(1523) Áramszünet 2014

Tibor bá’ online

 

~q191Hétfőn este a kutyákkal nem lehetett bírni, szinte megállás nélkül ugattak. Amikor Éva kiment csillapítani őket, azzal jött vissza, hogy az erdőből furcsa zajt lehet hallani. Kimentem, és valóban, recsegés-ropogás hallatszott közelről és távolabbról, időnkét hatalmas robaj, mint amikor valami lezuhan a magasból. Na, ez nem tetszett a kutyáknak. Majd elmúlik.

Aztán éppen lefeküdtünk, amikor 23:45-kor elment az éjszakai lámpa fénye (5 watt) és az ablakból látszott, hogy az egész környéken töksötétség van. Teljesen megváltozott a táj. A megszokott csillogó apró fények eltűntek. „Majd visszakapcsolják” és ezzel elaludtunk. A múltban volt már áramkimaradás nagyobb viharok alkalmából, rendszerint egy szokatlanul nagy villámlás után (de még a dörgés előtt), azonban 5-10 perccel később az áramot visszakapcsolták. Ez alakalommal reggel 07:00-kor jöttünk rá, hogy most nem kapcsolták vissza. Az egészben a legkellemetlenebb az volt, hogy fogalmunk se volt meddig tart, mire kell felkészülni. Tennivalók oldaláról nézve nagyon nem mindegy, hogy mondjuk délben visszakapcsolják vagy csak egy hét múlva. Az persze nyilvánvaló volt, hogy felénk is rádőlhetett egy fa a vezetékre, de azt is lehetett tudni, hogy az erőket nem egy apró pilisi faluba fogják kiküldeni, hanem a Normafához, meg a XII. és II. kerületbe.

A házban két cserépkályha van, két kandalló és egy sparhelt. A nagy cserépkályha 0 fok külső hőmérsékletnél elegendő hőt ad, ha a konyhán és a nagyszobán kívül mást nem használunk, és minek használnánk, hogy több tüzelőt kelljen felhasználni? Az első feladat tehát befűteni a cserépkályhába és a sparheltbe, hogy a reggeli (majd az ebéd) elkészíthető legyen. A fatárolóban azonban esős reggelen olyan sötét van, hogy nem lehet semmit se látni. Felvettem egy fejlámpát és annak fényében aprítottam a fát, szedtem össze és vittem be a házba, ahol percek alatt barátságos tűzropogást produkáltunk. Kint zuhogott a jeges eső, alig jött be fény a házba. Elő a petróleumlámpákat, feltöltés petróleummal és begyújtás. Ezek elő voltak készítve, nem okozott problémát, de kiderült, hogy 3 fényforrás nem elég. Elő a gyertyákkal. Ez se probléma, mert több dobozzal be van spájzolva. itt az ideje, hogy kiderüljenek a hibák, ha vannak. Voltak, a szépen csomagolt gyertyák a gyakorlatban nem válnak be. A régi „kocsis” gyertyák átmérője 3 cm körül volt, jól és sokáig égtek. Ezeknél a csinos, kb. 12 mm átmérőjű gyertyákról ez nem mondható el. Ugyanis nem égették el az összes sztearin tartalmukat, hanem lecsurogtak, és nagyon hamar váltak inaktívvá. Gyertyatartónak évekkel ezelőtt eltettem fémserlegeket, amit eredetileg fagylaltnak szántak. Ezek aljára rögzítettem a gyertyákat a szokásos módon. [lecsepegtetés után a gyertya alját benyomni a megolvadt sztearinba és megvárni, amíg megdermed] Most ezek a kelyhek teli lettek sztearinnal és elment egy nagy rakás gyertya. A serlegek beváltak, a vékony gyertyák nem. Ezen kívül egy fémtálcára ráraktam 12 apró mécsest. Ezek végigégnek, de darabonként igen kevés fényt adnak. Alkalmatlanok világításra.

A ház pontosan 300 méter magasan van, ahogy a víztározó is. Így aztán a vezetékes víz bejön a telekre, de nem megy fel a házba. Ezért a vezetékre rá van kötve egy szivattyú, ami benyomja a vizet egy hidroforba. Azt tudtuk, hogy ha a hidrofor kiürül, akkor annyi. Kimentem a kertbe és a kerti csapból megtöltöttem két 25 literes kannát, amit persze fel kellett cipelni a házhoz. Víz tehát volt a vécéöblítéshez. Éva ennek ellenére az egyik esőszünetben kiment a száraz vécére, nem tudni miért. Persze víz kell az állatoknak is, de nincs probléma, csak extra munka.

Amikor ezekkel kész voltunk, elkezdtünk spekulálni, meddig tarthat az áramszünet? A szar könnyebben elviselhető, ha tudjuk meddig tart. Mi lesz, ha napokig tart? Akkor jön a hűtőpult probléma, mert ugye azok se működtek, bár 1-2 napot kibírnak, csak összeolvad benne minden, majd megint egy tömbbé fagy össze. Nem kellemes, de ez még odébb van.

A sparhelten főzés ragyogóan vizsgázott. Évának annyira megtetszett, hogy sütőt is kipróbálta. Egyetlen baj, hogy a tűztér kicsi, hamar leég, gyakran kell megrakni. Ha elfelejted, akkor újra be kell gyújtani. A sparhelt megoldja a meleg víz problémát is, ha van nagyméretű fazék a házban. Nálunk van.

Van tartalékban egy telepről (is) működő rádió, amit bekapcsoltunk. Az országban vidáman folyt az élet, mintha mi se történt volna. Nagy hiba, hogy ilyen helyzetre nincs egy adó, ami foglalkozna az elzártakkal. Néha-néha bemondták, hogy szörnyű állapotok vannak Dobogókőn, de ettől nem lettünk okosabbak, és mivel nem volt hova fordulni, egyre türelmetlenebbek lettünk, így nem érdekeltek a különböző műsorok (és hirdetések). De akkor mivel töltsük az időnket. A kertben lett volna mit csinálni délután 4-ig, inkább csak fél háromig, de szakadt az eső. A házban viszont a tűzrakáson kívül nem volt semmi más teendő. A fény az olvasáshoz nem volt elég, TV, Internet pedig kizárt. Beszélgettünk, de egy kicsit erőltetett volt. És ugye rendszerint 23:00-kor fekszünk le, és hol volt az még.

Persze van egy 2000 wattos aggregátorunk, egy csinosan kialakított külön házban, de nincs beüzemelve, ami talán 2 órát vett volna igénybe, ha nem zuhog az eső. Miért nem volt beüzemelve? Mert hol van még a geddon, lesz arra még bőven idő, és ugye a jegesedés eszembe se jutott. Különben is elég aprólékos munka lesz, mert a házba 3-fázis van bevezetve, míg az aggregátor egyfázisú. Nyilvánvaló, hogy csak egy fázis vezetékeit tudom ellátni árammal. Át kell tehát csoportosítani az elosztás, hogy egy áramkörbe összegyűjtsem azokat, amiket baj esetén el akarok látni árammal: Internet, TV, szivattyú, szoba, konyha és fürdőszoba világítás. Minden más pedig a másik két áramkörben marad. Na, ezt még nem tettem meg, mert az eredeti szempont a három fázis egyenletes leterhelése volt, nem az, hogy mire van nagyon szükségem.

Már éppen számolgatni kezdtük, hogy te úr isten, még 4 órát kell fent lennünk, amikor pontban 19:00-kor megjött az áram. Nagy kaland, de amikor ez végleges lesz, elképzelhetetlen nagy szívást fog okozni.

______________________________________________________________
______________________________________________________________
_________________________________________

106 gondolat erről: „(1523) Áramszünet 2014

  1. Különösen érdemes volt ma benéznem. KÖSZÖNÖM!

    OFF nálam 2015-től rendszeres buli lesz a „geddon gyakorlat”, se áram, se víz, se gáz, se bolt, se telo, se net, se semmi ehhez hasonló. Időtartam a család miatt néhány nap. Hiszti nem érdekel, mert amikor majd jön, s nem pár napra a stressz és a sokk komoly károkat okozhat a fejekben-lelkekben. Ezért kell gyakorolni. ON Meg azért, amikről Tibor bá’ írt és amit nagyon köszönök, hogy megosztott velünk.

  2. Annyira őszinte és realista a leírás, önkritikát sem mellőzve a gyakorlati dolgokból! Amire az ember nem gondolt, pedig gondolhatott volna, amiken még fejleszteni kell stb.. A valóság pedig bekopogtat, és „kettővel” komplexebb a helyzet mint hittük.

    „What doesn’t kill You, makes You stronger” mennyire igaz, és Tibor bá egy tapasztalattal gazdagabb, okosabb. (nálam a víz kérdést odáztam így 2 évet, kb. minden más megoldva, ja hát és ugyanez a faktor, hogy valós helyzetben mennyi mindenről derül majd ki, hogy papíron jó ötlet volt, de gyakorlatban más kell.)

    A vékony-vastag gyertya dologra gyerekkorból még emlékeztem, +egy ováltükröt tett mögé mindig nagymama, hogy jobban verje vissza a fényt. Plusz ha többlépcsős pl. többféle magasságban van gyertya a tartókon, jobban szór „gömbszerűen” a fényforrás, azaz jobb megvilágítást ad.

    A lefolyt gyertya újrahasznosítása pontosan az amit leírtál Tibor bá: egy nagyobb edénybe összefolyatva, egy hengerbe kiönthető (pl. üres wc-papír gurigába, középen kanócot tartva kiöntve, majd a papírt körülötte letépve róla. A vastag gyertya tartósabb, a templomokban is van férfi csuklónyi széles oszlopgyertya, ezeket érdemes beszerezni. (a gyártótól, nem a templomból 🙂 )

    Egyszer közzé tettél egy leírást akvárium szerű gömbüvegben úszó olajlámpára, parafa dugó + lyukas pénzérme + madzag, azt a gyakorlatban ki is próbáltam és működött, étolajjal, csak eléggé kormozott a lángja, valószínűleg ezért jobb a petróleum.

    Tanulunk, tanulunk… részemről köszönöm a kvázi „éles” helyzetről a beszámolót, nagyon tanulságos volt a megosztása. (amit csak egy természeti jelenség okozott.)

    Nálam még van egy 700KVA „szünetmentes táp” ami áram idején tölthető, és pl. 5w fényforrásokat nagyon sokáig ki tud szolgálni. Gondolkodom egy nagyméretű, fémlemezes Al-Cu saját galvántelepen is, 12V-ra sorba kötött rendszerben, és annak konstrukciója is szellemi kihívást jelentene.

  3. Én úton voltam ezen a napon, végig hallgattam a rádiót, de abban az időnek legalább 1/3-át a „katasztrófa” helyzettel foglalkoztak. Az információmennyiség azonban nem volt túl változatos, majdnem csak ismételgették ugyanazokat a dolgokat, meg ha volt valami változás azt bemondták, pedig az ezzel kapcsolatos kommenteket is beolvasták.

    2:

    Nem gondolom, hogy egy áramszünet olyan nagyon komplex probléma lenne, persze lehet hogy felétek nem szokott ilyen lenni, de én teljesen tisztában vagyok az általa okozott problémákkal. Lehet, hogy azért is, mert én gyakrabban élek át ilyesmit, semmi riasztót nem látok benne, ami igazából problémát okoz az valóban a hűtő és a fagyasztó hiánya.

  4. Köszönöm a tanulságos írást!

    Az áramszünet után én is elgondolkodtam egy kisebb áramfejlesztő beszerzésén, és a cserépkályhát is beterveztem jövő évre. Sparheltet idén vettem (kemény 5000 Ft-ért) már be is üzemeltem, kandallókályha is van, tehát meg nem fagyunk, de nem az igazi. Amire az ember az áramszünet kapcsán nem gondol: a fűtés keringető szivattyúja is árammal megy, és a gázkazán is igények áramot, tehát ha nincs áram, nincs gáz-központi fűtés. Ja, és a vízhez is kell áram, ideje fúratni egy saját kutat, amihez kézi pumpa is van

  5. Üdvözlöm a T. Olvasótábort!
    Nem bírom megállni , hogy néhány sort ne íjak ide , bár nem vagyok nagy „ hozzászóló” , inkább csak olvasgatok …..
    „ Geddonok” , áramszünetek, felkészülés és társaik…..
    Állati nagy divat lett mostanában felkészülni mindenféle képzelt és valós ( várható)kataklizmára .
    Több tv csatorna is foglalkozik hasonló témával , ha tehetem mindig megnézem az éppen aktuális részt . ( a legjobb kabaré amit csak látni lehet – úgy értem az emberi ostobaság terén legjobb )
    Miért mondom mindezt? Mert az ember ( mint általában – most sem ) nem gondolkodik, valójában hol és hogyan él .Egy valós vészhelyzet döbbentheti rá az embert , hogy mennyit és mekkorát „fogyaszt” a környezeti javakból .Megdöbbentő , hogy ( szinte)senki sem gondol arra , hogy a felkészüléssel kapcsolatos gyűjtögetést, felhalmozást stb. fenn is kellene tudni tartani , akkor , ha baj van .
    A generátor az egyik legjobb példa erre. Tibor’bá is csak akkor kezdte el macerálni a generátort , amikor már bekövetkezett az ami miatt a generátort vette .
    Kezelési gyakorlat , felhasználási tapasztalat ( műszaki eszköz révén ) az pedig semmi .Nem is nagyon lehet , hiszen a hétköznapokban erre nincsen szükségünk .
    De akkor mi a fenének játsszuk el a nagy felkészülősdit, ha akkor, amikor majd kelleni fog ,(azonnal és nem több órás ügyetlenkedés után) semmire sem megyünk az egésszel .Senki sem gondol arra , hogy ahhoz , hogy – úgymond – állandó készültségben legyünk legalább akkora folyamatos ráfordítás kell(ene), mint a valós életre. Senki sem gondol arra , hogy egy pl.: 2000 Wattos generátor „mindössze” egy hajszárítót képes működtetni .
    Persze néhány lámpát , meg egy –két hűtőszekrényt lehet róla működtetni , de meddig ? és mennyiért ? !! Előrelátó ember tart kellő mennyiségű üzemanyagot is ……… mennyit is ?? nos ami egyáltalán fizikailag ( és beláthatóan) tárolható , az semeddig sem elég , nem , hogy tartós túlélésre .
    Mi következik ebből ?
    Az , hogy azt hisszük , hogy van értelme a felhalmozásos stílusú felkészülésnek .Egy mai átlag család mindennapi fogyasztása ( nem csak villanyáramból) akkora , hogy azt állandó utánpótlás nélkül nem lehet fenntartani , még vészforgatókönyv alkalmazásával együtt sem .
    Senki sem veszi a fáradtságot , hogy elgondolkodjon azon , hogy lehetne mindezt ingyen is csinálni .- na jó , majdnem ingyen-
    Az aggregátos példa nagyon jó tanulság arra, hogy hogyan kell „ minimalista” módon megélni egy összeomlást. Mit értek ezen? azt, hogy aki a „művek” szolgáltatását használja természetes módon nyúl a kapcsoló után és nem gondol arra , hogy rendelkezésre áll e az amit igénybe akar venni – hiszen most még van bőven ( az áram ) Aki mindezt aggregátról akarja tenni az nagyon meglepődik , amikor asszonytárs hajat akar majd szárítani … ugyan is elsötétül minden és semmi másra nem jut áram. és más sem fog jutni !!!!!!
    Aki bármiféle összeomláson ill. annak kivédésén munkálkodik, jó ha tudja , hogy a mai tempóval fogyasztva a javakat, pillanatok alatt fel lehet élni a drágán felhalmozott tartalékokat.
    Az egyetlen megoldás ( ha egyáltalán van túlélési megoldás) az ilyen helyzetekre az azonnali és szigorú fogyasztáscsökkentés megtanulása. Ez pedig majdnem ingyen van , hiszen „csak „ gondolkodni kell hozzá .

  6. 5:

    Nagyon szimpatikus írás, és teljesen egyet tudok érteni vele. Valóban nem arra kell felkészülni, hogy egy geddon esetén hogyan tudunk továbbra is internetezni, TV-zni, zuhanyozni, stb.
    Elsősorban az élelmiszerre és a megfelelő hőmérséklet biztosítására kell gondolni. Ez sem könnyű, de talán még nehezebb felkészülni az eredő lelki problémákra, mert szerintem az emberek túlnyomó része igen-igen nehezen fogja tudni kezelni a drasztikus életszínvonal-csökkenést (na jó, főleg nők).
    Bizonyos dolgok esetén bizonyos szintig persze érdemes lehet felhalmozni, legalább egy évre, gondolok itt elsősorban elálló élelmiszerre (bab, zsír, magvak, stb.) Azonban ezt a felhalmozást lehet úgy menedzselni, hogy egyszerűen csak egyszer megfinanszírozunk egy nagy raktárkészletet, majd abból fogyasztunk, de azonnal pótoljuk. És természetesen alapvető fontosságú az ivóvíz, amire a legbiztosabb megoldás talán nem elektromos árammal működő víztisztító berendezés, mert víz az lesz (Magyarországon), csak nem feltétlen tiszta. Ettől függetlenül a kútfúrás, vagy ásás is nagyon jó módszer, csak költséges (bár nem tudom a víztisztító mennyibe kerül).

