2024-06-17 nap bejegyzései

Béketárgyalás

Több mint 50 állam vezetői gyűltek össze a svájci Bürgenstockban, hogy az Ukrajna elleni orosz háborút a későbbiekben lezáró béketerv feltételeiről tanácskozzanak. Mivel Oroszország részvétele nélkül kezdődött szombaton a konferencia, hatékonyságát megkérdőjelezik az esemény bírálói.

Faisal bin Farhan Al Szaud herceg, Szaúd-Arábia külügyminisztere is kritizálta a svájci békekonferenciát, hangsúlyozva, hogy a folyamathoz szükség lesz Oroszország aktív közreműködésére, ezért a nemzetközi közösségnek bátorítania kell minden lépést a hatékony tárgyalások felé.

William Ruto, Kenya elnöke szerint egy békecsúcs nem csak a szövetségesek találkozója, hanem a barátok és az ellenségek egyeztetésének kell lennie, Oroszország jelenléte nélkül nem lehet sikeres egy ilyen egyeztetés.

Vasárnap három témát vitatnak meg a munkacsoportok: a nukleáris biztonságot, az élelmezésbiztonságot és a humanitárius segítségnyújtást, ahhoz tartozóan kiemelt problémaként az ukrán gyerekek sorsát, akiket illegálisan hurcoltak Oroszországba.

(EURONEWS)