2023-03-14 nap bejegyzései

(4137) Az utolsó európaiig

Tibor bá’ fordítása online

Gilbert Doctorow

A washingtoni forgatókönyv második fázisa szerint Oroszországgal az utolsó európaiig kell harcolni

(sz: 1933.02.11.)

Legutóbbi esszém a belga és francia munkásvezetők fejetlenségéről szólt, miközben Róma égése közben hegedültek. Ez számos kapcsolatfelvételi üzenetet váltott ki, amelyek túl fontosak voltak ahhoz, hogy magamban tartsam.A kérdés az, hogy miként értelmezzük az Ukrajnában zajló háború további lefolyásának forgatókönyvét. A jelenlegi intenzitás mellett évekig tart, vagy pusztító eszkalációtól kell tartani a következő hónapokban, amikor a beígért ukrán ellentámadás beindul.

Engedjék meg, hogy előre elmondjam, senki sem tudja biztosan. Egyes megfigyelők azonban a washingtoni rendszeren belüli szakadásokra mutatnak rá, különösen a külügyminisztériumban, hogy Oroszország mennyire határozottan reagál a vörös vonalak megsértésére.

Vlagyimir Putyint hibáztathatjuk a visszafogottságért, amelyet a washingtoni hatalmi csarnokokban félreérthetetlenül gyávaságként vagy határozatlanságként értelmeztek.Ha hibáztatjuk Oroszország szándékainak félreértelmezését, az nem változtat semmin.Az eredmény az, hogy a washingtoni berendezkedés háborúpárti oldala olyan intézkedéseket sürget az elnöktől, amelyek a közeljövőben egy teljes háború kitörését kockáztatják Oroszország és az európai hatalmak között.

Inkább „európai hatalmakat” mondok, mint a NATO-t, mert szinte minden kommentátor egyetért abban, hogy az Egyesült Államoknak nem áll szándékában saját katonáit és hazáját kockára tenni, amikor önfeláldozó meghatalmazottaival játszhat.Azt, hogy az európai vezetők  elfogadják az ilyen szabályokat, nyilvánvalóan bizonyítja Schulz német kancellárnak az Északi Áramlat felrobbantásával kapcsolatos hallgatása.

Az ukrán háború első állomása az USA forgatókönyve szerint az volt, hogy harcoljunk Oroszország ellen az utolsó ukrán katonáig. A második szakasz az Oroszország elleni harc az utolsó európaiig.

Az elmúlt hetekben az Egyesült Államok hatalmas mennyiségű katonai hardvert szállított a németországi Bremerhavenbe és a lengyelországi Gdanskba, amelyeket nem Kijevnek szánnak, hanem készültséget jelent egy Oroszországgal szemben vívott háborúra, amit ezen államok bármelyike megvív, és ehhez NATO támogatásra van szükség.

Egy héttel ezelőtt Izlandon keresztül érkezett Európába a nukleáris háborúban a harcokat koordináló amerikai „végítélet repülők” egyike. Okos megfigyelők megjegyezték, hogy ez egy olyan gyakorlat lehet, amelynek célja az Oroszország elleni nukleáris támadások előkészítése olyan robbanófejek és szállítórendszerek felhasználásával, amelyek már európai földön vannak.

Emlékezzünk arra, hogy Victoria Nuland, mind  továbbra is legfontosabb személyiség a külügyminisztériumban hogyan vélekedett. Ez az a hölgy, aki a 2014. februári, Janukovics ukrán elnököt megbuktató államcsínyt tervezve a felvételek szerint azt mondta az Egyesült Államok akkori kijevi nagykövetének, hogy „basszák meg az EU-t” Nos, a nyilvános információk szerint ma pontosan ezen ügyködik, és mi, európaiak benne vagyunk a levesben.

Állítólag a Nuland követeli leghangosabban a nagy hatótávolságú precíziós rakétákat Kijev számára a Krím elleni nyári támadáshoz, ami minden bizonnyal az orosz válaszlépések során az erőszak mértékét megváltoztatja, ami esetleg a lengyelországi logisztikai központok elleni csapásokat vonhatja maga után.

Ez nem jelenti azt, hogy az Egyesült Államok egyidejűleg ne készítene tartalék forgatókönyvet arra az esetre, ha az oroszok a fő gonoszt támadnák, nem pedig az európai végrehajtókra.Az elmúlt héten állítólag az Egyesült Államok légi erejének nukleáris B-52-es bombázója szimulált egy támadást Szentpétervár ellen.

Végezetül megkérdezem azokat az európai olvasóimat, akik vezető szerepet töltenek be a pénzintézetekben, a vagyonkezelésben, a feldolgozóiparban, a globális hajózásban, az egyetemeken és a széles körben elismert agytrösztökben, és arra kérem önöket, hogy használják hangjukat nyilvánosan és magánéletben, hogy megmentsék Európát attól a katasztrófától, amely néhány hónapon belül érhet bennünket.

A veszély csak akkor múlik el, ha több európai államfő is csatlakozik Orbán Viktorhoz, akik a Kijevi fegyverkezés leállítását és az azonnali tűzszünet mellett szavaznak.Most olyan béketárgyalásokra van szükségünk Moszkva és Kijev között, amelyek a semleges Ukrajna elvén alapulnak.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________