    Mindenesetre én nem nagyon tartok geddontól, én inkább egy valamivel lassabban hanyatló társadalmat és gazdaságot sejtek, de fogalmam sincs mikorra.

  7. Én egyelőre nem az atomháborúra készülök, csak a télre, és az esetlegesen vele járó áramkimaradásra, áruszállítási, stb. nehézségekre

  8. Tibor’bá!
    Én nem kötném át a már meglévő 3 fázisú elosztást! Szerintem: egy kapcsolóval (GANZ KK) leválasztani a bejövő 3f.-t, (se ki, se be ne mehessen áram) a kapcsoló párhuzamosítja a házad felé menő ágakat, és erre a pontra csatlakoztatni az aggregátort. Aggregátor üzemben „csak” az egyidejűségre kell figyelni, hogy a 2000 W-on belül maradj. Tesztelni kellene, hogy a motor indításokra, hogy viselkedik a rendszer.
    G.

  9. 5. Constrictor, az az érzésem, hülyének nézed a preppereket. Hadd hívjam fel a figyelmed néhány tényre, csak a dolgok tisztázása végett:
    1. Senki nem gondolja, hogy az SHTF után ugyanazt a kényelmet, ugyanazt a fogyasztási szintet fenn lehet tartani, mint ma.
    2. Aki készül, tipikusan túlélésre készül, az alapvető életfenntartó dolgok vannak előtérben. Ha Tibor bá nem készült volna, hanem a divatos, általánosan elterjedt megoldásokat választotta volna, akkor nem tudott volna fűteni, sem főzni, sem világítani. Megfelelő tartalék nélkül, ha ez a helyzet tovább fennállt volna, éhezne és szomjazna. Alomszék nélkül hosszútávon bajban lenne az ürítéssel is.
    3. Számomra az derül ki, hogy az aggregátor arra kell, hogy a mai kényelmi dolgok egy kis, kiválasztott részét alkalmanként élvezni lehessen geddon esetén is. Egyrészt még nem volt rá igazán szükség, másrészt kiderült, hogy még dolgoznia kell a rendszeren. Levonta a tanulságot, a közeljövőben feltehetőleg megteszi a szükséges lépéseket. Ez az, ami szerintem egy normális embertől elvárható.
    4. Lehet a készületet ostobaságnak deklarálni. Szerintem sokkal nagyobb ostobaság röhögni a preppereken, majd óriásit szívni akkor, amikor bekövetkezik valami olyan, amit minimális készülettel gond nélkül át lehetne vészelni.

  10. Kedves Ábel barátom!
    Távol álljon tőlem , hogy bárkit is bárminek nézzek .
    De! Aki volt katona , az pontosan tudja milyen ízű az ”M-zárolt” kajakonzerv, ami kb 10 éve lejárt ….
    Nos aki évekre előre bespájzol, az ezt hamar meg fogja tudni , hiszen nem tehet egyebet , mint állandóan a legöregebb dolgokat eszi , hogy legyen hely a frissebbeknek
    Persze nyilván aki készül az tipikusan túlélésre készül, csak nem mindegy hogyan – a részletekbe nem mennék bele .
    Azon viszont gondolkodj el , hogy az emberek zöme nem „zöldövezetben” lakik, hanem betonkonzervben, mondjuk a hatodikon, jobb esetben 60-70 nm-en. Ők hogy a nyavalyába készüljenek bármire is .
    A gondolkodás viszont „nem kér kenyeret”, nem kell a boltba menni érte és megvenni X+27% áfáért !!!! Mi több nem romlik meg a szavatosság lejártakor .
    Bárki eltöprenghet azon , hogy mit is bírna nélkülözni villanyáram nélkül . Megdöbbennél azon , hogy mennyire nem tudod a saját tűrőképességed határait .
    Most is azzal példálózkodsz , hogy Tibor’bá nak van mit a tűzre rakni, és van otthon sparheltja.
    Na persze ….. az imént emlegetett „pógárt „ a hatodikon hiába látnád el tűzifával , hiszen kéménye sincsen a szegénynek amin elfüstölje. Nem azokkal van a nagy gond akiknek van helye, ereje, ideje, na és pénze a gyűjtögetésre , hanem azokkal akiknek fizikai korlátaik vannak minderre. És persze azok is élni szeretnének !!!!
    Saját tapasztalatomból tudom , hogy ( mert van aggregátom , és értek hozzá mintegy 40 év tapasztalattal a hátam mögött ) az ember akkor jön rá mekkora pazarló , amikor a nincsben a kapcsoló után nyúl és a technika „ visszaszól” ………
    Nincs az a temérdek összegyűjtött ez-az ami pillanatok alatt ne fogyna el ha az ember a megszokott rutin szerint tud csak élni .!!!!!!
    Néhány példa : — nincs áramszolgáltatás ( ezt értsd úgy , hogy pl.: egész Budapestnek) következmény ? gyakorlatilag semmi sincsen tovább: megszűnik a gázszolgáltatás is , hiszen a vezérlések mindenhol áramot igényelnek.! megszűnik a vízszolgáltatás ugyan ez okból.! igen gyorsan összeomlik a rendfenntartás , hiszen ott is minden árammal megy , és az üzemanyag gyorsan elfogy.!! összeomlik a hírközlés , az internet, tv-rádió stb .
    Ezek után fújhatod az aggregátodat( én is persze) mert jószerint csak a hűtődet lesz értelme működtetned . Persze azt se sokáig , mert az üzemanyagod neked is gyorsan elfogy . – Ja , hogy nyáron nem fog menni a klímád a kégliben ?????? na erről ne is beszéljünk -:)
    Nem mondom , hogy teljesen értelmetlen a felhalmozás , csak nem megoldás semmire sem . Csak elodázza az elkerülhetetlent, ami végeredményben az iszonyú nélkülözés.!!!! Ez pedig arra mutat rá , hogy időben nem megtanulni a ( szükség esetén) radikális fogyasztáscsökkentést egyenlő az öngyilkossággal…….

  11. Fogyasztás csökkentés (időben elkezdve): valóban létfontosságú.

    Tisztázzunk valamit, beüt a krach mondjuk hétfő reggel 8 órakor, Budapest, Fehérvár, Pápa és Medina kapott egy-egy 100 vagy 300 kilotonnás töltetet. Legyen a 100-as. Európa 7:30 – magyar idő szeint – órakor egy 20 megás HEMP-et.

    Áram nuku, 7:30 +3,5 nanomásodperc, de még 7:45-kor is történtek érdekes dolgok. Hétfő estére, se áram, se víz, se gáz, se telefon, se internet, se semmi.

    PÁNIK (aki nem készült, baszhatja, jó eséllyel meghal)

    Akik készültek, azok időt nyertek. De ha csak felhalmoztak, de nem történt paradigmaváltás, azok kevesebb időt. Itt jön be a fogyasztás csökkenés és még pár dolog.

    Hétfőn, amikor elmegy az áram reggel, én megnézem a háttérsugárzást (amúgy is látnám messze a gombafelhőt) és az már jelezni fog. (—> jód tabletta azonnal szedve, vitaminok. Kádat és ezt vazt feltölt. Miért? Csak. 200 liter víz. Hamarosan nem lesz. A retyó szvsz 72 órán belül feljön, azaz dugaszolok vagy elmegyek a szivattyú telepre és oda cuppantok egy kis áramot, mert a szar az utcában is fel fog jönni.).

    Hűtőből kiesz kaja. Utána spájz. Utána vészeseti, ami kb. 80-100 nap. Víz van. Fűtés – tél esetén – van: igénytelen pincében sparherd és vaskályha, ha elfogyna a fa, van hálózsák -46C-ig.
    Kaja természetesen előre megtervezve, hogy egyrészt kcal elég legyen (megfelelő a helyzet függvényében), a vitaminok és egyéb cuccok meg segítsenek meg is emészteni rendesen. Önvédelem megoldott.

    Ennyi, nyerek kb. 120 napot.

    Aztán gebasz van.

    Ceterum censeo (ezredjére): vagy település szintű a felkészülés, vagy szart sem ér. (Az erdőbe magát bevető bushcraftos majd rájön, hogy nem Kanadában van, amikor ezrével kolbászolnak az önjelölt sörvájverek. Jó gyilkolászást. Én szeretnék ember maradni. És amúgy mindig van erősebb kutya az erdőben is.)

    És az áram soha többé nem jön vissza, vagy ha igen, akkor évek múlva, azaz sok igazság van ám Constrictor hozzászólásában.

    Egy verzió az atomcsapásos, van ennél sokkal rosszabb is. (Aki nem tudja elképzelni, az nézzen meg pár videót, aztán megtapasztalhatja, hogy pár hét, hónap után simán kisüti őt a szomszéd egy kis avas zsírban, vagy pár nap után hogy basszák szét a gyereke fejét egy lapáttal. Vannak ehhez hasonló finomságok a neten.)

    Település szintű felkészülés, vagy halál, esetleg vegetálás aljas szinten.
    (Fővárosiak? Panelosok? Mennek a levesbe. Tetszettek volna figyelni, látni és nem csak nézni, s pl. nemmel szavazni a NATO-ra, vagy szólni a kormánynak egy milliós tüntetésen, hogy azonnal ki a NATO-ból)

    Constrictornak nagyon is igaza van.

    (P.S.: a vegyestüzelésű kazán és sok minden nem erre van, hanem ha nem jön gáz, de még van áram. Az agregátornak nagyjából semmi értelme, max. x napig ad áramot, aztán elfogy az üzemanyag. Meg közben lesz látogató.)

    Érdemes elolvasni Papica írását itt nálam, akkor érthető lesz Constrictor vagy az én hsz-em.

  12. Az iméni 11-es hsz-em nem szólt senkinek, se Tibor bá’-nak, se az előttem szólóknak. Csak tudom, miért tört ki Constrictorból, ami.

    Amúgy meg jól vagyok, teljesen normlis életet élek és nem hallgatom egész nap az UVB-76-ot. 😀

    És nem rendelkezem a Bölcsek kövével sem, azzal más rendelkezik. Igaz néha nem értünk egyet. 😀

  13. Az utolsó 3 hozzászólással teljesen egyetértek. Kötelező művek a témában:
    Legenda vagyok, Az út, Másnap, 12 Majom, 28 nappal később, Az ember gyermeke, MadMax- és Terminátor-trilógia stb.
    A jóvő már elkezdődött.

    Szakmai kérdés: van egy orosz SOEKS impulzusmérőm, elektromos és mágneses impulzusokat tud mérni. Tudja valaki, hogy egy légköri HEMP-robbantás ellen ezeknek van-e valamilyen önvédelme… Faraday-kalitka, ólomfólia stb.? Vagy ezek is azonnal megsülnek?

  14. Raktározással kapcsolatban:
    Aki úgy gondolja, hogy mindig lejártat kell enni annak még sosem volt spájza?
    Egy ember egy hónap alatt megeszik kb 40-50eFt értékű kaját.
    Ennek a nagyobbik része már nem friss áru, hanem valamilyen tartósabb dolog.
    Az hogy van otthon mondjuk 10 kg liszted, az pont annyit tud jelenteni, hogy esetleg még 10 napra van kenyered, vagy eetleg ha önkorlátozással is élsz akkor mondjuk 20 napra.
    Ha van otthon 20 kg krumplid akkor még 20 napig van valami főzhető kajád.
    Ha ezek mellett van 30 db olajos halad pl (Sprotni, szardínia, stb) akkor az újabb 30 napra valami.
    Mondjuk májkrémből 2 karton (100 db körül) az megint valami.
    Ezek a konzervek egyébként kb 2-3 évig biztos jók, és az ember talán időnként eszik is egyet-egyet geddon nélkül is.
    Étolajból ha van egy kartonod akkor az 30 liter, el tud fogyni egy év alatt simán, ha sütsz benne akkor gyorsabban is.

    Nem kéne ezt ennyire tragikusan felfogni, semmiből nem áll időnként egy kicsit többet venni ebből abból, és mindig lesz valami a spájzban. Ha valami nagyon megcsappan akkor az ember vesz belőle egy mennyiséget.

    Aggregátor kérdés:
    Ha van egy kis alap aggregátorod, akkor két-három naponta bekapcsolva működni tud a fagyasztód amíg kieszed belőle a kaját. (ez mondjuk jelenthet 240 l kaját)
    Ez a kajamennyiség jelenleg is 2-3 hónapnyi hús és készételt jelent. Azaz jóval nagyobb érték mint ami az aggregátor ára (30eFt).
    Az üzemanyag ára akkor nem érdekes, az ember kocsija is azzal megy, eleve tárol a prepper minimum 50l benzint valahogy, de ha csak a kocsi van nagyrészt megtankolva otthon ez akkor is 30-50 óra üzemidő. Ez annyit tesz hogy a fagyasztód működik még egy hónapig. Illetve ha van rádiód, akkor valami infóhoz is juthatsz általa, ami ilyenkor nagy érték.
    Hátránya:
    Zajos, feltűnő. Ez a tényező kérdés, hogy mennyire hátrány.
    Mondjuk az is tény, hogy sok autó fog generátorként működni, sok aggregátor lesz ilyenkor beröffentve.
    Hónapokig menni fognak ezek, több hónap után már nagyon feltűnő lesz az egy-két működő példány, de addig ésszerűen nagyon is van értelme szerintem.

  15. Érdekes tapasztalat lehetett, ilyen szempontból „jól jött” ez a jégeső, pláne, hogy az ország legfejlettebb területeire csapott le. Ha kissé kiesőbb helyen csapott volna le (ahol nem a gazdagok laknak) sokkal kevésbé lenne téma. Engem is elgondolkodtatott, 1-2 napot ki kéne bírni áram nélkül, szerintem kb. ez a realitás jelenleg, amire készülni kell.

    Az atomháborús készülődést én nevetségesnek tartom. A leépülés folyamatosan zajlik, pl. Közel-Kelet polgárháborúja (Líbia, Szíria, Irak) ami rombadönti az infrastruktúrát, Ukrajna keleti része szintúgy, Bulgária, Észak-Kelet-Magyarországon már rég elkeserítő, jövő nélküli állapotok vannak nagyon sok ember számára. A statisztika szerint itthon 3-4 millió ember már szinte úgy él, mint aki számára nincs „rendes civilizáció”. Nem kell ide atom. Aki ide írkál, azok közül persze senkinek nincs erről a lelkiállapotról fogalma, így nekem sem. A centrum elszívja a képzett embereket, Budapestre, vagy tovább külföldre. Én is úgy gondolom, hogy Németország fogja legtovább, a legmagasabb életszínvonalon bírni. Nálunk most ahol nincs munkalehetőség, az a vidék kiürül, csak a nyugdíjasok és cigányok maradnak. Pedig ennek nem kéne így lennie.

    Ha már filmek, én a Threads (1983) című angol játékfilmet tartom a legjobbnak, hogy mi-lenne-ha ledobnák az atomot egy fejlett európai országra. Na, az rohadt nyomasztó, és számomra reális film, a hollywoodiakat nem tartom sokra.

  16. 11:

    A 120 nap az nekem nagyon kevésnek tűnik. Nekem geddonra készülés nélkül is van minden ősszel betárolva 1,5 télre elegendő tüzelő, és a télre való zöldségek, magvak és némi gyümölcs. Ez elegendő lenne a családomnak májusig, bár nyilván nem dőzsölnénk, de egész télen ráérnék egyéb beszerzésekre.
    Én inkább attól tartanék, hogy az emberek nem csak végső esetben bolondulnának meg, hanem némi életszínvonal-csökkenés miatt is és a védelem jelentené a fő gondot. Na meg a gyógyellátás, mert sajnos abban nem követem édesapámat, hogy minden éven betárol csipkebogyót, kakukkfüvet, hársfavirágot, meg mittudomén még miket.
    Valószínűleg praktikus lenne egy hozzám hasonló felszereltségű családdal (akár családon belülről) szövetkeznem, amivel a védelem talán jobban megoldható lenne.

    15:

    Azért ezt a 3-4 milliós adatot azért csínján kell kezelni, mert akik ebbe beleesnek, azoknak bizony gyakran okostelefonja, tabletje, LED TVűje, HiFije, stb. van. Igaz fűtés csak gyéren, higiénia meg semennyire, de talán épp ez okoz nagyobb problémát, ugyanakkor ők lesznek a legjobban hozzászokva a mostoha körülményekhez. Bár a szeszmegvonás és a cigimegvonás őket is igencsak le fogja verni.

