2021. február hónap bejegyzései

BREAKING

Az Északi sarkon az olvadás a szokásosnál 3 héttel korábban indult be, és hihetetlen tempóban halad. Ha ezt fenntartja, az idén eltűnhet az összes jég, és McPhersonnak lesz igaza. Nézzétek meg!

 

Charctic Interactive Sea Ice Graph

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3469) Összeomlás?

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

Az emberek kérdezik, hogyan készüljenek fel a gazdasági összeomlásra?

2021 a 89. év

Honnan lehet tudni, hogyan készüljek fel a gazdasági összeomlásra? Mit csináljak a pénzemmel? Mit tehetek a családom biztonságáért? Hogyan készüljek fel, ha nem dúskálok az anyagiakban? – Ezeket a kérdéseket teszik fel az emberek újból és újból. Abban a pillanatban, amikor valaki rádöbben, hogy a gazdaság folyamatosan zsugorodik, az első gondolata az, hogyan tudna felkészülni az előttünk álló eseményekre. – Akkor vágjunk bele.

Az igazság az, hogy nincs két egyforma ember, ami a körülményeit illeti. Éppen ezért a felkészülés mindenkinél más és más kell, hogy legyen. Ezen belül azonban vannak közös elvek, amelyek valamennyiünkre vonatkoznak. Például, a gazdaság lejtmenete esetén nem a legjobb ötlet százezreket költeni nyaralásra, vagy valami új szórakoztató ipari eszköz megvásárlására. Szinte hihetetlen, milyen sokan állítják, hogy nincs egyetlen felesleges forintjuk se, aztán lefutnak a TESCO-ba és vesznek fél tucat DVD-t. Nehéz időkben minden egyes forintért keményen meg kell dolgozni, éppen ezért alaposan meg kell nézni, mire költjük el. Az a viszonylag gondtalan jólét, amit a múltban élvezhettünk, most a végéhez érkezett, és közben kiderül, hogy fogalmunk sincs, hogyan álljunk hozzá a húzósabb dolgokhoz. Ha még nem múltál el 60 éves, nem ártana olvasni néhány könyvet a háború előtti depressziós időkről. Elég sok mindent megtanulhatunk saját történelmünkből.

Egy másik közös elv, hogy a jövőben nagyobb rugalmasságot kell mutatnunk. Aki már volt katona, az tudja, hogy a feladatok megtervezése kötelező, de a tervek sose válnak pontosan valóra. Amint a gazdaság összeomlik, a világ egyre bizonytalanabbá válik, mialatt a körülmények igen gyorsan fognak változni. Ami egy bizonyos helyzetben jó megoldásnak tűnik, hat hónappal később totálisan katasztrófa lehet. Ha nem vagy képes, vagy nem vagy hajlandó alkalmazkodni a drámai változásokhoz, akkor igen sok nehézségbe fogsz ütközni az eljövő időkben.

Igen sokan vészmadárnak csúfolnak, amiért a gazdasági összeomlás bekövetkezésére szavazok, és folyamatosan rámutatok, hogy az egész emberiség egy totális gazdasági káosz felé tart. – Rendben, de mi haszon van abból, ha fejünket bedugjuk a homokba? Szerintem az egyetlen helyes, amit tehetünk, hogy iparkodunk megérteni azt a folyamatot, ami körülvesz minket, és felkészülünk rá, amennyire lehetséges.

A magam részéről iparkodom minél több olvasómmal megértetni, hogy minek nézünk elébe, és ezzel lehetőséget biztosítani számára a felkészülésre. Nem kötelező velem egyetérteni, és lehet vitatni az egyes elképzeléseket, de azt állítani, hogy erőfeszítésem káros vagy helytelen, nagy fokú balgaság lenne.

Rá szeretnék mutatni még valamire. A COVID-19 pandémia miatt a dolgok folyamatosan egyre rosszabbul fognak menni, a végén a gazdasági összeomlás elkerülhetetlennek látszik.. Véleményem szerint a gazdasági összeomlás nem egyetlen esemény. Sokkal inkább esemény sorozat lesz, krízis pontok sorozatával. Éppen ezért a felkészülést differenciálni kell annak megfelelően, hogy rövidtávban, középtávban, vagy hosszútávban gondolkozol. Remélhetően a válaszok olvasásakor ezt nem téveszted szem elől.

A következőkben azokat a kérdéseket sorakoztatom fel, amelyeket foglalkozni fogok:

Hogy fogjak hozzá a felkészüléshez?

Mire használjam a pénzem?

Mi a helyzet az arannyal?

Megszabaduljak-e az adósságaimtól?

Mi van, ha nincs pénzem a felkészülésre?

Vegyek-e lakást/házat vagy béreljek?

Mi van az egészségünkkel?

Tároljak-e élelmiszert

Tartalékoljak-e vizet?

Vízen és élelmiszeren kívül mi másra lesz szükségem? 

Mi van, ha elmegy az áram?

Kiköltözzek-e a nagyvárosból?

Felkészüljek-e az önvédelemre?

Mit tegyek, ha a családom és a barátaim nem hallgatnak rám?

 

1) Hogy fogjak hozzá a felkészüléshez?

A 2008-as financiális krízis idején mi volt a legfenyegetőbb legtöbbünk részére? A legnagyobb veszély a munkahely elvesztése volt, aminek következtében a kiküldött sárga csekkeket nem tudtuk volna befizetni. Százezrek kerültek az utcára, mivel sokan fizetéstől fizetésig éltek. Ezek közül sokan elveszítették a lakásaikat is. Mivel nem akarsz erre a sorsra jutni. A tanácsomat senki se fogja ujjongással fogadni, de sajnos ez a megoldás: biztonsági tartalékot kell összegyűjtened amíg van munkahelyed, hogy az legalább hat hónapra fedezni tudja a várható költségeidet jövedelem nélkül. Ha tehát elveszítenéd a jövedelmedet, a tartalékok felhasználása alatt ki tudod gondolni, hogy mi legyen a következő lépésed.

A lényeg, hogy tartalékolnod kell, ha fizetéstől fizetésig élsz, rendkívüli mértékben vagy sebezhető.

 

2) Mire használjam a pénzem?

Az emberek elsősorban azzal vannak elfoglalva, hogy kiötöljék, mit tegyenek a készpénzükkel? Lásd a fenti első pontot, gyűjts össze egy vésztartalékot. Ugyanis, nagyon sokaknak nincs.

A kialakított vésztartalék után a pénz elhelyezésére legokosabb párhuzamos megoldásokat találni. Nem jó ötlet mindent egy lapra feltenni. Van, aki nem bízik a bankokban, ezért minden pénzét kiveszi onnan. Persze be lehet dugni a matrac alá, de mi van akkor, ha kigyullad a házad, vagy jön egy rabló? Ezért okos dolog több vasat tartani a tűzben. Lehet venni aranyat, termőföldet, jól raktározható nyersanyagot, alkoholt, cigarettát (ezekért bármit megadnak), egy dolgot nem ajánlok, sőt „eltiltalak” tőle: részvények. A II. világháború után a nem működő gyárak részvényei nem értek egy fillért se, később az államosítás mindent felborított, csak 30 évvel később értek a részvények valamit, mert a gyűjtök generáltak némi keresletet. 😀

 

3) Mi a helyzet az arannyal?

Sokan esküdnek az aranyra, mert ellentétben a papírpénzzel (fiat pénz) az arany megtartja az értékét. Én magam is „aranyhívő” vagyok, de előbb néhány dolgot meg kell tanulni ezzel kapcsolatban: érmék, arany tartalom, karát, és tudomásul kell venni, hogy az értékesíthetőség nem fix ár, hanem széles ingadozásoknak lehet kitéve az előttünk álló évek alatt. Lesz, amikor az ára az egekbe száll majd, de lesz, amikor le fog zuhanni a földre. Azt tehát mindenképpen el kell kerülnöd, hogy kizárólag az aranyadból vehess csak ki pénzt.

 

4) Megszabaduljak-e az adósságaimtól?

Sokan azt tanácsolják, hogy eszedbe ne jusson fizetni a részleteket, mert a financiális rendszer úgyis össze fog dőlni. Ez azért nem egészen így fog történni. Nem hiszem, hogy az összes bank totálisan össze fog omlani, és mint ilyen beszünteti a tevékenységét. Rövidtávon egészen biztos, hogy NEM.  Éppen ezért szerintem jó ötlet megszabadulni a tartozástól. Gazdasági felforduláskor különösen kellemetlen szenvedő alanya lenni foglalásnak és kényszerárverésnek. Ha megszabadulsz az adósságtól, az gazdasági függetlenséget jelent, és manapság üdvözítő, ha független maradsz a rendszertől. Ha már kihasználod a moratóriumot, gondold át még egyszer a következményeket.

 

5) Mi van, ha nincs pénzem a felkészülésre?

A jelenlegi gazdasági helyzetben nem meglepő, ha az ember ilyen kérdést hall. Sok család éppen hogy ki tud jönni a jövedelméből, nem képesek semmit se félretenni. Meg kell azonban jegyeznem, hogy a jelenleg dúló fogyasztói társadalomban az emberek rengeteg pénzt kiöltenek felesleges dolgokra, nemigen tudok elképzelni olyan családot, ahol nincs pénzpocsékolás ilyen vonatkozásban. Gondold át és állapítsd meg, hogy mik azok a dolgok, amire teljesen feleslegesen megy el pénz.

Ezen kívül nézzetek körül, mit tudnátok kitalálni, amivel további jövedelemhez lehetne jutni. Aztán ne feled, a pénzkeresésre fordított idő duplán fizet, mert kevesebb szabadidőt hagy, ami alatt pénzt tudnál költeni.

 

6) Vegyek-e lakást/házat vagy béreljek?

Ha csak bérelsz, sokkal rugalmasabb tudsz lenni. Bárhol vállalhatsz munkát, mert bérelni bárhoz lehet. Ezen kívül a tulajdonosnak extra kiadásai vannak, amitől a bérlő meg van kímélve. Vásárlás esetén, évekre be leszel táblázva jelentős fix kiadásra. Másfelől bérleményben nem tudsz úgy felkészülni a legkellemetlenebb eseményekre, mint saját tulajdonban. Ha távol a várostól veszel házat, akkor a hozzá tartozó földdarabon termelhetsz zöldségeket önmagatok ellátására. Viszont, ha „menni kell” saját házat sokkal nehezebb otthagyni.

 

7) Mi van az egészségünkkel?

Az egészségügyi ellátás valahogy elbotorkált volna, de a pandémia betette neki az ajtót. Egészségügyileg kiszolgáltatottnak lenni egy rettenetes dolog. Nincs más elfogadható megoldás, mint meg kell tanulnod önmagad orvosa lenni. Iparkodj minél több tudást elsajátítani élettanból, betegségekből és gyógyeljárásokból. Nem egyszerű feladat, de lebegjen szemed előtt, csak 5 százalék fog a végén megmenekülni. A 95 százalékoz tartozni nagyon könnyű. Egyszerűen nem kell csinálni semmit.

 

 8) Tároljak-e élelmiszert?

IGEN

Viszont, annak ellenére, hogy az országban szárazság tombolhat, és a termésátlag a szokásosnál kevesebb is lehet, élelmiszerhiány Magyarországon nem lesz. Lesz viszont hatalmas áremelés. A tartalékolás már csak azért is jó, mert olcsóbb ma megvenni, mint holnap. Ezen kívül katasztrófa bármikor bekövetkezhet, és akkor az élelmiszer tartalék nagyon is jól jön.

Ez mellett nagyon jó ötlet szert tenni egy kisebb kertre, ahol meg lehet tanulni a konyhakertészet művelést. Ez nem csak mennyiségileg segít a család élelmezésében, de minőségileg is nagyot javít rajta. A kereskedelemben kapható élelmiszerrel nagyon sok felesleges anyag jut belénk.

 

9) Tartalékoljak-e vizet?

Igen jó ötlet néhány tucat ásványvíz tartalékolása, mert bármikor szükség lehet rá, és komoly pénzt nem köt le bevásárlásuk. Az ivóvíz viszonylag olcsó, amikor van, és szinte megfizethetetlen, amikor nincs. A tartalékolt vizet természetesen forgatni kell. Mindig a legrégebbit kell fogyasztani, miközben a hiányt újjal pótoljuk. Ez mellett azonban arra is kell gondolni, hogy társadalmi összeomlás esetén a tartalékodon kívül honnan fogod beszerezni a család vízszükségletét? Ezzel kapcsolatban becsatolom az Amerikai Áruszállítók Szövetségének egy jelentését „Amikor a kamionok leállnak, Amerika leáll” cím alatt:

Az Amerikai Vízmű Szövetség szerint az ország vízműveinek víztartalékai lényegesen nagyobbak, mint más forgalmazóké. Viszont a működésnél felhasznált vegyi anyagok tartalékolása nem egységes, függ a helytől és igen nagy különbségeket mutatnak. A klórgáz ellátás palackokban történik, amiket teherautókon szállítanak a felhasználás helyszínére .A szállítás tipikusan 1-2 hetes időközönként történik. Klór nélkül a víz nem tisztítható, nem biztonságos fogyasztásra. Ha leáll a szállítás a vízművek 2-4 héten belül kifogynak a szükséges klórból. Ezt követve az ivóvíz csak forralás után válhat ihatóvá. Tiszta ivóvíz hiánya drasztikusan megemeli az emésztőszervi betegségeket, ami lebéníthatja z egészségügyi ellátást.

Felkészülésednél a vízre különös gondot kell tehát fordítanod.

 

10) A vízen és élelmiszeren kívül mi másra lesz szükségem? 

Mindenre, amit a mindennapi életben használsz, és aminek nagy részét természetesnek veszed, hogy van. Gondold végig. Mivel gyújtasz tüzet? Gyufa, öngyújtó. Mi van, ha kifogysz a gyufából? Elfogy a gáz az öngyújtódban? Van töltőpalackod? Mi van, ha elfogy, de nem tudsz vásárolni vécépapír? Az ilyen alapvető, természetes dolgokra a legtöbb felkészülő nem is gondol. Gondold át alaposan. Emlékezz, hogy meglepődtél, amikor a vasárnap is nyitva tartó hipermarket egy nemzeti ünnepen nem volt nyitva, mert hozzászoktál, hogy bármikor bármit megvehetsz, amire szükséged van. Hipermarketek hónapokig, esetleg soha többé nem lesznek nyitva.

 

11) Mi van, ha elmegy az áram?

Ezen érdemes komolyan elgondolkozni, főleg, ha nem távfűtéses a lakásod. Erre az eshetőségre felkészülve, van, akinek van egy aggregátora (plusz üzemanyag), amit bármikor üzembe helyezhet. Vannak szélgenerátor vagy szolár panel tulajdonosok, már aki megengedheti magának. A beruházások drágák. Gondold át, mi az, amit megengedhetsz magadnak.

 

12) Kiköltözzek-e a nagyvárosból?

Ezt is sokan kérdezik, de nem könnyű rá válaszolni. Manapság egy jó állás aranyat ér. Egy ilyen állás feladása és a kiköltözés a nagy semmi közepébe nagyon-nagyon-nagyon kemény dolog.  Viszont ahhoz se fér semmi kétség, hogy a társadalom széteső félben van, ami előrevetíti egyre fokozódó felfordulás, villongások képét a Fővárosban és a nagyobb vidéki városokban. A végén persze döntened kell, és ezt a döntést egyedül te hozhatod meg, más nem fog dönteni helyetted. Egyre többen azt választják, hogy egyelőre maradnak a régi lakóhelyükön, de közben kiépítenek maguknak egy vidéki bázist, ahová adott esetben át lehet költözni.

 

13) Felkészüljek-e az önvédelemre?

