2024-06-12 nap bejegyzései

Orbán Viktor: Magyarország nem fogja blokkolni az Ukrajnával kapcsolatos NATO-határozatokat

Írta: Magyar Ádám

Budapesten fogadta Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt Orbán Viktor magyar miniszterelnök. A felek megállapodtak abban, hogy Magyarország semmilyen akadályt nem gördít a NATO-döntések elé, de cserébe nem kell részt vennie Ukrajna támogatásában.

Magyarország az összes NATO-s kötelezettségét teljesíti, de nem akar részt venni Ukrajna támogatásában, mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közös sajtótájékoztatóján szerda délelőtt Budapesten, a Karmelitában.

Orbán a sajtótájékoztatón kifejtette, hogy Magyarország álláspontja eltér a legtöbb NATO-s tagállam álláspontjától azt illetően, hogy hogyan lehet minél gyorsabban elérni a békét Ukrajnában. Magyarország ezt tudomásul veszi, valamint hálás azért, hogy elmondhatja a véleményét a NATO fórumain. De azt is elfogadja, hogy egyedül nem fogja tudni meggyőzni a többieket. Éppen ezért Magyarország nem kíván blokkolni olyan döntéseket a NATO-ban, amelyek a magyar álláspont szerint nem helyesek, de a NATO többi tagállama támogatja őket.

Magyarország teljesen kimarad Ukrajna támogatásából

A kormányfő arra kérte Stoltenberget, hogy erősítse meg, hogy minden NATO-területen kívüli katonai akció csak önkéntes lehet a katonai szervezet szabályai értelmében. A főtitkár ezt meg is erősítette neki, a sajtótájékoztatón pedig először arról beszélt, hogy Magyarország most már 25 éve értékes tagja a NATO-nak: fontos szövetségi katonai központoknak ad otthont, részt vesz a koszovói békefenntartó misszióban, ukránok ezreinek nyújtott menedéket és segített a megsebesült katonák gyógyításában

2014 óta a NATO hatalmas változáson ment keresztül Stoltenberg szerint: a hidegháború óta nem volt ilyen erőteljes a fellépése, nagy hadgyakorlatokat tart és katonákat küld a keleti határra. Mindezt nem azért teszi, hogy háborút provokáljon, hanem pont azért, hogy megelőzze egy esetleges háború kirobbanását, mondta Stoltenberg.

Ami Ukrajnát illeti, a főtitkár a jövő hónapban következő washingtoni NATO-csúcson elvárja, hogy a katonai szövetség egységesen kiálljon Ukrajna támogatása mellett. Stoltenberg elismételte, hogy ezt Magyarország nem fogja akadályozni, de cserébe kimaradhat a közös erőfeszítésből: nem fognak magyarok részt venni semmilyen akcióban, és magyar pénzt sem küldenek Ukrajnába.

A sajtótájékoztatón nem esett szó arról a sajtóértesülésről, miszerint lehet, hogy Magyarországot kizárják a közép- és kelet-európai NATO-tagállamokat tömörítő Bukaresti Kilencek jövőbeli üléseiről. A diplomaták azért mérlegelik ezt, mert a magyar fél rendre megvétózza az Ukrajnával kapcsolatos közös állásfoglalásokat. Erről itt olvashat bővebben.