2024-05-21 nap bejegyzései

Döntött az EU: Ukrajna milliárdokat kap a befagyasztott orosz vagyonból

Archív fotó: az orosz központi bank épülete Moszkvában
Írta: SL

 

 

Oroszország hiába tiltakozott a lépés ellen: az orosz központi bank zárolt devizatartalékaiból származó kamatok a jövőben Ukrajnát illetik. Csak ebben az évben az EU akár 3 milliárd eurót is átutalhat.

Az Európai Unió a jövőben az orosz központi bank befagyasztott eszközeiből származó milliárdos kamatbevételeket az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek finanszírozására fogja felhasználni – erről a tagállamok miniszterei kedden döntöttek Brüsszelben – közölte az EU Tanács soros belga elnökségének szóvivője.

Az eljárásról már csaknem két héttel ezelőtt politikai megállapodás született. Csak az idén akár hárommilliárd eurót is mozgósítanak Ukrajna számára. Az orosz kormány már a hivatalos döntés előtt több évtizedes büntetőeljárással fenyegette meg az uniós tagállamokat.

A Bizottság adatai szerint az orosz központi bank mintegy 210 milliárd eurója van befagyasztva az EU-ban. A letétkezelő, a brüsszeli székhelyű Euroclear pénzintézet nemrég bejelentette, hogy 2023-ban mintegy 4,4 milliárd eurónyi kamatot szedett be.

Az orosz pénzeszközök Ukrajnának szánt felhasználásáról szóló javaslatot Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője márciusban terjesztette a tagállamok kormányai elé.

Eszerint az orosz központi banki pénzek őrzéséből származó kamatbevétel 90 százalékát a katonai felszerelések és kiképzés finanszírozására szolgáló uniós alapba kellene irányítani. A fennmaradó tíz százalékot pedig az Ukrajnának nyújtandó közvetlen pénzügyi támogatásra kell fordítani.

A tárgyalások azért is voltak nehezek, mert az olyan semleges államok, mint Ausztria, nem akartak közvetlenül részt venni a fegyver- és lőszerellátásban. Számukra most megállapodtak abban, hogy a kamatbevételek egy részét más pénzügyi segélyekre is felhasználják – írja a Spiegel.

Ukrajna már korábban jelezte: Brüsszelnek túl kell lépnie azon, hogy pusztán a kamatokat akarja felhasználni, és teljes mértékben el kell koboznia Moszkva vagyonát, hogy az agresszor fizesse meg a háború költségeit.

 (Euronews)

Csalit készíthet Oroszország az ukrán hadseregnek

Ukrán források szerint orosz csapatösszevonás zajlik az észak-ukrajnai Szumi közelében, a Kurszki területen.

Egy Harkiv megyében harcoló ukrán parancsnokhelyettes hétfőn azt jelentette, hogy orosz csapatösszevonás zajlik Szumi irányába – köztük csecsen erőkkel -, de a katonák kis száma azt sugallja, hogy az oroszok célja az lehet, hogy ukrán erőket vonjanak el a front más területeiről – írta a Portfolio az amerikai Institute for the Study of War (ISW) háborús elemzőintézet hétfői jelentése alapján.

Kosztantin Masovec ukrán katonai szakértő szerint 9–10 ezer katonáról lehet jelenleg szó.

Az ISW úgy véli, még egy korlátozott orosz művelet is ukrán erőket vonhat el a frontvonal más szakaszaitól, és tartósan odakényszerítheti az ukrán csapatokat.

HIRDETÉS