2023-06-07 nap bejegyzései

(4217) Kertészkedés

Tibor bá’ fordítása online

A kertedben négy veszély leselkedik rád

 

(sz:1933.02.11)

Sokan a kertészkedést pihentető időtöltésnek tekintik. Ez egy egyszerű módja annak, hogy órákat töltsünk a szabadban, ha szép az idő. Én sürgősségi orvosi tanácsadóként mindenféle egészségügyi sürgősséggel és sérüléssel foglalkozom, amelyek az ártalmatlan hobbinak tűnő elfoglaltságból erednek.

Az évek során láttam vágóeszközök okozta kézsebeket, fűnyírók és kerti villák lábsebét. Az elmúlt hetekben láttam létráról lezuhanást, betonra zuhanás miatti fejsérüléseket, és sajnos egy olyan személy halálát is láthattam az utóbbi években, akinek a lelkes lapátolás túl soknak bizonyult.

A kert még a múltban is komoly veszélyt jelenthetett az egészségre. Az egyik első beteg, akit penicillinnel kezeltek, egy rendőrtiszt volt, aki nyilvánvalóan szepszisben szenvedett egy rózsatövisből származó karcolás után. Akkoriban a legenyhébb sebek a leghalálosabb következményekkel járhattak, és kiderült, hogy ez még mindig megtörténhet, mivel egy brit nő nemrégiben halt meg szepszisben, miután megvakarta a kezét kertészkedés közben.

De nem csak ezek a veszélyek leselkednek a kertben. Íme néhány dolog, amire érdemes odafigyelni, mielőtt legközelebb növényeidet ápolni kezded:

1.Tetanusz

A tetanusz különösen kellemetlen betegség. Az izmok görcsbe mennek a baktériumból származó toxin, a Clostridium tetani hatása miatt. A szenvedés szinte leírhatatlan, fájdalmas izomgörcsöket és bezáródott állkapcsot okoz.

Sokan a tetanuszt olyan tárgyakkal társítják, mint például a rozsdás szögek, amik meglepően gyakorisággal a talajban is megtalálható, különösen trágyázás után, mivel a klostidiumok a bélben találhatók. A rózsák szeretik a trágyázott talajt, ezért ez halálossá teheti ezeket a szeretett virágokat, ha szennyezett töviseket levágják.

Szerencsére még nem láttam esetet a sürgősségi osztályon, mert az Egyesült Királyságban immunizálnak tetanusz ellen. És soha nem akarok látni egy esetet se, mert rendkívül csúnya. A nem immunizált emberek halálozási aránya meghaladhatja az 50%-ot.

  1. Baktériumok és gombák

Egy szerény komposztzsákban lapul egy olyan összetevő, amelyre sokan nem számítunk: a Legionella.

Ez a baktérium a legionárius betegségnek nevezett fertőzést okozhat, amely különösen káros az idősekre és a legyengült immunrendszerű emberekre. Belélegezve csúnya és gyakran végzetes tüdőgyulladáshoz vezethet. A komposztálási folyamatban részt vevő meleg, állóvíz okozhatja a jelenlétét.

Nem csak az előre csomagolt komposzt veszélyes. A saját komposztkupacod is tele van különféle baktériumokkal és gombákkal, amelyek megfelelő karbantartása esetén nem okoznak gondot.

De az Aspergillus penészgomba gyakran lszhaporodik, ha  meleg van. Ez csúnya tüdősérüléseket okozhat, és még szélesebb körben is elterjedhet a szervezetben, különösen időseknél és immunszupprimáltoknál,  végzetes is lehet.

A penészgombák spórái bizonyos embereknél allergiát is kiválthatnak, ezt az állapotot külső allergiás alveolitisznek vagy „gazdálkodó tüdejének” nevezik. Ezt az állapotot klasszikusan a penészes szénának való kitettség okozta, de a komposzthalmok is ezt tehetik az olyan organizmusok jelenléte miatt, mint az Aspergillus és az Actinomycetes baktérium.

  1. Leptospirosis

A leptospira egy baktérium, amely patkányvizelettel szennyezett vízben található. Mivel a patkányok gyakran az emberek közelében létesítenek élőhelyet, talán a legjobb, ha a kertészkedés során a tó vagy az esővízhordók közelében vigyázunk.

A leptospira leptospirózist, egy meglehetősen kellemetlen fertőzést okozhat, amely fejfájást, lázat, hidegrázást, hányást, sárgaságot, majd később májelégtelenséget, veseelégtelenséget és agyhártyagyulladást okoz.

  1. Elektromos szerszámok

Míg az elektromos szerszámok megkönnyítik a munkánkat a kertben,  könnyen megsérülhetünk velük. A sövénynyíró nagyszerű módja lehet a fák és bokrok megszelídítésének, de a lábujjak amputálására és megsebzésére is nagyon hatékonyan alkalmas. Mindenképpen várja meg, amíg a sövénynyíró teljesen kikapcsol, mielőtt az eltávolított ágakat megtisztítjuk.

A sövénynyírók és fűnyírók könnyen átvághatják az elektromos kábeleket is, ami áramütéshez vezethet. Az elektromos kéziszerszámok akkor is katasztrofálisak lehetnek, ha leesünk a létráról, vagy ha elektromos vezetékek keresztezik a kertet. Ezt el kell kerülni.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________