(2041) Víz

Tibor bá’ online

 

Utálok vészmadárkodni, de hazudni se szeretek, lelki kényszert érzek a valóság felfedésére. Hogy a GAME OVER azt onnan lehet tudni, hogy nem egy szarral kell szembenéznünk, hanem ahová nézünk, mindenütt szar van. Vegyük most a vizet.

Gyerekkoromban, a bérházakban a lakók a vízért nem fizettek, olyan olcsó volt, nem érte meg mérni. És milyen finom volt a budapesti víz. Nem volt szükség különböző üdítőkre, a csapvíz ragyogóan oltotta a szomjat. Manapság fizetünk a vízért (nem is keveset), de használata oly könnyű, mint a levegővétel (amiért egyelőre nem kell fizetni, na persze olyan is!). Megnyitunk egy csapot és azon nyomban ihatunk, főzhetünk, moshatunk vagy fürödhetünk. Ilyen egyszerű. Nekünk. Egyelőre!

Pillanatnyilag a világban 1,5 milliárd ember nem jut hozzá emberi fogyasztásra alkalma vízhez. Valami lehet a levegőben, mert Magyarországon is a palackozott víz hihetetlen gyorsan elterjedt, és továbbra is felfutó félben van. Az ok egyszerű. Néhány évtizede a hagyományos víznyerő helyek kapacitása nem elégíti ki a keresletet, aminek következtében a „nem hagyományosan” pótolt vizet klórozni kellett a fertőzési veszély elhárítása miatt. Hamarosan ez se lesz elég!

Az Amerikai Egyesült Államokban, ahol az egy főre eső gyógyszer­fogyasztás a legmagasabb a világon, nem azt a propagandát nyomják, mint nálunk, vagyis a lejárt gyógyszereket vigyük vissza a patikákba. Amerikában a lakosságot arra ösztönzik, hogy a lejárt vagy megunt, szóval a felesleges gyógyszert biztonsági okokból ne a szemétbe dobják, hanem húzzák le a vécébe. Ennek következtében óriási mennyiségű farmakokémiai anyag kerül a szennyvízbe, pláne ha hozzászámítjuk, hogy amit nem bont le a szervezet, az a vizelettel távozik, szintén a szennyvízbe.

A szennyvizeket természetesen derítik, de az oldott anyag bizony oldott marad. Így például a Bécsben, Pozsonyban és Győrben elfogyasztott gyógyszerek könnyűszerrel kerülnek be a budapesti ivóvízbe. Az amerikai esetet azért hoztam fel, mert ott vették a fáradtságot és 62 város vizét letesztelték. Miket találtak, természetesen nagyon kis mennyiségben? Nyugtatókat, antibiotikumokat, fájdalomcsillapítókat, ösztrogént és pszichiátriai tudatformáló gyógyszereket. Más már nem is nagyon találhattak volna, de igen. Állatok takarmányába kevert antibiotikumokat és növekedést serkentő hormonokat. A kellemetlen mellékkörülmény az, hogy főleg a hormonok rendkívül kicsiny mennyiségben is hatnak hosszútávon.

Sajnos a palackozott víz fogyasztása nem oldja meg a gondjainkat, mert vegyi anyagok a szemétlerakókba is kerülnek, ahonnan az esővíz a talajba mossa, és végül megjelennek a palackozott vizekben is. Maradjunk annyiban, fogalmunk sincs, mit iszunk.

Ez még mindig jobb, mint a következő hír. Legújabb ENSZ jelentés szerint a globális felmelegedés miatt a gleccserek „riasztó mértékben” olvadnak, néhány évtizeden belül el fognak tűnni. Csakhogy a Föld folyóinak nagy része gleccserekből táplálkozik. Az emberi települések évezredek óta folyók mentén alakultak ki, és ma már nem csak az ivóvizet nyerik belőlük, de az ipar és a mezőgazdaság is innen kapja a szükséges vizet.