  17. Szerintem a kútfúrás az egyik legfontosabb dolog amit tehet az ember. Az aggregátorokról meg annyit, hogy érdemes olyat vásárolni ami diesel, mivel a benzin hamar romlik(pár hónap). Kútból is érdemes olyat furatni, ami kézi pumpával is működik, de az nem mindenhol lehetséges. Ahol nagyon mélyen van a víz szint ott nem lehet kézi pumpás kutat készíteni.

    Ezen az oldalon találtam egy megfelelő kútfúrót http://vizkutfuras.weebly.com/

    Itt meg egy használt aggregátort csak, hogy lássátok mennyi az annyi.
    http://szerszampiac.hu/gepek/aggregator-generator/5_5_kw_os_dizel_aramfejleszto_3_fazisos_oninditos_177.000_ft._afa_ingyenes_hazhozszallitas

  18. Tibor bá’, 3 fázis problémára van egy praktikus tanácsom: egészen nyugodtan összekapcsolhatod őket, és akkor 1 fázis betáplálással el tudsz üzemelni mindent, csak arra kell vigyáznod, hogy ne terheld túl az agregátort. Praktikus megoldás erre 1 szabványos 3 fázisú dugaljat tenni a villanyóra szekrénybe és készíteni egy speciális hozzá tartozó dugót, amiben a 3 fázist összekötöd, és ott táplálsz be. Nem hülye biztos a dolog, figyelned kell, hogy mielőtt azt bedugod, a 3 fázis biztosítékait kikapcsold, aztán dugd rá, aminek a másik vége az agregátorban van. A 3 fázisú fogyasztóidat nyilván nem fogod tudni üzemeltetni ( ha vannak), ezért azokat a hálózatról dugóval leválaszthatóra kell alakítanod. Amikor elmúlik a geddon, akkor előbb az agregátort leállítod, a 3 fázisú dugót kihúzod, s csak utána kapcsolod fel a betáp biztiket. Egy LED-es kontrollt építhetsz a villanyóra szekrénybe a 3 fázis biztik elé, hogy lásd, megjöttek-e a fázisaid.

    Nekem van egy napelemes 12 V-os rendszerem, amiről 12 V-os LED fényforrások üzemelnek a lakás különböző pontjain, van a hálószobában és a gyerekszobában egy-egy olvasó lámpa is, de alapvetően csak alap megvilágításnak szántam. Nálam van két gyerkőc, én a petróleum lámpával és a gyertyával csak hajléktalanná tudnám tenni magunkat, mert a kölykök agyertyát és a lámpát simán borítják, erre ajánlatos gondolni !

  19. 5:
    Gondolkodás nélkül, te csak fújod a magadét: „A generátor az egyik legjobb példa erre. Tibor’bá is csak akkor kezdte el macerálni a generátort , amikor már bekövetkezett az ami miatt a generátort vette.” Nem kezdtem el macerálni a generátort, amit nem azért vettem, hogy egy 20 órán át tartó, meglepetésszerű áramkimaradásnál használjam. Geddonban pedig a felességem nem fog hajat szárítani, mert most se teszi, de ha tenné, akkor megtanulná megszárítani a kályha mellett. Az aggregátor szerepe az elemek, akkuk feltöltése, és a telekommunikáció fenntartása. Esetleg hegesztéshez, ha valamit meg kell javítani, illetve fúrók, köszörűk, stb. ellátására. Ehhez 100 liter benzin tartalékolása elég sokáig megfelel. Tudom kellemetlen szembenézni vele, de most te voltál a hunyó, nem mi.

    8:
    Mivel a bejövő áram két, sorba kötött kis-megszakíton megy át, roppant egyszerű megvalósítani azt, amit javasolsz, de az átcsoportosítás egyúttal megakadályozza a felesleges eszközök „véletlen” bekapcsolását.

  20. 17:

    Benzin vs diesel üzem.

    Ez egy érdekes kérdés.
    Alapvetően az hogy mit táraz be az ember az nyilván a gépeitől függ. Ebben az időszakban mindegy mid van, azt használod amire készültél.

    Mi van ha elfogyott a betárazott cucc?
    Tudsz gyártani valamilyen üzemanyagot?
    Diezelhez, étolaj, vagy gázolaj kéne. Ha pro ember vagy akkor fáradtolajjal is fogod tudni üzemeltetni egy darabig.
    Én ilyeneket nem tudok gyártani, fáradt olajat lehet csapolni az elhagyott autókból, egyéb gépekből, ez egy reális alternatíva.

    Benzineshez benzin vagy alkohol kell.
    Benzin az elhagyott kocsikban lehet, valószínűleg kevesebb mint fáradtolaj, leginkább nulla.
    Viszont alkoholt (etanolt) könnyen lehet gyártani, kicsit vizes lesz 90% körüli (elméleti max a 95,7%-os, amit már vegyi úton lehet 100-ra vinni), és több kell belőle mint benzinből kéne, de ezt tud gyártani aki pálinkát tud főzni.
    Cukrot meg lehet tárolni időtlen időkig, megromlani nem fog.

    Ezek után nekem a benzines a nyerő, e mellett egy benzines aggregátor 30eFt-tól van, a dízeles meg 200 alatt nincs.
    A dízeles teljesítményére meg nincs is igazán szükség.

  21. Szerintem nem lesz „összeomlás” „összeomlás” esetén sem.
    Persze nem lesz sétagalopp sem. Szerintem kb ez történhet:
    A, lakótelepi lakos meglátogatja tőle nem messze lakó B ismerősét, hogy hát mi ez már?
    Persze B sem tud semmit, de ketten elmennek B ismerőséhez, C-hez, aki, amikor találkoznak, már összejött D-vel és E-vel. Most már 5-en vannak.
    És így tovább, csoportok alakulnak ki, és jóvel több lődörgő lesz az utcákon.
    Ezen csoportok (családok) közül nagy eséllyel lesz valaki, akinél össze lehet jönni, meg lehet húzódni. Összeszedik erőforrásaikat, stb.
    Akinek ez nem jön össze, el lesz az az ingyenkonyhákkal, amiből sokkal több lesz, mint ma, de ezt el fogják viselni az emberek, ha mindenki más is csóró.
    Mindenkinek érdeke lesz, hogy ne legyenek pl. fosztogató hordák. Lesz igyekvés, akár a halálbüntetés visszaállításával. (A világháborúk alatt is csak a legextrémebb körülmények között nem volt fenntartva a rend.)
    Persze biztosan lesznek, akiknek ez a szint is megugorhatatlan lesz. Kérdés hogy hol lesz ez a megugrandó szint, ha lesz ilyen egyáltalán.
    Kivéve persze, ha mégis lesz atomháború, dehát az már 60+ éves történet. Miért ne élhetne újabb 60 évet?

  22. Aggregátort meg lehet hajtani külső égésű motorról is. A stirling-motor egy 200 éves találmány, hatékony,egyszerű, akár szeméttel is fűthető. Napenergiát is hasznosíthatunk vele. ( lassan kész vagyok a tervekkel, ha nem lennék depressziós (lásd Tibor’bá klíma témában írottakat) meg is csinálnám.) Ezzel az energia (villany is ) akkor is megoldható amikor geddon+3 évnél tartunk. Keressetek rá a neten, gépészek megértik, a többiek elhiszik, jogászok megpróbálják levédeni.
    Constrictor: Nagyon fontos volt a hozzászólásod. A „túlélés” csak akkor lehetne cél, ha utána is van valami. Ez szinte lehetetlen. Az egy évi élelem fűtőanyag és víz még megoldható. A második évben már a saját termelésedből kell megélni. Ehhez ellenálló szaporítóanyag ( vetőmag , stb) kell. (és tudás is ám, jó sok) Ki beszél itt erről?
    Nem beszélve arról, hogy mindezt megvédeni. „Jövőnk” azt mondja hogy ez település szinten megvalósítható. Legyen igaza!
    És hol tarunk a testi, lelki, szellemi ráhangolódástól!
    Reménytelen. Ha-csak…

  23. Off

    21: szia olvasó!

    Váltsak én nevet, vagy te választasz másikat magadnak?
    🙂
    Üdv!

    ON

  24. 13 nem tudja senki biztosan. Én a GammaScout-omat „Farraday ketrecbe” tartom pl. A HEMP E1 részét nem vágja senki pontosan (A Starfish prime teljes sorozatának titkosítottak az adatai, ahogy a szovjeteké is). Az E2a és E2b elég jól körülírt, lévén kvázi villám, az E3 meg kozmikus sugárzás szerű. Az E1 5-50 kV/m. A most kidőlt 400kV-os távvezeték vakító kéken fog izzani, majd „elpárologni”, ha HEMP és ha hazánk a vörös zónába esne, amibe nem esne, mert mi a periféria vagyunk. A „Threads”-et ne hagyd ki, az ezerszer reálisabb szakmailag, mint a The Day After.

    15 tartsad, attól még jelenleg pontosan a felé tartunk. A Threads a legjobb, de mára elavult a töltetek hatóerejét tekintve; ami miatt egyébként egy atomháború esélye sokkal nagyobb, mint valaha.

    Egyébként úgy nagyjából senki sem figyelt Constrictor mondandójának a lényegére.

    A 120 nap vészeseti, 4 főre. Ami kcal felhasználás alapján 80-100-120. E mellett van még az alap készlet és a tartalék, amelyek jelentősen nagyobbak, mint mondjuk két éve. Egyébként a 120 napra vonatkoztatva, addigra már kannibálok fognak szaladgálni.

    22 legalább olyan fontos a hsz-ed, mint Constrictoré. (Azt nem mondtam, hogy bármely település. Nálam határeset. B terv megvalósítható, ha ez szakmailag is igazolódik, költözünk 2 éven belül.)

    És igen, nagyjából reménytelen. De apaként nem adhatom fel. Szingliként lehet, hogy megnézném a tűzijátékot és jól kiröhögném az emberiséget és színpadiasan távoznék az örök vadászmezőkre. De apa vagyok, és van egy mániám: szeretnék minél több gyereket, mások gyerekét és persze a szülőket is megmenteni.

  25. 22:

    Ez igaz, de egy ilyet megépíteni komoly gépészeti tudást igényel.
    Pirolízis alapú (fagázos) motorokat is lehetne gyártani, és fával működtetni, de ez is ugyanolyan kemény művelet.

    Ehhez képest egy aggregát + pálinkafőző egy valós kész alternatíva.

    A többi pedig tanulható, gyakorolható.
    Egészségnek sem fog megártani, ha bizonyos dolgokat elő tudsz állítani.
    Persze nem a panel 7-ik emeletén.

  26. 23 azt, hogy Hetesi Zsolt hazánk legjobb szakembere, és amúgy nemzetközi szinten is a top 10 tagja.

  27. ” 19″
    Kedve Tibor’bá !
    Nem mint,ha az írás nem arról szólna , hogy az ember ” fújja a magáét” …- miért is fújná a másét , mint inkább a magáét ……. Most még is a ” másét fogom fújni” . történetesen idézlek Téged !

    — Persze van egy 2000 wattos aggregátorunk, egy csinosan kialakított külön házban, de nincs beüzemelve, ami talán 2 órát vett volna igénybe, ha nem zuhog az eső. Miért nem volt beüzemelve? Mert hol van még a geddon, lesz arra még bőven idő, és ugye a jegesedés eszembe se jutott. ——

    Senkit sem akarok ” hunyónak” tartani , mint ahogyan magamat sem érzem annak . Miért is érezném ? azért , mert van véleményem ? ( és az történetesen nem egyezik az éppen divatos klisékkel ?)
    Amit leírtam az nem személynek szól ( így Neked sem ) , hanem helyzeteket példáz, és nem azért íródott mert akkora ” arcnak” tartom magam.
    Viszont munkám kapcsán rengeteg olyan helyen járok az országban , ahol a tökéletes kiszolgáltatottság uralkodik . Elegánsan megkerülted , hogy én tömegekre próbáltam utalni és nem egyénekre . Főleg nem arra a kivételezett kisebbségre ( magamat is beleszámítva) akik kertes házban laknak .Azt tartom gondnak , hogy az emberek jó 90% -a semmit sem tud tenni , ha a legkisebb baj is beüt . NEM GEDDON , VAGY ATOMTÁMADÁS, VAGY EFFAJTA TOTALITÁS…!

    ” Csak” egyszerűen egy sunyi kis áramszünet ………. mint például :
    Az Egyesült Államok és Kanada egy részét érintő 2003-as hatalmas áramszünet. Mintegy száz ember halálát okozta – állapította meg egy most ( 2012)elkészült amerikai tanulmány, amely a hivatalos becsléseknél magasabb áldozatszámot úgy kapta, hogy nemcsak az áramkimaradás miatti baleseteket vette számításba, hanem a meglévő betegségekhez köthető többlet haláleseteket is. Az Epidemiology című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői szerint kutatásuk elsőként mutatta meg, hogy egy ilyen áramkimaradás halálos áldozatai közé nemcsak a balesetet elszenvedett emberek tartoznak, akik például a generátorok használata közben szénmonoxid-mérgezést szenvednek el, hanem azok a krónikus betegek is, akiknek szívérrendszeri vagy légzési problémáik voltak megelőzően.”Tanulmányunk eredményei azt jelzik, hogy az áramkimaradások azonnal és súlyosan veszélyeztetik az emberi egészséget” – hangsúlyozta Brooke Anderson kutatásvezető, a Johns Hopkins Egyetem munkatársa.

    Pedig ők állítólag előrébb járnak nálunk . És ott is ” csak” áramszünet volt. És a tömegek addig sem tudtak eljutni , hogy …” olajat töltsenek a száraz karterbe”.
    Másképpen fogalmazva : Te itt nem cél voltál , hanem példa…..
    Hiába van bármink is , ha akkor nem tudjuk használni , amikor éppen kellene . És e tekintetben mindegy , hogy az 1 óra , avagy 20 , vagy bármennyi .
    Máskülönben pedig egy aggregát szerepe , az ami :- áram termelés ! . Annyi , amennyit tud , amennyire tervezték . Illetve majdnem annyi , mert ugye a technika ördöge itt is a számokban van elrejtve : névleges , maximális, gyártói adat stb …….Erre példa a ” mezei” hajszárító , amit az ember fia( lánya) nem igazán tart tiszteletben, mondván ” csak” egy hajszárító . Ha vészhelyzetben kell megtanulni , hogy egy hajszárítónyi áramot vagyok képes termelni, ( ami ugye egy ötöd osztályú barkácshegesztő teljesítményének a fel !!!!!) akkor nagy baj van . Pont ezért írtam , hogy az előre gondolkodás ( mit , mivel , hogyan stb. ) legalább annyit ér, mint a felhalmozás .( ráadásul az előbbi nem fogy el )

  28. Off

    24: szia olvasó!

    Nem kell, már vissza is mentem read-only. Bocs.
    🙂
    Üdv!

    ON

  29. Off

    29:
    Ugyan druszám, öröm volt látni téged 🙂
    Maradj köztünk aktív tagként!
    Üdv!
    🙂

    On

  30. Egyik ismerősöm Paraguay-ba ment ki pont az atomháborús félelmek miatt.Azt a részt elvileg békén hagyják és olcsó a föld.
    Nem azért hogy panaszkodjunk,mert vannak nálunk szegényebb helyek (meg olyanok is amit szegénynek hiszünk és közben már jól feltörtek!) de itt már tényleg ellehetetlenítik az emberek életét, és sokszor természetfilmekben látom , hogy az egyenlítőn és itt ott kis szigeteken élő emberek mosolyognak és boldogok még ha nincs is semmijük.Talán tényleg jobb lenne olyan helyen élni/halni ha ledobják…Érdemes elgondolkodni a kimenetelen még ha ilyen kis szigeten kell élni „bennszülöttekkel” is akár(ők nincsenek elszakadva a termésszettől)
    Még ha nem lenne atom akkor is Mo. tekintetében nem tudom megépül e Pasks 2 és hogy az Ukrán áram hogy alakul amit venni szoktunk, illetve vagy államcsőd vagy vadnyugat lesz itt a fokozódó energiaválság és szegénység miatt.Lassan a balkán színvonalára süllyedünk.

  31. Paraguay-ban van szervezett magyar betelepülés, és igen, emiatt. Amúgy – repost -: Asuncionba repül, bankszámlát nyit, 5.000 USD-t betesz, szomszéd utca, állampolgár, visszamegy bank, pénzt kivesz, ennyi. Uruguay kicsit nehezebb, de ott csak spanyolok és olaszok vannak.

    Szigetek: Tristan da Cunha (Atlanti déli részén) soha nem engedett be senkit, most igen; igaz cefettül megválogatja, kit. Engem válaszra sem méltattak, pedig a turisztikai oldal hölgye nagyon kedves volt. Pitcairn nyitott, szintén szűr, de már valaki(k) kinézték, ömlik oda az EUs pénz, csak senki nem tudja mire.

    Malvinas… felejtsd el. Háború lesz ott.

    Húsvét… nem enged be senkit. Amúgy pont ez a peak oil iskolapéldáj, csak peak forest volt.

