2021-01-03 nap bejegyzései

(3415) Klíma és Covid

Tibor bá’ fordítása online

 

A klíma és a COVID-19 találkozása

A közvetlen kapcsolat egyértelmű: elsősorban az utasforgalom csökkenéséből, az aeroszolok és rövid élettartamú szennyező gázok (pl. NOx) kibocsátása visszaszorult. A kezdeti eredményeket jól mutatják a egyértelmű kapcsolat a tiszta levegő és a pandémia miatt elrendelt megszorítások és a viselkedésváltozás között, azonban még eddig a hőmérséklet és egyéb klímával kapcsolatos változók oly kis méretűek, hogy nem detektálhatók.  (Freidlingstein et al, 2020).

A globális CO2 kibocsátás visszaesése hatásos (LeQuere et al, 2020), de nem elég nagy ahhoz, hogy a széndioxid koncentráció növekedését megállítsa. (Ehhez 70-80 százalékos csökkenés kellene) Tekintve, hogy a CO2 hatása kumulatív, ez a jövőbéli hőmérsékletre aligha fog kihatni jelentős mértékben, hacsak nem lenne fenntartva a pandémia után is.

A metaforikus kapcsolat szintén világos. A koronavírus tagadás spontán megjelenése, a valaha jelentős tudósok epidemiológiai álláspontot aláásó perem nézetei, a tudományos témák átpolitizálása, és annak nehézsége, hogy az intézkedéseket összhangba hozzák a tudománnyal a klímaváltozás szempontjából mind azonnal érzékelhető. Az a nézet, hogy a klímaváltozás egy unikumnak nevezhető haszontalan probléma (hosszú távú és globális természete miatt) gyorsan felszínre került.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________