2021-09-02 nap bejegyzései

(3637) Billenő pontok

Tibor bá’ online

 

Billenő pontok indították be 55 millió évvel ezelőtt a gyors klímaváltozást

2021 a 89. év

Az University of Exeter-ben Dr. Sev Kender vezetésével működő kutatócsoport kiderítette mi okozta a PETM-et (Paleocén-Eocén Termikus Maximum), egy szélsőséges globális melegedést, ami kábé 150 ezer évig tartott.

Korábbi tanulmányok már jelezték a vulkáni tevékenységből származó CO2-t, de a beindítás nem volt világos.

Az új kutatás az Északi-tenger üledékéből, közvetlenül a PETM megjelenése előtt kimutatta a fokozott vulkanikus tevékenységre utaló nagy mennyiségű higanyt.

Az is kiderült, hogy a PETM korai szakában a higany mennyiségében jelentős csökkenés állt be, amikből az következik, hogy a vulkáni tevékenységen kívül más CO2 forrásnak is kellett lenni.

Kellett lenni billenő pontoknak, amik további CO2 kibocsátást hoztak létre, ami aztán a Föld klímáját példa nélküli magasságokba vitte. Nyilvánvaló, hogy napjainkban is ez fog lejátszódni.

Dr. Kender szerint. „Olyan üvegházhatású gázok, mint a CO2 és metán, kerültek az atmoszférába a PETM kezdetén mindössze néhány ezer év alatt.”

Meglepő volt, hogy az üvegház hatású gázok kibocsátásánál nem volt vulkanikus tevékenység a higany üledék szerint. Vulkanikus tevékenység csak a kezdetben volt. Ezért kellett lenni más üvegházhatású gázforrásnak, ami a vulkanikus tevékenység után jött működésbe.

Ez valószínűleg a permafrostból kiszabaduló CO2, illetve a tenger fenékből származó metánhidrát lehetett.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________