    Francia szigetek rázósak, pl La Reunión.

    Tahiti… és polinéz szigetek… részeg hazai indiánok kábé.

    Új-Zéland… 2 mrd HUF vagy 500 millió HUF, amúgy no way.

    Ausztrália… tudtommal nem enged be, de ebben Tibor bá’ a szakértő. Egy biztos, nyugiban kellene maradniuk, vagy oda is röppen majd, csak úgy… nehogy már. A BITRE-117 okosai (nem a készítők, hanem a megrendelő, alias kormány) azt is megnézhetné hogyan fejleszti Kína és India a nukleáris arzenálját; India amúgy önmagában érdekes és egy igazán intő jel. Miért is kell nekik USA-t elérő ICBM? Megmondom: mert leradíroznák őket a napi 4-5 millió hordó olajfogyasztásukért. A „mini fallout” miatt meg éhen halna majd 1 millird ember pluszban. Ezért.
    Hogy hülyeség a konklúzió? 10 millió kongói sem érdekel senkit. Jó is az a koltán meg az ájfónod.

    Egyik sem igazán önellátó. Elég egy renegát haditengerészeti hajó vagy fegyveres társaság egy hajón és game over. (Lásd mi lett a Pitcairn első lakóinak a sorsa, azaz a Bounty legénysége + polinéz nők és férfiak sorsa… kinyírták egymást a nők miatt.)
    Én is agyaltam ezen, de dobtam, meg amúgy is dobtak, meg pláne asszony dobta be az unalmast. 😀

  32. 32. Jovonk
    Hasznos hozzászólás.
    Paraguay-t megnéztem gyorsan goole earth sajnos nincs , csak google fotók, de így kép alapján nem rossz , rosszabbat gondoltam volna (pl nincs aszfalt) .Az összeget tekintve tényleg nem vészes , és gondolom az ingatlanárak sem magasak.Ha lesz időm körüljárom a témát picit. És lehet ott is van olyan az életszínvonal mint itt(közbiztonság , munka, üzleti lehetőség…)Föld olcsó, mezőgazdaság ,állattartás, élelem , és meleg klíma ami biztató, persze nem ilyen egyszerű ez….de érdemes első körben agyalni és felírni F,G… vagy kinek hanyadik forgatókönyvébe.

  33. 28 (Constrictor):

    Sok beszédnek sok az alja. Az eredeti mondatodat nem tudtad tisztára mosni: „A generátor az egyik legjobb példa erre. Tibor’bá is csak akkor kezdte el macerálni a generátort , amikor már bekövetkezett az ami miatt a generátort vette.”

    Nem maceráltam a generátort, és nem ezért vettem, ami mindenkinek világos, csak neked nem.

    Ja a panellakók! Ki állította, hogy mindenki életben marad? legfeljebb 10 százalék.
    Marhaság, hogy egy konzerv csak 3 évig fogyasztható.
    Marhaság, hogy a benzin néhány hónap után használhatatlan.
    Marhaság a hajszárítós szöveged.
    Hatalmas tévedés Hetesi Zsoltot (aki szerint van fenntartható fejlődés) az egekbe magasztalni.
    De roppant unalmas számomra a meddő szócsata.

  34. Köszönöm a posztot Tibor bá’, érdekes volt az elmesélés, erre voltam kíváncsi.

    Elsőnek az agregátos problémára:
    Előttem szólok jó helyen kapirgáltak, össze lehet párhuzamosítani a 3F fogyasztókat, de csak akkor, ha nincs direkt 3F fogyasztód(pl motor). Egy szimpla lakásban nagyon ritka a delta kapcsolású 3F fogyasztó, ezért ez nem lesz probléma.
    Ami fontos, hogy galvanikusan le kell választani a betápot agregátos üzemben(automata üzemben egy 230V-os behúzó tekercsú kontaktor, manuálisan egy 4 pólusú kapcsoló), majd egy manuális kapcsolóval rövidre zárod a 3F fázisaid(nullád közös), és mehet egy kismegszakítón keresztül az agregát.
    Én betennék egy 16A-es kismegszakítót is az akregátnak a kapcsoló táblába, mert ki tudja milyen a gyári védelme…
    Ha ezek mind megvannak, mehet a sziget üzem.

    Világítás:
    Leírtakból jól látszik, hogy a gyertya,petróleum lámpa elég halovány, ezért alap kell hogy legyen a sziget üzemben is működő világítás. Sajnos a villanyszerelők 99%-ban nem választják szét a világítási hálózatot a dugaljaktól, ezért a külön betáplálás csak utólagos szereléssel oldható meg.
    Nálam minden szobában külön körön van a világítás és a dugalj, plusz dedikáltan kapott tápot a hűtő és a víztisztító.
    Világítás, hűtő, víztisztítő, nappali dugaljai és az IT-s rész egy 2400W-os szünetmentesre van kapcsolva, amire rá van kötve egy kisebb napelem mező. Jelenlegi akubankkal(20kWh kapacitás) a világítás+hűtő fogyasztása le van fedve egész évre, plusz nyáron lehet habzsi-dőzsizni(mehet róla a villanybojler is). Egész lakásban egy szem izzó lámpa van, minden más LED-es, 70W-ből fényárban úszik az egész lakás…

    HEMP-ről:
    Jövőnknek: biztosan 5-10kV/m? Nem inkább 5-10V/m? Brutál magas ez a azám, még egy X10-es osztályú napkitörés se tud pár 100V/m többet… Ha még is ennyi, akkor több rétegű Faraday kalitka+ferromágneses anyagú védelem, plusz gamma védelem a legfontosabb tárgyaknak.

    Védelem nem megoldhatatlan, foglalkoztam a témával, van is Bp környékén egy élő személy, aki a műszaki tanácsomat megfogadva építette ki a védelmét. Hozzáteszem nem kicsi dobozokról van szó, elspájzolható benne egy komplett sziget üzemű villamos rendszer…

  35. Kedves Tibor’bá!

    34–
    Ha Te ezt mint ” szócsatát” kihívásnak vetted – hát nem az !!
    Többek közt ez az oka , hogy nincs mit tisztára mosnom.
    1) Nem állítottam , hogy egy konzerv 3 év után fogyaszthatatlan- talán olvasd vissza az előzőeket!( 10 – harmadik sor)
    2)Nem (én) állítottam , hogy a benzin ” elromlik”.
    3) a ” hajszárítós szöveget” pedig próbáld ki és utána mondd , hogy marhaság !
    4)Hetesi Zsoltot sem én idéztem lásd 23 és -27
    részemről ennyi
    –Üdv —

  36. Csak mellékesen jegyzem meg.
    Ha HEMP fegyvert sütnek el, akkor túlélheti az összes műszaki kütyü ha:
    1. teljes villamos hálózat földelt rövidzárlatba van kapcsolva(nulla-fázis-PE)
    2. betáp oldalon van egy bika B+C-s túlfesz védelem
    3. fontosabb kütyük védett, elzárt helyen vannak + mindenből van tartalék + minden adat duplán archiválva van
    4. Ha nem akarod gyorsan megunni az életedet, akkor jó sok filmet/könyvet be kell tárazni, mert unalmasak lesznek a túlélő napjaid 🙂

    Teljesen azonos a védekezési protokoll HEMP-nél és az X osztályú napkitörésnél. HEMP-nél talán csak annyi plusz van, hogy gammára is védekezni kell, ami kinyírja a nagy integráltságú félvezetőket.

    Zárszóként Jövőnknek: HEMP-től a távvezeték a helyén marad,sőt… Teljesen ép lesz a fizikai átviteli hálózat egy fő komponens kivételével: a nagy teljesítményű átviteli trafókat/generátorokat kinyírja a zárlat, és minden leáll/bele áll a földbe. Egy HEMP-nél csak az impluzus teljesítmény óriási, gyanítom 1ms belül lefut a teljes jel. Ennyire rövid impulzusoknál nincs elég energia nagyobb tömegű tárgyak „elpárologtatásához”.
    Kicsit is gondolkodni képes mérnök tud akár erre is méretezni!
    Ezért volt jó az orosz csöves technika, mert nagyságrendekkel többet bírt ki, mint a félvezetős társa.

  37. 36:
    A válasz nem csak neked szólt.
    Hajszáríró: Ami eddig a kezembe került mind 3 fokozatú volt 500-1000-2000 Watt, vagy 600-1200-1800 Watt. A normál háztartásban csak ritkán alkalmazott, többnyire felesleges kütyű. Ha a feleség ragaszkodik hozzá, hogy használni akarja geddon alatt is (amiről én komolyan „lebeszélném”) akkor a 2. és 3. fokozatot kikötném. Kicsit tovább tartana a hajszárítás, de geddonban leginkább idő van dögivel. Ráadásul az oldalborda nem nyafogna, hogy „túl meleg” 😀

    Különben azért volt rossz benyomni ezt a hajszárítót, mert ez itt nem balfaszok gyülekezete.

  38. HEMP: http://www.futurescience.com/emp/ferc_Meta-R-320.pdf
    (Egy a sok anyag közül, ez kimondottan az E1-el foglalkozik. De fontos megjegyezni, hogy minden HEMP teszt anyaga máig titkosított. A Strafish prime 1,44 megatonna volt. Az E1 esetében viszont nem a hatóerő a legfontosabb, egy 0,01 megatonnás töltet eléri az 1,44 megás 40%-át. Amúgy kína 5 megást dobhat, orosz 20 megást. A hatóerő annál inkább számít az E2a és E2b esetében.)

    Biztos a 5-50kV/m tartomány.

    33/168 oldal. E(peak): 50.000 V/m

    3,4-3,5 nanomásodperc alatt nem „kapcsol” le semmi. És nem véletlenül retteg ettől a német katasztrófa védelem és a fél USA.

    Hetesi bizonyított már, hamarabb, mint a német haderő kutatói.

  39. OK, erre valóban nem lehet könnyen védekezni, de nem lehetetlen.
    Erre csak egy ésszerű védekezés van, teljes sziget üzem árnyékolt térben.
    Eddig is sejtettem, de most már egyre világosabb számomra, hogy a nagy szuperszámítógép építések egyik oka az atomtöltetek szimulációjának futtatása miatt van. TOP 3 szuperszámítógépből 2 amerikai, és deklaráltan atomkutatással foglalkoznak…

    Gyanítom olcsóbb, és kevésbé veszélyes HEMP töltetek szimulációja, mint valós környezetben tesztelni őket 🙂

  40. Szevasztok Fiúk !

    Itt van egy újabb gondolat Tibor bátyánk tollából…erre…megint elszabadultak az indulatok és a kioktatások. Jól megmondók is vannak bőségesen.

    Találkoztak már a megmondó emberek és az író már egymással ? Mert ismeretlenül beírkálni mindenfélét, hát annak úgy nincs súlya.

    Az a baj ezekkel az hozzászólásokkal, hogy az író átélte az itt leírt eseményeket, gyerekkorától napjainkig, míg mások csak fantáziálgatnak róla, mi lenne ha…!? Ha-ha ? Ezeket a visszaemlékezéseket ebbe a blogba, kb. 5. éve írja…azelőtt meg könyveket adott ki.
    No mindegy, tessenek venni a fáradtságot és elolvasni ezt a bő 2000 db. posztot, melyből kiderül, hogy a témákat többször is kiveséztük.

    „Szingliként lehet, hogy megnézném a tűzijátékot és jól kiröhögném az emberiséget és színpadiasan távoznék az örök vadászmezőkre. De apa vagyok, és van egy mániám: szeretnék minél több gyereket…”
    … hát gratulálok Kolléga, hogy önmagad életének értelmét a gyerekben véled megtalálni és ezzel beskatulyáztál pár tízezer fiatalt, akik másképp döntöttek…egyelőre.

    Továbbá, nagyon érdekes a szitu: a nukleáris csetepaté rendszeres felemlegetése Általad és a gyerekvállalás kihangsúlyozása …

    Biztos meg tudja oldani Antalffy Mester ezt a villanyszerelési problémát, hisz nemcsak műszaki szakfordító, hanem villamosmérnök is egyben…

  41. Constrictor, túlnyomórészt értelmes, igaz dolgokat írsz. Mégis van valami a hangnemedben, ami támadólag, kioktatólag hat. Mintha vitatkoznál, lekezelnél, magas lovon ülnél. Nem tudom, mitől érzem ezt, de ezt érzem. Nem bántani akarlak, hanem visszajelezni, hogy értsd Tibor bá reakcióját. Ez egyébként jó tükör, mert ezt én is elkövetem időnként.

    János, értelek én. Abban egyet is értek, hogy valaki egyes szám első személyű beszámolójára elkezdeni okoskodni, kritizálni elég béna dolog. De Jövőnket ezúttal megvédeném: nem skatulyázott ő senkit, csak közölte a saját világlátását. Ebben nem volt semmi ítélet a szinglikre, ha Te annak, vetted, a hiba a Te készülékedben lehet.

  42. 42: Az idézetet pedig kiragadtad a szövegkörnyezetből, ezért mindjárt teljesen más értelmet nyert.
    Az eredeti így szólt: „De apa vagyok, és van egy mániám: szeretnék minél több gyereket, mások gyerekét és persze a szülőket is megmenteni.”
    Szóval a meglévőket megmenteni, nem pedig csinálni akarja a gyerekeket. 🙂
    Egyébként az élet értelme csak az lehet, még tudatos társadalmi lényként is, hogy felneveljünk egy új generációt, akár nem feltétlenül a saját gyerekeinket, akik továbbviszik az emberi létezést, lehetőleg jobb körülmények között.
    Vagy marad az individualizmus, ami sehová sem vezet, csak a világ szétmorzsolásához.

  43. 39:

    Ha már Hetesi:
    Tudja valaki miért nem lehet kommentelni a ffek.hu-n?
    Mindig egy másik oldal jön fel.

  44. Tibor bá’ moderálás alatt egy kommentem.

    Tibor bá’: Sorry, megyek már.

  45. 44:
    A stílust (magas ló) viszonylag jól tolerálom. A mellébeszélést, a figyelmetlen olvasást, a dolgok összezavarását viszont nem. Utoljára toldom be: „Tibor’bá is csak akkor kezdte el macerálni a generátort , amikor már bekövetkezett az ami miatt a generátort vette.”
    1) Az aggregátorhoz hozzá se nyúltam.
    2) Nem időjárási anomáliák kivédésére vettem az aggregátort.
    Mindkét tény kiderült a posztból, akkor ez az új fiú miért köt bele?
    Plusz ez a hajszárító! Társadalmi összeomlást követően, amikkor mindenki a tartalékaiból él, ki a fene akarja a haját 2000 wattal szárítani? Ez totális lenézése azoknak, akik iparkodnak felkészülni az előttünk álló nehéz időkre.

  46. Lenne egy kérdésem, elsősorban Dajtáshoz, mert vele körülbelül egyezik az általános problémakezelési gondolatmenetünk műszaki téren.
    Abban a helyzetben vagyok, hogy egyéb problémák miatt(engedélyeztetés, beépítési százalék) kénytelen vagyok pincét építeni, mert a telkem( városban van) teljes százaléka be van építve, és nem akarok lebontani semmit, mert minden bevételt termel. Ne a klasszikus prepper pincére gondoljatok, hanem egy 110 nm-es 3 méter belmagasságú pecót terveztem, wellnessrészleggel, stb. Viszont ha már úgyis ez a terv, minimális ráfordítással kb bunkerré alakítható, ha van kedve valakinek erről beszélgetni, szívesen venném a tippeket 🙂
    Amit alapból tervezek, az az, hogy az egész a föld alatt lesz, a födém felső síkja lesz a földszint. A szerkezete belülről kifele: 25 cm vasbeton mixerbetonból öntve, 20 cm grafitos hungarocell, vízszigetelés, 25 cm vasbeton, vízszigetelés. Tehát kb mint a gyári szendvicspanel, csak az egész egybe van öntve. Ablak értelemszerűen nem lesz rajt, a fényt led spotok adják(ez 1000 lumenes helyiségenkénti megvilágításnál ekkora alapterületnél kb 130 W ha minden cm fényárban úszik). A természetes fényt solarspotokkal vezetem be, ez lényegében egy tükrös légcsatorna, amivel akár 100 méterre is elvihető a napfény, egyik vége zárt biztonsági üveg, a lakás felőli oldala meg kb úgy néz ki, mint a hagyományos 4x18W-os irodai armarúra. A levegőcserét szellőztető rendszer csinálja. Az egész cuccon tulajdonképpen egy darab ajtó lesz, plusz 6 db 150 mm átmérőjő lyuk a csöveknek, a többi egybefüggő beton.
    A födém fölött lesz egy kb két méter magas domb, aminek az udvar felől látszó oldalát sziklák borítják( a pince a telek végében lesz, ide akarok egy mini vízesést), a nem látszó oldal szerencsésen pont déli tájolású, ezt telerakom napkollektorral(kb 25 nm felület). A napelemben nem hiszek, túl sok minden megy tökre rajta túl hamar, szerintem sosem térül meg. A kollektorok melegvize rámegy a felületfűtésekre(padló, fal, mennyezeten még gondolkodok).

