2021-09-01 nap bejegyzései

(3636) Borúlátás

Tibor bá’ online

 

2021 a 89. év

Aki olvasta a 2004 könyvnapjára megjelent „Van-e jövőnk?” című könyvemet, az emlékezhet rá, hogy nyolc olyan reális veszélyt sorakoztattam fel, melyek bármelyike bekövetkezhet és az emberiség kipusztulásával járhat, de minimum a kőkorszaki viszonyok megismétlődésével egy maroknyi túlélő részére. Azt állítottam hogy, a jó szerencse folytán, vagy még nem ismert technológiai létrehozásával ezen veszélyek egyikét-másikát elkerülheti, esetleg nem lesz elég idő, hogy sor kerüljön rá.  Egy azonban egészen biztos be fog következni, egy a nyolc közül semmi körülmények között nem elkerülhető, mindössze idő kérdése. Ez az, ami a fenntarthatóság átlépéséből következik, ami kb. 200 évvel ezelőtt kezdődött.

De ha jól belegondolunk, tulajdonképpen ez se egészen igaz, mert a fenntarthatóságot kb. 12.000 éve léptük át, amikor a gyűjtögetésről áttértünk a mezőgazdaságra. Az ember akkor kezdte el megváltoztatni a bioszféra egyensúlyát. Igaz, ha Mezopotámia szinten maradunk, akkor kellett volna 40 vagy 50 ezer év a katasztrófáig. Nem maradtunk ott. Az események lépésről-lépésre gyorsultak, főleg az utóbbi 200, majd 50 évben.

Ha most egy varázsütésre az egész emberiség megfogadná azokat a tanácsokat, amiket az ökológiai katasztrófától rettegők hirdetnek (és mint tudjuk, eszük ágában sincs megfogadni), akkor se történne más, mint a kipusztulásunkat 2-3 generáció túléléséről kitolnánk 10-12-re. Tudomásul kell vennünk, hogy a 7,5 milliárd ember puszta léte sem tartható fenn. Ez a szcenárió mindenképpen bekövetkezik.

Az utóbbi 1-2 év, de főleg 1-2 hónap eseményei számomra azt mutatják, hogy az emberiséggel mégsem a biztosan bekövetkező ökológiai válság fog végezni, hanem egy vírus. A jelek nagyon afelé mutatnak, hogy az ember nem bírt tovább magával, és mindenképpen ki akarta próbálni tud-e manipulálni egy vírussal.

U.i.:
Atomháború
Atom katasztrófa
Globális felmelegedés
Vízhiányos élelmiszerhiány
Vírusveszély
Génmódosítás
Kultúrák ütközése
Nanotechnológia

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________