2021-08-22 nap bejegyzései

(3627) 5 év

Vasárnapi csodálatos magyarok

 

2021 a 89. év

Második feleségem apai nagymamájával élt, aki a gyámja volt. A hölgy haláltábor túlélő volt. Férje odaveszett, fia a Numerus Clausus miatt Párizsban tanult a háború kitörésekor. Háború után hazajött, belevetette magát a mozgalomba, ami gyomorfekéllyel járt, ez pedig gyomorrákba kulminált, meghalt. Így lett a nagymama gyám, mert a mamával nem tartották a kapcsolatot.

A nagymama a haláltáborból egy csíkos ruhába tért haza, igazolványok, papírok nélkül. Új igazolványt bemondási alapon kapott, mert az elcsatolt területeken született 1889-ben, anyakönyvi kivonat beszerzése nem volt lehetséges.

A lehetőség világosan kínálkozott, hogy fiatalítson magán, ezért 1889 helyett 1894-et nevezet meg születési dátumnak, vagyis egy csapásra 5 évet sikerült fiatalodnia. Ez, természetesen óriási titok volt, nekem se árulták el. Nekem, ugyan gyanús volt a dolog, mert mesélt a millenniumi ünnepségekről. Megítélésem szerintem két éves korára senki se emlékszik vissza, ami nem igaz a hét éves korra. Természetesen, a dolgot eszem ágában se volt felvetni.

Különben, a dolgot nem értettem, mert a háború után nem ment újra férjhez, nem voltak szeretői, akkor pedig minek ez a papírforma szerinti fiatalítás. De, hogy a dolog nem volt kellően átfontolva, az akkor derült ki, amikor a nyugellátásra került a sor. Nyilvánvaló, hogy ügyeskedésének köszönhetően 5 évvel később mehetett nyugdíjba, 5 évvel tovább kellett dolgoznia, gyakorlatilag semmiért.

Persze, a mai nők ennél rafináltabbak, sebész kés alá fekszenek, szilikon implantátumot kérnek, és persze botoxszal bélelik ki meglottyadt alkatrészeiket. Ez mellett, egy perccel se dolgoznak tovább, mint kellene. Sőt, annyit se, ma már a házimunka nagy részét átpasszolják a férfiakra.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________