2021-08-04 nap bejegyzései

(3607) 2021 nyara

Tibor bá’ fordítása online

 

2021 nyara megváltoztatta véleményünket a szélsőséges időjárással kapcsolatban

2021 a 89. év

Szerző: Christopher J White

Természeti katasztrófa rekordok sorozatai következtek be a Föld különböző pontjain. Komoly áradások Kínában, Nyugat Európában. Hőhullámok, szárazság és erdő tűzet Észak Amerikában és Szibériában.

Az évi jelentés az Egyesült Királyságból jelzik, hogy a valaha enyhe időjárásáról híres Angliában a szélsőséges események mindennapossá váltak. 2020 augusztusában dél Angliában, hat egymást követő napon, a hőmérséklet elérte a 34°C-t. A jövőt illetően az angol nyarak valószínűleg el fogják hozni a 40°C-t, még akkor is, ha a globális felmelegedés nem lépi át az 1,5°C-t.

2021 Júniusában a kanadai hőmérséklet rekordot megdöntötte a British Kolumbiában lévő Lyttonban mért 49,6°C. Néhány nappal később az erdőtűz a várost teljesen elpusztította.

Ezek az események megdöbbentették a klimatológusokat. Példának okáért a lyttoni hőmérséklet rekord messze felülmúlta a korábbi rekordokat abban a térségben. A kutatók egy része aggódik, hogy a klímaváltozás sebességét alulbecsülhették. Esetleg, mindössze nem értjük a szélsőségeket, és azok befolyásolását a globális melegedés által.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________