(2066) Húsz tanulság Kairó utcáiról

Tibor bá’ online

 

 

Nincs két egyforma eset. Erre kell gondolni, amikor végigolvassuk az alábbi „tanulságokat”, amelyek a néhány éve lefolyt egyiptomi forradalommal kapcsolatosak. Ezeket egy ott élő amerikai tette közzé. Ha csak egy kicsit is lehet belőle tanulni, már megérte elolvasni. (Különben én fordítottam magyarra)

 

  1. Tanulság: A legjobb túlélési fegyver = akármilyen lőfegyver, amire szert tudsz tenni. A legkisebb mértékben se számít, hogy az mi. Az én utcámban egy srácnak egy 22-es flóbert kispuskája volt, aminek a birtokában jóval nyugodtabban viselkedett, mint azok makik baseball ütőkkel mászkáltak.
  2. Tanulság: A szomszédokkal fenntartott barátság többet ér, mint az alapos felkészülés. Egy rosszindulatú szomszéd totálisan lenullázhatja a gondos felkészülésed. – – – Egyik este összefutottam a szomszédban lakó rendőrrel, aki megkérdezte, honnan van a birtokomban ez a sörétes puska. Mondtam neki, hogy „találtam” és kacsintottam hozzá. Azt válaszolta, hogy „az más” és továbbment. Ez annak az eredménye, hogy 6 éven át nem játszottam meg a felsőbbrendű amerikait, hanem mindenkivel elálltam beszélgetni.
  3. Tanulság: A lelépés nem több, mint egyetlen lehetőség, ha vagy olyan szerencsés, és kitűnő fizikai állapotban vagy, és pontosan látod, mikor szarik a macska a ventilátorba (SHTF). A tapasztalat azt mutatja, hogy SHTF esetén majdnem biztos, hogy az utak le lesznek zárva. Amikor árt akartunk menni Alexandriába kiderült, hogy a kormány leállította a vonatközlekedést. Ennek ellenére, ha látsz lehetősége a menekülésre, akkor fuss, amíg tudsz (lásd a 4. és 11. tanulságot).
  4. Tanulság: Óriási a különbség a sóher menekült, és a pénzzel kitömött utazó között, amikor egy légitársaság segítségével akarsz elmenekülni (lásd a 13. tanulságot).
  5. Tanulság: Az emberek hülyék. Nem lehetetlen, ismétlem, nem lehetetlen, hogy amikor beáll a SHTF, de akár egy-két nappal később is, hogy az üzletek kinyitnak és árusítanak. Ekkor kell mindent megvenni, amit lehet. Már három napja állt a forradalom, és mégis a Tahir tértől két háztömbre az üzletek nyitva voltak és árusítottak.
  6. Tanulság: Murphy törvénye érvényes marad. „Ami elromolhat, az el is romlik.” A cirkusz kitörése előtt egy héttel jött meg a feleségem az Államokból egy vadonatúj műhold-telefonnal, ami ragyogóan helyettesítette volna a kormány által leállított mobil szolgáltatást. Na mit gondolsz? Az akkumulátora tök tossz volt. Megoldás, legyen mindenből tartalékod.
  7. Tanulság: Megfontoltan kell házasodni. Az én feleségem csodásan viselkedett. Megszervezett dolgokat, mindenre figyelt. Ellátta étellel a szomszédság őrszemeit, ezért mindenki imádja, mert más nők erre nem voltak képesek.
  8. Tanulság: Az eltávozás nem feltétlenül lelépés. Könnyen lehet, hogy 10 kilométerrel odébb nincs semmi gond. Amikor a 11. Nap elmentünk a repülőtérre meglepődve tapasztaltuk, hogy 10 perc autózás után minden a legnagyobb rendben volt. Sehol egy tank vagy katonai jármű. Az emberek nyugodtak voltak. Találkoztunk egy esküvői menettel is, mintha béke lenne, mert ott az is volt. Nem tudtuk 10 napon át, hogy csak el kellett volna utazni egy 20 kilométerrel távolabb szállodába és minden rendben lett volna. Mi ebből a tanulság. Ne ragaszkodj körmöd szakadtig az előzetes elképzeléseidhez.