Hogy megfejeljem az eddigieket, megemlítem még, hogy a gépkocsik alternatív üzemanyagának előállításához százszor több vízre van szükség, mint a benzin előállításához. Ki hitte volna, hogy egy tonna gabona megtermeléséhez 1000 tonna vízre van szükség? Ebből következik, hogy a jövőben várható vízhiány egyenlő lesz az élelmiszerhiánnyal.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

22 gondolat erről: „(2041) Víz

  1. Köszi a posztot Tibor bá’, nagyon igaz és elgondolkodtató. Az emberiség hiába próbálna drasztikusan változtatni az életmódján, hogy ezáltal a szenvedést eltolva ésszerűbben használjuk és kevésbé „fertőzzük” a környezeti erőforrásokat, ebből nem hogy következmények nélkül kiszállni, de egyáltalán kiszállni már nem lehet. Egészségtelenül magas populáció, etetni/itetni kell, csak a túlzott és vegyszerekkel felturbózott talajkizsigerlés önmagában óriási mennyiségű vizet igényel és ezzel egyidőben ennek többszörösét képes a föld alatt ihatatlanná tenni.

    Idén voltam nyaralni Spanyolország Andalúzia részén és Szentpéterváron. Mindkét alkalommal többször is figyelmeztettek, hogy csapvízből ne igyunk, sőt a fogmosást is ásványvíz használatával végezzük. Ez azért elgondolkodtató, főleg hogy az említett országok, illetve területek Európa 2 teljesen eltérő pontján találhatóak.

    Kérdésem, hogy mely országok sínylik meg kevésbé a vízhiányt, ahol a terület nagyságához képest a populáció is alacsony, és a gleccserek elolvadása sem vágja padlóra a teljes vízellátást? Szerintem itt főleg az „Újvilág”, annak is a később felfedezett és modernizált része jöhet szóba. Alaszka, Kanada, Chile, Argentína (utóbbi 2 azért erősen függ az Andoktól, de a talajzsigerlő mezőgazdaság itt később vetette meg lábát), valamint Új-Zéland.
    A Skandináv országokat nem érdemes fontolóra venni az eljövendő Kalifátus tervezett központja miatt. 🙂

  2. „…lelki kényszert érzek a valóság felfedésére. Hogy a GAME OVER azt onnan lehet tudni, hogy nem egy szarral kell szembenéznünk, hanem ahová nézünk, mindenütt szar van.”

    STANDING OVATION! A legjobb és legfontosabb kijelentés.

    Köszönöm Tibor bá’!!!

    Apró kiegészítés (van kapcsolatom): fővárosunk vizében is kimutatták pl. a fogamzásgátlókat és NEM tudják kiszűrni.

  3. egy noismerosom szandekosan csapvuzet iszik, mert tudja, hogy teli van hormonokkal es ettol majd nagyobb lesz a melle, van meg kerdes?:)

  4. 3:
    Milyen hormon kell neki? Hozok belőle egy kilót. 😀

  5. Részlet a Lélekfa Gyümölcse című regényből:

    „Kiváltságos munkának számított a kertben dolgozni. Ezért kaptam több élelmet, jobb szállást a családomnak, és legalább annyi zavaros vizet hogy nem haltunk szomjan, mint oly sokan. A halál mindig a közelünkben leselkedett. Ismeretlen kórok, szomjúság, éhezés, az urak hangulata, ha éppen rossz kedvük volt és néhányunkat megölték. Csak úgy, kedvtelésből. Az életünk nem volt drága, nem úgy, mint a fáiké. Emberanyagból akadt utánpótlás, keletről és délről kisebb-nagyobb csoportokban sokszor érkeztek a menekültek. Közülük sokan csak néhány napot bírtak ki élve. Mondhatni, meghalni jöttek ide.
    A holtakat mindig gyorsan elvitték. Hogy hova? A fehérjehasznosító üzemekbe. Azt mondták mások, hogy ez a neve, fehérjehasznosító. Nem értettem, mi az, hogy fehérje hasznosító, de fontos lehetett, mert onnét érkezett az ételünk, amit mi szolgák nap, mint nap elfogyasztottunk. Mindig ugyan az a szürkésfehér kása, örökösen ugyan azon íz. Azután kiderült. Mi kertészek megtudtuk erről az igazságot. A munkánk miatt járó kiváltságok közé tartozott az is, hogy többet tudhattunk, mint más szolgák. Például azt, hogy a szürke kása, melyet mindennap eszünk, a fehérjehasznosító gyárból jön. Onnét, ahová halottainkat viszik. Mert ott feldolgozzák kihűlt testüket, hogy azután ezzel tápláljanak minket. Néhányan közülünk nem ettek többé, miután ez kiderült. Többen inkább éhen pusztultak. Megértettem őket. Ezért nem léteztek sírjaink se, számunkra nem álltak sehol emlékező helyek. Őseink eltűntek nyomtalanul. Azt mondták, nemigen kell vizet innunk, mert a kása magas víztartalmú étel. Azért még így is sokan szomjan haltak közülünk. Majd belőlük is hasznosított fehérje lett, amit mi megettünk. Muszáj volt enni. Túl kellett élni.”

