctalan hozzászólónak más nem fog mindent elhinni, főleg egy olyan közegben, ahol a legtöbben szeretik mélységében megismerni a folyamatokat, összefüggéseket. Én például semmit nem hiszek el teljes mértékben, csak a matematikai összefüggéseket, melyeket én is be tudok bizonyítani. A többi bizonytalan, amiből esetleg munkahipotézisként feltételezem a legplasztikusabbat, ha döntenem kell egy-egy téma kapcsán.

    Én feltételezem Jövőnkről, hogy nem hazudik, legfeljebb téved. Az atomháborús klímajavítással kapcsolatban szkeptikus vagyok, az okaim erre hasonlók, mint ami ellenérveket felhoztak Tibor bá’ és más hozzászólók. Szerintem is ész nélkül leszórnák, amit tudnak, nem követnék a tervet, mert a sok titkos összeesküvés közepette senki nem bízna a többiekben, hogy azt minden döntéshozó követné, illetve feltételeznék, hogy van egy még titkosabb terv még inkább beavatottakkal, és ő egy feláldozható gyalog. Egy atomháború után amúgy sem biztos, hogy felelősségre vonják az engedetleneket, mert túl sok volt az engedetlen, vagy az elitnek is megcsappannak a lehetőségei. A 4-5 fokos hűlés és az élővilág felperzselése szerintem nagyobb kihívás az életfeltételeinknek, mint a klímaváltozás. A CO2 a levegőben marad egy atomháború esetén is, illetve megvan az eddig eltárolt extra hő nagy része is. Ha várunk a klímaváltozás durva jeleire is az atomszórás kezdetével, akkor addigra még több fosszilist használunk fel, még kevesebb felhasználható marad, aminek a felhasználásától megóvjuk a klímát. A már most is összeomlóban lévő ökoszisztémának adnánk egy kegyelemdöfést, annak fenntartásához szükséges fajok tömegei tűnhetnek el egycsapásra, de a nagyobb testű, hosszabb élettartamú élőlények nagyrésze szerintem, eltűnne. Az evolúció elég alacsony szintről indulna újra, legfejlettebb élőlények az invazív gyomnövények lennének. Elvileg egy felkészült elit évtizedekkel később előbújhatna a bunkereiből, hogy a génbankok segítségével megpróbáljon működő ökoszisztémát fabrikálni, amit én nem tartok valószínűnek, hogy sikerülne globális mértékben. Egy bunkerbeli zárt rendszerben (amely azért külső energiaforrással rendelkezik) elképzelhető, hogy sikerülne egy ilyet fenntartani. Ha viszont van bunkerjük, ahová vész esetén elvonulhatnak, akkor felesleges felperzselni a bolygót, mert a klímaváltozás elől is odabújhatnak. Ha meg csak a túlnépesedéstől akarnak megszabadulni, arra vannak egyszerűbb módok is.

    Tehát én nem hiszem, hogy ez beválna. Azt viszont el tudom hinni, hogy vannak döntéshozók, akik elhiszik. Ezen kívül egyéb okokból is kitörhet atomháború.

    Az élővilág felégetése helyett lehetne úgy is rengeteg kormot juttatni a levegőbe, ha szunnyadó vulkánokat robbantanánk fel gyéren lakott (előtte esetleg kitelepített) területeken, például Kamcsatkán, vagy óceáni vulkanikus szigeteken.

    Én sajnálnám, ha Jövőnk leállna a hozzászólással. Azt viszont el kéne fogadnia, hogy itt ő csak egy a sok hozzászóló közül, és a többség nem hiszi el róla, hogy a zsebében van a Bölcsek Köve, még ha valóban ott lapul is. A hittérítő is biztos abban, amit hisz, és a többiek javát akarja szolgálni, a lelküket megmenteni az örök élet számára, de egy hitre képtelen embernek hiába magyarázza, hogy neki olyan tapasztalata van, ami őt meggyőzte. A hitetlen nem feltétlenül hiszi el, hogy tényleg megtapasztalta, és lehet, hogy ugyanabból a tapasztalatból ő más következtetésekre jutott volna. Ha az Ivy Mike hidrogénbomba kísérlet volt, akkor erre biztos tud forrást mutatni, mert a wikipédiás szócikket átfutva (tudom, hogy ciki) nem találtam utalást erre. Két esetben írják, hogy hydrogen, egyszer említik, hogy folyékony hidrogénnel hűtötték az eszközt, és említik Teller Edét, mint a hidrogénbomba atyját.

    80. Tibor bá’
    A hozzászólás közzététele után láttam, hogy az utolsó mondataim feleslegessé váltak. Egyébként a wiki szerint másfél év volt a két esemény között.

  84. 84: „Elfogadom, hogy nem írhat le mindent, és az információi nagy részét másoktól kapja”

    Nos, Jövőnk egy civil, pont olyan mezei polgár, mint te vagy én – direktben nem férhet hozzá semmilyen valóban titkos katonai anyaghoz.
    Az információi vagy nyilvánosan hozzáférhető adatokból származnak, amit bármikor megoszthatna itt is, vagy a kapcsolatain keresztül megszerzett tényleg titkosnak minősülő dolgok, arról meg hallgasson – ez teljesen rendben lenne.