  9. Tanulság: Amikor egy konfliktusban szereplők célja nem meghatározható, távol kell maradni. Ha tudod, hogy kiktől kell félni, nincs problémád. De amikor már mindenki mindenki ellen van, akkor kívül kell maradni, mert ott mindenki vesztes lesz. A február 2.-i forrongás erre nagyon jó példa. Nem csak a fosztogatóktól kellett félni, hanem mindenkitől. Az épületeket elfoglalták a konfliktus minkét oldaláról. Kialakulóban volt egy civil háború. Egyszerű game over lett. Lépnünk kellett.
  10. Tanulság: Halmozz fel rengeteg élelmiszert. Az se probléma, ha több van, mint amire szükséged lehet, mert a felesleggel megvásárolhatod mások barátságát.
  1. Tanulság: Az emberek el fognak árulni. Légy rá felkészülve, mert bárhonnan megkaphatod: „barátok”, rokonok, alkalmazottak, bárki lehet, ha azt hiszi, hogy mentheti saját bőrét a te károdra. A legszörnyűbb a dologban, hogy sokszor védhető, sőt megbocsátható az elárulás. Bizonyára megérted, hogy bizonyos helyzetben a saját családod lesz az első számú gondod, és te lehetsz az, aki elad másokat. Nem egy kellemes dolog, de ez a valóság.
  2. Tanulság: Egyeseken meg fogsz lepődni. Olyanok, akikre a legkevésbé számítottál meg fognak lepni, hogy szükség esetén milyen mértékben fognak segíteni, esetleg saját maguk bajba keverése árán.
  3. Tanulság: Diverzifikiáld anyagi tartalékaidat, vagyis fektesd többféle dologba a pénzed. Arannyal nem lehet élelmiszert venni (de lásd a következő pontot), kézpénzért nem tudsz repülőjegyet venni szorult helyzetben. De mit ad isten a bezárt élelmiszerkereskedő ad neked árut hitelkártyára. Legyen tehát kézpénzed, de nem csak helyi valutában. Esetleg elrejthetsz kézpénzt ott, ahová tervezed az elmenekülést.
  4. Tanulság: Legyen aranyad! Nem fogják elfogadni a az ABC-ben, de kellemes alkupozícióban találhatod magad. „Figyelj, ezt az aranyat letétbe helyezem nálad az élelmiszerekért, és amint működnek az ATM-ek visszaváltom tőled.” De nagyon jól fel lehet használni megvesztegetésre. Például, ha a kedvenc kutyádat fel akarod csempészni a repülőgépre.
  5. Tanulság: Ezüst. Legyen nálad nagyobb mennyiség az aranyad mellett, ha nem tervezed a lelépést, mert az ezüstből nagyobb tömegnek van megfelelő értéke. Több kiló ezüsttel nehéz a mozgás. Konszolidáció után viszont jól jön, ha van ezüstöd.
  6. Tanulság: Légy rugalmas és találékony. SHTF a környékeden mindenkinek meglepetés lesz. Ez szükségessé teszi a gyors gondolkodást és döntést nem szokványos döntések mentén. Ne ragaszkodj semmihez se automatikusan. Ami ma eredményes, holnap nem biztos, hogy működik.
  7. Tanulság: Légy félelmetes, ha a helyzet úgy kívánja. Beszélj hangosan és határozottan, vágj szigorú képet, hitesd el, hogy bármire képes vagy. Ezzel minimálisra lehet csökkenteni a vitát, és maximalizálod az ellenlábas megnyerését. Tapints rá, hogy mikor kell visszahúzódni, vagy „támadni”. Az SHTF eseményei gyorsan változhatnak, amit követned kell. Neked is változni kell a szükségletnek megfelelően.
  8. Tanulság: Alaposan töltsd fel szeszes italokkal a házi raktárodat. Ennek egy részével cserekereskedelmet folytathatsz másik részét lekenyerezésre használhatod.
  9. Tanulság: Az SHTF elmúlása után várható, hogy ismerőseid furcsán fognak viselkedni. Lesz egy csomó szöveg, hogy ki mit csinált, mit kell tenni legközelebb, hogy lehet elkerülni ilyen helyzeteket. Mindenki azt fogja hinni, hogy az ő ötlete a jó. Ezek a szövegek rontani fogják a helyzetedet. A lényeg, ha nem hazai vizeket evezel, fogd be a szád. De ha őslakos vagy, a vita akkor se éri meg az árát.
  10. Tanulság: SHTF alatt rájöhetsz ki az igazi barátod. SHTF után bánj velük ennek megfelelően.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

39 gondolat erről: „(2066) Húsz tanulság Kairó utcáiról

  1. Az új évben ez a második ilyen prepper téma.
    Tibor Bá’ miért vehette elő…
    Ez a száz forintos kérdés.
    Egyenlőre nincs veszélyszag a levegőben.
    Olyan mint vihar előtti csend.
    Ahogy szétnéztem a hírekben
    A Trumpot szidják mint a bokrot,de ez már szokásosnak mondható.
    Az ipart haza akarja vinni Mexikóból,Kínából.
    Vámok jönnek útdíjak és őrzött országhatárok.
    Déli államok bedőlnek.
    Az EU kérdéses meddig húzza.

  2. 2. Xander

    Még két hete van Obamának, hogy kirobbantson egy háborút és ne kelljen átadni az elnökséget Trumpnak…

    Úgy néz ki, hogy a háttérhatalom valamit nagyon benézett, és nem megy minden a tervek szerint.

    Most nyilván ezerrel lapozgatják a Mocskos Trükkök Gyűjteményét, hogy hogyan lehetne Oroszországot egy háborúba belerángatni, mert ez lett volna Clinton első alciója…

  3. Akármilyen társadalmi összeomlás sztoriját olvasom, a túlélési stratégia egyik (legfontosabb?) alapja a lőfegyver birtoklása. Alighanem jól tesszük, ha rámozdulunk a most induló lőtér programra. Úgy tudom, hogy minden járásban lesz 400 méteres lőtér (na az már nem légpuskára van 🙂 ), mindjárt az elején be kell lépni tagnak, amíg nem kezdik szigorítani a szabályokat… Aztán meglátjuk, mit lehet kihozni belőle. Ha mást nem, csak a tűzfegyverrel való gyakorlás lehetőségét, az is nagy előny lehet később.

  4. 4:

    Ez egy jól hangzó dolog, de felmerül a kérdés:
    Kinek az érdeke?

    Miért is van ez az egész?
    Mit kezdenek majd az így összeverbuvált lövész tagsággal?

    Ezek után kérdés, hogy szabad-e tagnak lenni egy ilyenben?
    Mi lesz az ára a tagságnak?

  5. 5: „Miért is van ez az egész?”

    Én arra gondolok, hogy miután minden járásban ki akarnak alakítani egy-egy önkéntes századot, elsősorban azoknak kell lőtér a gyakorláshoz. Hogy aztán ezek a századok majd kikből állnak, és kit fognak hűségesen szolgálni – azt találja ki mindenki maga.
    /Persze ez így rohadtul gazdaságtalan, jóval olcsóbb lenne néhány központi lőteret kialakítani, és egyszerűen odabuszoztatni a „nemzeti gárdát” lőgyakorlatra. Vagyis pár ember ezen a projekten megint hülyére keresi majd magát./

    Viszont ha a civileket is beengedik, akkor nem kell finnyásnak lenni – mindegy, hol tanulunk meg lőni, vagy tartjuk karban a tudásunkat, ha majd esetleg valamikor a jövőben ezen múlik az életünk.

