2021-08-02 nap bejegyzései

QUBIT

Tibor bá’ online

 

2021 a 89. év

Úgy tűnik a QUBIT-nél senki se figyelt a középiskolai matek és fizika órákon. Hétfőn a következő szalagcímmel jelentek meg:

EGYETLEN NAP ALATT ANNYI JÉG OLVADT EL GRÖNLANDON, HOGY TÖBB MINT MÁSFÉLSZER LEPHETNÉ EL MAGYARORSZÁG TERÜLETÉT.

Arra lennék kíváncsi, hogy rajtam kívül hányan jelzik, hogy a mondat értelmezhetetlen. Az már régi szokás, hogy a laikus olvasóknak mértékegységek mellőzése mellett olyanokat írnak, hogy 12 futball pályányi területen…. mert ugye a m2 és hasonlók meghaladják a többség felfogóképességét.

Na, de nézzük a folytatást! „Az Északi-sark körüli területeken tapasztalható, az évszakhoz képest akár tíz fokkal is magasabb hőmérsékleti értékek miatt egy nap leforgása alatt annyi jég olvadt el Grönlandon, hogy a jégtakaró változásait nyomon követő Polar Portal legutóbbi beszámolói szerint 5,1 centiméter mennyiségű vízzel boríthatná be a 170 ezer négyzetkilométernyi területű Floridát, vagyis több mint másfélszer lephetné el Magyarország területét.”

Ahá! Innen a „MÁSFÉLSZER LEPHETNÉ EL MAGYARORSZÁG TERÜLETÉT” Mert a fordító véletlenül emlékezett rá (tehát földrajz órán odafigyelt 😀 ), hogy Magyarország területe 93.000 km2, ami a 170.000 km2-ben több mint másfélszer van meg. Persze azt is írhatta volna, hogy Magyarországot több mint 1,5×5,1=7,65 cm víz borítaná el.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________