2023-02-12 nap bejegyzései

(4109) Mellbimbó tiltás

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

A mellbimbó tiltása az Instagramon és a Facebookon elárulja, hogy a hozzáállásunk a különböző nemekhez milyen bizarr

Szerző Lorraine Green – társadalomtudományi vezető oktató, Edge Hill Egyetem
(sz:1933.02.11.)

Egyes nők nyilvános vécékben szoptatnak, hogy megakadályozzák a szexuálisan robbanásveszélyes mellbimbójuk megpillantását.Eközben a forró napokon minden korú, formájú és méretű férfi gondolkodás nélkül hámozzák le az ingüket.

Több mint egy évtizeden át sok közösségi média platform tiltotta a női, de nem a férfi mellbimbók látványát.A kiadó vezérigazgatók azt mondják, félnek a pornográf képek áradatától.Ezek a platformok lehetővé teszik a női mellbimbók látványát bizonyos összefüggésekben, például szoptatás vagy egészségügyi problémák esetén.

A Facebook és az Instagram felügyelőbizottsága azonban nemrégiben arra utasította mindkét platformot, hogy vizsgálják felül a mellbimbó-expozícióra vonatkozó irányelveiket.Azt is javasolja, hogy változtassák meg a felnőtt meztelenség és szexuális tevékenység közösségi szabványát, hogy azt egyértelmű kritériumok szabályozzák, amelyek tiszteletben tartják a nemzetközi emberi jogi normákat.

Néhány kampányoló áttörésként értékelte a hírt.Arra azonban nincs garancia, hogy ezek a cégek milyen lépéseket tesznek.Azon fog múlni, ami a legjobban védi érdekeiket és esetleg pénzügyeiket, ami kevesebb változást jelenthet, mint amennyit az emberek remélnek.

A kulturális tabuk megnehezíthetik az anyák számára, hogy nyilvános helyeken etessék babáikat.

Naponta több millió kép kerül fel a Facebookra és az Instagramra.Nehéz és költséges a tartalom moderálása annak megakadályozása érdekében, hogy platformjaikat pornó, illetlen gyermekképek és erőszak terjesztésére használják fel.Az algoritmusok olcsóbb, de kevésbé igényes megoldást jelentenek, mint a tartalom értékeléséhez kizárólag embereket használni.

A mellbimbócenzúra története

Sok nyugati kultúrában a fedetlen női mellbimbókat tabunak, illetlennek és néha illegálisnak tekintik. Ezzel szemben az izmos mellkassal, és feszes, díszbimbókkal rendelkező férfiak divatmagazinokat díszítenek, termékeket hirdetnek, és óriásplakátokon ékeskednek. Ezeket a gyakorlatokat nem mindig tekintik szexualizáltnak, annak ellenére, hogy sok reklám készül ezzel a céllal.

Ezzel vissza is térünk ahhoz a kérdéshez, hogy a női mellbimbók elkerülhetetlenül erotikusak-e. Egyes kommentátorok azt állítják, hogy a férfiak rá vannak kényszerítve arra, hogy erotikusnak ítéljenek, és tekintetüket bizonyos női testrészekre, például a mellekre összpontosítsák. Az embereknek az erotikus testrészről alkotott hiedelme azonban a történelem és a kultúra során megváltozott.

Mind a vallás, mind a kulturális normák döntő szerepet játszanak abban, hogy mi az, ami elfogadható. A 12. századig, amikor az iszlám egyre befolyásosabbá vált, a meleg éghajlaton megszokott volt a csupasz mellkas mindkét nem számára. Az őslakosok félmeztelen kultúrája Ausztráliában is mindennapos volt 2004-ig, amikor a rendőrök azt mondták egy csoport félmeztelen bennszülött nőnek, akik hagyományos táncot adtak elő, hogy el kell takarniuk.

A korábbi időszakokban Angliában a lábszárat és a vádlit erotikusabbnak tekintették, mint a mellbimbókat. Ezzel szemben Kínában az a hagyományos gyakorlat, hogy a lányok lábait lekötözik, hogy kisebbre nőjenek, és ezáltal megbénítsák őket, de létrejöjjön a nőgyűlölő erotika.

Másrészt a középkortól az 1700-as évekig terjedő európai festményeken rendszeresen szerepeltek olyan nők, akik az egyik mellet és a mellbimbót felfedték. Valójában a nők ebben a korszakban gyakran díszítették a mellbimbójukat vöröses-narancssárga sminkkel. Ezalatt az idő alatt a bimbók nem keltettek felháborodást vagy tabut, és nem jelezték az érintett nő szexuális elérhetőségét. Hasonlítsuk össze ezt a Daily Mail cikkével, amely egy „exkluzív fotóról” szól, amelyben Naomi Campbell szupermodell véletlenül feltárt egy mellbimbót, amit az újság ironikusan cenzúrázott cikkében.

1936-ig az Egyesült Államokban a férfiaknak tilos volt mellbimbójuk szabaddá tétele. A meztelenséget mindkét nem esetében obszcénnek tekintették, amíg egy tömeges férfitüntetés meg nem döntötte ezt a szabályt.

A női mellbimbók nyilvános vagy közösségi médiában való kitétele körüli vita azt sugallja, hogy szexualizációjuk olyan kulturális jelenség, amelyen keresztül a férfiak irányítják a női testet, és jogukban áll megalázó megjegyzéseket tenni velük kapcsolatban.

A brit színésznő, Florence Pugh 2022-ben egy áttetsző fukszia ruhában érkezett egy divatbemutatóra, amelyen láthatóvá vált a mellbimbója. Ezt írta az Instagramon az élményről: „Érdekes volt… tanúja volt annak, milyen könnyű a férfiaknak teljesen tönkretenni egy női testet, nyilvánosan, büszkén, hogy mindenki láthassa… Olyan sokan akartátok agresszíven tudatni velem, mennyire csalódottak voltak az apró melleim miatt, vagy mennyire zavarba kell jönnöm attól, hogy ilyen lapos melleim vannak.

1962-ben kerékpáron mentem át Hollandián. A nyári melegben levettem a pólómat, és félmeztelenül haladtam addig, amíg egy rendőr meg  nem állított és kérte vegyem fel a pólómat.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________