    Menet közben meglátjuk, mi lesz.

  6. 6.
    Szlovákiában minden község határában van egy lőtér, hogy – az egyébként könnyen megszerezhető önvédelmi fegyverekkel – a köznép gyakorolhasson. Nekik nem gazdaságtalan?

  7. 4.
    Legyetek vadászok, mert az kevesebb ellenőrzéssel és szabályozással jár. Az egyedüli extra költség az a vadászviszga.
    Én is vadász vagyok már évek óta, de eddig még csak mint hajtó voltam igazi vadászaton, ott is csak egyszer, amikor kötelező volt a vadászvizsga miatt.
    Nekem megnyugvás, hogy idehaza van fegyver.

  8. 8.
    Miből áll egy vadászvizsga? És mennyibe kerül nagyjából? Gondolom ez mást is érdekel.

  9. 9.
    Van egy kötelező vadásztanfolyam, ami 100-140e Ft és a vizsgadíj ami kb. 10e Ft.
    Ezek után van orvosi alkalmassági 10e Ft, pszcihológiai alkalmassá 14e Ft, fegyvervásárlási engedély a rendőrségen az első 9e Ft, a többi azt hiszem 4e Ft, mert minden egyed fegyverre külön kell.
    Utána már csak évente le kell szurkolni a vadászjegy árát, ami 15e Ft, plussz a jogsival összehangolt kötelező orvosi alkalmassági viszgára elmenni.
    Az elején drágább, mint egy lőegyesület tagjának lenni, de aztán sokkal kevesebb a baszogatás, így megtérül.

    A vadászvizsgára tényleg kell készülni, mert elég komoly a szóbeli része, fel kell ismerni a védett és a vadászható fajokat egyaránt, ez a kedvenc része a vizsgáztatóknak. Na meg a sörétes fegyverrel többet kell gyakorolni, mert ott mozgó célpontra kell lőni, agyaggalambra. A golyós az már kevesebb gyakorlással is megy.

  10. Azon meg nagyon megdöbbentem, hogy ma egy új átlagos légpuska 65-120e Ft között van. Egy átlagos minőségű sörétes és golyós is kb. 180Ft-ba kerül. Használtan 100e Ft. A játékpuska és az igazi között alig van eltérés árban.

    Ilyenek az orosz fegyverek, egyszerűen elpusztíthatalanok:

    A németek precízebbet csinálnak, szebbet és drágábbat, de a szélsőséges időjárást nem bírják.

  11. 7: „Nekik nem gazdaságtalan?”

    Valójában válaszoltál a saját kérdésedre. Szlovákiában – bocsánat, a Felvidéken 🙂 – ‘állampolgári jog’ a lőfegyver tartása. Így sokkal nagyobb az igény, hogy legyen helyi lőtér, nem mellesleg emiatt rentábilisan fenntartható, és mivel sokan használják, nem is jelentgetik fel állandóan a „zaj” miatt, úgy, mint nálunk.

    Magyarországon az a kb. 40 publikus lőtér, ami jelenleg van, bőven kielégíti az igényeket.
    Persze, ha nálunk is szabad lenne a fegyvertartás (nem lesz), akkor más lenne a helyzet. Így esélyes, hogy ez az egész projekt elsősorban egy nagy közpénz-lenyúlás lesz a csókosoknak.

  12. Nem vagyok benne biztos, hogy egy prepper beütéssel megáldott átlagembernek érdemes több pénzt és energiát befektetni annál, mint hogy vesz egy számszeríjat 10 vadászhegyes vesszővel, és 5 nyílpisztolyt 100 vesszővel.

    Ha belegondoltok, a reális használatra birtokvédelem esetén lehet szükség, akkor pedig szerintem többet ér 5 hangtalan eszköz 5 embernél, mint egy puska egy embernél.

    Persze ha valaki alapból szeretne vadászni jelenleg is, akkor más a helyzet, lásd Chani hozzászólását.