Manapság a társadalom teli van pszichopatával (például az én szomszédom, aki éjjel egykor kövekkel dobálja a kutyáinkat), szociopatákkal. Egy ilyen társadalomban a család védelemét neme lehet a rendőrségre bízni. Amikor egy bűnöző betör az otthonodba, nem a baráti ismerkedés a motivációja. Nem fogja érdekelni, hogy mi a politikai álláspontod, vagy, hogy szimpatizálsz-e vele nyomorában. Egyszerűen azt fogja tenni, amiért jött, hacsak valaki nem akadályozza meg ebben. A válasz tehát egyértelmű, készülj fel az önvédelemre. A magyar törvények jelentősen megváltoztak ebbe az irányba. A hívatlan vendéggel nem kötelességed kesztyűs kézzel bánnod.  Pillanatnyilag gázpisztolyt és légfegyvert tarthatsz otthonodban legálisan. Ez utóbbi torkolat tűzének energiája nem haladhatja meg a 7,5 Joult. Légpuskák ennél jóval nagyobb tűzerővel kis kaphatók, de ezek tartása nem legális. A gázpisztolyt nem érdemes lenézni. Ha közvetlen közelről az arcra célzol, a betolakodó garantáltan ártalmatlanná válik, plusz jó eséllyel meg is vakulhat.

 

14) Mit tegyek, ha a családom és a barátaim nem hallgatnak rám?

Komoly gond. Nem tehetsz mást, mint kitartasz elveid mellett. Ellátod őket túlélési irodalommal, amelyek teli vannak releváns statisztikai adatokkal, és mutass rá, miért tartunk egy gazdasági összeomlás felé.

Az előttünk álló évek folyamán nagy szükségünk lesz a családunkra, és barátainkra, mert a közösségek sokkal nagyobb eséllyel fognak ellenállni a ,megpróbáltatásoknak, mint a magányos farkasok. Bármilyen jól felkészülsz, lesz olyan helyzet, amikor szükséged lesz segítségre. Ne tétovázz, lépj érintkezésbe másokkal.

Ha a családod ellenkezik, kezd el a felkészülést egyedül, hamarosan csatlakozni fognak hozzád, sőt kérni fogják segítséged, és tanácsodat.

És még egy fontos dolog. A fizikai felkészülésen túl, alapvető fontosságú, hogy pszichésen is fel legyél készülve, mert az előttünk álló helyzet erő feletti kihívás lesz mindannyiunk részére, amihez nagy szükségünk lesz fizikai, szellemi, érzelmi és pszichés erőnlétre.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

(3468) Agyunk

Tibor bá’ fordítása online

 

Agyunk hogyan végez gyors döntéseket

2021 a 89. év

Agyunk kétféleképpen működik: lassú gondolkodással és gyorssal. A lassú gondolkodást akkor alkalmazzuk, amikor valami bonyolult dolgon törjük a fejünket, például keresztrejtvényt fejtünk.

A lassú gondolkodás segít a logikai levezetésben, segít megtalálni a legjobb megoldást. Segít még abban is, hogy betervezzük a jövőt. Például hogy fogjuk eltölteni a hétvégét, vagy mi akarunk lenni iskolavégzés után.

A döntést az agyunk gyors gondolkodással is meghozhatja. Akkor alkalmazzuk, amikor valamit gondolkodás nélkül, gyorsan végzünk, például, amikor elugrunk egy felénk rúgott labda elől; hirtelen megállunk, amikor egy autó felénk vágtat, vagy olvasás nélkül eléneklünk egy népszerű dalt.

 

Együttműködés

Ami a legérdekesebb, hogy a gyors és lassú agyműködés együtt tud működni. Amikor valami új feladatot megtanulunk, például meg tanulunk zongorázni, kezdetben a lassú agyat használjuk. Koncentrálnunk kell annak érdekében, hogy megtanuljuk a kottaolvasást, és meg kell tanulnunk melyik billentyű játssza egy adott hangot.

Azonban idővel, gyakorlás közben a gyors agyunk átveszi az irányítást a lassú agytól. Ez azt jelenti, hogy a végén lejátszunk valamit a zongorán gondolkodás nélkül.

Néha a gyors agyunk hibát vét, például, amikor valakinek integetünk, mert barátunknak néz ki. Gyors agyunk hibásan felismeri a személyt, mert azonos frizurája van, vagy ismerős ruhát hord, és gondolkodás nélkül azt jelzi, hogy ez a barátunk.

Ez kellemetlen lehet, bár a gyors agyunk csak segíteni akart. Ha állandóan a lassú agyunkat használnánk, soha semmivel se végeznénk, mert túl sokig tartana.

Legközelebb, ha döntést kell hoznod, gondold át, hogy a gyors vagy a lassú agyat használtad-e. Át kell-e mindent gondolnod? Ebben az esetben a lassú agyadat használod. Vagy tudod-e azonnal a választ? Ha ige, akkor a gyorsa agyadat használtad.

És ne feled, amikor valamik új dolog megtanulásával kínlódsz, az csak rövid ideig nehéz. Ha gyakorlod, nem tart sokáig, hogy gondolkodás nélkül tud. A lassú agyaddal végzed a nehéz munkát, de a gyors agyad alig várja, hogy átvegye a munkát.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3467) Normális élet

Tibor bá’ szerkesztett fordítása

 

Ha azt hiszed, hogy az élet „visszatér a normálishoz”, akkor alapvetően félreérted, hogy milyen időket élünk.

2021 a 89. év

A szörnyű események ellenére sokan hisznek abban, hogy az élet hamarosan visszaáll a megszokott normális mederbe. A jelek ellenére úgy gondolják, hogy a gazdaság hamarosan növekedni fog, a munkanélküliség csökkenni fog, zavargások megszűnnek, az egész Föld stabilizálódik. Nos, azok, akik ebben hisznek, azok alapvetően félreértik az idők szavát, amiben élünk. Ez nem az az idő, amikor az ország visszaépíthető, sokkal inkább az, amikor még mélyebbre süllyed.

Az optimizmus alapját az képezi, hogy a jelek szerint a COVID járvány visszavonulóban van.

Az USA-ra vetítve: Johns Hopkins University szerint e héten az USA a múlt héthez képest 29 százalékkal kevesebb fertőzöttet produkált, ami az egész járvány idején a legnagyobb egy hetes visszahúzódás. Ha ez folytatódik, akkor hamarosan nem lesz szükség se a maszkra, se a szociális távolságtartásra. A járvány előtti élet visszatérhet még a nyár előtt. Iskolák, templomok, éttermek, sportesemények, színházak, és kulturális események visszaállhatnak a megszokotthoz. Az emberek utazhatnak, megölelhetik egymást. „Normálisnak” érezhetik az életet.

De, ennek a pandémiának tényleg vége lenne, vagy ez csak az átmenetnek egy másik fejezete? Gondoljuk végig a szlovák és a cseh helyzetet. Mindkét ország nem rég még „jeles tanuló” volt.

Állítólag a „szuper” COVID elismert fertőzéseinek száma az USA-ban tíznaponta megduplázódik. Pillanatnyilag az USA-ban a B.1.1.7 variánsnak több mint 1600 esete van, és tíznaponta ez a szám duplázódik.

A Brazilból és Dél Afrikából származó mutánsok már bejutottak az országba. A szakértőket az aggasztja, hogy a létező vakcinák nem nagyon bírnak velük.

Időközben a gazdaság tovább morzsolódik a szemünk előtt. Felmerül a kérdés, ha a rendkívüli hideg ilyen felfordulást tudott okozni Texasban, mi fog történni ennél tovább tartó szükségállapot alatt az egész országban?

Kedden további 861 ezer amerikai kért munkanélküli segélyt (ami 24.000 magyarnak felelne meg), annak ellenére, hogy felengedtek a megszorításokból.

New Yorkban az éttermek 9 százaléka decemberben nem tudta fizetni a bérleti díját.

Az igazság az, hogy gazdasági recesszióban vagyunk, és nem látszik a vége. Ezzel egy időben az emberek elégedetlenek. A statisztika szerint múlt évben a gyilkosságok száma 30 százalékkal emelkedett.

Mindennek tetejére a természeti katasztrófák mérete és gyakorisága is növekedőben van.

Hogy lesz ezekből újra „normális” élet?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3466) Ilyen még nem volt

Tibor bá’: Ilyen még tényleg nem volt. Elképesztően jó poszt Szily László tollából, amit azért vettem át A 444.-től, mert ezt mindenkinek el kell olvasni.

Orbán Viktor tanácstalan vírusügyben és ezt nyíltan be is vallja

 

Amióta a Fidesz kormányoz, ilyen egyszer sem történt: nem lehet érteni, mit próbálnak kommunikálni

Korábban is előfordult, hogy hirtelen megzavarodtak egy-egy témában, de akkor egyszerűen hallgattak, amíg Orbán miniszterelnök ki nem találta a csapásirányt

A nyitás vágya, az oltás menedzselése és a harmadik hullám azonban a jelek szerint így együtt még Orbán Viktornak is sok: a miniszterelnök és eddig hatékonyan működő kommunikációs stábja egymásnak ellentmondó, illetve tanácstalanságról árulkodó üzenetekkel bombázzák az egyre tanácstalanabb közönséget.

A bizonytalankodó gatyázás ugyanakkor üdítő, hiszen az Orbán-kormány 2010 óta most kommunikál a legőszintébben.

A modern politikai kommunikáció eleve a rövid, könnyen megérthető és megjegyezhető üzenetek sulykolására épül, a magyar kormány hivatalos Facebook-oldala pedig ezen belül is mintapélda. A legjellemzőbb bejegyzéstípus itt az egymondatos, plakát jellegű, képként megosztható kommunikációs üzenet. Ami általában, bár nem mindig, idézet a miniszterelnöktől.

Ezek tartalmát sokan kedvelik és sokan kritizálják, de még utóbbiak sem vonhatták soha kétségbe, hogy az eddig szinte minden esetben világos volt, hogy mit akarnak üzenni. Az oldalon azonban a következő bejegyzés jelent meg vasárnap:

„Egy veszélyes pillanatban vagyunk, mert egyszerre van már vakcina, tehát oltunk, másfelől megkezdődött a konzultáció az újraindításról, meg már mindenki szabadulna is, és közben beesett a harmadik hullám.”

Az üzenet – ami idézet Orbán múlt heti szokásos közrádiós interjújából – nyilvánvalóan a magyarokat pillanatnyilag talán leginkább foglalkoztató problémára reflektál, miszerint mikor és milyen nyitás várható, ha egyáltalán.

Mit mond erről Orbán miniszterelnök a választóknak? Ember legyen a talpán, aki ezt első olvasásra megmondja.

Már ez is meglepő. Ám ha többször egymás után újraolvassuk, kiderül, hogy nem egyszerűen fogalmazásbeli pongyolaságról van szó, hanem arról, hogy maga a beszélő nem tudja, mit szeretne mondani.

Orbán elve nem sűrűn használja az egyrészt-másrészt retorikai szerkezetet, hiszen egész politikája a tutyimutyi ellenfeleihez képest határozottan dönteni képes politikus imidzsére épül. A többszörösen összetett mondatban Orbán három aktuális, az ország lakóinak következő heteit-hónapjait alapjában meghatározó elemet jelöl ki:

  1. folyik az oltás
  2. elindult a konzultáció a nyitásról
  3. elindult a járvány harmadik hulláma.

Az első kettő belátható időn belüli nyitásra utal, a harmadik az ellenkezőjére. Orbán azonban még csak utalást sem tesz arra, hogy mi következik a három tényező felsorolásából.

Mivel az köztudott, hogy a miniszterelnök személy szerint utál mindenféle korlátozást és ezeket csak akkor rendelte el eddig, ha nem látott más megoldást, különösen feltűnő, hogy bár a háromból két tényező inkább jelezhetné a közelítő enyhítést, Orbán mégsem céloz ilyesmire, sőt a leghangsúlyosabb mondatzáró pozícióban éppen a harmadik hullámot idézi fel, ami viszont inkább arra utal, hogy elfelejthetjük a könnyítéseket.

Ez egy rádióinterjúban elhangzott mondat, ami ugyan nyilvánvalóan a miniszterelnök – ebben a helyzetben amúgy abszolúte természetes – elbizonytalanodására utalna, de önmagában nem lenne különösebb jelentősége. Ráadásul más, az értelmezését segítő mondatok előzik meg és követik.

Csakhogy ezt a mondatot Orbán kommunikációs stábja kiemelte és a Facebook-oldalra posztolással önálló, jelentéssel bíró üzenetté emelte. Ám, mint említettem, lényegében értelmezhetetlen, dadogós üzenetté.

A szöveg annyira dadogós, hogy benne maradt egy jókora, szintén szokatlan önleleplezés. Azzal, hogy Orbán a konzultáció megemlítése után azzal folytatja, hogy „meg már mindenki szabadulna is”, nem egyszerűen megelőlegezi a konzultáció végeredményét – ami éppen arról szólna, hogy „szabadulnának”-e a magyarok, de saját maga leplezi le annak felesleges, így álságos mivoltát.

Az embernek persze lehetnek tippjei, hogy mit is akar ezzel mondani. Én például úgy értem, hogy nagyjából azt próbálja üzenni, hogy

„Nyitnék már baromira, mindent előkészítettem ezzel a konzultációval, amiben csak be kellett volna ikszelnetek a nyilvánvaló válaszokat – WINK! WINK! – erre nem belerondít ez az átkozott harmadik hullám?! Most mi az illiberális értelemben vett kereszténydemokrata francot csináljak?!! Hiába válaszoljátok azt, ami várok tőletek, akkor sem tudok nyitni. Ugye értitek, hogy nem azt akarom tenni, amit mindjárt kénytelen leszek?”

De ez csak az én tippem és nekem is szó szerint ötször kellett elolvasnom a szöveget ahhoz, hogy értelmezni tudjam. És így is bőven benne van, hogy félreértettem. Márpedig az ilyen szövegek hangsúlyozottan nem ötszöri olvasásra és értelmező műhelyvitára vannak szánva.

De az értelmezésben talán segíthet a napokban született többi kormányzati kommunikációs üzenet.

Ma, vagyis hétfőn hajnalban például a fentihez képest egy olyan mondatot emeltek poszttá, miszerint:

A járvány kezdete óta minden döntésünk azon alapszik, hogy a járványügyi szakemberek mellett figyelünk az emberek véleményére is. Csak olyan korlátozást lehet bevezetni, amit a többség elfogad, így be is lehet tartani.

Ez az állítás, bár az elmúlt egy évben történtekre utal vissza, a jövőben bevezetendő korlátozásokra vonatkozik. Azt mondja, hogy ezek nem mehetnek szembe az emberek alapvető akaratával.  De arról nem beszél, hogy mi történhet a most is érvényben lévő korlátozásokkal.

A kormányzati fb-oldalon megjelent legfrissebb üzenet – hétfői Müller Cecília-idézet – sem dönt egyik irányban sem, hanem a helyzet súlyosságára és az aktuálisan legfontosabb történésre hívja fel a figyelmet, miszerint.

„Sorsdöntő két hét előtt állunk, mert most ennyi idő alatt több oltást tudunk beadni, mint eddig összesen. Az európai átlag 3,9 százalékos átoltottság, Magyarországon ez a szám 4,6.”

Mindeközben szombaton ugyanabból a rádióinterjúból, amiből vasárnap a dadogós mondatot emelték ki, még azt a nyitáspárti Orbán-megnyilatkozást plakátosították, hogy

„Az oltás, a korlátozások feloldása, az ország újraindítása a legnagyobb segítség minden egyes ma bajban lévő gazdasági ágazatnak.”

A kommunikációs zűrzavar tehát teljes. Baromi szokatlan jelenség ez a NER 11. évében. Egyben baromira szívderítő.

Hiszen aki a pillanatnyi helyzetben azt állítja, hogy tudja, vagy akár csak sejti, hogy mi lesz egy hónap múlva vagy Húsvétkor, az nemcsak istentelenül nagyot hazudik, de egyben be is csap majdnem tízmillió rettegő, apatikus vagy csak istentelenül ideges embert.

Orbán Viktor az elmúlt napok kommunikációs üzeneteivel összességében azt üzeni, hogy halvány segédfingja sincs. Ez – viccen kívül! – pompás fejlemény, annyira hiányzott eddig az őszinteség csírája is a kormányzati járványkommunikációból. A hurráoptimisták ebből azt a következtetést vonhatják le, hogy Orbán mostantól nyílt lesz a magyarokkal. A pesszimisták pedig azt, hogy Jézus Mária, mekkora lehet a valódi baj, ha már Orbán is a bizonytalan oldalát mutatja.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3465) A halál gondolata

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

Legyen saját és fajunk halála a téma

2021 a 89. év

Kábé egy éve elkerülhetetlen a halál gondolata, saját halálunk, és az emberiség kihalásának a gondolata.

Akit foglalkoztat saját halála, annál ez rányomja bélyegét arra, hogyan vélekedik a politikáról, az idegenekről, a vallásról, és sok minden másról.

A vitatémák között a halál ez ideig tabunak számított, de már nem az, hiszen léteznek például halál-kávéházak, amelyekből az elsőt 2004-ben nyitották meg Svájcban, de hamarosan elterjedt az egész Földön, ahol az emberek egy csésze kávé és néhány sütemény mellett kiönthetik a félelmüket.

Az, hogy nem szívesen beszélünk róla, az arra utal, hogy félünk tőle, és ezért – ha lehet – nem gondolunk rá. Erre azonban nemigen van közvetlen bizonyíték. Felmerül tehát a kérdés, mi a normális mértékű „tartok tőle” a halállak kapcsolatban, és mi módon manifesztálódik ez?

Kísérletek a halállal: Kérdőíves felmérések szerint úgy tűnik, hogy szeretteink elvesztése jobban idegesít minket, mint saját halálunk. Ezek a felmérések azt is feltárták, hogy maga a megszűnés kevésbé foglalkoztat minket, mint a halált megelőző elhagyatottság, és szenvedések. Közvetlen rákérdezésre, hogy félünk-e a haláltól, a legtöbb ember nemmel válaszol, és csak enyhén idegesíti a kérdés. Az a néhány ember, akiket a téma erősen felidegesít, pszichológiai értelemben abnormális és ezért kezelésre szorul.

Másfelől viszont valószínűleg azért vallják be kevesen, hogy félnek a haláltól, mert nem szívesen tárják fel félelmeiket. Ezen feltételezés alapján a szociológusok majd 30 éve vizsgálják a szociológiai és pszichológiai hatását annak, ha szembe kell néznünk saját halálunkkal. Több mint 200 esetben arra lettek egyének felszólítva, hogy képzeljék el magukat haldoklás közben.

Az első ilyen kísérletnél járási bírókat teszteltek, akiknek az volt a feladatuk, hogy hipotetikus esetekben szabjanak ki óvadékot feltételezett prostituáltakra. Átlagosan azok a bírók, akiket előtte szembeállítottak saját halandóságával, 455 $ szabtak ki, míg a kontroll csoport csupán 50 $-t. A halállal szembenézők nem csak jobban büntettek, de nacionalistábbak is voltak, inkább voltak előítéleteik idegenekkel, más vallásúakkal, és eltérő életkorba tartozókkal szemben. Összegezve, azokkal szemben, akik más csoporthoz tartoztak, szigorúbbak vagyunk.

A halál emlegetése nagyon érdekes módon befolyásolja politikai és vallásos hitünket. Egyfelől polarizál minket: politikailag a liberálisok még liberálisabbak lesznek, konzervatívok pedig még konzervatívabbak. Ehhez hasonlóan, a vallásos emberek még erősebben fognak hinni, az ateisták pedig még inkább ragaszkodnak elképzeléseikhez.

Másfelől viszont a felmérések tanúsítják, hogy a halál fontolgatása mindkét csoportot egy alig érzékelhető, finom módon a vallásosság felé tereli. Amikor pedig a halálra való utalás eléggé erőteljes, és ha az egyén nem figyel korábbi politikai elkötelezettségére, hajlani fog a konzervatívabb nézetek felé.

Mit jelentenek ezek a kutatási eredmények? Ugye a főkérdés, hogy a halál valószínűségének növelése miért tesz minket szigorúbbá, konzervatívabbá, és vallásosabbá? A különböző vallások tényleges halhatatlanságot ígérnek, míg a világi kapcsolataink, mint nemzeti hovatartozásunk, etnikai azonosságunk szimbolikus halhatatlanságot nyújtanak. Ugyanis, ahová tartozunk, azok a csoportok túlélnek minket. Kultúránk védelme hovatartozási érzést táplál, és megsértői (pl. prostituáltak) ellen szigorúbban lépünk fel.

A fentiekkel összhangban a kutatók azt találták, hogy a halál emlegetése nyomán még inkább szeretnénk magunk és utódaink számára hírnevet szerezni, ami szimbolikusan halhatatlanságot jelent. Vagyis munkásságunk és DNS-ünk által akarjuk magunkat halhatatlanná tenni.

Rákérdezésre nem tűnünk úgy, talán saját magunk számára se, mintha félnénk a haláltól. Arra se gondolunk, hogy a halálra gondolás ilyen nagymértékben hatna ki szocializálódásunkra. Viszont azt tudnunk kell, hogy az ember szinte képtelen elképzelni hogyan fog érezni vagy viselkedni egy bizonyos jövőbéli helyzetben. Ráadásul, hasonlóképpen nem vagyunk képesek rájönni miért érezzük úgy, ahogy érezzük, és miért viselkedünk úgy, ahogy viselkedünk. Ezért aztán rájövünk vagy sem, úgy tűnik, a halál tényével való foglalkozás felnyitja Pandora szelencéjét.

Tehát, beszélgetés útján a halál demisztifikálásából mit tudunk hasznosítani? Talán azt, hogy felügyeljük a bennünk kialakított változásokat, és megtesszük a szükséges korrekciókat.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3464) Mutánsok

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

A koronavírus mutánsok gyorsan terjednek

2021 a 89. év

A koronavírus  mutánsok   Németországban   nyaktörő  sebes-séggel terjednek.  A kutatók  meglepődve kérdik,  mitől  ilyen rettenetesen fertőzőek? És Izraelben miért fertőznek meg oly sok fiatalt?

Világszerte az embereknek elege van a karantén előírásokból. Ennek fényében elmondható, hogy a tudomány megtette a magáét, rekordidőben álltak több helyen is elő a vakcinával. Azonban, a vírus még nagyobb sebességgel állt elő a mutációkkal.

A Helmholtz Fertőző Betegségek Kutatási Központjának munkatársa, Michael Meyer – Hermann részére egy dolog kristály tiszta: „a vakcina nem fog segíteni minket abban, hogy a fertőzési sebességet lelassítsa, mind addig, amíg a társadalom fiatal tagjai nem lesznek immunizálva.” Na és mi van a tavaszi és a nyári magasabb hőmérséklettel? Egy kicsit segíthet – gondolja Mayer-Hermann – mert a fiatalok sokkal több időt töltenek a szabadban. „De egymagában ez nem lesz elégséges.”

Ráadásul a Dél Afrikai és a Brazil variánsoknak van egy különlegesen kellemetlen tulajdonsága. Először is azok, akik átestek a fertőzésen, újra fertőzhetőek egyazon variánssal. És a vakcina – úgy tűnik – hatástalanabb az új törzsek esetében.

Úgy tűnik, hogy a mutánsokkal egy teljesen új járvány ütötte fel a fejét. Németországban jó irányba mentek a dolgok. Az új esetszám folyamatosan csökken, a megszorítások a látszat szerint működnek. Most azonban az erősen fertőző mutánsok, elsősorban a B.1.1.7 vírus variáns terjed, az, amelyik lerohanta az Egyesült Királyságot, és néhány hét alatt Portugáliát világ elsőre léptette elő az esetszámban. Elkerülhetetlenül Németországban is rekordfertőzést fog okozni. Nem az a kérdés, hogy a veszélyes mutáns megállíthatatlanná válik-e vagy sem, hanem az, mikor?

A helyzet az ország vezetőit nehéz döntésre sarkalják. Vagy elrendelik az örökös karantént, amiből csak ritkán, rövid időre lehet lazítani, katasztrofális gazdasági következményekkel. Vagy a gazdaság érdekében fellazítás, ahol a mutáns szabadon garázdálkodhat. Ez esetben a napi fertőzöttek száma az egekbe emelkedhet, sok-sok elhalálozással, beleértve fiatalabb embereket is, hosszútávon fennmaradó szimptómákkal, és új mutánsok folyamatos előfordulásával.

Egyértelműen világos, a magas fertőzési ráta és az egyre több fertőzött ember a vírus részére szabad szaporodást jelent, ami új mutációk kialakulását segíti elő. Ez a legtöbb esetben kevésbé veszélyes törzseket teremthet meg, de jelenthet veszélyesebbet is, ami ellenáll a vakcinának.

És akkor mivel néz szembe az ország? Úgy tűnik, hogy a pandémia egy furcsa állapotba kerített minket, akiknek már eleve teli van vele a hócipőnk. Mérgesek vagyunk, bár kaptunk egy rövid haladékot, amikor minden attól függ, hogy viselkedünk és mire szánjuk el magunkat.

Nem lehetetlen leállítani a mutánst egy szigorú leállással, amit most láthatunk az Egyesült Királyságban és Írországban. De az lehetetlen, hogy fenntartsuk a szigorú leállást addig, amíg a népesség jelentős hányadát nem oltják be nyárra vagy őszre. Vajon mennyi lazítás lehetséges anélkül, hogy újra elveszítsük az ellenőrzést a vírus felett? A válasszal a politikusok és a tudósok az egész világon birkóznak. A német kormány úgy döntött, hogy a jelenlegi szigorításokat legalább március 7.-ig meghosszabbítják.

Az epidemiológusok számításai szerint katasztrófát jósolnak, ha a könnyítéseket most vezetnék be, akár csak az általános iskolák alsó tagozatainál.

Meyer-Hermann szerint a jelenlegi megszorítások még arra se elegek, hogy az új variáns exponenciális terjedését megakadályozza. Azt állítja, hogy a harmadik hullám úton van.

Meyer-Hermann modellje mellett a szomszédos országok adatai jól mutatják, mi fog Németországgal történni.

Az angol kutatók bemutatták, hogy a B.1.1.7 mutáns délen kezdtek terjedni, majd haladt északra. Közben az is kiderült, hogy a mutáns terjedésének a leállításához milyen komoly leállásokra volt szükség. Izraelben kiderült, hogy a vírus ki tud kerülni még egy komoly oltási stratégiát is. Ráadásul az a kellemet helyzet állt elő, hogy a vírus elkezdte fertőzni a gyerekeket is.

A B.1.1.7 mutánsra jellemző adat gyorsan elévül. A két hete a Robert Koch Intézet jelezte, hogy Németországban az angol változat jelenléte 5,6 %. Ez múlt hétre 11,2 %-ra változott. Jelenleg több mint 20 %-nál tart. Ez azonban nem lepte meg a virológusokat. Semmi ok arra, hogy a fejlemények Németországban mások lennének.

Az angol mutáns reprodukciós rátája 1,3, Ezek szerint húsvétra Németországban a napi fertőzöttek száma meg fogja haladni a 30 ezret a kiterjesztett karatén ellenére.

Meyer – Hermann modellje szerint, ha most lazítanának a megszorításokon a B.1.1.7 mutáns valamikor márciusban átvenné a vezetést a fertőzöttek között.

Még mindig nem világos, hogy a B.1.1.7 mutáns miért ilyen fertőző. De arra rájöttek, hogy mi jár közbe, amit N501Y-nak neveztek el, ami kihat a gazdasejthez való kötődésre. Az első észlelések szerint a fertőzéshez sokkal rövidebb idő kell. Ennek megfelelően a „közeli kontaktus” meghatározását meg kell változtatni.

Elsőre úgy tűnt, hogy az új variáns arányosan több pácienst öl meg, mint a korábbi SARS-CoV-2 vírus, egyszerűen azért, mert sokkal több embert fertőz meg. Egészen friss adatok szerint az derült ki, hogy a betegség veszélyesebb lefolyását is okoz. Reális veszély áll fenn arra, hogy a B.1.1.7 variánssal történő fertőzés könnyebben vezet halálhoz, mint más törzsek, az angol, január végén kiadott jelentése szerint.

 

A B.1.1.7 variáns márciusban dominánssá válik

A jó hír az, hogy a most rendelkezésre álló vakcina elfogadható védelmet nyújt a B.1.1.7 variáns ellen. De a Dél Afrikából származó B.1.351 és a Brazíliából származó P.1 variánsok több problémát adnak. Ennek a két SARS-CoV-2 variánsnak egy másik mutációja van a genomjában: E484K. Mint egy horror filmben. Az amerikai fertőző betegség specialistái eeek mutációnak nevezték el.

Dél Afrikában végzett kísérletek bizonyították, hogy segíti a vírust az áldozat immunrendszerének a becsapásában. A kutatók összekeverték a mutáns vírust a COVID-19 betegségből felépült páciens vér szérumával. Kiderült, hogy az antitestek a mutáns vírust csak csekély mértékben tudták közömbösíteni. Ez azt jelenti, hogy a Dél Afrikai mutáns meg tudja fertőzni azokat, akik már átestek a COVID-19 betegségen, vagy legalábbis meg voltak fertőzve a SARS-CoV-2 vírussal. Tehát azokat, akikről úgy tudjuk, hogy immunisak. De ez azt is jelenti, hogy monoklonális antitestek gyógyító alkalmazása nem lesz sikeres. Valamint, a jelenleg rendelkezésre álló vakcinák kevésbé lesznek megbízhatóak.

„Azok a vakcinák, amiket a korábbi variánsokhoz készítették elveszítik hatékonyságukat” – állítja Alex Sigal, a berlini Max Planck Intézet Fertőző Biológia részleg vezetője (Dél Afrika, Durban). „Ez a legdrámaibban az AstraZeneca vakcinájánál vált nyilvánvalóvá.”

A vakcina hatékonysága 10 százalékra csökkent az előzetes, nem reprezentatív eredmények szerint. „A megoldás az új variáns célbavétele egy módosított vakcinával” – mondja Sigal – „Most mi azt ellenőrizzük, hogy az új antitest alkalmas-e az új és a régi variáns esetében is. Ha válasz igen, akkor ez a megoldás.

Úgy tűnik, az evolúció előnybe részesíti azokat a mutánsokat, ahol az immunrendszer hatásos a korábbi, kevésbé veszélyes SARS-CoV-2 vírusokkal szemben. Angliában a B.1.1.7 tovább mutált, amik lehetővé tette, hogy azok is megfertőződhessenek, akik korábban kigyógyultak a koronavírus fertőzésből.

„A vírusok mindig mutálnak.” – mondja Barrett – „Olyan félelmetes mutációk, mint az E484K a B.1.1.7 variáns tetejére, elkerülhetetlen volt.”

Pontosan ez történik, ha a tömeges beoltás olyan lassú, mint most az Európai Unióban tapasztalható. Amikor a fertőzési ráta magas, a SARS-CiV-2 adaptálódik. „Ezért fontos, hogy az új fertőzések számát minél alacsonyabban tartsuk, a világon mindenütt.”- nyilatkozott Barrett.

Felmerül a kérdés, abban az esetben, amikor a fertőzési ráta magas, mint most Németországban, okos dolog-e megnyitni az iskolákat? Mert a nyitással hagyjuk, hogy a B.1.1.7 szabadon garázdálkodjon. – figyelmeztet Meyer-Hermann.

Az vitathatatlan, hogy az iskolák az a hely, ahol sokan találkoznak, hozzájárulva a fertőzéshez. Ráadásul egy osztrák tanulmány  kimutatta, hogy a gyerekek éppen úgy fertőződhetnek, mint a felnőttek. Izraelben ugyanerre jöttek rá. Már nemcsak az időseknek van mitől félni.

Sajnos minél több ember kapja meg a védőoltást, annál valószínűbb, hogy a variánsok terjedni fognak azokkal szemben, amikre a vakcinák nem annyira hatékonyak.

A vakcina gyártók már is teljes gőzzel dolgoznak új vakcinákon, amelyek reményeik szerint hatásosak lesznek az új variánsokkal szemben. De amikor ezeket elkezdik felhasználni, egyben ösztökélik a vírus evolúcióját. És ez, minél több ember vesz benne részt, annál gyorsabban következik be.

„A vírusok evolválódnak a túlélés miatt” állítja Mallon a dublini betegség specialista. „Ha ezt nem veszed tudomásul, sose fogsz tudni hatékonyan küzdeni ellenük.”

Forrás: Der Spiegel

Az utolsó percben érkezett: A whopping 240 mutated coronavirus strains have been discovered across India, health officials have said, warning that some of them may potentially be more infectious, and may even be capable of evading immune response altogether.

Fordítás: India szerte meglepően 240 koronavírus mutáns törzset fedeztek fel,  jelezték az egészségügyi szervek. Egyúttal figyelmeztettek ara, hogy némelyik potenciálisan fertőzőbb lehet, és az se kizárt, hogy teljes mértékben kikerülhetik az immunválaszt.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3463) Adott esetben jó tudni

Tibor  bá’ online

 

2021 a 89. év

Abszolút autentikus, mert egy ifjúkori, jó barátom esete. A férfi nyugdíjas, a feleség még nem, így naponta eljárt dolgozni, majd megkapta a Covid-19 betegséget, amiből egy hónap után kigyógyult. A férj egy hónap alatt nem kapott fertőzést, bár egy fedél alatt éltek. Hogy érték ezt el?

Rendszeresen mostak kezet.

Külön szobában aludtak, és tartózkodtak. Egymás szobáját nem látogatták.

Ha egy helyiségben tartózkodtak, mind a ketten maszkot viseltek, de ezt igyekeztek minél rövidebb időre korlátozni.

A lakást folyamatosan szellőztették.

Külön vécé/fürdőszobát használtak.

C, D3, Bkoplex vitaminok szedése.

Ehhez hozzátenném, ha ilyen szerencsétlen helyzetbe kerülnél, feltétlen szerezz be egy ózon (O3) gerjesztőt, ami a légtérbe kerülő vírusokat megöli.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3462) Népbetegség

Tibor bá’ fordítása online

 

Egészségügyi szakértők véleménye szerint, a koronavírus a következő években valószínűleg népbetegséggé válik. Mit jelent ez?

2021 a 89. év

Szakértők szerint, bár egyre kevesebb a fertőzés, és egyre több amerikai kapja meg a védőoltást, a koronavírus nem fog hamarosan eltűnni.

A nemzet csúcs járvány szakértője, Dr. Anthony Fauci elutasítja az elképzelést, ami szerint a COVID-19 az előttünk álló években ki lesz irtva.

„Be kell terveznünk, hogy ez egy olyan valami, amit ellenőrzés alatt kell tartani. Ezzel a népbetegséggel óvatosan kell bánni.” mondotta.

Akkor tehát, mi az a népbetegség és COVID-19 hogy válhat azzá? A szakértők azt mondják, hogy Amerikában több népbetegség is van, amelyek előre jelezhetik, mi következhet egy betegségből. vagyis mi lesz a koronavírussal az előttünk álló évek alatt.

 

Mit jelent az, hogy népbetegség?

A CDC így határozza meg  a népbetegséget: állandóan jelen van egy bizonyos földrajzi területen. A népbetegség minden évben, mindenütt jelen van, anélkül, hogy a mindennapi életvitelt nagymértékben akadályozná – mondja Dr. Donald Burke az University of Pittsburgh epidemiológia professzora.

A népbetegség hosszú ideig fennmarad megszakítás nélkül, folyamatosan körözve a népességben, ahogy egy közönséges nátha. – tette hozzá.

Egy betegség az egyik országban lehet népbetegség, de felütheti a fejét járványként egy másik országban. Például a malária állandóan jelen lehet egy országban a szúnyogok miatt, míg egy másik országba berobbanhat, mint járvány.

 

Mi a különbség járvány és népbetegség között?

A járvány egy betegség hirtelen fellángolása, vagyis egy adott területen több fordul elő, amennyit normál körülmények között várni lehet. – fogalmazta meg a CDC.

Járványt nem csak vírusos, vagy bakteriális betegség okozhat. – állítja az ügynökség. Példának okáért cukorbetegség, vagy elhízás olyan mértékben elharapódzhat, hogy azt már járványszerűnek lehet felfogni. Ehhez hasonlóan az utóbbi években elterjedt opiát alkalmazásokat lehet „opiát járványnak” nevezni.

A járvány azt jelenti, hogy valami, ami a népből jön elő. A járvány szokatlan dolog, ami felüti a fejét, majd eltűnik. A népbetegség jelen van az emberekben. Sok járványból népbetegség lesz.

Azonban, szükségszerűen nem minden népbetegség létezik örökké. Amerikában néhány népbetegséget kiirtottunk nyájimmunitás segítségével, amit részben oltásokkal, részben természetes fertőzéssel értünk el.

 

Milyen népbetegségek vannak?

Van négy koronavírusos közönséges nátha, amelyekről elmondhatjuk, hogy a SARS-CoV-2 unokatestvérei, és ezek a Föld legnagyobb részén népbetegség számba mennek. – állítja Burke.

Észre se vesszük őket, átadjuk egymásnak, állandóan itt vannak. Több gyerekbetegség szintén népbetegség. Például a kanyaró, ami Amerikában népbetegség volt. Régen mindennapos volt. Mindenki átesett rajta, de a gyerekek beoltásával egymás megfertőzése megszűnt és így a kanyaró az USA-ban, majdnem teljesen eltűnt.

 

Népbetegséggé válhat-e a COVID-19?

Nagyon valószínű, hogy a SARS-CoV-2 velünk marad, állítják a szakértők. „Úgy tűnik, hogy ez a vírus legalább néhány évig, de lehet, hogy végérvényesen közöttünk marad.” – állítja Tosh.

Egy januári vizsgálat szerint kiderült, hogy hosszú távon a vírus csatlakozhat az enyhe, megfázás miatt betegítő, emberi koronavírusok családjához. Állítják a Penn State Egyetem tudósai.

A modell – publikálva a szakmailag bírált Science-ben – összehasonlította a SARS-CoV-2 vírust négy közönséges nátha koronavírusával, valamint a SAES és MERS vírusokkal, melyek 2003-ban és 2012-ben ütötték fel a fejüket.

A kutatók úgy találták a modell vizsgálatából, hogy ha az új koronavírus tovább terjed a társadalomban, és a legtöbben már gyerekkorban megfertőződnek, akkor a vírus csatlakozhat a közönséges nátha vírusaihoz.

Azonban az új koronavírus jövője több ismeretlen tényezőtől függ, – állítják a szakértők. Az Egyesült Királyságból és Dél Afrikából származó, sokkal fertőzőbb új variánsokat már az USA-ban is észlelték (egészségügyi felügyelők szerint a Dél Afrikai veszélyesebb)  és a megfigyelések szerint a vakcinák kevésbé hatásosak ellenük.

Tosh szakértő még több variáns megjelenésére számít, mivel a növekvő immunitás és vakcinák alkalmazása a koronavírus mutációjához vezet.

„Nehéz előrevetíteni, hogy mi lesz a helyzet 5 év múlva.” nyilatkozta a szakértő, „de szerintem várható bizonyos fajta COVID népbetegségszerűség a következő évek alatt.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3461) Pornó

Tibor bá” fordítása online

 

A pornográfia lenyűgöző története

 

2021 a 89. év

Pornográfia mindig volt, és mindig lesz. Pornográfia az, amit mindenki hangosan elutasít, de amivel a felszín alatt, többnyire titokban, mindenki él. Többnyire? Néhány éve Simon Louis Lajeunesse

tanulmányozni szerette volna miként hat a pornográfia a fiatal férfiakra, mert sejtései szerint a pornófogyasztásnak komoly következményei lehetnek. A tervezett tanulmányból nem lett semmi, mert képtelen volt összehozni egy kontroll csoportot. Vagyis nem talált olyan huszonéves férfit, aki ne nézett volna pornót.

És akkor a címben ígért történelem: A willendorfi Vénusz az egyik legrégebbi meztelen emberi testet ábrázoló lelet, amit az osztrák Duna-szakasz partján találtak. A kb. 10 cm magas szobrocska több mint 25.000 éves. Na, ez mit jelent? Nem túl kedvező életkörülmények között, valamelyik ősünk ritkán előforduló szabadidejében meztelen nőt faragott ki. Nyilván fontos lehetett neki, ráadásul már 25 ezer éve is így álltunk.

A görögök és a rómaiak számtalan emléket hagytak hátra heteró-szexuális, homo-szexuális, orális-szex, és szex-orgiák vonatkozásában.  Az ókori erotika legnagyobb gyűjteményével Pompeji romjai szolgáltatnak, ahol az ásatások nyomán sok száz explicit kép, szobor, freskó került elő kuplerájokból, fürdőkből, és egyszerű lakóházakból. Ezek közül a leghíresebb ahol Pan az isten egy kecskével közösül. Viszont az aktus megjelenítése az emberekből látványos (de koránt se őszinte) finnyásságot vált ki. Pompeji öröksége, több száz szobor, freskó a Nápolyi Archeológiai Múzeumban került kiállításra, ahol I. Ferenc nápolyi király is megtekintette a tárlatot, ami után parancsban megtiltotta a kiállítás anyagának nyilvánosságát. Így több mint 100 évig nem volt látogatható.

Eközben a Kama Sutra a XIII. századból mind a mai napig az érzéki élet kulturális alapkövét nyújtja.

Korszakokon át a pornográfia össze volt kötve a termékenységgel. A bibliai Kánaánban Asherah istenasszonyt és fiát imádták. A leletek szerint Asherah meztelen női testén hatalmas emlők voltak kihangsúlyozva. Az imádói megpróbálták elnyerni kegyeit rituális szexuális aktussal, amit „szimpatikus szexuális-mágiának” nevez a szakirodalom. Ez azonban számtalan termékenységi kultuszban megjelenik. Babilonban Ishtar imádása, Egyiptomban Isis, az araboknál Al-Uzza, Kis Ázsiában Cybele, Szíriában Anath, Efézusban Diana, Korinthoszban Afrodité, Rómában Vénusz.

A tanulságok szerint a technikai fejlődés első felhasználói minden időkben a pornográfia volt. Gutenberg 1440-ben találta fel a nyomtatást, de 1524-ben már megjelent az első erotikus metszetek. 1749-ben John Cleland erotikus regényt írt Memoirs of a Woman of Pleasure címen, ami napjainkban Fanny Hill (Egy örömlány emlékiratai) néven ismert. Azonban Clelandot és kiadóját közvetlenül a könyv megjelenése után letartóztatták és bebörtönözték. Nem csoda, a könyv foglalkozott biszexualitással, kukkolással, csoportos szex-szel és szex-szadizmussal is. Hivatalos megítélés szerint a könyv az obszcén kategóriába tartozott és egészen 1966-ig tiltott listán volt.

A fényképezés elődjét, a dagerrotípiát 1839-ben fedezték fel. Ne is mondjuk, néhány vállalkozó szellemű egyén hamarosan (1846) befogta pornográfiára. A képen egy meglehetősen ünnepélyes férfi behelyezi péniszét egy hasonlóan ünnepélyes, középkorú hölgy vaginájába. [képet sajnos nem tudok mellékelni, mert mindenhova csak bizonyos díj (20-30 $) ellenében lehet belépni]. Viszont ezt követve még 11 évet kellett várni, hogy maga a szó „pornográfia” bekerüljön az angol szóhasználatba. Az akkori Oxford szótár szerint, pornográfia = prostituáltakkal kapcsolatos iromány.

Ahogy az várható volt, a mozgókép következett. Thomas Edison The Kiss (a csók) című műve 1896-ban látott napvilágot. A címnek megfelelően mozgóvásznon ekkor volt először látható egy csók. Ma ez kissé nevetségesnek tűnik, de akkor a film botrányos volt. Ennek ellenére nem kellett sokáig várni, hogy igazi „piszkos” filmek is szülessenek.

Az 1900-as évek elejére tehető, amikor a kb. 10-12 perces „agglegényeket megcélzó” filmek megjelentek a feketekereskedelemben 8, 16 mm-es és Supe8 filmeken, szigorúan férfiak részére.

Ezzel egy időben „magánforgalomban” tonna számra jelentek meg a különböző pornó irományok ezer meg ezer amatőr író tollából.

Alfred Kinsey 1948-ban megírta a Sexual Behavior in the Human Male, majd 5 évvel később, 1953-ban a Sexual Behavior in the Human Female című könyveit (Férfi és nő szexuális szokásai), ami végeredményben tudományos formába öntött pornográfia, ahogy erre majd 70 év távlatából rámutattak.

Végül is mindenfajta tiltás, és „elítélés” ellenére a pornó élt és virult, aminek hatására 1951-ben bevezették az X-kategóriájú filmeket. Két évvel később pedig a 27 éves Hugh Hefner létrehozta a Playboy magazint. Mindezeket összevetve megállapítható, hogy az 50-es évek elején beindult az úgynevezett szexuális forradalom.

A pornóipar megteremtőjének talán Lasse Braun-t lehet tekinteni, aki elsőnek készített „hardcore” pornófilmeket színesben, amiket társa Reuben Sturman forgalmazott igen eredeti módon. Amerika szerte felállított 60.000 fülkét, ahol résen bedobott érme ellenében nézhető volt az adott film. A kukkoláshoz mellékeltek egy doboz papír zsebkendőt is, kitalálható, hogy milyen célból.

És akkor 1976-ban megjelentek a piacon a videó kazetták, amelyek forgalmazásának 76 százaléka pornó volt. Ezeket a kazettákat nem csak megvenni lehetett, lehetőség volt a kölcsönzésre is. Gomba módra nőttek a videotékák, ahol a később CD-ket is kölcsönöztek a DVD megjelenése után. A lejátszók-felvevők egyre tökéletesebb kivitele (gyors előre, gyors hátra, kimerevítés, stb.) lehetővé tette, hogy bárki elkészítse saját pornó felvételeit. Azt hihetné az ember, hogy ez a pornó ipar non plusz ultrája, de nem.

Az 1990-es évektől kezdve egyre népszerűbb lett az Internet, a többit pedig tudjuk. Élő show-k, ismerkedések, és speciális web site-ok. Ma a legmenőbbek az interactive platforms. Ha fogalmad sincs, mi lehet az, akkor nézd meg jól ezt a képet itt balra.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3460) Vércsoport szerint

Tibor bá’ fordítása online

 

Hogyan hat a vércsoport a koronavírusra?

2021 a 89. év

Az európai tudósok tanulmányában első alkalommal mutatták ki, hogy kapcsolat van a genetikai variáció és a COVID-19 betegség között, amit a koronavírus okoz. Az A vércsoport tagjainak 50 százalékkal nagyobb az esélye, hogy fertőzés esetén oxigénre lesz szüksége, és lélegeztető gépen végzi. Ez mellet az O vércsoportba tartózóknak valamivel jobbak az esélyei, mint az átlagnak. Ez nem jelenti azt, hogy nullásoknak nem kell védekezni, de azt igen, hogy az A-hoz tartózóknak fokozottan kell odafigyelni.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3459) Ablak nyitás

Tibor bá’ fordítása online

 

A téli fagyban is ki kell nyitni az ablakot

2021 a 89. év

Február közepén az északi féltekén nem természetes dolog kinyitni az ablakot, hogy bejöjjön a hideg levegő. De a koronavírus pandémia tombolása közben a jó szellőztetés fontos tevékenység a zárt helyiségen belüli fertőzés megelőzésére. Kutatások arra derítettek fényt, hogy nem szellőztetett, zárt helyiségek ideális állapot nyújtanak a betegség terjesztéséhez.

És bár tudunk arról, hogy a COVID-19 elleni küzdelemben milyen fontos a szellőztetés, sokakhoz még mindig nem jutott el.

2020 áprilisában a hatóságok tudomására jutott egy környezetvédelmi figyelmeztetés: „Az apró aeroszol részecskéktől származó veszély épületeken belüli elhárításának elsődleges eszköze a szellőztetés.” Azonban ez a figyelmeztetés elsősorban munkahelyekre vonatkozott, nem a lakásokra, családi házakra. Ezért kell felhívni a lakosság figyelmét az ablakok megnyitására a COVID-19 megelőzése végett.

Télen a megfelelő eljárás az ablakok teljes kinyitása 10-15 percen keresztül néhányszor a napfolyamán,vagy folyamatos nyitva tartás, de csak vékony résnyire. Ezzel az eljárással a fertőzés veszélye több mint70 százalékkal csökkenthető.

A felvilágosító munka ellenére Angliában a felmérések azt mutatják, hogy a lakosság mindössze 5 százaléka hallott a szellőztetés fontosságáról. (nagy kérdés, hogy Magyarországon hogy állunk ezzel dologgal) A védekezési jelszónak így kellene szólni: távolság tartás, tömeg elkerülés, és szellőztetés.

 

A nyitott ablak története

Egészségügyi szempontból az ablakok nyitva tartása egyáltalán nem új keletű. A XVIII. század második felében jöttek rá arra, hogy az összezártság betegséghez vezethet. 1769-ben William Buchan skót orvos írt egy könyvet, amiben felhívta a figyelmet, hogy a nagyon szegény emberek gyakoribb megbetegedésének oka a piszkos életkörülmény. Egy jelentés az angol munkásság egészségi körülményeiről 1848-ban jelezte, hogy nagyszámú ember kis helyre tömörödése forrása lehet tömeges megbetegedésnek.

Forrás: The Conversation

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3458) Paleo diéta

Tibor bá’ fordítása online

 

2021 a 89. év

A paleó diéta csak akkor fogadható el, ha nem ismered az emberi evolúciót, mert maga a diéta lényege egy rakás féltudományos blablán nyugszik.

Akkor kezdjük a paleó diéta kulcsmondataival: Őseink nem ezeket az ételeket fogyasztották, tehát nekünk se lenne szabad ezeket enni. Részletezve, őseink évmilliókon át az evolúció alatt nem szokhattak hozzá a gabonákhoz, tejhez, sajtokhoz, finomliszthez, kávéhoz, alkoholhoz, mert ezeket nem ették, nem fogyasztották. Ezek az ételek csak a mezőgazdálkodás bevezetése után láttak napvilágot. Tízezer év túl rövid idő ahhoz, hogy adaptálódhassunk, mert a génjeinknek sok tízezer évre van szükségük a változások bekövetkezéséhez. Tehát kövessük paleolitikus őseink étrendjét, és akkor megszűnik minden problémánk.

Ez természetesen roppant logikusnak hangzik, de a tények egészen más mutatnak. Ugyanis adaptáltuk magunkat a megváltozott étrendhez. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy az emberiség sokkal gyorsabban adaptálta magát a megváltozott környezethez és étkezéshez.  a Nature-ben megjelent tanulmány  kimutatta, hogy génjeinkben főbb változások is létre jöhetnek mindössze néhány ezer év alatt.

A kutatók 101 bronzkorból származó csontváznál vizsgálták a DNS-ek mutációját Hollandiától Oroszországig. Ezek az emberek 3000 éve éltek, és vándoroltak Európa szerte, terjesztve génjeiket. A kutatók egy bizonyos  kulcsfontosságú gént vizsgáltak, azt, amelyik a tej emésztéséhez szükséges enzim termeléséért felelős a harmadik életév után. A mai európai ember háromnegyed része rendelkezik ezzel a génnel, ami lehetővé teszi, hogy egy pohár tej megivása után ne legyenek gyomortáji panaszaik. Azt találták, hogy a mutációs ráta északon magas (kb. 90 %), délen viszont kevesebb (50 % körüli).

Korábban úgy gondolták, hogy ez a gén-mutáció 7000-10.000 évvel ezelőtt kezdett elterjedni az emberek között, a mezőgazdaság és állattenyésztés beindulásával. Meglepő volt tehát, amikor azt tapasztalták, hogy 3000 évvel ezelőtt mindössze 5 %-os volt ennek a génnek az elterjedése. Mit jelent ez? Hogy a tejemésztési képesség sokkal később indult be, és igen gyors tempóban terjedt. Vagyis az új táplálkozási alapanyagokhoz való adaptáció sokkal gyorsabb volt, mint azt korábban feltételezték. Szó sincs 100.000 évekről. Ez azonban nem a teljes sztori.

Az emberi emésztőrendszert szabályozó génekkel kapcsolatos bizonyítások az amilázokkal kapcsolatban álltak elő, amelyek a szénhidrátok lebontásáért felelősek. Azoknál az embereknél, akiknek étrendje főleg szénhidrátokból áll, az emésztésért felelős géneknek több másolata is kialakult. Ráadásul az is kiderült, hogy ez a mutáció érdekes módon védelmet nyújt az elhízás ellen, és a kutatók úgy gondolják, hogy ez a változás mindössze néhány száz generációval ezelőtt történt.

Más, emésztést szabályozó gének még ennél is gyorsabban változnak. Ezek a beleinkben lévő sok trillió mikroba DNS-einek a génjei. Ezek ugyan nem emberi gének, mégis rendkívül fontosak az emberi egészség szempontjából, mert ezek szabályozzák azokat a mikrobákat, amelyek megemésztik az ételeinket és számtalan olyan anyagot állítanak elő, amire szükségünk van. Az emberi belekben lévő baktériumok génjei igen gyorsan reagálnak, amikor megváltozik a tápanyag milyensége, és mivel 30 percenként követik egymást a baktérium generációk, igen gyorsan tudnak evolválódni. Ezeknek a mikrobáknak van egy titkos fegyverük, amit horizontális gén átcsoportosításnak neveznek. Ez azt jelenti, hogy egymás között ki tudják cserélni a géneket, nem kell nekik várni a természetes kiválasztódásra. Ezt a képességüket jó hatásfokkal használják például az újabb antibiotikumokkal szembeni rezisztencia kialakításánál, és valószínűleg ezt alkalmazzák az étkezési szokások megváltozásának esetén is.

Szóval, nyugodtan menj el egy paleo étterembe és rendelj magadnak egy csodás paleo-tálat, és a paleo étrend segítségével állj neki a testsúlycsökkentésnek, de ne dűlj be az evolúcióval bizonyított tudományos magyarázatának, ami mára túlhaladottá vált. Génjeid és mikrobáid sokkal gyorsabban alkalmazkodnak a változásokhoz, mint gondolnád. A lényeg, hogy a változatos, nem pedig a leszűkített étrend az egészséges.

Forrás: Tim Spector / The Conversation

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3457) Oltás késleltetés

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

Biztonságos-e késleltetni a második dózis beadását?

2021 a 89. év

Vannak rá bizonyítékok, hogy rövid késlekedés biztonságos, de esély van arra, hogy a részleges immunizáció teret adhat a koronavírus mutálására.

A vakcina hiány, és az elosztásban jelentkező nehézségek hátráltatják a SARS-CoV-2 pandémia visszaszorítását. Egyesek, azzal a javaslattal álltak elő, hogy késleltetni kellene a második oltás beadását, így többeknek lehetne beadni az első oltás. Eredetileg a Pfizer vakcinánál  a második dózis beadásáig 21 napot kell várni, míg a Moderna vakcinánál ez 28 nap. A CDC állítja, hogy a két oltás között lehetséges 42 nap eltelte is. Az AstraZenaca szakemberei szerint akár nagyobb idő eltelte is lehetséges, mert szerintük az oltások jobban érvényesülnek, ha közöttük 12 hét telik el. Felmerül a kérdés mennyi ideig élhetsz egyetlen oltással biztonságban? Mi történik, ha a második oltás időben nem áll rendelkezésre? Lássuk?

 

Miért van szükség két oltásra?

A vakcinák immunológiai memóriát hoznak létre. Az mRNS alapú vakcinák a vírus tüskéit használják fel ennek elérésére. A két oltással maximális hatást akarják elérni. Az első dózis megteremti az emlékezést a vírusra, a második dózis megerősíti ezt. A Pfizer vakcina körülbelül 50 százalékkal csökkenti egy beoltott esélyét ara, hogy szimptómás fertőzést kapjon. Ez a Moderna esetében 80 %. Mind két vakcinából  két oltás ezt 95 százalékra fokozza.

 

A CDC miért engedi meg a 42 nap különbséget a két dózis beadás között a Pfizer és a Moderna esetében?

Az engedékenység oka kizárólag technikai. Egyszerűen nincs elég oltás. Másik ok, az időpont szigorú betartására nem mindenki képes. Ezekre a kompromisszumokra szükség van, ha azt akarják,hogy mindenki be legyen oltva.

 

Az első oltást követő 42 napba milyen védettséget kapsz?

A Pfizer és a Moderna szerint a védelem az első dózis beadása után 14. napra jelentkezik. Ez az a napi, amikor a nem beoltottak (placebo) fertőzési görbéje kezd elválni felfelé fordulással a beoltottakétól, akiknél nincs emelkedés. Mindkét vakcina esetében egyetlen oltás majd mindenkit megvéd a súlyos betegségtől, és (ahogy már jeleztem) 50 illetve 80 százalékban teljes védelmet adnak.

 

Ha az emberek csak részleges immunizálást kapnak egy dózissal, vezethet-e ez oda, hogy veszélyesebb vírus variáns keletkezik?

Paul Bieniasz retróvirológus (Rockefeller Univesity) szerint, ez egy valós veszély. A pandémia elején a vírusra semmi nyomás nem nehezedett, hogy evolváljon mivel senkinek se volt az immunrendszere bepöccentve a vírus ellen. De most már több millió ember lett megfertőzve és fejlesztett ki antitesteket. Tehát, a vírusnak mutálni kell, hogy elkerülje ezt a védekezést. A kérdés most az, gyorsítjuk-e az evolúciót sok-sok részleges immunitással. U.i. Teljes immunitás esetében a testben lévő összes vírus elpusztul, nem marad semmi a mutálásra.

Trevor Bedford biológus (Fred Hutchinson Rákkutatási központ) szerint az evolúciót nem csak az immunrendszer erőssége, vagy gyengesége határozza meg. Ki hat rá az emberek között megtalálható vírusok mennyisége is. Széles körű beoltás nélkül a variánsok száma nő, és előbb vagy utóbb kialakulhat egy veszélyesebb variáns.

Az első és második dózis beadása közötti idő megnövelése hatékonyabbá teheti-e a vakcinát?

Ez nem lehetetlen. A COVID elleni vakcinák nem egyformák, ezért a dózisok beadása közötti idő az adott vakcinától függhet. Egyes vakcinák a meglehetősen törékeny mRNS-re épülnek, míg mások a sokkal szilárdabb DNS-re, megint mások apró fehérje részecskékre, amiket ártatlan vírusokkal visznek be. Ilyen nagy különbségeknél nem csoda, ha a DNS alapú Oxford-AstraZeneca vizsgálatánál kijött a 12 hét. A további tapasztalatok pontosítani fogják ezt az időtávot.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3456) 2021 január

Tibor bá’ fordítása online

 

2021 a 89. év

A 2016 és 2020 közötti verseny eldőlt, az eredmény gyakorlatilag döntetlen annak ellenére, hogy 2020 –ban minimális El Nino hatás érvényesült (szerintem, La Nina/El Nino semleges volt). Mit tanulhatunk ebben az évben? A nagy kérdés, hogy 2015-óta gyorsul-e a felmelegedés? Amit figyelnünk  kell, hogy a jelenlegi La Nina mennyire hűti le a Földet, egészen pontosan a kék vonalat, a 12 havi átlagos, globális hőmérsékletet. Ha a kék vonal minimuma nem esik a vörös trendet jelző vonal alá, akkor minden valószínűség szerint van tényleges gyorsulás, amit kapcsolni kell a klímát befolyásoló tényezőkkel (forcings).

2021 januárja sokkal (0,32C)  hűvösebb volt, mint 2020 januárja. Konkrétan 2021 január a hatodik legmelegebb január volt 1880 óta, az 1951-1980 bázishoz viszonyítva +0,85 °C-al volt melegebb, illetve +1,17°C-al volt melegebb az 1880-1920 átlaghoz képest.

2021 januárjában Észak Amerika és az Arktisz szokatlanul meleg volt, de Szibériában az embereknek tudomásul kellett venni, hogy még mindig Szibériában élnek. 2020 után, amikor a hőmérséklet a normálishoz viszonyítva 10°C-al volt melegebb, az emberek úgy gondolták, megváltozott a klíma. Ami azt illeti, megváltozott, de nem ennyire.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3455) Oltási rendellenesség

Tibor bá’ fordítása online

 

Oltást követően, több tucat embernél jelentkezett ritka rendellenesség a véráramban

2021 a 89. év

A Pfizer és a Moderna vakcinájával beoltott 36 embernél jelentkezett rendellenesség, egy meg is halt. (ez az adat 2020.12.31.-ig érvényes, ezt követő esetek nincsenek benne). A halálos rendellenesség: trombocitopédia, aminek a lényege a beteg immunrendszere megtámadja a vér megalvadásáért felelős vérlemezkéket. Mivel, a vér nem tud megalvadni, a betegben egészen kis ütésre is vérzések keletkezhetnek. Például, agyvérzés, ami közel biztos halált jelent.

Az esetek között van nő, akinek hüvelyvérzése lett közvetlenül az oltás után. Egy másiknak a szájüregében jelentkezett vérzés. A betegeknek masszív vérinfúziót adtak, hogy megmentsék az életüket.

Az mRNS oltások nagyobb védettséget adnak, az elölt vírust tartalmazó oltásoknál (kínai), de ennek ára az időnkét előforduló autoimmun reakció kialakulása. Ennek ellenére még mindig sokkal biztonságosabb, mint a koronavírus okozta fertőzés kimenetele.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3454) mRNS

Tibor bá’ fordítása online

 

Hogy működik a Pfizer-BioNTech vakcina

2021 a 89. év

A német BioNTech és partnere a Pfizer kifejlesztettek és letesztelek egy BNTT162b2 elnevezésű koronavírus vakcinát, aminek a generikus neve, tozinameran, márkaneve pedig Comirnaty. Erről a klinikai vizsgálat bizonyította, hogy 95 % hatékonysággal előzi meg a Covid-19 fertőzést.

Maga a koronavírus

A SARS-CoV-2 vírus felülete teli van fehérje tüskékkel, amiket arra használ fel, hogy belépjen az emberi sejtekbe. A tüske fehérjéje csábító lehetőség vakcina létrehozására és gyógykezelésre.

A Moderna vakcinájához hasonlóan a Pfizer-BioNTech vakcinája is a vírus genetikai utasításaira van felépítve a tüske fehérje kialakítása végett.

 

Az mRNS egy lipi (zsíros) burokban

A vakcina hírvivő RNS-t használ, ami egy olyan genetikai anyag, aminek leolvasása után az emberi sejt fehérjét állít elő. Az mRNS elnevezésű molekula könnyen sérül és darabokra eshet szét, természetes enzimek hatására, ha közvetlenül be lenne oltva az emberi testbe. A vakcina megvédésed érdekében Pfizer és BioNTech becsomagolta az mRNS molekulát lipid (zsír) nanorészecskékbe.Törékenysége miatt az mRNS molekulák szobahőmérsékleten gyorsan szétesnek. Ezért, a Pfizer speciális, száraz jeges tartályokat, hőérzékelőket, és GPS nyomkövetőket készített, hogy biztosítsa a vakcina  -71°C hőfokon szállítható legyen, biztosítva hatékonyságát.

 

Belépés egy sejtbe

Oltást követően a vakcina részecskék sejtekbe ütköznek és összekapcsolódnak velük, leadva az mRNS molekulákat. A sejt leolvassa a szekvenciákat, és tüske fehérjéket állít elő. A vakcinában lévő mRNS molekulákat a végén a sejtek nyomtalanul elpusztítják.

A tüske fehérjék egy része tüskéket képeznek és a sejtfelületére mennek úgy, hogy csúcsuk kifelé áll. A beoltott sejtek a felületen lévő fehérjék egy részét darabokra törik. Ezeket a kinyúló tüskéket és a tüske fehérje darabkákat az immunrendszer érzékeli.

 

A behatoló érzékelése

Amikor a beoltott sejt elhal, a széthullott részek között található lesz tüske fehérje és fehérje maradékok, amit egyfajta, antigént előállítónak nevezett immunsejt befoghat.

A felületén tüske fehérje darabkákat jelentet meg. Amikor a T-segítő elnevezésű sejtek észlelik a darabkákat, riaszt, és segít más immunsejteket a fertőzés legyőzésében.

 

Anti testek előállítása

B elnevezésű immumsejtek beleütközhetnek a koronavírus tüskéibe a beoltott sejtek felületén, vagy szabadon lebegő tüske fehérje darabkákba. A B-sejtek egy része rácsatlakozhat a tüske fehérjékre. Ha ezeket a B-sejteket a T-segítő sejtek aktiválják akkor szaporodni kezdenek és olyan antitesteket állítanak elő, amelyek célba veszik a tüske fehérjéket.

A vírus leállítása

Az antitestek rákapcsolódnak a koronavírus tüskékre, bejelölik őket megsemmisítésre, és megakadályozzák a fertőzést azzal, hogy blokkoljál a tüskéket, így azok nem tudnak rácsatlakozni más sejtekre.

Fertőzött sejtek megsemmisítése

Az antigént bevezető sejtek aktiválni tudnak még T-gyilkos elnevezésű sejteket, amelyek megkeresik és megsemmisítik a  koronavírussal fertőzött sejteket, mivel ezeknek a felületén tüske fehérje töredékek vannak.

A vírusra emlékezés

A Pfizer-BioNTech vakcinából két dózist kell beadni 21 nap különbséggel, ahhoz, hogy az immunrendszert kellően bepöccentse a koronavírus elleni harcra. De mivel a vakcina annyira új, a kutatók nem tudják meddig tart a védelme.

Előzetes tanulmányok úgy találták, hogy a vakcina jelentős védelmet nyújt az az első dózis beadása után 10 nappal, azokhoz viszonyítva, akik a placebot kapták.

Valószínű, hogy hónapokkal az oltás után az antitest szám, és a T-gyilkos sejtek száma csökkenni fog. Azonban az immunrendszerhez különleges, B-memoria és T-memoria sejtek is tartoznak, ezek évekre, talán évtizedekre megőrzik a koronavírussal kapcsolatos információjukat.

 

Előkészület és injektálás

Minden egyes fiola 0,3 milliliteres dózisból 5 adagot tartalmaz. Injektálás előtt a vakcinát fel kell olvasztani és fel kell hígítani élettani só oldattal, és hat órán belül fel kell használni.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3453) Kontra antiszemitizmus

Tibor bá” vissza a múltba online

 

2021 a 89. év

Harminc éves voltam, amikor kaptunk egy 18 éves új munkatársnőt, de csak egy napra, mert munkába állás előtt mézes hetekre utazott. Amikor visszajött munka után kiderült, hogy egyfelé lakunk, így együtt villamosoztunk egy órát. Megtudtam, hogy szülei a háború előtt kimentek Izraelbe, ott született, ezért hívják Ráhelnek. A háború után visszajöttek. Azért ment férjhez, mert a szülei ragaszkodtak hozzá, de ő a férfit nem szereti. Oh, hát ez világos. Alig kellett rátépnem, napokon belül a szeretőm lett, heteken belül külön váltak és hónapokon belül el is váltak hivatalosan.

Amikor  kapcsolatunk eléggé nyilvánvalóvá vált, néhányan bizalmasan közölték velem, hogy Ráhel zsidó, ami kellően meglepett. Biztosítottam őket, most már kijelenthetem, hogy Ráhel összes testrésze pontosan megegyezik a keresztény nők testrészeivel. Ezt megsértődéssel fogadták, elvégre ők csak udvariasan figyelmeztettek.

Ráhel kellő időben eldöntötte, hogy bemutat a szüleinek. Felmentünk hozzájuk. Bemutatkozás után a mama megkérdezte, kérek-e kávét. Amikor a csészéket lerakta elém az asztalra, megkérdezte, hogy „az úr zsidó?” Kurtán válaszoltam, hogy nem. Meglepődtem, mert nem ehhez voltam szokva. A középoskola első osztályában az ismerkedés nem így folyt. Az egyik lány a másiknak elmesélte, hogy szüli napjára a Tel-avivi nagynénjétől mit kapott ajándékba. Erre két választ lehetett adni: 1) Hol van Tel-Aviv. 2) Az én apám húga Jeruzsálemben él.

Alig ittuk meg a kávénkat, a papa bejött a lányszobába és letett elém az asztalra egy vaskos könyvet, majd szó nélkül távozott. 15 perccel később a papa megint bejött és a könyvet felütötte, és megint szó nélkül távozott. A könyvben héber szöveg volt. Kicsit nézegettem, de nem tudtam mit csinálni vele. Ráhelnek se volt semmi ötlete. Na, ekkor a papa visszaviharzott és közölte „mi zsidók vagyunk”. Tudom – válaszoltam – és? De, erre már nem kaptam választ. Ráhel szólt, hogy menjünk. Többet a szülőkkel nem találkoztam.

Nem sokkal ezt követve. Ráhelt meghívták egy házibulira, ahová elvitt magával. Egy terézvárosi három szobás lakásban találtam magam 5-6 fiú és ugyanennyi lány társaságában. Egyértelműen én voltam a legidősebb. Táncoltunk, piáltunk, aztán valaki kitalálta, hogy barkochbázzunk. Na, kit más küldtek ki elsőnek, mint engem. Meg akarták fingatni a „vén” faszit. Néhány kérdés után kiderült, hogy híres emberre kell rájönnöm, aki már nem él, köze van a Szent Földhöz, de nem Ábrahám, nem Mózes. Aztán megtudtam, hogy a XX. század elején halt meg. Lövésem se volt. Ekkor az egyik lány türelmetlenségében bekiabálta a keresztnevét, Tivadar. Hát bassza meg, végem van. Na, ekkor elszabadult a pokol, zsidó létemre nem ismerem Herzl Tivadart. Szégyelljem magam. Végre Ráhel megszólalt, Tibor nem zsidó. Hirtelen hatalmas néma csend. Valaki halkan, de jól halhatóan megkérdezte Ráhelt, minek hozott el? Ráhel megfogta a kezem és szólt, na, gyere.

Engem nem zavart, hogy ő zsidó, őt nem zavarta, hogy én goj vagyok. Mindenki mást zavart, hogy együtt vagyunk.

Akit érdekel, a kapcsolatunk 5 évig tartott és úgy lett vége, hogy Ráhel kiment Bécsbe egy focimeccsre, ahol az izraeli követség segítségével nem Budapestre, hanem Izraelbe ment vissza. Én természetesen előre tudtam róla. Legközelebb 24 év múlva láttam egy rövid beszélgetésre, gondolom utoljára.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Gépészmérnökök, autószerelők figyelem

Hegynek fel, saját kertünkben a mostoha viszonyok között egészen kis sebességgel a kocsi bal oldalán nekimentem egy fának. Ezt követve nem tudom a kocsit sebességbe tenni, ha jár a motor (és kinyomom a kuplungot). Álló motor mellett simán be lehet tenni bármelyik sebességbe. Ki tudja megoldani a feladványt, mi történhetett?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3452) Gyermekkori trauma

Tibor bá recenziós fordítása online

 

A gyermekkori trauma évtizedekkel később az egészségedre törhet

Különböző diszciplínákról lévén szó, sose derül volna rá fény, de egy élelmes, szociológia terén dolgozó orvos észrevette, hogy a gyermekkori traumák (szülők elválása, valamelyik szülő halála, letöltendő börtönre ítélése, családon belüli abuzus, stb.) statisztikailag hatalmas mértékben megdobja az egyén hajlamát különböző betegségekre. Szorgalmas kutatómunka feltárta, hogy a fejlődés alatt álló gyermeki agy egyes részeinek a funkcionális megromlása okozza a kivédhetetlen egészségkárosodást, akár 40-50 évvel később is. A mechanizmus az immunrendszer, hormonrendszer, a DNS dekódolásának megváltozása (eltorzulása) útján történik.

Trauma egy életen át üldözhet minket

Az „Adverse Childhood Experiences” (hátrányos gyermekkori megtapasztalás=ACE) egy olyan jelenség, amiről mindenkinek tudnia kellene. Mi tartozik ide? Fizikai, érzelmi és szexuális abúzus, fizikai vagy érzelmi elhanyagoltság, beteg elmeállapotú szülő, mélyszegénység, börtönbe vetés, szülők elválása, családon belüli erőszak.

Mik a tények? Az ACE előfordulása igen gyakori. A népesség 67 százaléka a gyermekkorban legalább egyet elszenvedett a felsoroltak közül, 12,6 százaléka négyet szenvedett el közülük. Ami a legfontosabb, igen szoros kapcsolat áll fenn az ACE pontok és az egészség megőrzés között. Minél több ACE-t él át valaki, annál rosszabbak az egészségi kilátásai. Négy ACE ponttal a háta mögött az egyén nulla ponthoz képest két és félszer nagyobb eséllyel kap tüdőgyulladást, hepatitiszt, négy és félszer nagyobb eséllyel válik depresszióssá, és tizenkétszer nagyobb eséllyel követ el öngyilkosságot, de megháromszorozza a tüdőrák, érelmeszesedési fogékonyságot is.

A fenti adatok láttán van, aki előáll azzal, hogy hátrányos gyermekkor után az emberek könnyebben szoknak rá a dohányzásra, az ivásra és minden olyasmire, ami károsan befolyásolja az egészséget. Itt mindössze kártékony életvitelről van szó a megfelelő következményekkel.

Ekkor lép közbe a tudomány. intenzív kutatómunka eredményeként ma már sokkal jobban értjük hogyan hat ki károsan a fejlődés alatt álló emberi agyra a gyermekben elszenvedett hátrányos tényezők. Olyan agyi területekre hat, mint a nukleusz akkumbens, vagyis az a terület, ahol az élvezet és a kellem jelentkezik. Rontja a prefrontális kortex működését, aminek igen fontos szerepe van az impulzusszabályozás és a végrehajtás funkciókra. Ez a tanulás egyik kritikus területe. MRI leképezésnél mérhető különbség mutatkozik az amigdalában, ami az agy félelem-reakció központja. Vagyis tényleges neurológiai oka van annak, hogy a hátrányos körülményeken átesők miért viselkednek veszélyesen.

Úgy tűnik, ha viselkedésed nem is jelent nagy rizikót, még mindig nagyobb az esélyed szív-érrendszeri betegségre és rákra. Ennek az okát a hipotalamikus-pituitári-adrenál együttesben kereshető. Ott, ahol az agy reagál a vészhelyzetre és eldöntik, hogy felveszi a harcot, vagy elmenekül. Hogyan is működik ez? Képzeld el, hogy sétálsz az erdőben, majd hirtelen megpillantasz egy barnamedvét. Ebben a pillanatban a hipotalamusz jelet küld a hipofizisnek (agyalapi mirigy), ami jelet küld az adrenal mirigynek, hogy azonnal lökjön a véráramlatba adrenalint és kortizolt. Ennek az a hatása, hogy a szív elkezd erőteljesen dolgozni. A pupillád kinyílik, légútjaid kitágulnak, izmaid megfeszülnek. A tested kész, hogy felvegye a harcot a medvével, vagy teljes erőből elfusson. Ez egy rendkívül jó elrendezés arra az igen ritka esetre, amikor összefutsz egy medvével. De mi van akkor, ha a medve minden egyes éjszaka meglep, és a fent leírt rendszer minden áldott nap aktiválódik. Ez előbb vagy utóbb az egészség rovására megy.

Erre a folyamatosan ismétlődő stressz helyzetre a gyerekek különösen érzékenyek, mert testük és az agyuk fejlődés alatt áll. Ez az állapot nem csak az agyszerkezetre hat ki, de kihat az immunrendszer, hormonrendszer fejlődésére, és a DNS dekódolásra is.

Most, hogy tudunk róla, fokozottabb mértékben kell figyelembe venni a hátrányos gyermekkori megtapasztalást.

Az eredeti cím: Childhood Trauma Can Destroy Your Health Decades Later, Yet America Ignores It.

Szerző:  Dr. Nadine Burke Harris

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

(3451) Új tanácsadó

Tibor bá’ fordítása online

 

Biden Covid tanácsadója szerint az új Covid törzseket nem biztos, hogy leállítják az oltások

Forrás: CNBC (The News with Shepard Smith.”)

  • Három erősen fertőző COVID mutációt fedeztek fel legalább 33 USA államban, közölte a CDC (Betegség Ellenőrző Központ)
  • Ezek sokkal virulensebbek, több halált okoznak, és nem biztos, hogy az oltások leállítják őket, állítja Dr. Celine Gounder Biden tanácsadója.
  • Gounder közölte, hogy aggódik, amiért márciusban az emberek lazítanak a védekezésen, ami egy másik hullámhoz vezethet.

„Fertőzőbbek, több halálos kimenetelt okoznak és még az immunválaszt is kikerülhetik legyen az természetes (betegség kiváltó) vagy vakcinától származó”, mondotta Dr. Celin Gounder. „Tehát valóban fontos, hogy mindent megtegyünk a beoltás érdekében, megakadályozva ezzel az új variánsok terjedését.

Covid három erősen fertőző mutációját észlelték legalább 33 amerikai államban, hozta nyilvánosságra a CDC (Betegség Ellenőrző Központ). Kutatók szerint ezek az erősen terjedő variánsok meghosszabbíthatják a tombolást, könnyen egy újabb fellángoláshoz vezethet. A CDC előrevetítése szerint még az is lehet, hogy márciusra az angol változat válik dominánssá Amerikában.

Gounder epidemiológus aggódásának adott hangok, hogy márciusra az emberek leállnak a védekezéssel, ami egy újabb fellángolást eredményezhet.

„Márciusra a családok fellélegeznek, a tavasz beköszöntével lazítanak egyet, az ünnepekre összejönnek, elhagyják a biztonsági előírásokat, és ráadásul egy sokkal fertőzőbb variánssal állnak majd szemben”, figyelmeztetett Gounder.

Johnson & Johnson bejelentette, hogy kérték a szükségállapotos engedélyezést saját koronavírus vakcinájukra. A múlt héten nyilvánosságra hozott adataik szerint körülbelül 66 százalékosan volt hatásos a vírussal szemben.

Ha a Johnson & Johnson alkalmazást engedélyezik, akkor ez lenne a harmadik vakcina, amit a vészhelyzetre tekintettel engedélyeznek az USA-ban a Pfizer-BioNTech és Moderna után. E két oltással ellentétben a Johnson & Johnson vakcinából csak egy dózist kell beadni és tárolni közönséges jégszekrényben is lehet.

Gounder kihangsúlyozta, hogy a ígéretes vakcin adatok ellenére, nincs itt az idő, hogy elhagyjuk a maszkviselés és társadalmi távolságtartás előírásait.

„Amíg nincs mindenki beoltva, aki ezt kéri, valóban szükség van a maszkviselés, és a társadalmi távolságtartás még szigorúbb betartására”, jegyezte meg Gounder.

Emberek! Ezeket a figyelmeztetéseket nekünk is komolyan kellene venni.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3450) Fauci

Tibor bá’ fordítása online

 

Fauci (amerikai) COVID szakértő szerint még csak most jön a java (már megint)

Járványszakértő, Dr. Anthony Fauci figyelmeztette az amerikaiakat, hogy a koronavírus pandémia legnagyobb pusztítása még csak most fog jönni. De a kormány szakértőjének nyilatkozata nem az első pusztulást hirdető jóslat.

Vasárnap a CNN „az unió helyzete” műsorban Faucit megkérdezték, valóban azt gondolja, hogy a java még hátra van? Erre, Fauci azt válaszolta, hogy igen, jósolva egy ünnepek utáni (karácsony, húsvét, stb.) felfutást.

Majd így folytatta, „valójában kritikus időket élünk, ha a rendszert jobban megszorítjuk, ami egy ünnep utáni felfutást jelent az utazások és a összesűrűsödött tömeg miatt.”

Hasonló jóslatokat Fauci korábban már hangoztatott. Múlt év márciusában, amint az esetszám ezres nagyságrendűvé vált, a Kongresszusnak azt mondta, „a helyzet rosszabb lesz a jelenleginél.” Három hónappal később azt mondta, hogy a pandémia az ö legrosszabb lidérc álma. Augusztusban ismét emlékeztette a társadalmat, hogy neki nem tetszik, ahogy a dolgok alakulnak, és hozzátette, ne csodálkozzanak, ha lesznek „nagy görbe csúcsok” a pozitív tesztek terén. Fauci jóslatai nem voltak hibásak, a napi új esetek száma felfelé mászott a nyár közepét követően. Bár több mint ötször annyi esetet jeleztek szombaton, mint június 26-án, az elhalálozások száma nem emelkedett ilyen mértékben. Valamivel több, mint 1400 halottat jeleztek szombaton, összemérve az akkori 660-al a Johns Hopkins szerint.

Fauci biztatja az embereket, hogy oltassák be magukat, de beismerte, hogy hazudott, mert rá akarta venni az embereket az oltásra, ezért azt mondta, hogy a nyáj immunitáshoz a népesség 60-70 százalékát be kell oltani. Ezt az értéket a múlt héten kijavította 75, 80, 85 százalékra.

„Amikor a közvélemény kutatás azt jelezte, hogy az összes amerikainak csak kábé a fele oltatná be magát, akkor mondtam, hogy a nyáj immunitáshoz 70-75 százalék kellene.” Mondotta Fauci pénteken a New York Times-nak. „Amikor a felmérés több mint 60 százalékot jelzett, arra gondoltam, hogy egy kicsit feljebb nyomom ezért mondtam 80, 85 százalékot.”

A pandémia alatt Faucit sok kritika érte a nyilvánvaló vélemény változtatások miatt, például a szájmaszk használatával, a gyerekek iskolába járatásával kapcsolatban, miközben állandóan a tudomány elfogadására buzdított.

Hadd jegyezzem meg, hogy én már március körül tiltakoztam a a 60 % oltottság okozta nyájimmunitás ellen. Az én statisztikai érzetem azt súgta, minimum 90 százalék kell hozzá. Remélem 2022-re kiderül mennyit ér az én jóslatom,több szempontból is.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3449) Beoltásom története

Tibor bá’ online

 

A hét elején, telefonon felhívott a háziorvosom, és közölte velem, hogy szombaton 14:30-kor megjelenhetek a Szt. Margit kórház 2-es oltópontjánál. Hozzátette, hogy a Pfizer vakcinát kaphatom meg. Meg felel-e ez nekem? Mondtam, igen. E-mailen átküldött egy 3 oldalas nyomtatványt, amiben leírták a tudnivalókat, és ki kellett töltenem egy kérdőívet az egészségügyi állapotomról, és alá kellett írnom, hogy ha nem tartom be a 30 perc ott tartózkodást, azt a saját felelősségemre teszem.

Semmiképpen nem akartam elkésni, számítva esetleges útakadályra, jó időben elindultam, és fél órával korábban meg is érkeztem a kórházhoz. A portán három „portás” fogadott, ebből kettő foglalkozott valakikkel, a harmadik nem várva meg a kérdésemet, szó nélkül kivette a nyomtatványt a kezemből és megkérdezte melyik karomba kérem. Ezt ráírta a nyomtatvány szélére, majd megmérte a lázamat, közölte, hogy 35,1, és mondta, foglaljak ott helyett.

Egy percen belül kijött egy nővér a nyitott ajtós szobából és közölte velem, hogy a szelepes maszkom csak engem véd, de őket nem, és ráhúzott egy sebészmaszkot a sajátom tetejére, majd beinvitált a szobába, ahol négy sarokban négy asztal állt, mögöttük egy-egy nővel. Az egyik intett, hogy menjek hozzá, mert ott nem ült senki. Elkérte a nyomtatványomat, javított rajta (csak a születésem évét írtam be, a hónapot, napot nem. Gondoltam csak a koromra kíváncsiak) és nagyon kedvesen adott egy igazolást az oltásról, amit még le kellett pecsételni. Közben egy vaskos jegyzékben megkereste a nevem, és kipipálta. Magamat nem kellett igazolnom, elfogadta, hogy az vagyok, amit állítok.Végeztünk.

Kimentem az adminisztrációs szobából, az előző nővér az ajtóban mondta, jelentkezzek annál a nővérnél, aki ott áll (kb. 30 méterre) Odamentem – na, itt kell majd megrohadnom a várakozástól – tévedtem, egy percen belül hívtak a terembe, ahol négy orvosnő állt négy szék mellett. Az egyik üres volt, oda ültettek. Az orvosnő elvette a papírjaimat, megnézte és rákérdezett, hogy tényleg semmire se vagyok allergiás. Nem akarta elhinni, hogy se gyógyszer érzékenységem, se allergiám nincs (az nem árultam el, hogy a beretvált puncira viszont tényleg allergiás vagyok, mert már megjártam, amikor orvosnál viccelődtem). Beteg voltam-e az elmúlt 2 hétben. Közöltem vele, hogy 20 éve még náthám se volt. Ezt követve benyomta a vakcinát, amit nem éreztem, mert olyan vékony tűt használnak és csak fél milliliter a benyomott mennyiség.

Az orvosnő segített bebújni az ingujjamba, átadta az oltási emlékeztetőt, és kérte, hogy kint üljek le fél órára. Azt válaszoltam, hogy inkább a kocsimba ülök fél órát, mert ott nem mászkálnak maszkos emberek, és ha van probléma visszajövök. Azt mondta, hogy erről szó se lehet. Még említette, hogy várnak pont 3 hét múlva ugyanitt, ebben az időpontban. Köszöntem, és kisétáltam. A kocsiban Éva társaságában vártam fél órát, és hazajöttünk.

Elképesztően jó benyomást gyakorolt rám az oltás. Ragyogó a szervezés, mindenki udvarias és megértő. Persze, csupa rozoga, öreg nő és férfi páciensük volt, és így mindenki a saját anyjára/apjára gondolt, de akkor is csak dicséret illeti őket.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(761) May Károly és fantasztikus világa

Tibor bá’ online

Hétfőn február 1.-én este nagyot nosztalgizálva megnéztünk egy May Károly filmet (folytatás hétfő, 8.-án lesz) May Károly már jóval több, mint 100 éve halott, de érdekes fénye nem halványult el. Remélhetően megfelel hétvégi szórakoznak ez a megismételt poszt. A régi hozzászólások is megérik az olvasásukra fordított időt.

Kulturális eleink logikáját vagy nem értem, vagy nem volt nekik. Moliere csak ennyi… Moliere, nincs keresztneve. Victor Hugo-nak van keresztneve, méghozzá franciásan írva, és megelőzi a családi nevét. Ezzel szemben May Károly akár magyar is lehetne. Sokáig azt is hittem, hogy magyar, csak amikor a házban egy velem azonos korú zsidó fiú kiröhögött, mert Winnetou mind a négy magánhangzóját kiejtettem, akkor tudatosodott bennem, hogy talán amerikai. De ez lényegtelen volt. Ami számít, hogy az én korosztályom gyakorlatilag May Károly ifjúsági regényein nőtt fel. Magát az írót megszemélyesítő Old Shatterhand mellettem aludt az ágyban, mert lefekvés előtt hatodszor is elolvastam a harmadik fejezetet. Második elemiben, hét évesen,  a nyári táborban May Károly indián csatáit játszottuk el, természetesen félmeztelenül, tollkoronával a fejünkön. A wigwam, tomahawk, calumet, sápadt arc, préri fogalmakat előbb ismertük, mint az anyám tyúkját, mert valami oknál fogva May Károly történetei egyszerűen elvarázsoltak a gyermek szíveket. – – – Felmerülhet benned a kérdés, hogy így közel a kilencvenhez hogyan jutott eszembe May Károly. Nos, gyermekkorunk minőségének fontos meghatározója, a Szászországú születésű May Károly halálának pénteken volt a 100 (ez most nem érvényes). Évfordulója. Ezek szerint amikor én olvastam könyveit, már akkor is 30 éve a boldogabb vadászmezőkön lovagolt medveölő puskájával.

Lehet, hogy csalódást fog okozni, de bár az író egyes szám első személyben írta könyveit, valójában sose járt a vadnyugaton, leírásai szigorúan az egyéni fantázia szülte történetek voltak, amikhez használt némi korai útleírást. Kevesen tudják, hogy May Károly vakon született, látni csak 4 éves kora után tudott egy viszonylag egyszerű műtét után. Felteszem, mivel a vak kisgyereknek el kellett képzelni a maga körül elterülő világot, a képzelőereje korán kifejlődött, aminek később nagy hasznát vette. Ifjabb korában többször is ütközött a törvénnyel, mert nem rettent vissza a csalástól-lopástól, hírhedt con-man volt (amikről igaz történeteket most olvashattok a Légy az én palimadaram szemelvényekben). Ezt az előéletét talán kihagyhatta volna, de sajnos írással csak évekkel később próbálkozott, kirobbanó sikerrel. Világszerte 200 millió példányt adtak el könyveitől, amit 30 nyelvre fordítottak le. Érdekes, hogy az angolszász világban az író majd totálisan ismeretlen. Nagy sikert csak a német ajkú területeken ért el, amihez hasonlót csak a volt monarchia országaiban tapasztalhatunk. Kreált álomvilágát az tette nem csak hihetővé, de természetszerűen elfogadottá, hogy könyvei szereplői nem változtak. Ha nagyon akarnánk, May Károlyt kinevezhetnénk az első zöldnek, akinek pontosan ki nem fejtett véleménye határozottan civilizáció ellenes volt, és egyértelműen természetbarát.

 Szülőföldje a volt NDK-ban helyezkedett el, de a kelet német rezsim sokáig nem tudta hová tenni az ország szülöttét, könyvei be voltak tiltva. Aztán némi fanyalgással a 80-as években rehabilitálták Luther Mártonnal és Nagy Frigyessel együtt. Nem így az NSZK, ahol bélyeg kibocsátással emlékeztek meg róla 1987-ben. A német indiánfilmeket a jugoszláv hegyekben forgatták, amelyeket felnőtt fejjel megmosolyogni valónak találtam, de ez nem az író „bűne”. A kék szemű germán szereplőket nehéz volt indiánoknak elképzelni. Szülővárosa, a szász Hohenstein-Ernstthal ma már természetesen büszke fiára.

Önéletrajzát (amihez pózolt is)  legalább olyan fantáziával színezte ki, mint regényeit. 166 centiméterével, és meglehetősen göthös termetéhez képest saját történetei alig voltak hihetők, és amikor felfedezték a csalást nyomban magába roskadt, de a körülötte kialakult legendának semmi se ártott. Kisdiák hódolóinak szükségük volt egy vadnyugati álomhősre.  De mi volt az, amit el kívánt tüntetni múltjából. Akadt néhány dolog. Egy időben szemorvosnak adta ki magát és vényeket is írt. Ez ugye sarlatánkodás, de nem riadt vissza egyszerű lopástól sem. Az első alkalommal 4 év és egy hónap elzárásra ítélték, de óriási szerencséjére „reform börtönbe” került, ami egyfajta kísérlet volt. Itt egy 4000 kötetes könyvtárban tevékenykedhetett, ami lehetőséget biztosított számára útleírások olvasására, ami meghatározta érdeklődését. Idős korában az őt irányító személyiségének sötét oldalait úgy jellemezte, hogy „mindenfajta karakter van bennem elbújva, melyek mindegyike részt akar vállalni aggódásaimban, munkálkodásaimban, alkotásaimban, írásaimban.”

Első börtönbüntetéséből alig szabadult, amikor detektívnek adta ki magát, aki hamis bankok után kutatva egy kereskedőtől nagyobb összeget vitt el, heteken belül billiárd golyókat lopott, majd egy lovat. Letartoztatásakor a rendőrségnek azt mondta, hogy Albin Wadenbach-nak hívják és egy Martinigue-i ültetvényes fia. Nem csoda, hogy egyesek gyanítása szerint May enyhe elmebetegségben szenved. 2003-ban Edgar Bayer pszichiáter pszichés utóvizsgálata szerint, May Károly nárcisztikus személyiségi zavarral küszködött. Ennek tipikus szimptómája a túlzó önértékelés, fékezhetetlen csodálási vágy, és álmodozás a határtalan sikerességről.

A szerző 32 éves volt, amikor szabadult a waldheimi börtönből. Ezt követve Amerikába akart kivándorolni, de helyette megírta az Egy sokat utazó ember naplójából című epizódját, amit a Deutsches Familienblatt magazin leközölt. A messzi földről szóló fantáziák jó időben, jó helyen jelentek meg, az olvasók vették, mint a cukrot. A kiadó a szerzőt ellátta folyamatos rendelésekkel. May Károly útja megnyílt a sikerhez. A formula viszonylag egyszerű volt. A tényeket kellő módon kellett összekeverni a fikcióval, de May ösztönszerűen megérezte, hogy az olvasók autentikus történetekre vágynak, tehát utalásokat tett arra, hogy történetei nem csak kitalációk, hanem saját tapasztalataira támaszkodnak. Linzben létrehozott egy fotóstúdiót, ahol vadnyugati fényképek készített magáról. Fegyvert gyártatott, magáról és egyéb tárgyak segítségével valósnak tűnő képek készültek. 1896-ban a tiszteletdíjakból vett egy házat, a Shatterhand villát, amit teli pakolt „eredeti” relikviákkal a látogatók részére. Néha előfordult, hogy az érdeklődő látogatóknak azt mondták, hogy a nagy utazó éppen úton van. De a határvonal a valóság és a fikció között egyre homályosabbá vált. Az újabb és újabb történetek nem illettek bele a képbe.

May Károly oly mértékben élte át megrajzolt szerepét, hogy valószínűleg őszintén azonosult azzal. Nem hazudozott, ezért nem is figyelt a plauzibilitásra. Szerepének betöltése után a fantáziájának nemigen volt felső határa. Pont úgy mint a Gyűrűk urának az ő sikerének is ez volt a titka. Az olvasó el akar bűvölődni. A nyilvánvalóan irracionális részleteket utólag megmagyarázta, amit az olvasók elfogadtak.

De a hazug és a sánta kutya esete őt is elérte. May ösztönszerűen ráérzett mit kívánnak tőle a rajongói. Kinyomtatott beszámolóiban panaszolta, hogy nincs nyugta az állandó látogatóktól, miközben a személyzetének meg volt mondva, hogy ha keresik „nincs itthon”. A levelekre viszont azonnal válaszolt, amiben egészen személyes dolgokat is megírt és ellátta fényképeivel. Tulajdonképpen napjaink celebjeinek a PR-ját követte, de a sok – abszurditásba hajló – hazugság (40 nyelven beszél, 1200 különböző dialektusban) olyan ellentmondásokat szült, ami várhatóan valakinél lecsapja a biztosítékot. A leleplező iromány hatására May pánikba esett és jogi útra terelte a dolgokat, bár ne tette volna. Tíz év alatt minden kiderült, beleértve ifjúkori bűnözéseit is. A kókler ott állt meztelenül, de könyveit tovább vásárolták, mintha mi se történt volna. Az embertömegek nem az igazságot akarják tudni, hanem azt várják, hogy elaltassák őket.

A tíz évig tartó polgári per May Károly győzelmével végződött. A vádak alól felmentést kapott. Theodor Ehrecke a Berlini Városi Törvényszék  főbírója úgy gondolta, hogy a tollak emberét megilleti a jog, hogy úgy értelmezze az igazságot, ahogy azt az írói vénája diktálja, és „May Károly szerintem költő”.

Néhány évvel halála előtt 50.000 Márkával a zsebében, ami egy hatalmas összegnek bizonyult, a kor leghíresebb és egyben leggazdagabb szerzője végre átruccant New Yorkba, és az ember, akinek otthona a vadnyugaton volt, most jól nevelt turistákhoz illően meglátogatta a Niagara vízesést, majd átment Bostonba, vet pár szuvenírt feleségének, és megírt néhány üdvözlőlapot, amiket elküldött Németországba. Útjának legszomorúbb állomása egy rezervátum meglátogatása volt, ahol az általa favorizált apacs indiánok leszármazottai nyomorogtak. Készült róla és az ágyékkötőben ékeskedő törzsfőnökről egy közös fénykép. Tudta ő jól, hogy miért kedvelte sokkal jobban a karosszékutazást a valódival szemben. A valóság messze el szokott maradni a fantázia mögött, ráadásul senkit se érdekel.

Én pedig hálát adok a sorsnak, hogy ennek a megemlékezésnek a törzsanyagát 😀 (Jan Fleischhauer) 88, nem pedig 8 évesen hozta utamba a sors.

______________________________________________________________________

wigwam, tomahawk, calumet, = indián sátor, csatabárd, békepipa

______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________

(3448) Presstitute

Tibor bá’ fordítása online

 

Szajha média

Szerző: Pauil Craig Roberts

Tudom, hogy fingod sincs mit jelent a „presstitute”, ezért megmagyarázom. A szót Gerald Celente találta ki néhány éve, aki összevonta a „sajtó” (press) és a „prostituált” szavakat. Vagyis a lefizetett és a vevő megrendelésének megfelelő hírközlést produkáló média tevékenységét jelenti.

A nyugati médiának mindössze két eszköze van: Az egyik a szemenszedett hazugság, amit annyiszor alkalmazott, hogy már nem igazán működik, kivéve a segg hülye amerikaiaknál.

Az orosz cirkáló rakéták halál pontos becsapódása pánikot váltott ki a Pentagonban, viszont a nyugati presstitute szerint az orosz rakéták lepotyogtak Irán felett, és nem érték el az ISIS célpontokat. A presstitute jelentések szerint az orosz légitámadás csak civil lakosokat ölt meg és felrobbantott egy kórházat. De a presstitute csak önmagát képes becsapni, és a segg hülye amerikaiakat. A másik eszközük a probléma feltálalása összefüggések nélkül. Tegnap végighallgattam egy beszélgetést az NRP-n (Izraeli tulajdonban lévő propaganda gépezet) az európai emigráns problémáról. Igen, emigránst mondtak, nem pedig menekülteket.

Ezek az emigránsok csak úgy előálltak és jobb életet akarnak Európában, ahol a kapitalizmus munkát, szabadságot, demokráciát ad nekik, ahol a nőknek jogaik vannak és a kellemes életvitel garantált. A kellemes életvitelt kizárólag a Nyugat tudja csak garantálni, ugyanis önmagát nem bombázza le.

Vagyis az Európát elárasztó horda hirtelen elhatározta, hogy átteszi életterét máshová. Ennek az égvilágon semmi köze ahhoz, hogy Washington az elmúlt 14 évben hét országot döntött romokba, amely háborús bűnökben a faszkalap európaiak tökéletesen együttműködtek, olyan jelszavak mellett, mint „az önkéntesek koalíciója”, „NATO hadművelet”, „elvisszük nekik a szabadságot és a demokráciát”.

Ha a nyugati presstitute médián múlna, soha senki nem tudná meg, hogy az Európába menekülő milliók az amerikai és az európai bombák elől menekülnek, amelyekkel válogatás nélkül mészároltak le, és tettek földönfutóvá milliókat.

Még az a néhány megmaradt konzervatív folyóirat, azok, amelyeket a neokon nácik még nem vásároltak, vagy számoltak fel, még azok se voltak elég bátrak, hogy össze merjék kapcsolni a menekülteket az amerikai közel-keleti politikával. Ehelyett Európa harmadik muszlim inváziójáról beszélnek, ami a Nyugati keresztény Civilizáció bukásához fog vezetni.

Azt persze nem említik meg, hogy a sok millió muszlim menekült beáramlását Európa magának köszönheti, mert korrupt politikai vezetői Washington jól megfizetett vazallusai, akik lehetővé tették az Amerikai hegemóniáért vívott háborút. Szerintük Európában hamarosan a Saria törvény lesz az uralkodó.

Az amerikaiak többsége a propaganda által létrehozott hamis világban élnek, teljesen elvonatkoztatva a valóságtól. Az orosz és a kínai elnök elképedve figyelik azt a szintű stupiditást, ami legjobban körülírhatja az amerikai karaktert. Az oroszok és a kínaiak előbb vagy utóbb rá fognak döbbenni, hogy a Nyugat végérvényesen elveszett, és amikor ez bekövetkezik, visszaáll a béke a Földön.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3447) Új variánsok

Tibor bá’ fordítása online

 

Alkalmazhatók-e a vakcinák a világ különböző pontjain felbukkanó új variánsokkal szemben?

Mind a Moderna, mind pedig a Pfizer-BioNTech állítja, hogy vakcinájuk hatékony Angliában és Dél Afrikában felfedezett új koronavírus variánsokkal szemben. Azonban, valamivel kisebb védelmet adnak a Dél Afrikaival szemben, mely hatékonyabban tudja elkerülni a véráramban lévő antitesteket. Egy harmadik vakcina jelölt, a Novavax körülbelül 90 százalékban hatékony az eredeti koronavírus törzzsel szemben, de csak 50 százalékos a Dél Afrikaival szemben. Ez ugyan rossz hírnek minősül, de az biztos, hogy a variáns teljes mértékben nem tudja kikerülni a vakcinát. A vállalat szóvivője úgy gondolja, hogy a vakcina hatékonyságát növelni tudják a variánssal szemben.

A Moderna kutatói nyolc olyan emberből vett vérmintát vizsgáltak, akik a vakcinából a második dózist is megkapták, valamint két majomból, akiket immunizáltak. A vírust elpusztító antitestek pont olyan hatékonyak az angol variánssal szemben, mint az eredeti vírus törzs esetében voltak. Azonban a Dél Afrikai variáns esetében az antitestek hatékonysága hatodára csökkent. Ennek ellenére, az antitestek hatékonysága még mindig az elfogadhatóság határain belül van.

A biztonság kedvéért a Moderna elkezdte kifejleszteni vakcinájának egy új formáját, ami felhasználható a Dél Afrikai variáns elleni érzékenyítő oltásként. Moderna azt is közölte, hogy tervezik egy harmadik dózis beoltását is annak érdekében, hogy az újonnan jelentkező vírusformát meg tudják támadni. A BioNTech 6 hét alatti ki tud fejleszteni egy új, módosított vakcinát a variánsok ellen. Az FDA nem közölte mi lesz a politikája az új variáns ellen kifejlesztett vakcina engedélyezésével kapcsolatban.

Tudósok megjósolták, hogy a koronavírus mutálódni fog, és lehetséges olyan mutáció, amely elkerüli a vakcinákat, de csak kevesen gondolták, hogy ilyen hamar bekövetkezik. A probléma főleg abból adódik, hogy a vírus megállíthatatlanul terjed a föld legnagyobb részén. Minden egyes új fertőzés lehetőséget biztosít a vírusnak arra, hogy mutálódjon, kialakítva új variánst.

Forrás: The New York Times

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

The Lancet & Sputnyik V

Legfrissebb jelentés

 

A Lancet, tekintélyes angol egészségügyi szakmagazin leközölte a Sputnyik V orosz vakcina III. klinikai vizsgálatának eredményeit. Ezek szerint hatékonysága 91,6 %, komoly mellékhatások nélkül. Nincs korhatárhoz kötve az alkalmazhatósága. Nincs szükség szélsőséges hidegen tartásra. A The New York Times áradozik róla, megjegyezve, hogy felesleges volt előre ellenpropagandát nyomni. Ára dózisonkét 10 $ körül van, ami olcsónak számít.  Kormányunk részéről a megrendelése okos döntés volt.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3446) Spanyol hírek

Tibor bá’ fordítása online

 

Spanyol idősek otthonában heten meghaltak a Pfizer Covid-19 oltást követően. Az oltás után minden bentlakó tesztje pozitív lett. A második dózist még nem kapták meg.

Spanyolország középső részén elhelyezkedő idősek otthonának mind a 78 bentlakójának Covid-19 tesztje pozitív lett a Pfizer-BioNZ vakcina első dózisának beadása után, és heten meg is haltak, jelezte hétfőn a személyzet.

Azoknak, akik megadták magukat a vírusnak, az EFE ügynökség jelentése szerint volt alapbetegsége. Pillanatnyilag négy ápolt kórházban van, a személyzet 12 tagja pedig fertőzött.

Jelentős fertőzés Toledo környékén van a Lagartera Idősek Otthonában Madridtól délnyugatra.

Az otthon mind a 33 személyzetének negatív PCR tesztet kell bemutatni munkába lépés előtt. Az otthon szóvivője szerint a vírus terjedését megelőző egészségügyi szabályok „folyamatosan fenn vannak tartva”.

Január 13-án valamennyi bentlakó és az összes személyzet be lett oltva a Pfizer vakcina első dózisával. Hat nappal később jelentkeztek az első szimptómák tíz bentlakónál. A személyzet közül néhányan betegszabadságra mentek az oltást követő ötödik napon.

Január 21-én a vezetőség jóváhagyta a döntés, ami szerint az otthon valamennyi bentlakóját le kell tesztelni, és saját szobájukba kell őket karanténba helyezni, amiről értesítették a családtagjaikat.

Január 25.-én a teszt eredmények szerint az összes bentlakó elkapta a vírust egy kivételével, akinél ez később jelentkezett.

Decemberben a Spanyol Legfelsőbb Bíróság utasítására az idősek otthonaiban bekövetkező halálesteket ki kellett vizsgálni, mert a pandémia kezdetén elfogadhatatlan állapotokat mutattak azzal, hogy a április 6. és június 20 között a Covid-19 halálozás 69 százaléka ezekből az otthonokból került ki.

A Lagartera Idősek Otthona állítja, hogy a jelenlegi fertőzés az első a pandémia megjelenése óta, a fertőzés két hulláma alatt vírusmentesek voltak.

Az otthonban a második vakcina dózist február 3.-án fogják beadni, amit február 5.-én a PCR tesztelés követ.

Spanyolország szerte majdnem másfél millió személyt oltottak be vagy a Pfizer vagy a Moderna vakcinával.

Spanyolországban több mint 58.000 ember halt meg Covid-19 fertőzésben a 2,7 millió nyilvántartott vírus fertőzött közül.

Aki ellenőrizni kívánja a fordítás helyességét, az itt megtalálja az eredeti szöveget. Forrás: RT.

 

 

7 die at Spanish care home after getting Pfizer Covid-19 jab as ALL residents test positive for virus, second doses still to come

All 78 residents at a nursing home in central Spain have tested positive for Covid-19 after being given their first dose of the Pfizer-BioNTech vaccine, and at least seven people have died, staff confirmed on Monday.

Most of those who succumbed to the virus had existing conditions, according to Spanish news agency EFE, while four residents are currently hospitalized, and 12 staff have also been infected.

The huge outbreak is at the Lagartera Residence for the Elderly in the Toledo area, southwest of the capital Madrid.

The home’s 33 staff must now present a negative PCR test before they start work, and a spokesperson said that health measures to contain the spread of the virus are in place “at all times.”

“On January 13, all residents, including nursing home staff, were vaccinated with the first dose of the Pfizer vaccine, and after six days the first symptoms began to appear in ten of the residents,” they said in a statement.

Some members of staff began to go off sick with the virus five days after being inoculated.

On January 21, management approved the decision to test all residents of the home and quarantine them to their rooms, with families informed of the move.

The testing results, on January 25, showed that all the residents had caught the virus apart from one, who then also tested positive at a later date.

In December, Spain’s Supreme Court ordered an investigation into deaths at nursing homes, which were a disturbing feature of the early pandemic, making up 69 percent of all Covid-19 fatalities between April 6 and June 20.

The Lagartera Residence for the Elderly insisted the current outbreak was its first of the pandemic, having remained virus-free during the first two waves of infections.

The next doses of the vaccine are to be administered at the home on February 3, and the next round of PCR tests will be carried out on February 5.

Across Spain, almost 1.5 million people have been injected with either the Pfizer or Moderna vaccine.

More than 58,000 people have died from Covid-19 in Spain and the country has registered more than 2.7 million cases of the virus in total.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3445) Háttér sugárzás

Tibor bá’ fordítása online

 

1964-ben, Arno Penzias és Robert Wilson, a Bell Laboratóriumban, műholdakban alkalmazandó, mikró hullámú antennákon dolgoztak. Annak ellenére, hogy a mikrohullámú vevőjük közel abszolút zéróra volt lehűtve, jelentkezett egy kiküszöbölhetetlen zaj, amit nem tudtak beazonosítani. A munkatársak mindent átgondoltak: Földi forrásból származó rádióadó, madarak, elektronikus alkatrész hiba, de a titokzatos jel eredetét nem tudták felfedezni.

Időközben, anélkül, hogy tudtak volna róla, Robert Dicke asztrofizikus a közelben lévő Princeton Egyetemen úgy gondolta, hogy az úgynevezett Ősrobbanásnak kellene lenni valamifajta detektálható nyomának. Vagyis, annak, hogy egyesek szerint a Világmindenség egy katasztrofálisan nagy robbanást követő tágulással kezdődött, sok milliárd évvel ezelőtt.

Az asztrofizikus úgy gondolta, hogy a robbanást követően kellett lenni egy univerzális hőmérsékletnek, ami a kiterjedés miatt folyamatosan csökkent. Ezt viszont a jelenben is érzékelni kellene, ha lenne erre egy alkalmas mikrohullámú parabola antenna.

Vagyis, két csoport kutatónak szüksége lett volna valamire. A Bell Labor embereinek bizonyítékuk volt, de nem tudták mihez, mert nem volt használható elméletük. A Princeton emberinek ragyogó elméletük volt, de nem volt rá bizonyítékuk.

Végül a Bell Labor emberei rájöttek, hogy meg kell kérdezni az asztrofizikusokat, mi lehet az a kozmológiai zaj. Felhívták Dicket a Princetonon, és elmondták neki a tapasztalt zajt, és megkérdezték, szerinte mi lehet? Dicke azt válaszolta, hogy ez könnyen lehet a régen keresett kozmológiai utosugárzás. Letette a telefont és felkiáltott: „srácok, ki lettünk belezve.”

Az eredményért Penzias és Wilson Nobel-díjat kaptak, mert bizonyíték született a kozmológiai vörös eltolódás okára. Az Ősrobbanás tapasztalatilag igazolt tudományos teóriává vált.

Szóval fiúk, kár kételkedni. Volt ősrobbanás. Ezzel kapcsolatban lehet kételkedni valami másban. Pl. isteni teremtésben.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3444) Labilis lelkiállapot

Tibor bá’ online

 

Hetek óta van egy fazon, aki naponta több alkalommal is „hozzászól” kb. az alábbi szöveggel:

Hülye vagy tata! Hijnye tata, tavaly óta rettegtek a haláltól. Nem furcsa valami még mindig? Nem ártana utánanézni sok mindennek, épp az mRNS génalapú szernek (nem oltóanyag) a sajátja az autoimmun- reakció és az antitest- dependens immunreakció felerősítés. A szintén kísérleti Sars- COV1 mRNS génalapú szerekkel (nem védőoltás) beoltott állatok nagy része megdöglött, amikor az oltás után, bármivel is megfertőzték őket. Rágjátok a gumicsontot a timbuktui mutánsok megjelenéséig, vagy a végtelenségig, aztán lehet elölről kezdeni,

Hogy a hozzászólása nem jelenik meg, az cseppet se zavarja. Inkább jelentős idő ráfordítással figyeli a fejleményeket, tanul, szorgalmasan jön, olvas, hozzászól, enyhén közönséges stílusban, de jó helyesírással. Nem tudok más véleményre jutni, mint egy pasi, aki tényleg be van szarva, és ezt a tényt más nyakába akarja akasztani. Labilis lelkiállapotán csak ilyen piszkálódással tud enyhíteni. Vagy legalább is azt hiszi, hogy tud.

Épp tegnap hallottam a TV-ben, hogy orvosok kapnak fenyegető üzeneteket oltás szkeptikusoktól. Miközben az oltás nem kötelező. Egyszerűen csak nem kellene magukat beoltatni. Én megvetem a rendszeres italozókat, de a dolgot elintézem azzal, hogy még életemben nem mentem be egy kricsmibe. És a labilis lelkiállapoton se így kellene túllépni.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________