  6. 3 lekvarosbalna
    „…van meg kerdes?
    Van.
    A halak vízben élnek és így direktben érintkeznek ezekkel a
    vegyszerekkel.
    Most az év végén a hal (tisztítás/főzés) aktuális.
    A hal ikra finom és alaplének is jó. Hogyan hatnak ezek a szerek az ikra mennyiségére?
    A heltej (sperma) is OK, a kérdés ugyanaz.
    Embereknél a nagy didi is. Jó a buli így!
    Az emberi spermára ez hogyan hat? Kevés sperma, óvszer nélkül, olcsón jó buli?

    A vízzel gond van. Ezt a GAZDÁNK jól látja.
    Mások is látják. Fúrják a kutakat és ezzel ellenben a kormányunk is érdeklődik.
    http://www.nak.hu/kamara/kamarai-hirek/orszagos-hirek/92312-indithato-a-kutlegalizalas
    Mit akar a vezetőség?

  7. Az oke hogy a vizben sok a gyogyszermaradvany, DE kerdes hogy mennyi az annyi. A mai spektrometerekkel 1 milliomod is billiomod resz is kimutathato. Kerdes hogy pl a duna vizeben mennyi ppm gyogyszermaradvany van. Mi van ha 1 liter vizben csak 5 molekula gyogyszermaradvany van. Nem lehet hogy fel van ez nagyitva? Ennek ellenere nem innek a pesti vizbol.nekem van ro szurom ami 99.9% desztilalt vizet csinal. Zuhanyozni meg szenszuro.most keszulok hazit csinalni amibe en teszek faszenet es fillerekbol megvan- zuhanyozni. Nem hiszem hogy a duna vizhozamahoz kepest annyi gyogyszermar vanaz egy dolog h a mai technikaval egy molekulat is ki tudnak mutatni. Amugy az igaz hogy szar minden regen tenylegjo volt a csapviz meg pesten is…..

  8. 7:
    Már a 60-as években arról beszéltek, hogy a Rajna vízében a fekete-fehér negatív filmet elő lehet hívni.

  9. 8: Ez nem fotós hobbijúaknak lefordítva mit jelent?

  10. 9:
    Fekete-fehér film előhíváshoz ezerféle recept volt. Talán a leghíresebb, és előre kikevert 1 liter vízhez ez:
    2 g metol
    5 g hidrokinon
    100 g nátrium-szulfit (vízmentes)
    2 g bórax (nátrium-tetraborát)
    De ismétlem bármi előhívta az ezüstöt, ha megvolt a kellő lúgosság. A Rajnában úgy tűnik megvolt.

  11. Jó írás!Nemsokára a tiszta és ihatö víz lesz az egyik legnagyobb kincs. Nagyobb mint az olaj!

  12. @6: Ez a kérdés már bennem is felmerült. Szerintem két oka lehet, vagy tényleg vízhiányra készülnek, akkor tudni akarják honnan lehet még vizet szerezni beruházás nélkül ( pl. kisajátítással ),vagy csak egyszerűen a most 500m2 ig ingyenes vízvételezést később megadóztatják, s most így akarják lépre csalni akit lehet. Nekem azt tanácsolták, várjak a bejelentéssel.

