(1021) Az Úr kétezer tizenharmadik évében

Tibor bá’ online

 

~00000Nem lehet elégszer idézni Einstein, aki csak két végtelenről tudott, az egyik a világmindenség volt, a másik az emberi butaság, de az előzőben nem volt 100 százalékig biztos. Tudok olyan Jehova tanúi hívőkről, akiknek kezében teljesen feleslegesen halt meg beteg gyermeke, mert hitének tanítása alapján nem egyezett bele a vérátömlesztésbe (miközben az orvosok káromkodtak). Nem tudom létezik-e Guinness rekord emberi hülyeségről, de ha igen, akkor a millenáris termet megtöltő Orbán-hívők több testhosszal győzhetnének. Ugyanis bálványuk nem tud akkora képtelenséget mondani, amit lelkesen ne tapsolnának meg. Senkinek nem jut eszébe, hogy 3 éve egy millió munkahelyet ígért, amihez később hozzátette, hogy 10 év alatt, azaz évi 100 ezres tempóban. OK, de hol van a máig esedékes 300 ezer? Gyurcsányt a „hazugságával” ütötte ki a nyeregből, miközben nála hazugabb politikust nem hord hátán a Föld. Híveihez olyan nyelvezettel szólva, amit azok szellemi színvonala megkíván, megtudhattuk, hogy a magyar életszínvonal meg fogja haladni az európai átlagot. – Hosszantartó taps! Hogy hamarosan itt van a Kánaán azt először 65 éve hallottam, meg azt is, hogy 5 éven belül utolérjük az imperialistákat (értsd: a Nyugatot). A többit tudjátok, de ezek szerint Orbán semmivel se jobb, mint az általa oly magas szinten gyűlölt „kommunisták”. Számomra mégis inkább az a kérdés, hogy Orbán gazember-e vagy csak simán hülye? Hogy Orbán diktátor az nem képezi kételkedés tárgyát, a diktátorok pedig arról híresek, hogy hisznek a képtelenségekben is. Hitler biztos volt benne, hogy le tudja győzni Franciaországot, Angliát, Oroszországot és az USA-t, úgy hogy az USA partjainak még a közelébe se tudott menni. Ez a hülye ötlet 5 millió német életébe került, és a 80 milliós nép lelkesen tapsolt neki. Orbán „csak” gazdaságilag teszi tönkre az országot, mert nem ért a gazdasághoz, még egészen kicsit se, a tudománya megakad a népbutításnál. Egyszerűen nem látja át azt, ha mindenféle extra adókat kitalálnak, azokkal végső soron a fogyasztókat sújtja. Ha például kötelezi az elektromos műveket, hogy adják 10 százalékkal olcsóbban az áramot, akkor nem fognak karbantartani, összeomlik a rendszer, amit az államnak kell finanszírozni az adózok pénzéből. Ha kilométer díjat szed a fuvarozóktól, akkor drágább lesz az áruszállítás, amit be fognak építeni az árakba, tehát a fogyasztó fizeti meg az árát. Ezzel nem az a főbaj, hogy nyögünk az adók alatt, hanem az, hogy az elvont jövedelmeket a nép nem tudja elkölteni, tehát csökken a fogyasztás, csökken a kereslet. Hogy lesz ebből fejlődés? Ebből az jön le, hogy az Orbán által vezényelt ámokfutásnak nincs vége, a kilátásaink egyre rosszabbak. Nézzük, hogy tündérmese helyett mik az objektív kilátások!

Két napja az European Commission közzétett egy gazdasági jelentést, a következő fő számokkal: 2013-ban az előrevetítések szerint a 27 ország GDP-je 0,3 százalékkal zsugorodni fog. A munkanélküliség a 10,3 százalékról 10,7 százalékra fog nőni, majd 2014-ben el fogja érni a 11 százalékot. Ez a szám az euró övezetben viszont 12,2 % lesz. Ezen belül Spanyolországban 26,9 %. Ennek súlyos következményeire nem volt példa 1930-óta. Ugye nem kell megint leírnom, hogy a növekvő munkanélküliség, és a megszorító intézkedések negatív spirált jelentenek, vagyis gazdasági zsugorodást (recessziót) von magával. Pedig minket már csak a német gazdaság tudna felhúzni, de most az egyszer nincs ilyen szerencsénk. És akkor tovább az EC jelentés. Olli Rehn felkérte a tagállamokat, hogy folytassák a „reformokat” magyarul visszafogni a szociális kiadásokat, a nyugdíjakat, szóval fizetni az adósságokat minden áron. Egyedül a német gazdaságtól várnak egy nyavalyás 0,5 százalékos növekedést. A spanyol GDP 6,5 százalékkal fog visszaesni, jövőre további 7,2 %. Az olasz gazdaság a korábbi 0,5 %-os előre jelzett visszaesés helyett 1 százalék lesz. Anglia a leggyengébben teljesítő, 2013-ra a GDP visszaesés a legújabb becslés szerint 7,4 százalék lesz.

Az Európai Unió tehát pocsék helyzetben van, onnan nem számíthatunk hátszélre. Akkor mitől olyan piszkosul optimista Orbán? Semmitől, ő állandóan sikerről beszél, miközben az ország egyre rosszabb helyzetben van. És akkor még egy „apróság”. A 3 százalék alatti hiányról úgy kommunikál Orbán, mintha az maga lenne a megváltás. A 3 százalékos hiány azt jelenti, hogy minden évben ennyivel adósodunk el még mélyebbre, hiszen a hiány fedezésére újabb kölcsönt kell felvenni. Vagyis minden évben további kb. 450 milliárdos többlet megszorításra van szükség a „szinten maradáshoz”.  Meddig lehet még megszorítani?

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________

92 gondolat erről: „(1021) Az Úr kétezer tizenharmadik évében

  1. Meg kell tagadni az államadósság visszafizetését, legalábbis a külföldi kézben lévő részt. Pl imf kölcsön. Ezt olyan politikai erő fogja megtenni, amit külföldön tiszta szívből rühellnek és csak itthon van támogatottsága. Jöjjön hát a Jobbik.

    Egyébként abban nincs igazad Tibor bá, hogy nem szabad különadókkal terhelni a belföldi piacról élő multikat. A különadó olyan pénz amit nem tudnak külföldre utalni, itt marad a magyar költségvetésben. Ezt megpróbálják persze visszahozni rajtunk, de erősen kétséges, hogy sikerül -e ebben a gazdasági helyzetben. Most inkább nem sikerül 🙂

    Attól meg nem kell félni különösebben, hogy elmennek a belföldi piacról élő multik, sőt, sokaknak az a véleménye, hogy az ilyen multit bottal kéne elkergetni innen, hagyja meg a piacot magyar vállalkozóknak, termékeknek és magyar munkaerőnek. Bankot, áruházat, telefontársaságot, erőművet, gázszolgáltatót tudunk működtetni mi is, ezekben a külföldi jelenlét teljesen felesleges, sőt egyenesen káros. Amelyik multi valóban hasznos – pénzügyileg – az országra nézve, az kizárólag az exportra (vagy többnyire exportra) termelő külföldi vállalat: pl Audi, Mercedes, Suzuki, (Flextronics és IBM amíg voltak).

    Egyébként egyre több Fideszt gúnyoló hang tűnik fel (elismerem ez a blog kezdettől ilyen), arra azért kíváncsi leszek mihez kezdünk majd ha netán újra visszaszavazzátok az mszp-t…

  2. „Amelyik multi valóban hasznos – pénzügyileg – az országra nézve, az kizárólag az exportra (vagy többnyire exportra) termelő külföldi vállalat: pl Audi, Mercedes, Suzuki,”

    Zolcsi!
    Te valamit nagyon félreértesz! Ezek nem exportra termelnek, hanem saját maguknak! Behozzák nyugatról az alapanyagokat, itt nálunk megmunkálják, összeszerelik őket, majd kiviszik a kész terméket, és külföldön értékesítik maguknak. Itt csak a munkabéreket, azok járulékait, és az energiaköltséget hagyják. Az áruk (pld autók) eladásából származó adók már nem itt realizálódnak, hanem az anyaország, pld Németországban, mert ők ott adóznak. Mi csak az occsó melósok vagyunk nekik….

  3. 1:
    Nem kell aggódnod az MSZP a büdös életben nem lesz már hatalmon. Maximum egy nagy koalícióban lehet neki szerepe. – – – Hidd el nekem, végső soron minden adó, sarc, stb. a mi pénztárcánkból viszi el a pénzt. Az egyetlen, amit az állam tehet, hogy ezt a sarcot a különböző jövedelmű csoportok között másképpen osztja el. Orbán a kisemberekre sózza a javát, a szocik a nagyobb jövedelműeknek. De ne izgulj, nem emberbaráti okok miatt, hanem a gazdaság jobb teljesítményéért. De ennek az idióta Orbánnak még ehhez sincs esze.

    Máskülönben, ha a Jobbik hatalomra kerülne Vonát, és közvetlen környezetét is megvennék kilóra, és hatalmasat csalódnátok ti is.

  4. 1 mire mész az államadósság megtagadásával? Egy darabig nem kell fizetni oszt kész ja de van 3%hiányunk mindenévben….ez csak idő kérdése,hogy mikor emelkedik vissza a gdp 60-70-90%-ra…van egy rakás hülye vezető nekik nagyon jól jönne ha államadósság mentesek lennénk mert kapnánk új sok ezer milliárd forint kölcsönt…mondom mi kapnánk(a 9 millió valamennyi magyar nevében kérnék) ők ott a tisztelt házban elverik.Erről szólna a dolog hiszen ha olyan nagyon ügyikék lennének odafent nem kellene újabb kölcsönöket felvenni hanem megoldanák másképp,de eszük ágában sincs segíteni az istenadta népen.
    Adva van egy felelőtlen nép és adva vagyon a fentebb magasztalt vezetőnk.Nem csak a vezető a hibás hiszen az isten adta nép mehetne az utcára és tehetne a sorsa ellen ha kell hát a saját vérével de a többségnek kényelmesebb lassan tehetetlenül kimúlni.
    Szóval amit írsz az olyan mint amikor valaki várja a lottó 5-öst és amíg nem jön a nyeremény,tervezget hogy majd így meg úgy lesz aztán egy nap ott a kezében a nyeremény teszem azt 1200 millió forint…mit tud vele csinálni? A többség nem sokat mivel nagyon hamar elvesztik a pénzt,az államadóssággal is ez lenne,az előnyét(azt,hogy nincs) nem tudnánk kihasználni.

  5. Úgy gondolm teljesen mindegy ki van hatalmon mig az oligarcháktól jönnek a parancsok. Ezt csak egyetlen módon lehetne megúszni: önellátás, helyi pénzek. Zolcsi ne álmodjunk ha ébren vagyunk, az összes multi azonnal kitakarodik, ha nem lesz meg az elvárt haszonkulcsa.

  6. 1: „Meg kell tagadni az államadósság visszafizetését, legalábbis a külföldi kézben lévő részt. Pl imf kölcsön.”
    Jó lenne, ha lehetne. De nem lehet. Mit gondolsz, mennyi dollár meg euró kötvényt tudna eladni a kormány egy ilyen lépés után? Az alapprobléma az, hogy a magyar lakosság nem finanszírozza a saját kormányát a szükséges(?) szinten – sem adókkal, sem államkötvény vásárlással.

    2: „Itt csak a munkabéreket, azok járulékait, és az energiaköltséget hagyják.” Ha nem lennének itt, ez sem lenne!

    3: „Nem kell aggódnod az MSZP a büdös életben nem lesz már hatalmon.” Erre nem vennék mérget. Az inga lehet, hogy néha megbicsaklik, de azért leng. Ha az mszp egyszer újra kormányt alakít, majd leszalámizza a többit. Ebben már van rutinjuk (nekik is).

    4: „az isten adta nép mehetne az utcára és tehetne a sorsa ellen ha kell hát a saját vérével” ejha! 🙂

    Jó, agyonütjük az összes politikust és bankárt – na és akkor mi lesz? 🙂

  7. 6:“Itt csak a munkabéreket, azok járulékait, és az energiaköltséget hagyják.” Ha nem lennének itt, ez sem lenne!”

    Ha nem dolgoznánk nekik bagóért, hidd el, már régen nem lennének itt….
    Lassan már a német cégek is minimálbérért dolgoztatnak, mert rájöttek, hogy a nagy munkanélküliségben bátran bármikor kirúghatják az embereket ha éppen úgy tetszik nekik. Gombház sej, ha leszakad…
    Én is német cégnél dolgozok, és hidd el cserélődnek is az emberek rendesen. Nálunk a gyárban a takarítók egy külsős pesti cég alkalmazottai, ők is jobban keresnek, mint akik a gépeken 3műszakban nyomják…

  8. Az orbán biztosan a geddonra játszik! Úgy van vele, hogy most felveszi a sok kölcsönt, aztán mikor bedől minden és nem ér már semmit a pénz, akkor majd széttárja a karjait és azt mondja: bocsi erre nem számítottam… 😀 Mi meg csak lesünk…

  9. Nekem ezeknek a kommunikációjával kapcsolatban, valahogy mindig ez jut eszembe:
    „(…)
    5. Állat nem iszik alkoholt MÉRTÉKTELENÜL.
    6. Állat nem öl meg más állatot OK NÉLKÜL.
    7. Minden állat egyenlő, DE EGYES ÁLLATOK EGYENLŐBBEK A TÖBBINÉL!”

  10. 7: „Ha nem dolgoznánk nekik bagóért, hidd el, már régen nem lennének itt…” Persze, hogy elhiszem. A ‘kapitalista’ próbál lavírozni, hogy mennyi az a minimális bér, amiért még elvégzik neki a munkát – ha eleve munkaerő túlkínálat van, az ‘természetesen’ lenyomja a béreket.
    Itt azon lehet elgondolkodni, ha ezek a TERMELŐ üzemek nem jönnek ide, akkor azok a munkahelyek sem lesznek (adót, járulékot sem fizetnek – sem a dolgozó, sem az üzem). Nem veszik el MÁS helyét.
    Nem arról van szó, mint a Tesco meg a többi kiskereskedelmi multi esetében, akik TÖNKRETETTÉK a helyi kiskereskedelmet és a helyi kis üzletekbe korábban beszállítók jó részét, ezzel munkanélküliséget gerjesztve.

  11. Kedves Observer! Tehát megoldás a helyi pénz, az nem kell a Tesconak nem lehet kivinni.

  12. „Hitler biztos volt benne, hogy le tudja győzni Franciaországot, Angliát, Oroszországot és az USA-t, úgy hogy az USA partjainak még a közelébe se tudott menni.”

    Több U-boot roncsról tudunk az USA parti vizeiben. Elég, ha csak az U-869-et említem.
    Az érem másik oldala ugyan, hogy a tengeralattjárós fegyvernem személyi vesztesége a háború alatt 75 % körül volt.

  13. 12:
    Tengeralattjárókkal nem lehet legyőzni egy fél kontinenst.

  14. 11: Így van, nem ok nélkül kezdik „leszabályozni” ezt a területet.

    12: Hitler hülye volt, nem vette figyelembe az ellenfelei valós gazdasági potenciálját. Elvakította a felsőbbrendűségi érzés – egy német katona felér 10 másikkal stb.
    Egy fecske nem csinál nyarat, de az tény, hogy a totális tengeralattjáró hadviselés eleinte eredményes volt. Mivel azonban sokat fejlődött a háború alatt a felderítés technikája, megugrottak a veszteségek. Később már aztán a németek nem tudtak lépést tartani a szövetségesek hajógyártási kapacitásával.

