2023-02-26 nap bejegyzései

(4121) Wang Wenbin

Tibor bá’ fordítása online

 

Wang Wenbin (a kínai külügy) véleménye

(sz: 1933.02.11.)

Igazán aggasztó, az USA pusztító szerepe a világ békéjében és stabilitásában.

Az USA a világ első számú háborús gyújtogatója. Az USA több mint 240 éves történelme során mindössze 16 évig nem volt háborúban. Az Egyesült Államok a második világháború utáni összes fegyveres konfliktus mintegy 80 százalékáért felelős.

Az Egyesült Államok a szuverenitás első számú megsértője és más országok belügyeibe való beavatkozója. A jelentések szerint a második világháború vége óta az Egyesült Államok több mint 50 külföldi kormányt próbált felforgatni, legalább 30 országban durván beavatkozott a választásokba, és több mint 50 külföldi vezető ellen kísérelt meg merényletet.

Az Egyesült Államok az antagonizmus és a blokk-konfrontáció első számú forrása is. Az Egyesült Államok vezette NATO felelős az Afganisztán, Irak és Szíria elleni háborúkért, amelyekben több mint 900 000 ember halt meg és 37 millió ember vált menekültté  Az eurázsiai kontinenst is kevésbé stabil hellyé tette. Az Egyesült Államok által kezdeményezett Quad és AUKUS ázsiai és csendes-óceáni biztonságra és stabilitásra gyakorolt hatása szintén figyelmet igényel.

És ezek után az atlantista narratíva szerint Putyin háborús bűnös.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________