2024-06-20 nap bejegyzései

Meloni nemet mondott Orbánnak a Fidesz csatlakozási szándékára az ECR EP-frakcióhoz.

Orbán Viktor az olasz miniszterelnökkel tárgyalt© Miniszterelnoki Sajtoiroda/Benko Vivien – MTI

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Brüsszelben tárgyalt Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel, aki elutasítja, hogy a Fidesz csatlakozzon az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) EP-frakciójához, vette észre a Népszava az olasz liberális lap, a Corriere della Sera cikkét. Orbán Viktor pártja 2021 óta keresi, hogy melyik frakcióhoz csatlakozzon az Európai Parlamentben, amióta a Fidesz körül elfogyott a levegő az Európai Néppártban (EPP), az EP legnagyobb jobboldali frakciójában. Bár a Fidesz a kizárástól tartva kilépett az EPP-ből, egy KDNP-s képviselő maradt, aki most a TISZA Párt csatlakozásának hírére jelezte távozását.

Az olasz lap információi szerint Meloni attól tart, hogy több hátránnyal, mint előnnyel járna a Fidesz csatlakozása. Az Olaszország Fivérei vezéralakja nem egyedül vélekedik úgy, hogy nem kívánatos az ECR-ben a Fidesz. A cseh Polgári Demokrata Párt (ODS), a belgiumi Új Flamand Szövetség, illetve a Finnek Pártja is hasonló álláspontot jelzett az olasz kormányfőnek, mielőtt a magyar miniszterelnökkel tárgyalt.

Az ECR a harmadik legnagyobb pártcsalád az Európai Parlamentben, hivatalos weboldala szerint 17 országból 19 párt 69 EP-képviselőjét tömöríti. Saját magát centrista jobboldaliként definiálja.

Irányelvei között szerepel többek között:

  • a nemzetállamok függetlensége és szuverenitása, szemben az európai föderalizmussal.
  • a bevándorlás ellenőrzése alatt tartása.
  • a transzatlanti szolidaritás, a NATO kiemelt szerepe,
  • a fiatal európai demokráciák támogatása.
  • a család szerepének fontossága a társadalomban,
  • a gazdaság védelme.

A magyar kormányfő sajtóirodája azt közölte Orbán és Meloni találkozójáról az MTI-n keresztül, hogy „a tárgyaláson értékelték az európai parlamenti választások eredményét, egyeztettek a európai jobboldallal kapcsolatos politikai kérdésekről, az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács előtt álló feladatokról valamint a magyar EU-elnökségi tervekről”.

( EURONEWS )