2022-07-06 nap bejegyzései

(3899) Higgs-bozon

Tibor bá’ fordítása online


89. Útban a 90. felé

Ma tíz éve jelentették be a tudósok a Higgs-bozon – az úgynevezett Isten-részecske – felfedezését. A felfedezés, amely csaknem 50 évvel az első megsejtés után történt, segített bizonyítani a részecskefizika standard modellje mögött meghúzódó elméletet – a természet legkisebb léptékben történő, legjobb leírását. Segített megmagyarázni, hogy a modellben szereplő részecskéknek miért van tömegük.

Ahogy Martin Bauer és Stephen Jones kifejti: „A Higgs-bozon nélkül az egész elméleti keret, amely a részecskefizikát a legkisebb léptékben írja le, szétesik. Ha az elemi részecskéknek nem lenne tömege, nem lenne atom, nem lennének naprendszerek, és semmi se lenne az univerzumban.”

Azóta a Higgs-bozon tulajdonságainak kutatása számos, a standard modellre vonatkozó jóslatot megerősített, de vetett fel kérdéseket is vele kapcsolatban. A svájci Large Hadron Collider és az amerikai Tevatron kutatói a közelmúltban furcsa anomáliákat fedeztek fel, amelyek azt sugallják, hogy a modell talán nem írja el a teljes történetet – lehet, hogy tökéletesen új fizikát kell kitalálni a részecskék világának pontos magyarázatához. Ebben a Higgs-bozon további tanulmányozása segíthet.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________