2022-08-05 nap bejegyzései

(3926) Einstand

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

A Nyugat képtelen megállni, hogy más ország bankszámláját ne einstandolja

Forrás: ICH

Írta: Eve Ottenberg

89. a 90. felé

Azzal a magyarázattal, hogy Oroszországot meg kellett büntetni az ukrajnai háború miatt, a nyugat több mint 300 milliárd dollárt lopott el Moszkva pénzéből. Azzal a magyarázattal, hogy 9/11-es torony rombolással kapcsolatban vesztességet elszenvedett családok kártérítést érdemelnek, az Egyesült Államok 7 milliárd dollárt lopott el Afganisztán pénzéből. Azzal a magyarázattal, hogy nem tetszik nekik Venezuela, az Egyesült Királyság vagy inkább a Bank of England ellopott nagyjából 2 milliárd dollárnyit az ország aranyából.

Tedd a nemzet pénzét egy nyugati bankba, és lehet, hogy nem sokáig lesz a tiétek, különösen, ha bármilyen módon zavarod a nyugati politikát, például ha olyan gazdasági rendszered van, amelyet ők nem fogadnak el, vagy nem tetszik, amikor megszállják az országodat.

Tartsd a megtakarításaid dollárban, egy nyugati bankokban, amit elveszíthetsz, ha mondjuk, nem hagyod, hogy a NATO megtámadja az országot és megdöntse a kormányt, vagy balkánizálja az országot, vagy ami még rosszabb. hagyod, hogy Kína befektessen nálatok.

Világszerte az elmúlt hónapokban az országok végre megkapták az üzenetet, és néhányan kiszolgáltatottnak érzik magukat. A dolgok tehát olyan módon kezdtek megváltozni, ami nem tesz jót Washington globális pénzügyi hegemóniájának. Valószínű például, hogy a kínai vezetők több mint egy billió dolláros amerikai tartozással kapcsolatban arra gondolnak, hogy „Jé, ez talán nem is olyan jó ötlet”.

Valójában 2021 májusához képest Kína amerikai kincstári értékpapír-állománya idén 9 százalékkal csökkent. Mindez a nyugati médiában alig emlegetett, szemet gyönyörködtető hírrel együtt, miszerint Oroszország, Kína és a többi BRICS-ország Brazília, India és Dél-Afrika „hivatalosan dolgoznak saját, új globális tartalékvalutájukon”. Jelenleg a dollár tartja ezt a kiemelt helyet. A dollár a világ tartalékvalutája, az ezzel járó számos előjoggal, amelyek teljes elvesztése esetén olyan nyugati pénzügyi visszaesés állna elő amilyenhez hasonlót a világ valószínűleg soha nem látott.

„Az országaink valutakosarán alapuló nemzetközi tartalékvaluta létrehozásának kérdése jelenleg kidolgozás alatt áll” – mondta Vlagyimir Putyin a BRICS-csoport júniusi ülésén. Moszkva már 2018-ban megkezdte az Egyesült Államok kincstárjegyeinek az eladását. A nyugat meggondolatlan gazdasági háborúját követően Oroszország most felgyorsította a fejleményeket, amelyek (micsoda meglepetés) masszívan visszaütnek.

Eközben, a nyugati bankveszélyekre tekintettel, néhány évvel ezelőtt Kína bevezette a határokon átnyúló bankközi fizetési rendszert (CIPS), hogy valószínűleg segítsen megkerülni a nyugati SWIFT (Worldwide Interbank Financial Telecommunication) üzenetküldő rendszerét és feldolgozni a jüanban történő fizetéseket.

„Ez a rendszer kiterjedt, 1280 pénzintézetből álló hálózattal rendelkezik” – számolt be az Insider április 28-án, megjegyezve, hogy Oroszország korábban, még 2014-ben elindította a Pénzügyi Üzenetek Átviteli Rendszerét (SPFS). Mindkét ország, de különösen Oroszország, a nyugat gazdasági háborúja ellene, megkezdték kereskedelmük dollártalanítását, és ez a két szervezet segít nekik ebben. Ha a BRICS tartalékvalutával együtt a világ több mint felében elterjedt   dollár, elveszti dominanciáját,

A rubel a szankciók és a lopások ellenére is erősebb, mint valaha, hétéves csúcson, miközben az euró 20 éves mélypontra süllyedt, az orosz jegybank csökkenti a kamatokat, Oroszország kereskedelmi többlete idén januártól júliusig 138,5 milliárd dollár, ami nagyjából 100 milliárd dollárral haladja meg az előző év azonos időszakát, és több mint kétszerese az előző évnek. Ez az egekbe szökő többlet ismét jól példázza, hogyan lőtte magát  lábon a nyugat az orosz energiával szembeni szankciókkal.

A legújabb, hogy a Gazprom nem hajlandó a nagyjavításon átesett turbinát átvenni, mert szankció alatt áll. Magyarul Oroszország ragaszkodik a szankciók betartásához ott is, ahol a nyugatiak kivételt tennének. Miért? Mert a megszokott mennyiség 20 százalékának szállításakor a gázár olyan magasra szökik, hogy a 20 % mennyiség 100 % fizetést generál. Oroszország ugyanannyi pénzhez jut, de közben Európa energiahiánnyal küszködik. Erre, a Nyugat megsértve közli: az oroszok a gázt fegyvernek használják. Igaz. És? A háború nem vitézi torna, ahol szabály az egyenlő küzdelmi feltétel. Az életben a szabály a bármik áron elérhető győzelem.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________