    Na ezt terveztem én, mindenféle felkészüléstől függetlenül, ez a kiindulási alap. Ti mit kezdenétek vele, ha a pénz plusz pár milliós nagyságrendig nem akadály?

  47. 48. Ezzel a lusta kertészkedéssel több baj is van. Összeomlás esetén nem lesz, aki Ruth néninek bálázzon. Másrészt intenzív művelés mellett trágyázás nélkül nem ér semmit az egész. Az már intenzív művelésnek számít, hogy valaki 1000 négyzetméterből akar megélni. Gyűjtögetés és vadászat mellett ez irreális lenne, ha már a természetesség hívei vagyunk. Nála a trágyát valószínűleg a szalma jelentette.

  48. JR69:
    Kipróbáltam az ajánlott növénytermesztéses módszert.
    Legalább százféle magot vetettem és szalmával borítottam.
    Ami minimális termést is hozott az a, borsó, kukorica, csicsóka, tök, krumpli. Ennyi. A többi ki sem dugta a csíráját sem. Tanulság. Csak magas aranykoronás földben próbálkozz. A gyomot bizonyos szintig ki kell írtani, nem árt, ha megtrágyázod, nem mindegy melyik magot milyen vastag szalmával feded, a szalmára súlyokat kell tenni, mert a szél felkapja és kezdheted előlről a munkát. Mivel nem kapálsz, nem gyomlálsz, a rágcsálók, bogarak háborítatlanok, elszemtelenednek. Erre is oda kell figyelni.

  49. 50. Ezt eléggé rosszul látod. Ha semmit nem hordasz el földedről csak a „gyümölcsét” fogyasztod, majd a „végtermékedet” is visszajuttatod, akkor semmi probléma nem lesz, nem zsigereled ki a földed. 🙂
    Ilyen egyszerű.

  50. Tisztelt Uraim !
    Megígértem magamnak , hogy nem rágódok tovább az ” áramszünetes csonton”-, magyarul egy sort sem írok ebben a témában . Különösen nézetütköztetés céllal nem .
    Azonban ( feledékenységből) nem zártam be az oldalt és most látom ,hogy még a 47. hozzászólás után is ” téma vagyok”.Ezért azt gondolom még néhány sor elnézhető tőlem – „új fiú „-tól . Elnézést , ha bárkinek is megültem volna a gyomrát……( amúgy legalább öt éve olvaslak benneteket )
    Kedves Ábel! (43h)
    Ami a hangnemet illeti valóban érezhetsz valamit . A repülőipar nagyon ” sarkossá” tudja tenni az embert. Gép még nem maradt a levegőben , tehát ha ott művelsz valami azt nagyon tudnod kell , vagy hozzá sem nyúlhatsz .Ezért nyilván azt érezheted , hogy magas lovon ülök .
    Tibor’ bá-t sem kötözködésképpen emlegettem! És most én is utoljára másolom ide :” Mert hol van még a geddon, lesz arra még bőven idő, és ugye a jegesedés eszembe se jutott.” -írta.
    Az utolsó néhány szó a lényeg . ” eszembe se jutott”. Nem akartam ennyire szájbarágósan leírni , hogy ha az embernek nem jut eszébe – az ami nem jut eszébe nyugis körülmények között- b’ -szhatja akkor amikor promtra lenne rá szüksége. MÉGEGYSZER NEM KÖTÖZKÖDÉS , PÉLDA!!! TESSÉK MÁR MEGÉRTENI .
    Hajszárító helyett meg írhattam volna bármit , a tranzisztoros rézfánfütyülőtől kezdve, a leg jelentéktelenebb kütyüig …. hiszen itt is az lenne a lényeg ( ha az illetékes hajlandó lenne kiolvasni belőle) hogy akkor kell(lene) felmérni az igényeket , amikor még erre van lehetőség . – vagy tudni , hogy tényleg elég-e az eszköz arra amire használni szeretném .
    Jó példa erre a ferihegyi reptér néhány évvel ezelőtti áramszünete, ahol az okos tervezők a 10kV os villamos erőátvitelt az alagsorba tervezték, ahol egy ” egyszerű” csőtörés szétáztatott mindent. azután jött a nagy sötétség. Ott is lehetett volna gondolkodni .
    Szóval Tibor Bátyám ! nyilván egy geddon idején nem a hajbodorítás lesz a legfőbb gondunk.
    Nekem is van generátorom , meg sok egyéb kütyüm ( amivel nem hozakodnék elő) és a magam módján ( valamire) én is készülök(elvben).- Utalok itt pl.: a 10 évvel ezelőtti paksi atombalesetre, ami nem nagyon került a köztudatba. aki akar olvasson utána .
    http://hvg.hu/gazdasag/20130410_Ma_10_eve_tortent_a_Paksi_Atomeromu_legsu/
    http://hvg.hu/gazdasag/20120411_paksi_atombaleset_2003_Perger_Energiaklub

    ” óriáskígyó”

  51. Köszönöm Tibor bá’!

    50. A néni vagy 40 évig gazdálkodott így. Igen, a szalma volt a trágya, de nem friss szalmával dolgozott és a földje sem egy „halott” föld volt. Ha olyanon kezdi el az ember, akkor a trágyázás alap. És a komposztálás is.

    51. Az áttérés erre a kertészkedésre kíván némi előkészületet. A bogarak és egyéb kártevők ellen írtam, hogy a permakultúrás műveléssel kombinálva.

  52. 52. Dehogy ilyen egyszerű. Ilyen kicsiben nem tudsz tökéletes zárt rendszert kialakítani. Az üvegbúra alatt modellezett esőerdős kísérletek is befuccsoltak. A természetben hatalmas területeken működik a dolog, mert ott van „ugaroltatás”, megfelelő arányok és hosszú idő alatt kialakulnak a jól együttműködő élőlénytársulások. Egy konyhakert még komposztálással sem lesz ilyen jól működő zárt rendszer, mert az intenzív lezabálás miatt nincs idő a megújulásra. De nem is erről volt szó, mert az öregasszony még a komposztálásra is lusta volt. Ő csak szórta a szalmát és a magot kétes eredményekkel, sok könyvet eladott, jól megélt belőle. De összeomlásnál ki fog neki bálázni, ez volt a kérdés. Szalma sem terem a semmiből. A spermakultúra is csak egy önáltatás. Ember méretű élőlény a természetben nem zsebkendőnyi konyhakertekben éldegél. Ettől függetlenül a természetközeli kertészkedés nagyon is hasznos dolog, én sem vagyok műtrágya és vegyszerpárti. Csak mint tudjuk, nincs fenntartható fejlődés, sajnos esetünkben mégcsak fenntartható élet sincs.

  53. Életem nagyobbik részét tanyán éltem,jelenleg is, némi tapasztalatom van.Aki olyan túlélésre készül, amelyben saját szükségleteit szeretné megtermelni, vegyen jó szakkönyveket. Növénytermelés, állattenyésztés,eszközkészítés, gyógynövények, élelmiszertartósítás, stb témában.Gyermekkoromban még áram sem volt a tanyán, de mégis minden rendben működött.Többnyire azt ettük amit termeltünk, 1 sertést hizlaltunk,volt egy kecskénk, tartottunk csirkéket, tyúkokat.
    A szalmás termelést kipróbáltam már.A kikelt és kb 20 cm-re megnőtt növények sorközeit borítottam be kb 10 cm-es szalmavastagsággal. Remekül bevált. Nem csak a gyomok ellen, hanem a kiszáradás ellen is véd. Úgy gondolom, hogy ha muszály meg lehet élni áram nélkül is, de nagyon sok praktikát kell hozzá tudni.

  54. 11:
    Szia Jövőnk,
    felmerült bennem egy kérdés azzal kapcsolatban, hogy HEMP esetén lehet majd autózni? Be fognak indulni a „nyugati” autók? Mondjuk bekövetkezik, elműködik a töltet rájössz, hogy baj van, Bp-en vagy lemész a mélygarázsba, beindul az auto és irány vidéki otthon. Kivitelezhető? Köszi

  55. Régóta olvasom a blogot, Tibor bá’ hatására költöztünk tanyára Pestről, de mi nem bántuk meg. Imádunk itt lakni, a fatüzelés minden nyűgjével és szépségével együtt.

    A létformánk most átmeneti, de inkább városi.
    Kis konyhakert van, meg gyümölcsfák, de ellátni ez nem tudna 2 embert élelemmel. Városba járunk dolgozni, abból vesszük a kaját, ruhát, prepper dolgokat:)
    Viszont életszemléletemben megint változás van, ezt szeretném ha kitárgyalnánk.
    Felhalmozni 1-2 hétre való kaját, némi gyógyszert jó ötlet.
    Viszont szerintem a geddon várás/készülég totálisan felesleges.
    Idáig ennek mentén haladt az életem, de rájöttem, hogy minek.
    Ha borul a bili, nincs értelme szenvedni, mert minek.
    Vegyük például Tibor bá’ vagy az én kutyáimat.
    Száraz kajájuk kitart mondjuk 1-2 hónapig. Utána mi lesz? Ha az embernek sincs kaja, akkor nekik sem lesz.
    Megölni nem fogom tudni, mert családtag, szabadon engedni meg a biztos halál neki, mert nem a vadászathoz szokott, meg nem is tudnám megtenni. Itt éhezünk a kertünkben?
    Ugyanígy végig mehetünk az élet minden területén, vegyük például a gyerekeket. Nincs gyerekünk de szeretnénk. Ha azon megy az agyalás, hogy milyen rossz világba születik bele, és inkább ne legyen, akkor utána mi lesz? Mi van ha mindenki így kezd el gondolkozni? Az hozza magával a tényleges összeomlást, még mielőtt a várt megtörténne, mivel nem lesz felnövő generáció.
    Kaja eltárolás. Van 1-2 hétre elegendő kaja, de többet nem tudsz/tudunk ép ésszel eltárolni.
    Sok amcsi prepper filmet láttam, hogy ház alagsora tele kajával. De annak is mi értelme? Hogy nagy gebasz esetén még 5 hónapig húzod? Utána honnan lesz, ha előtte nem voltál földművelő/állattartó?
    Tehát ne azt sugalld Jövőnk, hogy 90% , hogy atomháború lesz, mert nincs jó karmája. Elhiszem, hogy szakember vagy, látod a jeleket, én is látom a rossz jeleket, de reméljük, hogy ennyire még egyik oldalnak se ment el az esze, és nem is fog.

    Tudom az 5 fokozatú skálát is, hogy tagadás…stb, én már végigjártam sztem mind az 5-öt, de nehogy azt írjátok, hogy visszaestem a tagadás fázisába, mert nem. Csak egyszerűen gondolkozzatok el Ti is, hogy nagy gebasz esetén mi értelme lesz az egész felkészülősdinek.
    Ha nem lesz áram, nem lesz semmi. (Paks2 nem is akkora hülyeség????)
    Ha nem lesz olaj/gáz, akkor se lesz semmi.(Déli Áramlat nem is akkora ökörség lett volna????)
    Ha addigra lesz árammal hajtott kocsi/teherautó nagy mennyiségben, és elterjednek a napelemek, akkor egy visszafogottabb élet simán elképzelhető.

    Függeni bármitől szar. Az egyén szintjén is, és az ország szintjén is.
    Napelemet tervezek én is a házra, 3kwh rendszer már ellát egy családot. Fatüzelés van, tehát meleg is lesz.
    De ha nem lesz kaja a boltban baszhatom mindkettőt.
    És ahogy tudom elég kevés ezen a blogon a ténylegesen önellátó ember, aki évegkig kitartana bármi nélkül.

    Úgyhogy ezt vitassuk meg, mert nem az a fontos, hogy mibe döglünk bele, ha eljön a vég órája, hanem, hogy milyen gondolatok vannak bennetek, amikor még nincs itt az idő, hogy elhagyjuk magunkat.

    Ja viszont hosszú távon Tibor bá’val értek egyet, hogy nincs jövő, …..
    mert légszennyezés és klímaváltozás és környezetszennyezés fokozódik és jobb nem lesz.
    Viszont ne a mi generációnk legyen az, akinél véget ér az élet a Földön…..

  56. 58:

    Nos amit leírsz, azt összeveted az 56-ossal és már rendben is vagy. Nyilván munka mellett nem tudsz annyi mindent csinálni, de ki lehet próbálni mondjuk tyúkot tartani.

    Ha már veteményezel is, akkor lehet pár sor krumplit is ültetni. Meg takarmányt is termelhetsz (részben legalább) az állatoknak.

    Kajából is lehet többet tartalékolni, hogy ne csak 1-2 hétnyi legyen, és ha azt már nagyrészt te töltöd vissza akkor látni fogod hogy megy ez.

    A 100%-os önfenntartás egyre nehezebb ahogy haladsz a 100% felé. DE! Az első 10%-ok nagyon könnyen összejönnek.

    Példa kaja szinten egy elérhető állapotra:
    Hús saját, tojás saját, zöldség nagyrészt saját, krumpli saját, kenyér saját (bolti lisztből).
    Gabonát venni kell, és jelen állapotban nem éri meg termelni.

    Ebben az esetben ha geddon van akkor van lábon állományod, amit áram nélkül is tudsz tartani és fogyasztani.
    Egy kisebb háztáji is 3-4 hónapnyi hús (és tojás esetleg tej) tartalékot jelent ha folyamatosan eszed őket.

    Mellesleg a fagyasztód tele lesz kajával, és ha hetekig eszel belőle akkor is egy pár állat vágással újból tele van.

  57. 58:
    Azért érdemes „felhalmozni”, mert 2 hét helyett 5 hónapig tudod kihúzni. Tízszer hosszabb időd van részt venni benne, ha a maradék társadalom megszervezi önmagát. Ez persze közel se 100 %, de van rá némi esély, amit érdemes megjátszani.

  58. 56 Néni megírta a lényeget, röviden, tömören és jól.

    De sajnos egy valami kimarad a „képletből”, s ez nem más, mint a védelem. És ez az, amire a legtöbben nem lesznek képesek, ha fatális összeomlás következik be, de még akkor sem, ha az állam ereje kezd fokozatosan hanyatlani.

    Előbbi esetén Pestről százerzer éhező tömeg rajzik majd ki, vidéki városokból ezrek, ahogy renegát egységek és szerevezett bandák. Ezek ellen semmi esélye egy családnak, de még néhány csaldnak sem. Egy szervezetten felkészült településnek már igen, feltéve, ha a katonaföldrajzi paraméterek is segítenek ebben.

    Az állam erejének csökkenése esetén fosztogatók és bandák. Ez már részben elhárítható akadály, de az önvédelem tv.-i szabályozása nem megfelelő, s megint a védekezőt szedik majd elő, már ha sikeres volt.

    Tényleg megkérek mindenkit, hogy minden oldalról gondolja végig.

    Egyébként teljes mértékben egyetértek a hozzszólással, csak jelezni szeretném, hogy mi a gyenge – és sajnos fatális következményű – pontja: ahol kaja van, arra mennek majd az éhezők. Azok meg nem fognak irgalmazni se nőnek, se gyereknek.

    57 Peti… sajnos nem tudok Neked választ adni. A HEMP következményeiről nem túl sok szakirodalom van, s azok is ellentmondásosak. Az autók kérdésében, van amelyik azt mondja mindegyik ko lesz, másik azt, hogy ez nem igaz, de azért 10-20%-a kampec lesz. Sajnos, a HEMP adatok titkosítottak, s ezért nem lehet ezt pontosan tudni.

    Vadászom én is a kérdést. Nem vagyok fizikus, se atomfizikus. Engem nem a fizikai rész érdekel, hanem a tényadatok, azaz a következmények, s az is csak annyira, hogy proaktívan reagálni tudjak rájuk. Mivel a HEMP E2 (a és b) része kvázi villám, így ott az autó védett, az E3 kvázi kozmikus sugárzás/napkitörés szerű, szintén. Az E1 azonban nem. Amit nekem eddig sikerült kiderítenem, az az, hogy az árnyékolt amerikai hadihajókon – Starfish prime során – „pukkantak a műszerek” rendesen, pedig a hajók védettek voltak. A Farraday ketrec elvileg véd, de ha nem tökéletesen zárt „kocka”, hanem hálós, akkor a rácssűrűség egyáltalán nem biztos, hogy véd. Szakanyagban szerepel, hogy pl. kórházi klíma szellőző rendszer rácsán bemegy és aztán ott grasszál akár órákig napokig.
    Az, amelyik szerint az autóknak annyi, az antennára hivatkozik, illetve a sok elektromos szarra. Egy Ford T biztos beindulna, nem tudom. 😀
    Amúgy hazánk periféria lesz, ahol a kV/m lényegesen alacsonyabb lesz, mint a „központi részen”, ha lesz HEMP.