  13. 13:
    Nem feltétlen előny, ha nincs hangja a lövésnek.

  14. 13 Sportlövészet, legjobb esetben 9 hónapon belül ott az AK vagy amilyen típust akarsz a lakásban. Tévhittel ellentétben olcsóbb buli, mint a vadászat, meg annál, amit írtál és egy vadász fegyverrel szemben a sportcélú öntöltő karabély (azaz az egyeslövésre átalakított gépkarabély vagy eleve úgy gyártott „gépkarabély”) sokkal „hatékonyabb”.

    És Tibor bá’-nak NAGYON IGAZA van most (is).

  15. 15 Jövőnk: +1
    Annyi kiegészítés még ha valaki vizsgára megy érdemes egyszerre csinálni a marok-ra és puskára.

  16. 15.
    Sportlövészetre megkapod az automata AK-t, vagy ez is csak sima ismétlőre átállított darab? Mert azzal nem vagy előrébb sokkal, vadászatra is vehetsz bármilyen puskát, ami ismétlő (csak csúnyán fognak rádnézni, mert nem vadászias), sörétesnél meg félautomatát.
    Milyen szabályozás van a sportlövészetnél?
    Ha már vadász vagy, akkor mint említettem minden évben érvényes vadászjegyet kell váltanod (ha ez nincs azonnal elkobozzák a fegyvereid), és a kötelező orvosi vizsgálatra kell menned, ami ugyanaz, mint a jogosítványnál (40 év alatt 10 év, utána már csak 5 év). Időnként kijön a jard és ellenőrzik, hogy a fegyvereid a szekrényben vannak, és minden papírod megvan hozzá.
    Még annyi, hogy a vadásznak korlátlan mennyiségű puskája lehet, de lőszerből csak 1000 db max. És megszűntették a fegyverek kötelező műszaki vizsgáját, már csak eladáskor kell, hogy legyen, akkor is 5 évnél korábbi elég.
    Maroklőfegyverre én is letettem a vizsgát, de olyat csak hivatásos vadász tarthat, ezért nekem olyan nincs.

  17. 18 Megismétlem:

    sportcélú öntöltő karabély, azaz 20-as, 30-as vagy 75-ös tárú Kalasnyikov – vagy bármilyen ízlésednek megfelelő típus, ami a jogszabálynak megfelel -, ami vagy egyeslövésre átalakított katonai vagy eleve sportcélúra készült. Példa: AK-63D (átalakítva), vagy Saiga-107 (eleve sportcélú, igaz nem iportálható az embargó miatt és amúgy a világ legjobb gépkarabélyának AK-107 változata). Előbbinél ott a sorozatlövő állás, de akkor is egyeslövésre lesz képes, utóbbinál hiányzik a kar ezen állása.

    SOKKAL előrébb vagy. Mennyi lőszert tárazol be egy vadászfegyverbe? Nagyon keveset. „Gépkarabélyba”? Lásd fentebb. Tűzerő, átütőerő (célballisztika) és tűzgyorsaság? Had ne részletezzem. Lőtáv? 400 méterről 50%-al szedem le az anatómiai célt, 200 méteren belül 99%.

    Jogszabály a fegyvertartási engedélyre (barna könyv:

    – lövész egyesületi tagság (nem szűnhet meg!)

    – sportorvosi, amit évente be kell mutatni a rendőrségen (3000Ft a bejegyzés ára évente a barna könyvbe)

    – pszichológiai vizsga kétszer fél év különbséggel, ezt a barna könyv kiváltásakor kell bemutatni egyszer

    – versenyengedély

    – évente minősítő lövészet

    – fegyverismereti vizsga a barna könyv kiváltásához

    – egyesületi és megyei elnöki ajánlás a fegyvervásárláshoz, ezeket bemutatva a rendőrség kiállít egy 90 napos engedélyt – ha azt túlléped vége -, megveszed a fegyvert, bemutatod a rendőrségen, plusz az ajánlást, hogy a fegyver megfelelő, és KELL bevizsgálási kártya MINDEN fegyverről (vadász, sportlövő, gáz-riasztó, lég- és airsoft /!!!/). Rendőrség bejegyzi (3000Ft és 3000Ft a barna könyv maga). Ja előtte a rendőrség megnézi a fegyverszekrényt.

    Összesen 6 hosszú csövű fegyvered lehet és 1.000 darab lőszer, eggyel (!) se több. (Ez a fegyverszekrény, fegyverszoba esetén sokkal több, fegyver bunker esetén mégtöbb, de ezek illetéke utóbbi esetében talán vagy 150.000).

    SEMMILYEN FEGYVERNEK nem szűntették meg a műszaki vizsgáját, ha egy lejárt kártyás airsoftal elkapnak, akkor az lőfegyverrel való visszaélés, sógorom ügyvéd, védence buherált vizsga nélküli légpuskát vett, fogalma sem volt róla = 4 év letöltendő.

    Szlovákiában a sportlövészetben engedélyezett a sorozatlövés.

    Innen látszik, sokan mennyire nem kapizsgálják ezt… sorozatlövésnek két okból van szerepe: rövid sorozatok (AK-nál akár 2, M4-nél 3) és tűzlefedés. Egyeslövéssel lő, aki normális, hogy el is találja a célt. Ha gyorsan lősz, az első húsz lövés majdnem sorozat; amúgy. Kivétel AK-107 katonai, ott 95-ös dobtár sorozatlövésnél is mindet célba viszi, mert ellensúlyozott.

  18. Még valami… ez egy nyitott fórum, szóval csak óvatosan a téves infókkal, mert hamar csenget – jogosan – a Rendőrség, amely – jogosan – amúgy sem szeresse a „fegyverbuzulásos” fórumokat és hozzászólásokat, meg a sok „wanna be” lövészeket, akik ott csücsülnek a barna könyvükkel, semmi tiszteletet nem adva az ügyintéző hölgynek, aztán szabálytalanul kolbászolnak és lőnek a lőtéren. A Rendőrség fél a „hülyéktől” és joggal, mert csak egy kattanjon be, túl azon, hogy egy életre sittre vágják, előszedik a lőtérvezetőt (ha ott kattant be), az ügyintézőt, de még a pszichológust is. Nagy felelősség. Ahogy nagy felelősség a fegyvertartás is. Szóval, ésszel, abszolúte megfelelve és betartva a jogszabályokat!!!

    Én mindent abszolúte a jogszabályoknak megfelelően csinálok; ez egy preppernél eleve EVIDENS.

    És… egy NAGYON FONTOS információ, ami egyébként a fegyverismereti vizsgán elhangzik és qurvául kihangsúlyoz a rendőroktató, de sokan elfelejtik:

    Fegyvered csak annak adhatod át, aki rendelkezik fegyvertartási engedéllyel arra a kategóriára, azaz a lőtéren nem adhatod oda az AK-dat egy tagnak, aki csak maroklőfegyverre rendelkezik engedéllyel, vagy még semmire. Arra ott vannak a egyesület fegyverei. Valamint a fegyverszekrényt CSAK TE nyithatod ki, nejed nem… szóval, ha csenget a Rendőrség, hogy szekrény ellenőrzés és nem vagy otthon, nejed meg mosolyogva behívja őket, hogy majd ő megmutatja… akkor lőttek az engedélyednek.

    Ismétlem: NAGY FELELŐSSÉG, tessenek EZT KOMOLYAN VENNI!

  19. 19.
    Nem megszűntették a műszaki vizsgát, hanem nem vagy köteles 5 évente elvinni, mint előtte, ha te maradsz a tulaj, csak eladáskor kell műszakiztatni. Ez persze nem jelenti azt, hogy belebuherálhatsz a fegyverbe, mert ha rajtakapnak akkor lesz kapsz. Ilyet csak fegyvermester tehet.