  13. Olyan világ kezd lenni,hogy
    meg van a szándék arra, h. minden nem mért
    azaz nemfizető vízkiemelési lehetőséget felmérjenek, a térképre az önkormányzatoknál pontosan bejelöljenek
    azután adóval,vagy más módon ellehetetlenítsék
    v. betömjék, t9rvénnyel betiltsák.

    http://www.mintpressnews.com/wp-content/uploads/2016/06/f835bb5fc51943809f4930bab7604a4f_6.jpg

    Csak a mérőn átfolyott profitot hozó,
    (talán ellenőrzött) vízből lehessen fogyasztani.
    Az emberek számára a víz nem szabad legyen
    olyan alap jog mint eddig volt.

    http://www.globalresearch.ca/the-privatisation-of-water-nestle-denies-that-water-is-a-fundamental-human-right/5332238

  14. 6-14.
    Később majd fizetni kell majd a vízhasználatért. Gondolom komoly bírságok várhatóak, meg ha valaki nincs jóban a szomszédaival akkor feljelentéssel vegyítve.
    Én ezért tervezem, hogy majd a ház alatt lévő pincében lenne a fúrt kút. Mindig elérhető de nem látható.

  15. Palackos ásványvizek magas ásványianyag tartalma vesekövesedést okoz az arra hajlamos személyeknél. Palackos víz a szeretett gyermeknek, és aztán sok gyermek is veseköves lesz fiatalon. Vesekövesség régebben a közép és idősebb korúak nyavalyája volt.

  16. 16. Bogozi.
    A vesekövet a vízhiány, folyadékhiány, okozza a szervezetünkben és nem a víz ásványianyag tartalma!
    Sosem lesz veseköved, ha megfelelő mennyiségű folyadékot iszol.

  17. 17:
    Így van, de kell hozzá némi hajlam is.

  18. Napi ket sor, esetemben…kihagyhatalanul es a taperteke nelkulozhetelen…..?….

  19. A klímaváltozás komoly hatással van a Föld vízháztartására, számos ponton megzavarja a víz körforgását, ami befolyásolja az éltető ivóvíz mennyiségét és minőségét. Egyes helyeken a szárazság lesz egyre gyakoribb, máshol az áradások, és az ennek következtében fellépő fertőzések, megint máshol a gleccserek rohamos zsugorodása vezet vízproblémákhoz. A tiszta víz alapvető fontosságú az egészséges emberi élethez, azonban a világon már most a népesség kétharmada, 4 milliárd ember évente legalább egy hónapig valamilyen mértékű vízhiányban szenved. Az előrejelzések szerint 2025-re a Föld lakóinak 2/3-a vízhiánnyal küzd majd. Már nem sok időnk van arra, hogy megoldást találjunk a globális problémára.
    http://ecolounge.hu/nagyvilag/klima-apokalipszis-2025-re-a-fold-lakoinak-23-a-vizhiannyal-kuzd-majd

  20. „Sajnos a palackozott víz fogyasztása nem oldja meg a gondjainkat, mert vegyi anyagok a szemétlerakókba is kerülnek, ahonnan az esővíz a talajba mossa, és végül megjelennek a palackozott vizekben is. Maradjunk annyiban, fogalmunk sincs, mit iszunk.”

    Szennyezőanyag a talajvízbe valóban bekerülhet, és bekerült már ezért sem issza senki már azt, amit otthon sima kútfúrással innánk. De a palackozott vizek (ásványvizek) mélyebbről érkeznek hozzánk, oda ezek nem kerülnek le. Azokat nem szennyezzük. Nincs kapcsolat, rétegvízek amelyek un. rezervoárokban vannak. A forrásuk nagyon lassan termeli újra a vizét, leginkább a hegyekből, több ezer éves szűrés után.

  21. Két magyar prófétai reklámszöveg részlet a 70-80as évekből
    „minden szinten , szinte minden ”
    „innen márcsak egy ugrás a sugár ”
    Ezekkel a szisztemikus összeomlásokkal kapcsolatosan lehetne nyitni egy új klímatémát is ugyanis mind a déli mind az északi sarkon elképesztő olvadási és hőmérséklet anomáliák vannak ebben a pillanatban meg innen visszamenőleg addig a pillanatig amikor Mszilárd kijelentette hogy vége a globális felmelegedésnek meg a jégolvadásnak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük