2021-08-28 nap bejegyzései

(777-i) Cigány vagy roma?

Tibor bá’ online

2021 a 89. év

Ha, ebből állna a „cigánykérdés” akkor egyetlen szóval meg tudnám válaszolni. Cigány. Magyarul a cigányt, cigánynak nevezzük, (ahogy a krumplilevest, krumplilevesnek). A cigányok magukat cigányul romának nevezik. Én magyarul beszélek, ők meg (néha) cigányul. Akinek ez nem teszik, annak mondok egy analógiát. Mi magunkat magyarul magyaroknak nevezzük (és valljuk), míg az angolok azt mondják ránk, hogy Hungarians. És mi nem kérjük ki magunknak, természetesnek vesszük. Ezzel szemben a Magyarországon élő cigányok vérig vannak sértve a „cigány” kifejezés hallatán, amit én úgy értelmezek, hogy az elmúlt 30 évben egy kicsit sokat volt nyalva a seggük. A fő seggnyalók kiestek a parlamentből, majd ha a több mint 9 millió seggét nyalják, talán 2022-ben bekerülnek a parlamentbe. Ilyen egyszerűen látom a politikát.

De maradjunk a cigányoknál! Én a Rákosi rendszer alatt voltam középiskolás diák. Ma már a társadalom nagyobbik hányada csak a Rákosi rendszer után született, ezért higgyetek nekem, tudom, miről beszélek. A Rákosi rendszer köztudottan kurva szar volt, de nemigen tudják megfogalmazni miért. Voltak padlás lesöprések, kitelepítések, jegyrendszer, békekölcsönjegyzés, és felpofozás a pártirodán. Kellemetlen események, de el lehetett őket kerülni, vagy túl lehetett élni. Nekem a legelviselhetetlenebb az állandó hazudozás volt, reggeltől estig, hosszú éveken át. Valóban nem lehet élni úgy, hogy állandóan mást mondunk, mint a valóság, a megfogható tény. Az ember elveszíti józan eszét, belehülyül az örökös, és mindig jelenlévő mellébeszélésbe. Ebből következik, hogy a mellébeszéléstől nekem libabőrös lesz a hátam, több mint 60 évvel a Rákosi rendszer után is. Márpedig a cigányokkal kapcsolatban ma Magyarországon egy kolosszális mellébeszélés folyik (most nem akarok kitérni az egyéb hazudozásokra). Felvázolom tehát az én nézetem.

A cigány egy Indiából idevándorolt faj, amely hozta magával a saját kultúráját és megtanult magyarul. Egy nagyon kicsiny hányaduk szakított a sajátos kultúrájukkal és beépült a többségi társadalomba. Minden elismerésem az övék. Lehet belőlük TV bemondó, kormányszóvivő, ügyvéd, orvos, vagy egyszerű szakmunkás. Velük a többségi társadalomnak (és a rendőrségnek) semmi gondja nincs. A cigányok többsége azonban ragaszkodik eredeti kultúrájához, amivel szintén nem lenne semmi baj, ha ez csak népviseletet, ünneplési szokásokat, dalokat és hasonlókat jelentene, ahogy ezt láthatjuk a magyarországi sváboknál, szlovákoknál, stb. A problémát az adja, hogy a cigány kultúrához hozzá tartozik a többségi társadalmon való élősködés, mások becsapása, meglopása ezer fajta fondorlatos módon. Ráadásul primitívségüknél fogva nemigen törődnek a jövővel, ezért 8-10 év kilátásba helyezett börtön számukra nem elriasztó.

A cigány kultúra megnyilvánulásától szenvednek a szomszédságban élők, kínlódik velük a rendőrség és számos jelét láttam annak, hogy a bíróságoknak is okoznak fejfáját. Egyedül a megélhetési szalonpolitikusok okoskodnak és állnak ki a romák mellett, számomra homályos megfontolástól vezetve. Ennek egyenes következménye, hogy tanárnőket pofoznak fel, vétlen gépkocsist vernek halálra, lehetőleg saját lánya előtt, és egyre fenyegetőbben viselkednek, mert a társadalmon való élősködésük egyik mankója a kedvező lehetőségek gyors felismerése és kihasználása.

Egy dolog biztos, nem lehet őket se eliminálni, se megreformálni. Az előzőt nem kell megmagyarázni, az utóbbinak oka az, hogy mire egy cigány gyerek az óvodába, iskolába kerül, a megneveléssel már elkéstek. A probléma számottevő, se mellébeszélni, se a szőnyeg alá seperni nem lehet. A megoldás kiötlése nem az én tisztem, arra valók az igen jól megfizetett tanácsadók. Én csak egyet tehetek, kikérem magamnak, hogy Rákosit meghazudtoló szívóssággal erőszakolják rám a mellébeszélést és fogadtassák el velem, az evvel kapcsolatos hazugságokat.

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________