    Akkor mégis csak jobb vadásznak lenni, mert az eleján nehezebb, de aztán nem kell olyan sok mindennek megfelelni.

    Oké ha sportlövész vagy, akkor lehet félautomata (öntöltő) karabélyod, és pisztolyod, de évente kell cserébe egy csomó baromságnak megfelelni, ami pénz és idő.

    Egyébként ha messzire akarsz lőni, és pontosan, ahhoz jó távcső kell a fegyverre. 150 méter felett mindeféle puskával nehéz pontosan célozni (ha e fölött lősz, annak a vadászvezető nem szokott örülni, mert vadászatkor a vad gyors és minél kevésbé fájdalommentes elejtése a cél, nem pedig a megsebesítés), a 400 méter szerintem a vicc kategória, oda mesterlővész kell, megfelelő precizitású fegyverrel és távcsővel. Persze lehet próbálkozni.

    A vásárlás menete ugyanaz, és a tárolás esetén is, csak a vadásznak eleve nincs szabályozva afegyver darabszám, csak a lőszerszám van max. 1000 db-ban meghatározva, amit szintén egy fegyverzsoba (biztonsági ajtó, ablak és a rendőrségbez bekötött riasztó beszerelése esetén lehet emelni).

    Otthonvédelemre (50 méteren belül) meg a söretés az igazi, elég szép átütő ereje van, meg a hangja is elég ijesztő tud lenni. 🙂

  20. 21

    Évente egyszer kell sportorvoshoz menni és minősítő lövészeten résztvenni (sikerrel) és a Rendőrségre a sportorvosival. Illetve ha új fegyvert veszel azzal is a Rendőrségre. Nem nagy cucc.

    400 méterre (is) lövök AK-47-essel és AK-63D-vel, ha van tűzvezető társam, 50% feletti a találati arány. 300 méterre – tűzvezetés nélkül – felsőtest 90-99%, 200 méteren belül 99% és nem három vagy húsz lövésre értem, hanem van, hogy 500 lövés 500 találat. Nyílt irányzék, semmi optika. A 100 méter számomra uncsi, féltáglákra lövök.

    Otthonvédelem – POSZTAPOKALIPTIKUS VILÁGBAN! – AKS-74U a rövid cső miatt + pisztoly. Ha lőttél már ilyennel, tudod milyen a hangja az 5,45mm-es sebcsatronájáról meg inkább ne is beszéljünk; csak utánpótlási probléma lépne fel, mert ez nincs sehol rendszeresítve idehaza, már az 5,45-ös. (AKS-74U is van sportcélú változatban!)

  21. 22:

    Aztán kiktől kell így megvédeni az otthont?
    Nem túlzás ez egy kicsit?
    Miért nem elég egy sima shotgun?

    Posztapokaliptikus világban ha idegent látsz akkor már bújsz el és becélzod, és alkalmas pillanatban már lősz is.

    Ahhoz hogy 400m-re lőni kelljen, gyakorlatilag folyamatosan figyelőszolgálatnak kell lennie, és készenlétben kell állni a lövésznek is.
    Ráadásul 1km körben nem lehet igazán semmi tereptárgy, mert akkor onnan fogják fedezékben/lopakodva megközelíteni.

    A nyers erővel szemben mindig akad egy erősebb nyers erő, ha pedig te vagy a legerősebb akkor az erő fenntartása meghaladja a termelési képességeket, azaz szükségszerűen te leszel a helyi fosztogató.

    Másik dolog:
    Aki sportlövész vagy vadász az ugye nyilván van tartva és ellenőrzik is keményen.
    Ha nem atomcsapás történik, hanem kevésbé gyors lefolyású esemény akkor azonnal számíthat a behívóra a fegyverével együtt akár csak helyi szolgálatra (ld járási századok).

