2021-11-17 nap bejegyzései

(3698) 480

Tibor bá’ online

 

Ki ne tudná, hogy tegnap óta a 95-ös benzin és (gázolja) hatósági ára maximálisan 480 Ft. Azt viszont csak az idősebbek tudják, hogy a hatósági árral mindig baj volt. Leginkább az, hogy az adott árú eltűnt a piacról és megjelent a fekete kereskedelemben. Ez most nem fog bekövetkezni, mert benzint dupla áron, a kapualjban árulni nem lehet, de lesz belőle más disznóság.

Arról nem beszélve, hogy itt más is van. Parancsszóra nyitva kell tartani a kútnak, és le kell nyelni a vesztességet. Ilyet még Rákosi se csinált. Ha valakinek nem tetszett a szocializmus építése, akkor kiszállhatott. Hadd írjam le nénikém történetét.

Szorgos munka és takarékosság következtében anyai ágú nénikém a Damjanich utca 41 alatt nyitott egy kifőzdét, amit 1944-ben az amerikaiaknak sikerült lebombázni. A nénikém 1945-ben kért egy helyiséget a hatóságoktól, amit meg is kapott a Dózsa György úton egy romos épületben, nem messze a lebombázott épülettől. Ezt szívós munkával helyreállította és elkezdte a működését. Nem volt könnyű a dolog, mert az élelmiszer ellátás akadozott, a nyersanyag beszerzés problémás volt, de nénikém szívósan hit abban, hogy a kemény munkának meg kell hozni a gyümölcsét.

Eredmény helyett a párt elvette tőle a helyiséget és kapott helyette egy ugyancsak romos másikat a Dob utcában. Itt kezdődött igazi baj. Nehogy egy vállalkozó hülyére gazdagodjon a fordulat éve után hoztak egy rendeletet, ami szerint a közmű fogyasztás növekedése megakadályozandó. A séma az volt, hogy egy adott hónapban amennyivel több volt például a gáz fogyasztás, mint egy évvel korábban, a többletet száz szoros áron kellett kiszámlázni.

Nénikém a hónap közepén kezdett üzemelni az új helyen. Így egy évvel később kétszer akkora fogyasztása volt. Ezért a fogyasztásának a felét százas szorzóval számlázták ki, amit képtelenség volt kifizetni. A nap forgalma 800 forint körül volt, aminek csak egy tört része volt haszon, a gázszámla pedig 25.000 forintról szólt. Ráadásul a tatozást adóformában hajtották (volna) be, így a hátralékot komoly késedelmi kamat terhelte. Itt a vég.

A nénikém belátta, hogy nincs tovább, és bezárta a vállalkozást, de Rákosi (ellentétben Orbánnal) nem kötelezte, hogy maradjon továbbra is nyitva és nyelje le a vesztességet. A szocializmus építése nem volt kötelező, csak erősen ajánlott. 😀

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________