    De ismétlem, sajnos nem tudok pontos választ adni. Én egy orosz terepjáró beszerzését tervezem, antenna nélkül, kiszerelt akksival… de előtte konzultálok szakemberrel.

    Vadászom a HEMP anyagokat és konzultálok fizikusokkal, villamos mérnökökkel. BTW ha valakinek ez a szakterülete, az igazán írhatna ide. Sokan lennénk hálásak.

  59. 58 Csaba

    Nagyon jó hozzászólás.

    Paks2… rátapintottl a lényegre, avagy, miért van betervezve.

    Felkészülésnek nincs értelme… ezen valóban lehet vitatkozni. Az biztos, ha minden prepper más településen él és minden településen egy prepper van, akkor az szart sem ér. Ha egy település „jó helyen” fekszik, „jók az adottságai kaja-víz terén” és lakosság arányában elegendő férfi (család) fog össze és készül fel, akkor ott lesz élet. (Ha csak nem arra kolbászol majd egy külföldi renegát gépesített zászlóalj… vagy magyar, lényegében mindegy.)

    Sokszor írtam már, nem lesz nukleáris tél – s aki nem hiszi, cáfolja meg számításokkal, van aki már megpróbálta és kijött, csak igazam van – de azt nem mondtam soha, hogy nem esik vissza a hőmérséklet. (Azaz könnyen lehet – nem tudom, ehhez nem értek – hogy a globális felmelegedést pl. megálllítja, mert utáána nem lesz CO2 arra mérget vehet mindenki.)

    Tudom én, hogy szar téma ez, én sem élvezem. De ha csak ülök tétlenül, abból sok jó nem lesz. Ahhoz meg túl sok halált láttam, hogy struccpolitikát játszak. Se nem szép, se nem könnyű, se nem gyors, se nem magasztos hősi esemény. Azt, hogy mire képes az ember, számokból nem lehet megérteni. Látni kell.
    (Videó, nem videó… tűzoltók mondták már nekem, hogy többet láttam már, mint ők összesen, s hogy lényegében sok különbség nincs a videó és a valódi között. Tovbbra is: csínján az ilyen videókkel!!!)

    A felkészülés nem egyenlő a felhalmozással és folyamatos geddon várással. Ha igen, akkor az már a kórós állapot, s vissza kell lépni egy jó nagy lépést.

  60. Egyébként kezdem azt érezni, hogy erősen negatív hatással vannak a hsz-eim másokra, mégpedig nem rossz értelemben, ami nem jó. Így most read only üzemmódba váltok.

    Zárásként: az olaj nem a közlekedéshez kell elsősorban, szóval a napelemes-elektromos autó teljesen lényegtelen.

    58: az élet nem fog véget érni, se az emberiség. Újra fog indulni, csak sokkal kevesebb emberrel, s ugyan az fog menni, mint évezredek óta. (Komolyan olvassa már el mindenki, mi a különbség egy mai és egy hidegháborús nukleáris konfliktus között.)

    60: Tibor bá’ most vettem csak észre a hsz-t. TÖKÉLETES! Ez a lényeg.

  61. 61 Fosztogatós éhező áradatos részhez:

    Több ponton vitába szállnék veled.

    Amikor egy nagy összeomlás van akkor először mindenhol nagy tülekedés lesz, de még a jelen szocializáció határai között.
    Azaz mindenki megrohamozza a boltokat, és próbál vásárolni.
    Következő lépés, hogy nem vásárolni megy hanem vinni amit csak tud.
    Utána jön a durvuló erőszak amikor már az útban levőket elsöpri a népharag.

    Mire az adott településről kiözönlik a tömeg, addigra már több hullámban lezajlottak az események a helyen belül.

    Nézzük meg hogy özönlik-e a tömeg.
    Az emberek otthonhoz ragaszkodása erős, sokszor életveszély esetén is több egyed inkább vállalja hogy meghal, de nem megy el.
    Ehhez képest egy ilyen összeomlós szituban miért özönlene a több százezer ember, és hova?

    Hogyan is nézne ez ki mondjuk Budapest esetében?
    Pár napig kószáló emberek, akik jellemzően céllal a vidéki rokonokhoz mennek (okosan).
    Utána amikor elfogynak a készletek a boltokból (ez azért pár nap 1 hét) megindul a tömeg? Vagy mindenki mindenfele?
    Nem logikus.
    Fosztogató csoportok valóban alakulnak, de ezek helyiek. Akik nem tudnak többszáz km-t megtenni naponta és nem is céljuk.
    A helyi vagy környéki készletek megszerzésére fognak koncentrálni. Beveszik magukat egy tesco, penny, auchan, katonai raktár, stb. épületébe, és vagy onnan mindent elvisznek, vagy a helyet próbálják védeni.
    Mások meg ezt próbálják elfoglalni, hiszen itt van készlet és ez kell a túléléshez.

    Ezek után el tudjuk képzelni, hogy mondjuk egy 20 fős squad, megindul Budapestről vidékre?

    Mi lenne a célja? Kinéz mondjuk egy titkos, de semmiképpen nem közismert katonai raktárat?
    Ez mondjuk reális, de nem tudhatja ezt esetleg más is?
    Itt komoly ellenállás lehet.

    Elkezdenek vándorolni a vidéken faluról falura? Meddig bírja ezt egy szocializált ember, hogy 3-4 naponta vérfürdőket rendez azért hogy élni tudjon? Egyáltalán milyen készletekben reménykedik egy ilyen csoport egy faluból, ahol szintén mondjuk 10 napja nincs élelmiszer és egyéb utánpótlás.

    El tudjuk képzelni, hogy mondjuk célzottan családi gazdaságok levadászására berendezkedve tartósan fent lehet maradni akár egy 20 fős csapatnak? Mikor jön el az a pillanat amikor egymásnak mennek? Mikor fogy el egy ilyen csoport (akár 30 családi gazdaság szétlövése után)? Mikor fogy el az üzemanyag, töltény, mert azt cipelni sokat nem lehet, és ezeken a helyeken kaja lesz, de egyéb anyag nem?

    Szóval kicsit bulvárosnak érzem ezt a nagy fosztogató hordák vonulnak a mezőn árkon bokron.

    Nem mondom hogy nem lesz fosztogatás, és nem fogják egymást akár gyilkolni az emberek.

    Reálisabbnak érzem azt hogy mindenhol a helyi erőforrások újrafelosztása történik elsősorban.
    Sokat jelent ilyenkor hogy kiből nézik ki hogy van is valamije, és azt érdemes-e elvenni.
    Azaz városban a boltok készleteit szétszórják, vidéken a magtárakat, állattelepeket szórják szét.

    Ha a helyi viszonyok elfogynak, akkor miért indul és hova az aki még él és mozgásképes?
    Mivel megy? Milyen távolságot tud bejárni? Addig mit eszik, iszik, mivel harcol, hol alszik, hogy nem fagy meg (betegszik meg), stb.

  62. Belefáradtam a vitába. Legyen úgy, ahogy írod.
    (Jó lenne, ha végre kapizsgálnák páran, hogy nem minden terület a szakterületem, csak én fosom a szót, azaz odafigyeltem a kollégára, mert a.) a szakember nem fog elektronikusan sehol megszólalni és/vagy b.) már rég feladta, velem szemben. Ergo… tévedsz és ennyi, nem érvelek.)

  63. 55. Üvegbúra alatt persze hogy nem mükszik. A fotoszintézishez ultraibolya kell! 🙂
    Ugaroltatni már csak akkor kellett, mikor lehordták a terményt a földekről. Ha visszajuttatod a melléktermékeket mindet a földre, akkor gyakorlatilag kapsz egy kvázi zárt rendszert. Persze, ez nem zárt valójában, eső, szél, nap.

    58. Végre valaki gondolkodik is! 🙂
    Gratulálok.

    Ha már atomháborút vizionálunk, akkor viszont mi van a levegővel?
    Már egy párszor feltettem ezt a kérdést, de eddig még mindenki elkerülte.
    Víz nélkül elvagyunk egy pár napig, élelem nélkül egy pár hétig, levegő nélkül két perc!

    Másik kérdés, miért pont atom?
    Miért nem, mondjuk ebola? Sokkal könnyebben irányítható, nincs válaszcsapás, nem is tudni ki engedte el, rá lehet fogni az ellenségre a bevetését, stb., stb. A beavatottakat el lehet látni ellenszerrel.

    Persze, az atombunkeren én is elgondolkodtam már, érdekelne is hogyan lehet megépíteni, egy aránylag biztonságosat, csak tovább gondoltam a dolgot.
    Mivel, valószínűleg nem fogják előre bejelenteni mikorra várható, így felkészületlenül érhet.
    Nem ülhetek 24 órát a bunkerembe, várva az atomcsapást, tehát mobilnak kellene lennie.
    Gépi mozgatás nem jöhet szóba, mert jöhet a HEMP is.
    Tehát, mindent figyelembe véve, olyan érdekelne, ami háton hordozható és el van látva többhónapi élelemmel, vízzel, levegővel.

    57. Olyan HEMP, ami megszünteti az elektromosságot, az sci-fi kategória. Olyan nincs.
    Legfeljebb, csak a csipeket teheti tönkre, abban is a “beégetett” programokat. Persze, ezzel minden csippel ellátott készülék beszarik, de pl. egy autót nem nehéz átállítani hagyományos gyújtásúra!

  64. 61.

    Jövőnk,
    Úgy tudom, hogy létezik jóval korlátozottabb hatósugarú, taktikai EMP, ami nem HEMP és nem NEMP; mindenféle hordozóra (drónokra is) lehet szerelni. Talán a Fekete-tengeri konfliktusnál, a Fenceren is ilyesmi lehetett. Vagy az nem EMP volt(?)
    Nekem kicsit zavaros, hogy bármilyen EMP alkalmazásánál, a Föld mágneses fluxusa „rásegít”-e az impulzusra, azaz csak az indukcióvonalak mentén hatásos; vagy ugyanúgy, mint egy „sima” nukleáris robbantásnál, a tér minden irányába terjed.
    Faraday-ketrecnél a rácstávolság és a hullámhossz között gyanítható összefüggés; pl. kisebbnek kell lennie a hullámhossznál, vagy a fél hullámhossznál.

  65. 65:
    Nézd egyik oldalról írod, hogy te nem adtad fel, és ezért nyitogatod az emberek szemeit. Kvázi ezt tekinted egy missziódnak, hogy te még ezt teszed.

    Másik pillanatban meg amikor egy összeszedettebb kérdéssort kapsz ami akár egy gondolatkísérletnek is alkalmas alap, és sokunk számára érdemes végiggondolni akkor ráhagyod a másikra.

    Ha azt írnád, hogy higgyem el, mert te tudod hogy katonai egységek fogják prédálni a falvakat, tanyákat, de ezt nem fogod alátámasztani okkal, mert nem teheted az egy más helyzet.

    Egyszerű együtt gondolkodásról lenne szó, még feltétlenül vitának sem kellene nevezni.

  66. 68. elfmage: Ehhez nem kell katonának lenni. Elég megnézni a történelmet. Előbb nyúl az emberek többsége fegyverhez, mintsem ásóhoz. Ezt tök felesleges oldalakon keresztül bizonygatni.

  67. Én kb. 3 éve élek korlátozott áramhasználati lehetőséggel. Azért is korlátolt a netes hozzáférhetőségem. Ergo mindig le vagyok maradva.

    De már pár hete működik a napelemes rendszerem 4 baszott nagy aksival, töltésvezérlővel 5 kw inverterrel.
    Elviszi a fűtést(keringtető szivattyút, 50watt grundfos)a szivattyút kútban és ledes világítást biztosít. Ezenkívül van egy 5 kw sparhelt, egy 8 kw-os kályha a házban. Természetesen van aggregátorom is (2.2kw) miről az egész qrva építkezést bonyolítottam. Mindezt egy erdő közepén, gyakorlatilag korlátlan fautánpótlással.
    A kaját lábon tartom, 210 csirke, 24 kecske formájában. Ehhez szükséges infrastruktúra, termény és egyebek vannak. Disznók hamarosan érkeznek.
    Persze a biztonsági felkészülés sem elhanyagolható, mely a 3 tibeti masztiffal és az érkező kölykökkel kezdődik, a többit nem részletezném.

    Az Örs vezér terérről indultam kb. 6 éve.
    Egy tömbház 3. emeletéről. Nagyon sok mindent tanultam a kétkezi dolgokból. Jó könyvek és helyes hozzáállás, egyensúly az alázat és az önbizalom terén.
    Az itt elmondottakból is világosan kitűnik, hogy parám nem mindennapi szinteket öltött.:-) Még itteni viszonylatban sem.

    Mára már ez egy nagy játékká változott számomra. Sokan amit itt szeretnének úgymond elértem. De egy nagy lófaszt.
    Tovább kell lépni!
    Ne ragadjunk már le a halálfélelemnél!
    Meg fogunk dögleni, ha nem a geddonos emberevésben, akkor majd 100 évesen mikor időnk lejárt.

    A változás törvényszerű, de miértjét ne az atomháborús, olajhiányos következmények között keresgéljük. Ugyan már, ennél
    azért többet tudunk!

    A nagy meglepetés akkor lesz mikor kifingasz a testedben, de valahogy mégse lesz vége. Erről senkit nem hallok itt regélni. Pedig tapasztalatból mondhatom(és itt nem személyem érdekes, mert mindenkinél ugyanaz van) a tudatod és igazi valód túléli kis kabátod szétnyüvődését(tested) mit magadnak ismersz.
    Leszarom, ha nagyképű hülyének tartanak, mert ez nem fontos.
    A fontos annak megértése, hogy miért történik a változás.
    Tudom, hogy uncsi ennek a fasznak(vagyis nekem) az állandó spirituális szarja, de akkor se lehet mást mondani mikor látom, hogy azon szinten beszélgetnek emberek mint akik a politikai pártoktól várják a megoldást. Nincs megoldás, csakis magadban találod meg. Meghalsz ez 100%, nem 99%, hanem 100%. Miért megy a verkli szünet nélkül a hülyeség körül. Ha ezekkel a dolgokkal foglalkozzol akkor törvényszerűen eljutsz magad vagy akár az egész emberi faj haláláig, jó akkor kutakodj egy kicsit ebben az eshetőségben is kicsit.
    Ez lehet a noé bárkája . Talán több áramszünet kellene mindenkinek, mikor figyelmed, mivel nem tudna máshova- befele nézne.
    Hosszú téli napok vannak ám áram nélkül.

  68. @66 Ciki: Az utolsó mondatod gáz… :-\ Kb. az 1992-94 után gyártott autókat nem, hogy „nem nehéz,” hanem jóformán LEHETETLEN átépíteni hagyományos gyújtásra. 🙁
    Eleve úgy gyártották ezeket, hogy ne lehessen — plusz profit hajhászás. Jóformán nincs már a motorjaikban fém. 🙁
    De nem is ez a legnagyobb baj… teljesen más koncepció alapján gyújtanak, adnak le szikrát, vezérlik az üzemanyag bejuttatást, stb.

    Preppernek 20 s plusz éves jármű való… azoknak meg se kottyan az EMP. Egy modern CANBUS (gyakorlatilag ethernet hálózat a kocsiban) az el fog szállni… 🙁

    De a szimplább fedélzeti kompjuter is ha megcsoffad — 1. helyezést jelent.
    A roncsszállító teherautón…

  69. 70: ez kimondottan tetszett. Tökéletesen igazad van.

    67 Mvm9: NEMP (=nukleáris EMP; gyűjtő kategória), HEMP (nagy magasságú EMP; ez a nagy „durrantás”, igen csúnya következményekkel), SREMP (alacsony magasságú EMP).

    „Source Region Electro-magnetic Pulse [SREMP] is produced by low-altitude nuclear bursts. An effective net vertical electron current is formed by the asymmetric deposition of electrons in the atmosphere and the ground, and the formation and decay of this current emits a pulse of electromagnetic radiation in directions perpendicular to the current. The asymmetry from a low-altitude explosion occurs because some electrons emitted downward are trapped in the upper millimeter of the Earth’s surface while others, moving upward and outward, can travel long distances in the atmosphere, producing ionization and charge separation. A weaker asymmetry can exist for higher altitude explosions due to the density gradient of the atmosphere.
    Within the source region, peak electric fields greater than 10 5 V/m and peak magnetic fields greater than 4,000 A/m can exist. These are much larger than those from HEMP and pose a considerable threat to military or civilian systems in the affected region. The ground is also a conductor of electricity and provides a return path for electrons at the outer part of the deposition region toward the burst point. Positive ions, which travel shorter distances than electrons and at lower velocities, remain behind and recombine with the electrons returning through the ground. Thus, strong magnetic fields are produced in the region of ground zero. When the nuclear detonation occurs near to the ground, the SREMP target may not be located in the electromagnetic far field but may instead lie within the electro-magnetic induction region. In this regime the electric and magnetic fields of the radiation are no longer perpendicular to one another, and many of the analytic tools with which we understand EM coupling in the simple plane-wave case no longer apply. The radiated EM field falls off rapidly with increasing distance from the deposition region (near to the currents the EMP does not appear to come from a point source).
    As a result, the region where the greatest damage can be produced is from about 3 to 8 km from ground zero. In this same region structures housing electrical equipment are also likely to be severely damaged by blast and shock. According to the third edition of The Effects of Nuclear Weapons, by S. Glasstone and P. Dolan, “the threat to electrical and electronic systems from a surface-burst EMP may extend as far as the distance at which the peak overpressure from a 1-megaton burst is 2 pounds per square inch.”