    De a célozgatás, hogy én tudom, hogy mi a dörgés, csak kussolok róla, ez teljesen kontraproduktív. Ha közöl is valamit, azt úgy teszi, hogy a laikus (lényegében mindahányan), egy kukkot se ért belőle, vagy csak morzsákat. Ha valaki információt akar megosztani, azt tegye közérthetően – ha meg nincs hozzá türelme, akkor meg feleslegesen ne csigázza fel az érdeklődést. Mert ez így olyan, mint a szeretkezést abbahagyni, mielőtt ‘elsülne’. 😉

  85. 85. Observer

    Nem tudom, hogy Jövőnk honnan szerzi titkos információit, de néha úgy érzem, ezekkel az információkkal olyan mint a kalapácsos ember: Mindenütt szögeket lát….

    Ettől még elfogadom, hogy őszintén jóindulatú és segíteni szeretne anélkül, hogy „forrásait” feladná, és hogy igazán értékes információkat oszt meg.
    De manapság az ember tényleg nem tudja, hogy kinek higgyen, annyi az ellentmondásos infó…

  86. 84….86:
    Én már találkoztam Jövőnkhöz hasonlóan viselkedő emberekkel. Ez egy érdekes, de nem hasznos típus. Observer nagyon jól elemezte, Jani, te pedig egy kicsit naiv vagy. Jövőnknek nem az a célja, hogy bárki bármit megtudjon, hanem azt tudatosítani, hogy ő aztán valaki. Elpötyögtet adatokat, kódokat, fegyver elnevezéseket, szakszavakat: kaliber, töltet, hatótávolság, stb. Esze ágában sincs bármit elmagyarázni, hogyisne akkor csökken a saját értéke. bedob egy félmondatot és közli, hogy többet nem mondhat. Mert nem is tud többet mondani. Nem is lenne értelme. Azt még a Pentagon se tudja, hogy fog zajlani a III világháború, ha egyáltalán lesz ilyen. Aki azt hiszi, hogy tudja, az se tudja. Az emberiség történetében még nem volt olyan háború, ami nem meglepetéssel kezdődött volna. Na jó, és ha pontosan tudod mi lesz, akkor mi van? Nézz meg egyetlen hidrogénbomba felrobbantásának videóját! Ebből 25.000 darab van. Túl lehet azt élni? Lehet ezzel kísérletezni? Fel lehet erre készülni? Nem okosabb, ha az egészet elfelejtjük? Mint egy feltételezett tudásbázis önjelölt ismerőjétől várunk nem létező ötleteket.

  87. 82 Csaba
    Beleolvastam, az első mondatok után ki is léptem, ez nem az a „tudomány”, amit értékelni tudok.

    Astrologer definition, the study that assumes and attempts to interpret the influence of the heavenly bodies on human affairs.

    Éppen azt taglalta, hogyan látta a csillagok állásából, hogy Trump fog győzni. 🙁

  88. 84-86 hozzászólásokkal többnyire egyetértek. Különösen Jani értékrendje áll közel az enyémhez; helyén kezeli mások véleményét.
    Külön érdekes ez a mondat: „vannak döntéshozók, akik elhiszik…” (hogy nukleáris eszközökkel van esély visszahűteni a bolygót). Szerintem ez jelentős kockázat, sajnos.
    Jövőnk valószínűleg „a készülj a legrosszabbra, és reméld a legjobbat” elvet vallja. A honlapja sok hasznos információt tartalmazott, amíg elérhető volt, de az utóbbi időben a hozzászólásai kevésbé hasznosak, inkább csak vihart kavarnak. Ha kipihente magát majd visszajön 🙂

  89. Köszönöm a választ. Azt gondoltam, hogy ez egy jó lehetőség, valaki a fél életét áldozta a felkészülésre, csak bele kell ülni a (félig) készbe. Maga a település is élhető, 4 km-re egy prosperáló kis város van, jó gimnáziummal, munkalehetőséggel, normális népséggel (kisebbség külön városrészben). Olcsón vehető föld, tanya, közel van a Kraszna folyó…

    Mi a jó, ha ez sem? Merre próbálkozzak, ami még most is és majd ‘azután’ is élhető lesz?

  90. 92:
    Gyere el az április 22-én Jásdon megtartandó blogtalálkozóra. Ma fogom meghirdetni. Ott majd kaphatsz ötleteket.

  91. 90. Pistusz.
    Jövőnk a saját szempontjai szerint értékel, de nem feltétlenül csak az övé lehet jó stratégia. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy senki nem tudja, hogy pontosan mi várható és mikor. Ha van is megfelelő település az országban, akkor azt egy nyílt blogon egy prepper sem fogja reklámozni.
    Kocsord lakossága közel 3 ezer fő, a 49-es főút mentén, körülötte sok a megművelt föld és kevés az erdő, közel a 18 ezres Mátészalkához. Nem elhanyagolható az 5% körüli cigány lakos sem. Bár én soha nem jártam ott, a felsoroltak alapján tényleg nem tűnik ideális helynek. Ha nincs ott rokonságod, akikkel összefoghatsz, akkor egy országszerte ismert bunkerféleség nem növeli a túlélési esélyedet, sőt…

  92. 92:

    Azért azt a betonbunkert nem nevezném fél élet készülésének, mert ahhoz az lópikula.
    Az embernek kell készülni fejben és testben, a készletezés, erődítés már mellékes.

    Maga a bunker felesleges is, mert nem old meg semmit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük