2021-08-26 nap bejegyzései

(3631) Magyarul pedig tudni kell

Tibor bá’ online

 

2021 a 89. év

Olvasás közben gyakran találkozom elütésekkel. m helyett n, h helyett g, z helyett t, egyszerűen azért, mert egymás mellett vannak, és ma már nagyon sokan vakon gépelnek. Ezen lehetne segíteni, ha a szerző visszaolvasná irományát, de nem teszi. Az egész igényesség kérdése.

Más a helyzet a slampos, magyartalan fogalmazással. A hírportálok egyszerűen nem tudnak magyarul, és valószínűleg nincs olvasószerkesztőjük. Mindenesetre a nyelvpusztítás elfogadhatatlan mértékű. Tallózzunk a mai Népszavából.

Nyakunkon ugyan a negyedik hullám, de a kormány iskolába küldi a gyerekeket.  Nem a nyakunk a téma, hanem a negyedik hullám. A szöveg helyesebben így szólna: „A negyedik hullám ugyan a nyakunkon van, de a kormány….”>

Ezt a mondatot háromszor olvastam el: A  cseh kémelhárításba beférkőzne Kína és Oroszország is. Nyilván arról van szó, hogy „Kína és Oroszország is beférkőzne a cseh kémelhárításba.”

A következő mondat totálisan a feje tetejére van állítva: Nem lesznek automatikusan befogadottak a kimenekített afgánok. Nyilván arról van szó, hogy „A kimenekített afgánokat automatikusan nem fogadják be.”

A következő mondat se semmi: A brit-amerikai speciális viszony is megsínyli az afgán konfliktust. Mit is akarnak közölni? Hogy „Az afgán konfliktust a brit-amerikai speciális viszony is megsínyli.”

A következő mondat az evakuációról szól, ez azonnal nem derül ki: Háborús ütemre kapcsolt az evakuáció Afganisztánban, ám még ez is kevésnek látszik. Így viszont azonnal megértenénk: „Az evakuáció háborús ütemre kapcsolt, ám még…..”

Pusztulnak a műemlékek Afganisztánban. Nem túl nagy hiba, de szerintem a „pusztulással” kezdeni a mondatot akkor helyes, ha a pusztulás valami más helyett történik, például restauráció helyett. Különben az alany-állítmány sorrendet nem lehet felborítani.

Az alany-állítmány sorrend felborítása állandóan előbukkan: Nem engednek több afgánt a tálibok a kabuli repülőtérre. Nyilvánvaló, hogy a mondatot a „tálibokkal” kellene kezdeni, hiszen ők nem engednek, na kiket? Hát az afgánokat. Hányat? Többet.

És ez újra megismétlődik: Jogerősen pert nyert Mészáros Lőrinc ellen Fekete-Győr-András. Miközben Fekete-Győr-András az alany.

Végül egy érdekes mondat: Rudolf Péter marad a Vígszínház élén. Ezzel semmi baj nem lenne, én mégis átformálnám egy kicsit: „Rudolf Péter a Vígszínház élén marad.”

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________