    One of the unique features of SREMP is the high late-time voltage which can be produced on long lines in the first 0.1 second. This stress can produce large late-time currents on the exterior shields of systems, and shielding against the stress is very difficult. Components sensitive to magnetic fields may have to be specially hardened. SREMP effects are uniquely nuclear weapons effects.

    During the Cold War, SREMP was conceived primarily as a threat to the electronic and electrical systems within hardened targets such as missile launch facilities. Clearly, SREMP effects are only important if the targeted systems are expected to survive the primary damage-causing mechanisms of blast, shock, and thermal pulse. Because SREMP is uniquely associated with nuclear strikes, technology associated with SREMP generation has no commercial applications. However, technologies associated with SREMP measurement and mitigation are commercially interesting for lightning protection and electromagnetic compatibility applications. Basic physics models of SREMP generation and coupling to generic systems, as well as numerical calculation, use unclassified and generic weapon and target parameters. However, codes and coupling models which reveal the response and vulnerability of current or future military systems are militarily critical.”

    Mert már unom, hogy ha írok, az a baj, ha nem az. Álljon itt mástól. (NEM NEKED SZÓL!) Forrás: http://fas.org/irp/threat/mctl98-2/p2sec06.pdf

    68 elfmage: lásd 69. avagy idézem Bogár László urat: elegem van már, hogy állandóan újra kell csomagolni ugyanazt. OLVASD EL a Felkészülés fejezeteket. (Nem én írtam, hanem valaki, aki Nálad, nálam és itt bárkinél jobban ért hozzá. Megismétlem: menni fognak.) Amúgy mindig ugyanazt a kérdést kapni, elég idegesítő. Nem véletlen, hogy sokan basznak már bárkinek bármit is írni, elmondani. Lásd HEMP-es hozzászóló… faszfogalma nincs róla, de elereszti a véleményét tényként, alias sci-fi. Ezzel most mi a faszt kezdjen az ember?!!

    De megismétlem: van, vazze. Azért van, mert az elektromos távvezeték hálózat úgy fog izzani, mint a picsa és szarrá megy minden. Az utcádban is, oszt onnan meg zsupsz be a házba. Kurvául nem érdekel a hablatyolás, hogy mi hogyan fog lekapcsolni, meg lecsapni. Mennyi idő alatt is? No nem 2,5-3,5 nanomásodperc alatt. Ennyi a bambi. Aztán ha értenéd azt, hogy miért nem szabad minden fogyasztót kihúzni mondjuk országosan, akkor érteni fogod az előbbieket. Amúgy meg olvasd el a fenti PDF-et, meg még vagy párat. Ne weboldalt. PDF-et.

    Előttem szóló pedig a fogyasztói oldalról, avagy autó, jól leírta. Nem is vitatkoznék vele, mert ő ért hozzá, én nem. Ezért pl. figyelek, s talán kérdezek. Ez a fő bibi a nagy netes huszárkodásnál.

    Na, tényleg unom. 2010 óta napi szinten ez kurvául fárasztó.

  70. Szevasz Balázs !

    Az utóbbi 3 sorodban van benne a lényeg ! Úgy látom, hogy a Te földed/kerted is olyan, mint az enyém…évente kétszer ad termést: egyszer ősszel és még egyszer télen, amikor gondolatokat terem…

    Az a jó ebben az internetben, hogy az ide beírkált vélemények évekig megmaradnak, aztán el lehet gondolkodni, majd évek múltán, hogy mennyi-de mennyi őrületes félelem, kivetítés, önbüntetés és látványosan kidolgozott hálivúdi képkockák vannak a fejekben…
    Csak azt nem tudom, hogy akik „keresgélő zombikról” regélnek, azok – egyáltalán milyen útravalóval indítják el az életbe a gyermekeiket ?!

    Egyfolytában az SHTF, meg a prepper, meg a kibelezőkés, meg a magnéziumos-gyújtó, sátor, denszeszfőző, konzerv…szörnyű.

    Ez már a világvége, amikor a fejekben, vég nélküli horror-fantázilások folynak, mert ha nem hordák, akkor tífusz, ha nem tífusz, akkor nukleáris krízis, ha nem háború, akkor benzinhiány, ha nem benzinhiány, akkor…mi lesz ?

    Tessék már azt a belső filmvetítőt kikapcsolni, van bátorságod kikapcsolni …?!

    „Miért megy a verkli szünet nélkül a hülyeség körül ?”

    Van egy ember, aki egyfolytában az izraelita inváziót, egy másik a III. vh-t, a harmadik az összeesküvéseket, a negyedik Jézuskát, az ötödik az örökkévaló házasságot nyomja. Vannak a prepperek, azok is próbálják elfoglalni magukat, vannak a tétovázók, akik hol ide-hol oda nyomakodnak, vannak az orbánisták…valahogy ebből nekem az jön le, hogy utánzás az egész világ !

    Valahogy nem akaródzik a vita olyan témák körül kialakulni, hogy gyorsacél vagy keményfém marószerszám a jobb, vagy esővíz-levezetést érdemes csendesítővel kialakítani, nikecellel vagy kőzetgyapottal hőszigeteltél, hogy megy be a lakásba az égési levegő a cserépkályhába, jobb tojó a Red Master a Brahma-nál, az udvari vekker megint nem bír magával, a takarmánykukoricát hogyan tárolod, a rengeteg fahamuval mit csinálsz, műanyag – vagy rafiazsineggel kötözöd a paprikát, milyen „csalafinta zárat” barkácsoltál a veremajtóra, homokol a kutad, má’ megint felakadt a lábszelep, állványos hintafűrész felújítása, tájfajták felkutatása, 18 fokos a mustom kell bele cukor, mit csináltam a héten…

  71. 73:
    Persze igazad van, de nekem nem ez a fő bajom, hanem írok egy posztot az ólmos esőről és másodperceken belül 3 méter hosszú bejegyzés készül a HEMP-ről. Egy olyan csodás elektromágneses impulzusról, ami miatt meg fog állni az élet az egész földön.

    A HEMP valóság, de 50 éve folyamatosan berakják sci-fi filmekbe. Valójában még nem volt kipróbálva, és a rengeteg spekuláció vele kapcsolatban egészen biztos nem állja meg a helyét. Egy biztos, amit rebesgetnek róla, annak a fele se lehet igaz. 🙁

  72. 70: Balázs.
    Nekem semmim nincs amit te felsoroltál-de minden amit
    leírtál maximálisan a Helyén van. 😀

  73. 73. Szia János !

    „nikecell vagy kőzetgyapot”

    Velem lehet beszélni! Nem önszántamból, de minden évben próbálok valamivel egyszerűbb, olcsóbb életet élni. A végcél a nulla jövedelem/elviselhető élet. Nem azért teszem mert mazochista vagyok, hanem azért mert tudom, a nulla jövedelem hamarosan bekövetkezik. Idén pl. kikapcsoltam a villanybojlert és a fürdőszobai villanyradiátort, egyszerűen azért, mert a havi szinten 10eFt. körüli villanyszámla többletet már nem bírtam fizetni. Beállítottam egy teakályhát (mini sparhelt), és egy 30 literes kondért helyette. Ez kb. napi 2 óra plusz munkámba kerül. Favágás,fűtés,vízhordás. De jó!!! Estére mire megmelegszik a víz van vagy 30 fok a fürdőben. Jó mert nincs páralecsapódás a tükrön, akár borotválkozhatnék is, ha nem lennék ilyenkor már túl lusta hozzá. A hálószoba fűtése is megoldódott ezzel kvázi ingyen.

    A „nyitásról” meg annyit : A kőzetgyapot jobb ! A nikecellt tanyán (gondolom máshol is) nagyon élvezik az egerek és patkányok.

  74. Erről beszélek…

    OFF Tibor bá’ de, ki lett próbálva. „Operation Fishbowl”, azon belül „Starfish prime”. Szovjeteknél 184 K3, 187K4 és 195 K5 robbantások. Amcsi kísérletnél tucatnyi műhold eltűnt, Hawaii (~2500km-re) kapott belőle rendesen, „új” Van Allen öv 5-10 évig cépen ott figyelt. Az összes releváns (!) adat titkosított, de ettől még ismert elég sok minden. ON

    OFF AIR

  75. Re:49

    Kiindulásnak jó, de a bevilágító ablakon bejöhet az égi áldás…
    Plusz amit javaslok, hogy a vasbeton vashálóját földeljétek le, erre teljesen alkalmas egy vasból készült keretföldelés is(dupla vasháló összekötve a földelési hálóval). Lehetőleg ne csak egy ponton kössétek össze a földeléssel a vasbeton hálóját,oldalanként min. 2 ponton. Keretföldelő vagy KO acélból készüljön, vagy jó vastagon horganyzott acélból. Keretföldelőt iszaposított földre helyezzétek, majd lefektetés után újra le kell önteni iszaposított földdel, és csak erre mehet rá a zsaluzás.
    Ha nem számít a pénz, akkor a szendvicsszerkezetbe beraknék 0,5mm-es rézlemez/alulemezt(rákasírozva az EPS-re), és ezt is rákötném a keretföldelőre.

    Külön kiemelném, hogy a bejövő betápon szintén be tud jönni az áldás, ezért a megvédendő műszaki eszközöket nem kötheted rá, csak és kizárólag a védelmi burkon belül üzemelő szigetüzemű elektromos eszközök élik túl. IT optikán jöhet, ezzel nem lesz gond, de minden más fémes vezető potenciális veszélyforrás.

    Napelemekről: Valaki jól telebeszélte a fejedet hülyeségekkel(bocs), de pont a napkollektorra igaz, amit írtál… Napelemben nincs mi elromoljon, röhögve működnek 30+ éves napelek a világban, ezzel szemben a kollektorok 10 év után erősen leamortizálódnak, és a gépészetük folyamatos karbantartást igényel. Helyedbe szépen lecsomagolnék min 2,5kWp komplett sziget üzemű rendszert a védett térben, és ha kell kiraknám. Gázolajat vadásszon az emberevők között, akinek két édesanyja van, rendesen méretezett szigetüzemű napelemes rendszer 10+ évig elketyeg, ha van pót akksi, akkor amíg szét nem verik vasrúddal a napelem táblákat.

  76. 71.
    „Az utolsó mondatod gáz… :- Kb. az 1992-94 után gyártott autókat nem, hogy “nem nehéz,” hanem jóformán LEHETETLEN átépíteni hagyományos gyújtásra.”

    Tudod, mifelénk meg az a mondás járja, „a lehetetlent megoldjuk, csak a csodákra kell várni egy kicsit!” 🙂
    Ha szerencséd van és sikerül szerezned egy régi kocsiból egy komplett elosztófejet, gyújtótrafót, akkor csak fel kell szerelni a főtengely végére! Nem nagy kunszt. De ha nincs ilyened, nem nehéz barkácsolni egy mágnesgyújtást sem. Csak a gyújtási sorrendet kell ismerni.
    S már ketyerészik is a verda! 🙂

    73.
    „Valahogy nem akaródzik a vita olyan témák körül kialakulni, hogy gyorsacél vagy keményfém marószerszám a jobb,”

    Ezen nem kell sokat vitatkozni, a megmunkálandó anyagtól függ, mit választunk! 🙂

    „nikecellel vagy kőzetgyapottal hőszigeteltél,”
    Szerintem kőzetgyapot, a nikecelltől sajnos nem tud átszellőzni a fal, vizesedik és így elveszti hőszigetelő képességét.

    ” hogy megy be a lakásba az égési levegő a cserépkályhába,”
    Az egyszerű síklemezes hőcserélőt ajánlom lakás szellőztetésre, a meleget benntartja, friss levegő van a lakásban és a kályha égési levegője is megoldott.

    „a rengeteg fahamuval mit csinálsz, ”
    A kertre vele, jó talajlazító és a férgek sem szeretik.

    A többi kérdésre majd más! 🙂

  77. Kedves Ciki (nomen est omen? 😉 ), valóban, főtengely végére rögzíted az elosztót… remek ötlet! :-Đ Habár a kelleténél kétszer annyit forog – nem úgy mint a vezérműtengely… 😉

    Még azt szeretném megtudni, a tanácsod kérni, hogy a megsült elektronika miatt működésképtelenné vált pillangószelep mozgatását hogyan oldanád meg? :-O

    (A többi olvtárs szíves elnézését, türelmét kérem! 😀 )

  78. 70. Balázs:
    „A kaját lábon tartom, 210 csirke”, ketreces v. szabadtartásban? Nekem is erdők között a tanyám és nagyon sok csirkét a ragadozó madarak megölnek, elvisznek. Nálad ez nem probléma?

  79. A posztok, szólnak a napi politikáról, az időjárásról, a múltbéli MEGTÖRTÉNT életeseményekről…
    … erre rendszeresen odáig fajul a helyzet a hozzászólásokkal, hogy itt van a világvége.

    Most az áramszünetről szólt a poszt, ahhoz képest eljutottunk az elektromos bombáig, meg az injektoros gépkocsimotorok házilagos kókányolásáig…elképesztő !

    A szerző a Mi okulásunkra írta meg a tapasztalatait.

    A hozzászólásokból világosan kiderül, hogy kik elmélkednek, ötletelgetnek a hatodik emeleti panellakásokból és kik azok, akik munka után csinálnak még valamit vagy saját tanyával, hétvégi kerttel, műhellyel, jószágállománnyal rendelkeznek…netalán gyakorta van a kezükben menetmetsző, gyalu, hegesztő, sarokcsiszoló, ölesléc, betonkeverő, slagvízmérték, ganézóvilla…

    Ezt az ötletelgetést meg félelemkeltést abba kellene hagyni, komolyan mondom ! Ez nem a „hárijános” fórum…

    58.
    Pirospont !

  80. „Úgyhogy ezt vitassuk meg, mert nem az a fontos, hogy mibe döglünk bele, ha eljön a vég órája, hanem, hogy milyen gondolatok vannak bennetek, amikor még nincs itt az idő, hogy elhagyjuk magunkat.”

    Szomorú ! Fejekben óriási a félelem, sőt az egész életet a félelem vezeti.
    Mi is ez a félelem ? Honnan erednek a gyökerei ? Miféle indulatok vannak elrejtve a buksikban ?

    … élelem, félelem, kényelem, élet, félek, jövő, jó vő …

  81. Akik itt kommentelnek, legalább foglalkoznak a gondolattal, hogy mit hozhat a jövő – szemben a ‘konzum-idiótákkal’.
    Hogy mennyire reálisak ezek a forgatókönyvek, az meg majd kiderül.
    A tudomány fejlődésében is komoly szerepe van az elméleti szakembereknek. Így én azokat sem ‘írnám le’, aki egy panel negyedik emeletén fotelban agyalognak arról, hogy mi lesz a jövőben, majd megosztják itt a gondolataikat. Egyáltalán nem lehetetlen, hogy olyan is eszükbe jut, ami egy szuperreál gyakorló rambónak nem.

  82. 81:
    Mi is erdő mellett lakunk. Nincs olcsó megoldás. Mi most a 140 m2-es pitvart 2 méter magasan, felül is behálóztuk. Nincs ragadozó, nem kell levágni a szárny tollakat. Nincs vesztesség.

  83. 83:
    Kedden posztolom a HEMP-et, mert már nekem is teli van vele a hócipőm.

  84. 80. „Még azt szeretném megtudni, a tanácsod kérni, hogy a megsült elektronika miatt működésképtelenné vált pillangószelep mozgatását hogyan oldanád meg? :-O”
    Hagyományos porlasztóval! 🙂
    Mivel az injektor rendszer sem működne.
    Autót, gépet sokféle módon lehet működtetni, ez a kissebb, megoldható probléma, a nagyobb az üzemanyag megoldása!

    82. 83.
    A félelmkeltésben tök igazad van, már én is felvetettem egy párszor, ha mi félünk az még nem is olyan nagy baj, de ha a gyerekeinkbe, unokáinkba ültetjük el a félelmet, (Jövő) az már BŰN.
    A félelembe élő embert könnyen lehet manipulálni! 🙁

    Az ötletelést viszont nagyon jónak tartom, még ha el is kanyarodunk a tárgytól, rengeteg dolog van, a posztokban és a kommentekben is, amiből sokat lehet tanulni.
    Sokszor csak felhívja a figyelmemet a dolgok végig gondolására, ami esetleg egyébként eszembe sem jutna. 🙂

  85. 87:
    Az El Nino karácsonyi beindulásának esélye pillanatnyilag 65 %. Ha beindul 2015 rá rak egy lapáttal 2014-re.

  86. ON AIR

    86. Egy kis olvasnivaló keddig:

    – Report of the Commission to Assess the
    Threat to the United States from
    Electromagnetic Pulse (EMP) Attack – April 2008 (208 oldal)

    – Report of the Commission to Assess the
    Threat to the United States from
    Electromagnetic Pulse (EMP) Attack – 2004 (62 oldal)

    – The Late-Time (E3) High-Altitude
    Electromagnetic Pulse (HEMP) and
    Its Impact on the U.S. Power Grid – 2010 (155 oldal)

    – The Early-Time (E1) High-Altitude
    Electromagnetic Pulse (HEMP) and
    Its Impact on the U.S. Power Grid – 2010 (168 oldal)

    – High-Frequency Protection Concepts
    for the Electric Power Grid – 2010 (42 oldal)

    SREMP:

    – SOURCE REGION ELECTROMAGNETIC
    EFFECTS PHENOMENA – 1986 (52 oldal)

    http://fas.org/irp/threat/mctl98-2/p2sec06.pdf

    És a többi és a többi.

    Nekem is. (Az áramszünet és a HEMP/SREMP/EMP legalább részben összefügg, a többi off topic-os hsz, már sehogy sem.)

    P.S.: Note 368 – Verification of HEMP – 1986 (63 oldal, ha fellelhető nyilvánosan, nekem papíralapú az anyag, és anno nem kis galibát okozott a gépemnek, amikor elektronikusan megtaláltam.)

    OFF AIR

  87. 81 Károly
    dehogynem! 240ről indultunk. Ezenkívül nyestkutya és mennyét is garázdálkodott. Egyik kiszívja a vérét, a másik még le is fejezi.
    Madarak közül az un. mátyásmadár csinált ki egy párat, de lehet, hogy szajkó volt. Egyszer sikerült meglátnom ahogy kopácsolja a tyúk fejét, utána tépi ki a tollát.
    Csak annyit láttam, hogy kb. akkora volt, tehát kisebb mint az áldozat.

    A kerítésem egyébkénk rókabiztos volt az elejétől kezdve és az ólba se tud bejutni semmi, de az idő és az erdőlakók megmutatták a hiányosságokat.:-( Tehát az 50-80 cm-re leásott kerítésdrótra kívülről fém csibedrótot húztam(nyest ellen)plusz ezt is beengedtem a földbe és akácágakhoz drótoztam, erre föld. Ezután rengeteg akácoszlopot kivágtam, leállítottam. Tetejüket levágtam kb vizbe, utána egy drótkeretet hoztam létre mely az akácoszlopok tetején futott. Erre drótoztam, kötöttem a műanyag madárhálót.4 méteres madárhálót vettem és az oszlopokat 2m 20 cm re tettem egymástól, hogy fel lehessen kötözni, ugyanis nem egyszerű a párhuzamosság miatt. A hálót nehéz szabályosan felkötözni. Mindezt úgy kb 3-400 nm2-en. Teljesen le kellett zárnom az egészet. nagyon nehezen viseltem, hogy mindennap találok egy dögöt vagy sashátú tyúkokat láttak alacsonyan repülni.:-)

    Állandóan hülye kerítéseket(kecskék, kutyák, csirkék, erdő stb.) kell építeni, kb hónapjaim mentek erre az apróságra, aminek előtte nem sok
    jelentőséget tulajdonítottam.

  88. 92. Balázs:
    A válaszod elkeserítő. Kizárt, hogy ne legyünk okosabbak, mint a madarak. Minap kézzel fogtam egy egerészölyvet. Annyira ragaszkodott a tyúkomhoz, hogy beértem.
    Arra gondoltam, építek neki egy ideiglenes madárházat és a veszélyt jelző hangja majd elriasztja a többieket. Ez egy valós lehetőség?
    A rókáról olvastam, hogy fogságban olyan veszélyt jelző szagot ad ki, hogy jó ideig nem megy arra a többi róka sem. Talán ez működik a madarak esetében is.
    A vizet honnan kapod?
    Tibor bá, köszönöm a választ, de reménykedtem, hogy más megoldást talált Balázs a tyúkok védelmére, mint ami nálad védi az állományt. Még keresem a lehetőséget, hogy legeltetéssel tarthassam a tyúkokat.
    Áramnak ebben a ködös időben én is híján vagyok. Amit tanácsolni tudok az a tekeréssel feltölthető elemlámpa és tekerős rádió beszerzése. Nem kell aggódni, hogy lemerül az elem, kimarad a vezetékes áram. Másfél éve ilyen rádiót hallgatok. Egy hosszabb áramszünetnél a rádió az egyetlen hírforrásunk. Kocsis gyertyát a gyártótol szereztem be. Bármilyen méretben lehet rendelni.

  89. Ciki + Pride :
    Esetleg pince helyett egy acélkonténer? Erős váza van, csak egy gödör kell neki, akár pluszba még körbeszigetelni és betonozni. Sok helyen kapni már, az 5 négyzetméteres 240cm magas kb 300e Ft-tól indul állagtól függően.

    János:
    Az, hogy az itteni olvasók felkészülnek a tudományos szakemberek által prognosztizált nehézségekre még nem feltétlen jelent negatív gondolkodást. Ellenkezőleg: a családjuk jövőbeli boldogulása illetve minél jobb életkörülmények vezérlik őket. Sajnos a védelem témakört sem lehet kihagyni, a múltbeli események is ezt igazolják, mint pl Tiborbá korábbi posztja „Boszniai tapasztalat” címen.
    Nagyon jó amiket írsz, áldás reá aki proaktívan kidolgozza a megoldásokat, ilyen például a Géczy Gábor féle MAG közösség is. A MAGenergia csoport pl nagyon sok megoldással szolgált már a szigetüzemre.

    A poszthoz:
    – Érdemes fejlámpából olyat venni, ami több fokozatban tud világítani, így nem csak erős fénye van ha az kell, de kisebb fényerőt napokig is tud adni. Egyszer a kocsiban felejtettem egyet, több mint egy hét múlva is még világított! 🙂

    – A telefon, tablet stb usb-ről tölthető amit áramszünetkor is fel kell tudni tölteni (ha nincs kéznél laptop). Kínából postával együtt kb 1 ezresért itt van egy 5V feszültség-átalakító amivel szinte bármely akkuról 6V-tól 30V-ig tölhető lesz a telefon . Ilyen néven fut: DC-DC 5V Step-Down USB

    – Akinek van vízszűrője érdemes lehet egy nyomástartályt is bekötni (kb 10e Ft) ami nem csak a szűrtvíz kis nyomását növeli meg, de vízelzárás vagy áramszünet alatt is ad még 6-8 liter ivóvizet. Persze prepperéknél az ásványvíz is hegyekben áll, de eddig kétszer mentette már meg ez a tartály a vasárnapi húslevesünket 🙂

    Nálunk évente 3-4-szer szokott elmenni az áram 1-4 óra közti időre ezért még nem kellett komolyan foglalkoznom vele. Ha viszont gyakrabban és hosszabb időre lesz szünet akkor 1-2 kérdés, amiben a segítségeteket kérném:
    – a kazán keringető szivattyút tudom helyettesíteni ideiglenesen egy fúrógéppel hajtható mechanikus szivattyúval? Ezeket 40 celsius fokig írják használhatónak, de ha fémet veszek annak bírnia kellene az 50-60 fokos vizet is, ugye? Ezt meg tudnám hajtani csavarozóval ami 12 voltos akkuról napokig elketyegne azért érdekel.
    – Meddig bírja körülbelül a -18 fokra beállított fagyasztóban a hús áram nélkül? Ha hosszabb áramszünet lesz akkor naponta hány órára érdemes rákötni az aggregátorra a visszahűtéshez?
    Köszi előre is!

  90. 94: freetoaster
    A fúrógéppel hajtható kis szivattyú alkalmatlan a fűtés keringtető szivattyú helyettesítésére. Javaslat:
    1. un. solar keringtető sz. beszerelése, ált. 24 V DC-ről mennek, akku+hál. töltő kell még hozzá.
    2. A meglévő sz. +inverter+akku+hál.töltő.

    Fagyasztó napi 10-12 órát minimum mennie kell. Utólagos hőszigetelés javíthatja a fogyasztást, érdemes megcsinálni.

  91. 92, 93
    Tapasztalatból mondom, hogy a ragadozók ellen jó védelem egy két kisebb kutya, amelyek szabadon járhatnak. Tacskó , puli pl.Lényeg, hogy a baromfiakat ne bántsák.

  92. 94 & 95:
    Mélyhűtőpult. A kérdés nem válaszolható meg ilyen egyszerűen. Függ az űrtartalomtól. Más a helyzet egy 400 literes és egy apró rekesz esetében. A 400 literesnél nem mindegy, hogy jól zár a tető, vagy a jegesedéstől már rés van a tető alatt. Az is fontos tényező, hogy mennyire van megpakolva, mekkora tömeg van benne. Szerintem, ha nem nyitod ki, egy 400 literes kibír 48 órát áram nélkül. Úgy értem visszafagyasztást követően a benne tárolt élelmiszer OK. Ha biztosra akarsz menni, jó ötlet betenni 30-40 liter vizet, ami megfagy -18 °C-ra és igen sokáig (akár két hétig is) tartja a 0 °C-ot, amin a nyersanyag nem romlik meg, de persze folyamatosan fel kell használni, mert a tartós tárolás -18 °C-nál kezdődik.

    96: Ez valóban működik, a puli kifejezetten jó, de nagy terület kell hozzá, mert a puli imád „terelni” az agyonkergetett tyúkok viszont nem tojnak. Ráadásul kölyök korban kell a kutyát behelyezni a baromfiak közé.

  93. 95 & 97 fagyasztó:
    Köszi! 300 literes álló kivitel és egész új masina de szinte állandóan tele van zöldséggel, hallal, hússal. Azzal esetleg tudok „segíteni” a fagyasztónak, hogy azon pár órára amíg mennie kell egy vizes törölközőt terítek hátul a hőleadó rácsra?

    Szivattyú: Akkor 12V akku + inverter lesz.

    A konzervekről még annyit elfelejtettem írni, hogy már 2 éve eszegetjük az első generációs 5-6 éve vásároltakat, eddig semmi probléma nem volt se az ízzel se az állaggal pedig ezek még nem pincében csak garázsban voltak ahol +25 fokra megy fel nyáron a hőmérséklet. Közben persze veszem az új konzerveket, de már rakok bele ínyencségeket is, pl a polip katalóniai mártásban (Metro áruház) nagyon finom! 🙂
    Ami a bespájzolt cuccokból eddig megromlott az egyedül a liszt, pedig meg is mikróztam anno.

  94. 98:
    A vizes törölköző valószínűleg segít a hőleadásban, ami a hűtő hatásfokot nem feltétlenül növeli. A rendszer úgy van tervezve, hogy a hőleadás optimális legyen normál külső hőmérséklet esetén is. Ha elérte a kellő hideget a termosztát úgyis kikapcsol. Az energia megmaradás elve miatt, ha valóban javítani akarsz, akkor ennek egyetlen módja a hőszigetelés növelése, vagy a már említett víz lefagyasztás (ha van rá hely).

  95. 96. Néni:
    Eredetileg volt egy jagd terrieri erre az őrszem posztra, de ellopták. Most, hogy tanácsolod, beszerzek majd egy másik őrszemet. A border colli nappal bent van a tyúkudvarban , de csak feküdt nyugodtan úgy ötméterre az egerészölyvtől. Úgy látszik madarakat nem terel.

  96. 55: A kételyeid ésszerűek és jogosak, de szerintem túl messzire mész a következtetésekkel.
    A lusta néni módszerei valóban nem mindenhatóak, de ésszel sokat segíthetnek. Mi azóta mulcsozunk intenzíven, hogy láttuk a videóját, és nagyobbrészt beválik.
    A csigák, egerek, rovarok ellen remekül beválnak a kacsák, tyúkok, gyöngytyúkok. Sajnos azonban a házityúk a mulcsozott veteménnyel nem kompatibilis, mert mániákusan szétkaparja. Marad a kacsa és a gyöngytyúk.
    Abban igazad van, hogy ha 1000 négyzetméter terméséből akarom a családot fenntartani, ott nem elég a szalma, illetve hogy kívülről hozott angyag kell. Ezen egyrészr sokat javít az alomszék eredménye. Másrészt valóban, kívülről is kell behozni szervesanyagot a kertbe.
    Én azt használom ki, hogy a környékben sokan lemondanak az avartermésükről ősszel, ebből én elkérek pár köbmétert, mielőtt elpazarolnák. Ez már elég sokmindenre elég, a szalmát is nagymértékben tudja pótolni, a nyulak is szívesen elrágcsálják.

    De az igaz, hogy ha a nagyüzemi szántóföldi kultúrák nem lennének, bajban lennék a szemestakarmánnyal (és az élelemmel).

    A jelenlegi rendszert valóban gyökeresen át kellene alakítani ahhoz, hogy fenntarthatóságról lehessen beszélni, de az, hogy néhány millió évig létezett fenntartható élet (és fejlődés), arra mutat, hogy a feladat nem eleve megoldhatatlan. Mondjuk amíg azok, akik a nagy dolgok fölött rendelkeznek, nem is próbálják, természetesen nincs esély rá.

    58: Ne add fel! Én úgy látom, élelmet felhalmozni addig kell, amíg az első termények el tudnak tartani a kertből. Ha jön a geddon, úgyis levágjuk a nyulak, baromfi nagyrészét, és februártól úgy műveljük a kertet, hogy a maximális termést hozza. Ha a cseresznyeérésig túléltünk, akkor ősz végéig éhen nem halunk, hogy télre is félretegyünk, az a jövő év gondja. Lehet, hogy hirtelen visszazuhanunk egy 100-500 évvel ezelőtti életmódra, de ez még nem olyan szörnyű, hogy eleve fel kelljen adni.

    79: A hamut nem ajánlom csak úgy kiszórni a földre, nagyon megemeli a talaj iontartalmát, ami ugyan időlegesen megnöveli a terméshozamot, viszont kiégeti a talajéletet. Mi hamulúgot csinálunk belőle, az jó sikálásra (a mosogatástól a kádtisztításig mindenfélét ezzel csinálunk), a maradék szárazanyag, amiből már kiázott a lúg, megy a komposztra, ahol van egy éve szervesülni.
    Nekünk a kályhához épített a mester egy szellőzőjáratot, amit ki kell nyitni begyújtás előtt, majd amkikor csukjuk a kályhaajtót, becsukni. A hőcserélős megoldás nyilván jobb lenne, de az drága és nem tudom, hol lehet venni.

  97. 66.: fotoszintézishez nem szükséges UV!

    Sőt, leginkább csak károsítja a növényt. Bár az UV-A hozzájárul a fotoszintézishez, de elhanyagolható mennyiségben és a növény megnyúlásához vezet, az UV-B viszont károsítja a növényt. (mondanom sem kell, hogy UV-C minden élő szervezetet elpusztít, fertőtlenítésre használják) 400-700nm közötti hullámhosszúságú fényt tudnak a növények fotoszintézisre használni.

    Egy konkrét növényre vonatkozó adatok:
    A: 432nm – 445nm legnagyobb hatásfok
    B: 640nm – 675nm legnagyobb hatásfok
    UVB: 290-320nm védekezésül spec. anyagokat termel
    UVA: 320-400nm gyors növekedés, megnyúlik a növény
    PAR, azaz Photisynthetically active radiation: 400-700nm

    Ha kellene az UV a fotoszintézishez, a beltéri növénytermesztés nem működne. Nagy hatásfokkal korábban leginkább Metal-Halide és High pressure sodium lámpákkal, újabban a led-ek is jönnek fel, bár ár-érték arányuk alacsony, vagyis még drágák.

  98. Károly !
    Pumit tudnék ajánlani, ami mindig figyel, izeg-mozog, nyugton nem tud ülni, csahol és ugat. Nekem ilyen kutyám van, igaz nem őr-hanem csak jelzőkutya.

  99. 103. János:
    Lány érdekel! Csak az őzeket ne hajtsa. A border és a komondorom lányok. Milyen korú?

  100. Károly !

    A kutyalánynak nincsenek kölykei. A kutya méretre valamivel kisebb, mint egy puli. A pumi jellemzően nem hagyja el a portát, a „rábízott” állatok és a gazdája érdekli elsősorban, nem kimondottan csavargós fajta. Ja, igen: megkötni nem szabad !
    Ha nekem lesz majd másik kutyám, akkor én két kis árvát fogok hozni a kutyamenhelyről…ez a legtisztább dolog azt hiszem, két kis állatot befogadni.

  101. János:

    Ezeket hallva a pumi jó választásnak tünik. Kölyköt kell hoznom, a kutya hozzászokjon a szárnyasokhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük