2021-01-17 nap bejegyzései

(3429) Moderna CEO

Tibor bá’ fordítása online

 

A Moderna vezérigazgatója szerint a Világnak örökre együtt kell élni a COVID-19-el

Slágvortokban:

  • Stephane Bancel a COVID-19 vakcinát előállító Moderna vezérigazgatója figyelmeztetett, hogy a vírus „örökre” velünk marad.
  • Népegészségügyi hivatalnokok és fertőzőbetegség szakértők szerint komoly esély van arra, hogy a COVID-19 endémiás betegséggé alakul, ami azt jelenti, hogy állandóan jelen lesz, bár elképzelhető, hogy a jelenleginél enyhébb formában.
  • Bancel állította JPMorgan Egészségügyi Konferencián, hogy a SARS-VoV-2 nem fog eltűnni.

Egészségügyi megbízottaknak folyamatosan figyelni kell a vírus újabb variációira, hogy védő vakcinákat állítsanak elő. Kutatók állították, hogy Ohio-ban két új variációt fedezetek fel, amelyek az USA-ból származnak. Az egyik törzs 3 hét alatt igen gyorsan dominánssá vált Colombus-ban, december végén, január elején.

Pfizer kutatók állítják, hogy a BioNTech-hel együtt kifejlesztett vakcina észlelhetően hatásos az UK-ban felfedezett kulcsfontosságú törzzsel szemben. Ez érvényes a Dél Afrikában talált új törzs esetében is.

A Moderna vakcináját engedélyezte az FDA 18 évnél idősebb amerikaiak részére. Azonban további vizsgálatra van szükség, mert az eltérő immunrendszerrel rendelkező fiatalok másképp reagálhatnak a vakcinára.

Az amerikai szervek mindent megtesznek a vakcina szétosztása terén, de valószínűnek tűnik, hogy még hónapok kellenek az elégséges oltás beadásához, ami biztosítja a nyáj immunitást, ami azt jelenti, hogy a terjedéshez nem lesz elég, a fertőtésre fogékony ember. Szerdán Bancel azt mondta, hogy szerinte az USA lesz az első nagy lélekszámú ország, ahol megfelelő védelem ki fog alakulni a vírussal szemben.

Már négy endémiás koronavírus van a Földön, de ezek nem annyira fertőzőek, vagy halálos, mint a COVID-19, állítja a WHO.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________