2023-03-07 nap bejegyzései

(4132) Csúcstalálkozó

Tibor bá’ fordítása online

Mit döntött Biden és Scholz a titkos háborús csúcstalálkozón?

(sz: 1933.02.11.)

Pénteken, Olaf Scholz német kancellár Washingtonba repült egy titkos, egy órás, háborús csúcstalálkozóra a Fehér Házban. Scholz egyedül repült, újságírók nélkül, és magánúton találkozott Joe Biden amerikai elnökkel, akinek személyzete se volt jelen.

Sem a Biden adminisztráció, sem a német kormány nem magyarázta meg ennek a rendkívüli utazásnak az okát.Milyen napirendre szorult a kancellár fizikai jelenléte a világ legbiztonságosabb épületében, és bármiféle segítség nélkül? Nyilvánvaló, hogy az Egyesült Államok kormánya ki akarta zárni annak lehetőségét, hogy a találkozó tartalmával kapcsolatos bármilyen információ kiszivárogjon.

Egyetlen német kancellár sem vett részt hasonló karakterű találkozón amióta Hitler 1944-ben találkozott Kelet-poroszországi tábornokaival az állítólag demokratikus államok vezetői között.

Nincs mód arra, hogy elkerüljék azt a következtetést, hogy a csúcstalálkozó célja az volt, hogy Scholz-al felülvizsgálják és megszerezzék az aláírt jóváhagyását az Egyesült Államok/Nato-háború Oroszország elleni hatalmas eszkalációjához.

Olyan körülmények között, amelyekben az ukrán erők komoly kudarcot jelentenek a stratégiai Bakhmut városban, Biden és Scholz találkoztak, hogy megvitassák a NATO sürgős katonai fellépését, esetleg a NATO csapatok bevetését.

A háborús beszámolók a New York Times, és más nagyobb média esetében teljes egészében propagandából állnak, amelynek célja a nagy ukrán ellenállás narratívájának fenntartása.De a veszteségek szörnyűek, és az ukránok Bakhmutban, amely egy kulcsfontosságú stratégiai város, egy nagy vereséggel szembesülnek, ahol Ukrajna csak az orosz erők győzelmével számolhat.

Általános szabály, hogy minél jelentősebb a fejlemény, annál kevésbé mondanak róla az amerikai médiában.A Scholz/Biden látogatása esetén nem tesznek fel komoly kérdéseket, nem beszélve a nem létező válaszról.

Ezt a találkozót a két ország közötti közös katonai döntéshozatal és fellépés összehangolására tartották annak érdekében, hogy elkerüljék az Abrams és a Leopard tankok Ukrajnába történő bevezetésével kapcsolatos zavart?

Elfogadta-e Scholz a NATO csapatainak Ukrajnába vagy Fehéroroszországba történő kiküldését? Biztosította-e Bident, hogy a német erőket bevetik? Semmi nem zárható ki. Scholz megszerezte-e a Biden-től annak ígéretét, hogy az Egyesült Államok támogatni fogja az új ukrán követelést, hogy Oroszország adja át Kaliningrádot, amely a német Königsberg város volt, amíg a II. Világháború végén a Szovjetunióba került?

Három dolog világos. Először is az amerikai imperializmus teljes mértékben kihasználja az ukrán háborút. Több milliárd dollárt dobtak a konfliktusba. Tekintettel az elkötelezettség ilyen értékére, Ukrajnában a vereséget nem kevesebbnek tekintik, mint az Egyesült Államok és a NATO politikai és stratégiai katasztrófájának.

Januárban az Egyesült Államok ígéretet tett arra, hogy „felszabadítja” az összes ukrán területet, és a múlt hónapban az Egyesült Államok politikai ügyek államtitkára Victoria Nuland, a krími félsziget „demilitarizálására” tett ígéretet.

A háború egzisztenciális karaktert hozott felszínre az Egyesült Államok és a NATO számára, ami az eszkaláció logikáját eredményezi.A különböző cikkek elkezdtek megjelenni a médiában, amely a földi csapatok kiküldésének szükségességét hangoztatják, ami egyértelműen egy NATO/orosz háborút jelent.

Egy ilyen akció követi az amerikai hagyományt, vagyis gondatlan eszkaláció révén katasztrófává váljon.

Másodszor, a Scholz Washingtonba repülésére Putyint figyelmezteti, hogy a NATO-t nem fogják visszatartani a konfliktus fokozódása.Az orosz elnök minden bizonnyal így értelmezi a találkozót. Ami arra is szolgál, hogy üzenetet küldjön Xi Jinping kínai elnöknek és a konfliktus bármely más potenciális szövetségesének.

A találkozó zavaró és baljós történelmi emlékeket idéz elő.A II. Világháború végén olyan elemek voltak az Egyesült Államok hadseregében, akik a Szovjetunió elleni amerikai-német szövetséget részesítettek előnyben.CHURCHILL, most már tudjuk, 50.000 német katonát akart felfegyverezni az oroszok elleni küzdelem érdekében.

A washingtoni háborús csúcstalálkozó a 19. század végén és a 20. század elejének titkos diplomáciájára is emlékeztet. Abban az időben az imperialista hatalmak számos titkos szerződést kötöttek, amelyek jelentősen hozzájárultak az első világháború 1914-es eszkalációjához. A közönség erről csak értesült, amikor Lenin és Trotsky közzétette a titkos szerződéseket az 1917-es októberi forradalom után.

Biden és Scholz háborús csúcstalálkozója, valamint azt körülvevő titoktartás azt hangsúlyozza, hogy az ukrán háború nukleáris katasztrófává szélesedése egy lépéssel közelebb került a valósághoz.