2021-10-27 nap bejegyzései

(3683) Páravihar

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

Páraviharok veszélyeztetik az embereket és vagyontárgyaikat

Több nedvesség a melegebb atmoszférában táplálja a hurrikánokat és a villám áradásokat.
2021. A 89. év

Szerző:  Jennifer A. Francis | Scientific American November 2021 Issue

2021 nyara kimagasló példa volt arra, milyen romboló tud lenni az időjárás egy melegedő Világban. Julius közepén Németországban és Belgiumban két nap alatt 200 mm eső esett. A hömpölygő víz épületeket sodort el. Egy héttel később több mint 600 mm eső (normálisan egy évi csapadék) esett Kína Henan tartományában mindössze 3 nap alatt. Több százezer ember menekült a medréből kilépő folyók elől. A tartományi fővárosban Zhengzhouban utasok rekedtek metró kocsikban, fejükkel a plafon alatt, hogy a gyorsan emelkedő vízszint miatt az ott lévő légzsákból lélegezni tudjanak. Augusztus közepén a jet stream (futó áramlat) éles hurka miatt Tennessee államban 432 mm szakadó eső esett mindössze 24 óra alatt, aminek következtében az árvíz legalább 20 ember halálát követelte. Ezek az esők nem trópusi alacsony légnyomás következményei voltak.

Augusztus 28.-án 1. kategóriás vihar, tartós 140 km-es széllel jelentkezett. Kevesebb mint 24 órán belül a 4. kategóriás Ida jelent meg kétszer gyorsabban, mint a Nemzheti Hurrikán Központ meghatározása a „gyorsan erősödő vihar” kategória. A louisianai partokra 240 km-es viharral érkezett. Több mint egy millióan lettek áram,és 600 ezren víz nélkül is napokon keresztül. Ida mérge északkelet felé folytatódott, ahol New Yorkban egy óra alatt 80 mm csapadék hullott. A vihar minimum 80 ember halálát okozta.

Ezeknek a romboló eseteknek azonos oka a vízgőz, nagyon sok vízgőz volt. Vízgőz a H2O légnemű halmazállapotának hatalmas szerepe van a romboló viharok táplálásában, és a klímaváltozás előidézésében. Az óceánok és az atmoszféra melegedésével egyre több víz párolog el és kerül a levegőbe. A meleg levegő egyre több vízgőzt képes megtartani mielőtt felhőcseppekké kondenzálódik, amiből eső lesz. Az 1990-es évek óta az atmoszférában található vízgőz mennyisége 4 százalékkal nőtt. Ez nem tűnik soknak, de a klíma szempontjából jelentős. A nedvesebb atmoszféra extra energiát és csapadékot jelent. A több vízgőz segíti az Ida szerű trópusi viharokat a gyors erősödésben. Ez miatt alig marad idő, hogy a hatóságok figyelmeztessék az embereket, hogy célpontba kerültek.

A tudósok már rég tisztában vannak azzal, hogy a klímaváltozás miatt egyre több pára kerül a levegőbe, erősítve az úgynevezett páraviharokat, ami sokkal több esőt és havat jelent, mint amit az emberiség még néhány évtizede is tapasztalt. A mérések azt bizonyítják, hogy heves esőzések egyre gyakrabban fordulnak elő az egész Földön. Az 1980-as évek vége óta az amerikai ingatlan károk egy harmadát, mintegy 73 milliárd dollárt a megnövekedett csapadék események okozzák.

Példának okáért 2017 augusztusában Harvey hurrikán Houston környékén 5 nap alatt 1200 mm esőt okozott, ami sok mindent látott meteorológusoknak is elállította a lélegzetét. Volt, amikor egy óra alatt 150 mm eső esett. Az egyik klímakutató állította, hogy a Harvey okozta, rekord döntögető eső előfordulását háromszor teszi valószínűbbé és 15 százalékkal erősebbé a klímaváltozás.

Ellentétben az egyéb atmoszferikus gázokkal, a vízpára a Föld körül a levegőben nem egyenletesen terül le. Sok vízgőz található a trópusi területeken, az egyenlítő két oldalán, ahonnan folyamszerűen nyúlik fel, a sarkok felé. Ezek segítik a Föld atmoszferikus energiáját egyensúlyban tartani, és hoznak létre erős páraviharokat.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________