  22. 24:

    Mi nem igaz abban amit írtam? 🙂

    Gyakorlatilag 1-2 fő folyamatosan az otthonvédelemmel van elfoglalva a te képed szerint.

    Nem faluról vagy kisvárosról beszélünk, hanem egy család otthonáról.
    Ha ez egy „kis” család akkor se fűtés se kaja se semmi.
    Ellenben ha van egy shotgunod akkor lehet hogy egy sniper leszed kapálás közben, de a fosztogatók 90%-a ellen bőven sok.

  23. 25 tobábbra is mi a kérdés felém?!
    (Én egy közösség tagja vagyok, amely felkészül a teljes településre vonatkozóan; és tudnak róla.)

  24. 23.
    Háromgyerekes családanya vagyok, remélem nem soroznak be! 😀

    Azért írtam a poszthoz, mert sokan nem mernek se lővészegyesülethez csatlakozni, se vadásznak állni, mert elhitették velük, hogy úgy se fognak kapni fegyvertartási engedélyt. Pedig nem olyan vészes, csak egy jogosítvány árát kell rákölteni az elején, meg egy rosszabb kaliberű suzuki árát a fegyverre. És a vadászatnál elég sokat könnyített a fityesz a szabályokon, gondolom a haveri kör miatt.

    Aki ezt nem akarja, vagy nem bírja, az is vehet még számszeríjat, íjat, légpuskát, stb.

  25. 27 Chani… háromgyerekes családanya vagy és sportlövész?!! No, akkor most írom le mindenkinek: a nők sokkal jobban lőnek, különösen kezdőként. 🙂

  26. Én a fél gyerekkoromat végiglövöldöztem légpuskával, csúzlival meg íjjal. A bátyám fiútestvért várt, és hiába lettem lány megtanított minden marhaságra. 🙂

  27. 29 & 30:
    Kíváncsi vagyok mit fogtok szólni a holnapi poszthoz.

  28. 31 Minden reggel a Te oldaladat nyitom meg először (hacsak nem kapok „riasztást”). Most aztán furdal a kíváncsiság rendesen. 🙂

  29. Most olvasom a hírekben, hogy a kormány be akarja tiltani a magáncélú lőfegyverek 80%-át. Nyilván máshogy megfogalmazva, illetve indokolva. Csehország pedig alkotmányos jogként engedélyezi mindenkinek a fegyverhasználatot.

  30. 33: Még azt a keveset is? Nem értem. Jobban félnek tőlünk, mint a muszlim hordától?

  31. 33: Amíg a ‘Semjén Zsóti’-ét el nem veszik, addig nincs baj. Lóhátról lövöldözve megvéd bennünket. 🙂

  32. Hirtévé híreiben olvastam a szándékról. Nem tudom hová tenni a hírt. A sportlövész körök már tiltakoznak.

  33. 33.
    Ahogy nézem, ezt az új jogszabályt nem fogják tudni bevezetni, mert elég nagy a felháborodás.
    A fegyverek nagy része beleesne a tiltott részlegbe, így kvázi eladhatatlanok lesznek, max. külföldi veheti meg.
    A fegyvergyártól, kereskedők és a felhasználók is szívnának.

    A rosszfiúknál így is elég sok a fegyver illegálisan, nem értem, hogy miért az átlagpolgártól rettegnek.
    Most is legálisan, és viszonylag egyszerűen lehet fegyverhez jutni, és mégsem él vele a többség.

  34. Azért Jövőnk csak nem az átlag Jánosok közül való az biztos. Emlékeztek mit mondott a fegyvertartás szigorításáról? Na és nem lett igaza? Valami készül.

  35. Hasonló szigorításokra emlékszem 1-2 hónappal visszanézve a német nyelvterületű blogokon is. Ott abból indulnak ki, hogy a kormányuk Amerika kezére akar játszani és el akarja lehetetleníteni a németek önvédelmét a szerintük hamarosan kirobbanó (városokban játszódó) forradalomban,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük