(2060) Gábor Zsazsa

Tibor bá’ online

 

Most, hogy néhány héttel 100. születésnapja előtt elhunyt Zsazsa Gábor, utoljára megint a szalagcímekre került. A róla szóló magyar és angol nyelvű bejegyzések gyakorlatilag ugyanazokat az adatokat adják egymásnak át, amelyek minden bizonnyal alaposan kozmetikázáson estek át az évek folyamán. Magam részéről a legizgalmasabb adatokat nevelőanyámtól hallottam, aki a 30-as években a Nagymező utca 19. Házmesterségét látta el szüleivel együtt. Pontosítok, a magyar Broadway néven emlegetett Nagymező utca 19. alatt az Operettszínház volt, és ma is van. Nem volt olyan színész Budapesten, akit – az akkor a 20-as éveiben járó – nevelő anyám ne ismert volna személyesen, de pletyka se létezett, amiről ne hallott volna. Tőle tudom, hogy Gábor Zsazsa apukája Grünről Gáborra magyarosította a nevét, és ellentétben a széltében-hosszában jelzettekkel nem katona, hanem ékszerész volt, és hírhedt orgazda. Lopott arannyal mindenki hozzáfordult. Az édesanya pedig kuplerájt vezetett. Értem én, hogy ezek azok az adatok, amikkel életrajzokban nem szokás felvágni, de akit érdekel a valóság, azt meglepheti. Különben Zsazsa személyiségéből ez az égvilágon semmit nem vesz el.

Tulajdonképpen se a halála, se pedig ez az „apró” korrekció nem lett volna elég ahhoz, hogy foglalkozzam vele, pláne szilveszter napján, de valami mindent felülír. Az aggastyán Gábor Zsazsa tervezte, hogy amint az egészsége engedi, hazajön Magyarországra, mert itt szeretett volna meghalni. Ez nem jött össze. A hatalmas vagyont öröklő férje ezt azzal kívánja kompenzálni, hogy itt akarja a hamvakat eltemettetni.

Én ezt jó alkalomnak tartom annak kihangsúlyozására, hogy a tömegesen külföldre emigrálóknak felhívjam a figyelmét arra, hogy az ember életének első 20 éve kitörölhetetlenül megszabja hovatartozását. Fiatal korban ezen át lehet lépni a karaktertől függően, több-kevesebb sikerrel, de az évtizedek leketyegésével (és le fognak ketyegni, abban biztos lehetsz) a helyzet folyamatosan megváltozik. Öregkorára mindenki haza akar jönni, de messze nem mindenkinek sikerül. Közben a külföldre szakadás egyre elviselhetetlenebbé válik.

A téma folytatásához kattints ide: (881) Honvágy vagy nosztalgia?

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

 

2 gondolat erről: „(2060) Gábor Zsazsa

  1. Mik ki nem derülenek.Akkor zsidók voltak, amit gondoltam.Nem tudom de az jutott eszembe hogy ha akkor ezt egy magyar csinálta volna amit a szüleik (mármint a bizniszeléseket) akkor a magyart lehet lecsukták volna abban az időben is a zsidó meg üzletelhettett kedvére mint manapság. (bár lehet tévedek, nem tudom milyen volt az akkori légkör)

  2. 1:
    A budapesti úri családokba, mint társadalmi rétegben zsidók és nem zsidók egyaránt voltak. A korrupciót pedig nem ma találták ki. Hogy Gábor Zsazsa 1936-ban szépségkirálynő lett, nem azt jelenti, hogy az ország legszebb nője volt, hanem, hogy a család bizonyos körölhöz tartozott. Lásd Vajnáné rendezte magyar szépségversenyt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük