2021-08-03 nap bejegyzései

(3608) 397 gyermek

Tibor bá’ szerkesztett fordítása

 

CDC: Covid-19 oltás után 397 gyermeknél következett be szívizomgyulladás

Szerző: BY IVAN PENTCHOUKOV @ivanpentchoukov

2021 a 89. év

Közel négyszáz 12 és 17 év közötti gyereknél állapítottak meg szívizomgyulladást a Pfizer-BioNTech COVID-19 védőoltásának beadása után, állítja az amerikai CDC.

A miokarditisz főleg fiatal fiúknál volt észlelhető. A vakcina biztonsági vizsgálata alkalmából a szívizomgyulladást nem észlelték, mint káros mellékhatás.

A CDC a 2020 december 14. és 2021. július 16. között beadott oltások után jelentkezett, és azokat bejelentő eseteket összegezte.

8,9 millió beoltott gyerek jután 9.246 mellékhatást jelentgettek, aminek 90,7 százaléka „nem volt komoly”. A jelentett 397 eset az összesnek 4,3 százaléka volt.

A CDC vizsgálta a kockázat-elöny arányt, és úgy találta, hogy a Pfizer vakcina alkalmazását 12 év felett továbbra is ajánlja.

A Pfizer oltás után 14 gyerek halt meg, A pontos ok hat estben még mindig nem ismert. Kettő agyvérzésbe, kettő tüdő embóliában halt meg, ketten öngyilkosak lettek, egy szív elégtelenségben, egy pedig ritka vér betegségben hunyt el. Egyik halálnak se volt a szívizomgyulladás az oka.

Egyik halálok se hozható összefüggésbe az oltással. Azonban a vizsgálatok még folynak.

Az FDA vészhelyzet engedélyezést adott ki a Pfizer vakcinára 16 év feletti gyermekek esetgében 2020. december 11.-én. Az engedélyt kiterjesztette a 12 évtől felfelé 2021. május 101.-én. Miután jelentések érkezek a szívizomgyulladásról ez év júniusában, a CDC tanácsadási bizottsága arra a megállapításra jutott, hogy a gyulladás kockázata nem múlja felül a vakcina hasznosságát, ezért továbbra is javasolja az oltás 12 évnél idősebb gyerekek esetében.

A Pfizer és BioNTech képviselői a felszólításra, hogy kommentálják a témát, nem reagáltak.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________