2021-03-14 nap bejegyzései

(3483) Rakéta verseny

Tibor bá’ fordítása online

 

Oroszország válaszlépéssel él, ha az USA közép hatótávolságú rakétákat telepit a Csendes-óceán nyugati medencéjébe.

 

2021 a 89. év

Az amerikai közép hatótávolságú rakéták a Föld különböző pontjaira telepítve beláthatatlan következményekkel járó, új fegyverkezési versenyt indíthat el – mondotta Maria Zakharova orosz külügyi szóvivő.

 

Forrás: TASS (március 12.)

Oroszország válaszolni fog és lépéseket tesz nemzetbiztonságának fenntartása érdekében, amennyiben az Egyesült Államok közép hatótávú rakétákat telepít a Csendes-óceán nyugati medencéjében – mondotta Maria Zakharova külügyi szóvivő a pénteki sajtótájékoztatón, miután a japán tömegtájékoztató média jelentette, hogy Tokió és Washington tárgyalásokba kezdet az INF megállapodás szerint korábban tiltott szárazföldre telepített, közép hatótávolságú rakéták Japánba hozataláról.

„Bármilyen formában történő amerikai közép hatótávolságú és rövid hatótávolságú rakéták telepítése a Föld bármely pontján, beleértve a Csendes-óceán nyugati medencéjét, rendkívül destabilizáló hatással bírna a nemzetközi és regionális biztonság szempontjából. Ez egy új fegyverkezési versenyt eredményezne, megjósolhatatlan következményekkel.” Jelentette ki a szóvivő. „Nyilvánvaló, hogy ezek az események semmi körülmények között nem fogják növelni az Egyesült Államok biztonságát, szövetségeseiről nem is beszélve. További rakétafenyegetés természetesen kiváltja a válaszlépésünket.

Zakharova, emlékeztetett a térségre telepítendő azonos rakéta osztály egyoldalú orosz moratóriumára, ahol az ilyen, amerikai gyártmányú fegyverek távolmaradása érvényben maradt.

A szóvivő kihangsúlyozta: „Valamennyi részvevőt felszólítjuk, hogy közös erőfeszítéssel érjünk el egy politikai és diplomáciai egyetértést azt követve, hogy Washington kilépett az INF szerződésből.”

Zakharova hozzátette, hogy Oroszország nyitva tartja az ajtót egy elfogadható és konstruktív munka előtt annak érdekében, hogy visszaállítsuk a bizalmat, a nemzetközi biztonságot és stratégiai stabilitást az INF megállapodásról való lemondás után.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________