  15. 3!
    „Orbán a kisemberekre sózza a javát, a szocik a nagyobb jövedelműeknek. ”

    Na ezért nem szavazok most a szocikra..(Saját erőből sikerül kikúpáckodni,felkerültem a középosztály aljára,ott lógok kapaszkodok,nem fognak lerúgni a szocik..
    De azért Technomuzsik stipi stopizza a mellette lévő telket,mert ha nem sikerül ott maradnom,megyek mellé.. 🙂 )
    5!
    Feco mond valamit..
    14!
    „Hitler hülye volt, nem vette figyelembe az ellenfelei valós gazdasági potenciálját.”
    Rájött ő ,de már későn..

    „Meddig lehet még megszorítani?”
    Még nem hozzák vissza a milliárdokat az off shorosok.. 🙂
    ( Miközben tudom hogy azért ez sajnos nem vicc)

  16. 14-Observer
    „12: Hitler hülye volt…”
    Nem volt az, de nem fejtem ki. Az tuti, hogy felszínesen ítélsz. 🙁 Már sokan elemezték indítékait.

  17. 16: A szó szoros értelmében bizonyára nem volt az. De ebben a kontextusban , amit írtam „Hitler hülye volt, nem vette figyelembe az ellenfelei valós gazdasági potenciálját”, cáfold meg, ha tudod.

    „Már sokan elemezték indítékait.” Nekem viszont eszembe sincs elemezni. Bizonyára voltak indokai és eszközei, hogy az elképzeléseit végrehajtsa, de mint tudjuk, ezek nem voltak elégségesek.

    „Az tuti, hogy felszínesen ítélsz.” Nem ítélek, egy konkrét helyzetre vonatkoztatva írtam, amit írtam. Írhatnék olyat is, hogy hülye voltam, amikor nem vettem 1000 Ft-os OTP részvényt, vagy hülye voltam, amikor 8 ezerért nem adtam el. Ettől még nem ítélem magamat sem általában hülyének. 🙂

  18. 10:
    Fura dolog ez a Tesco ügy. Van ugyebár az egyik (hamis) közhely, miszerint a kereskedő nem állít elő értéket, csak kizsákmányolja a vevőt, mert haszonkulcsot rak a termékekre, mielőtt továbbadja, hogy ő is megéljen valamiből. Aztán jön a Tacskó, aki sokkal hatékonyabb logisztikai rendszert hoz létre, és sokkal kisebb haszonkulccsal forgalmazza a termékeket, mint a többi kereskedő, így kiszorít egy csomó régi kereskedőt a piacról. De a nép reakciója erre nem az, hogy hurrá, a régi kizsákmányolók végre szopóágra kerültek, hanem az, hogy jajj, de gonosz ez a multi, elvette a piacot a tisztességes kereskedők elől. A tisztességes kereskedő persze ugyanaz, akiről korábban azt mondták, hogy semmit se csinál a pénzéért.

    11:
    A helyi pénz (=utalvány) egy átverés, csak azok járnak jól vele, akik kibocsátják, adminisztrálják, visszaváltják – persze jutalék fejében. Ezzel létrehoznak maguknak munkahelyet, a helyi pénz felhasználói meg fizetik az ő foglalkoztatásukat és szívnak a rendes pénzhez képest meglévő korlátok miatt, igyekszik is mindenki mihamarabb megszabadulni tőle.
    Ha az egész fizetésedet helyi pénzben kapnád, hamar rájönnél, hogy mennyire szar ez neked. Pl. úgy néznek a kékfrankra (bármelyikkel helyettesíthető) már a szomszéd megyében is, mintha bolgár levával, vagy a „Gazdálkodj okosan!”-ból kiszedett játékpénzzel próbálnál vásárolni. Egy balatoni nyaraláskor hajadra kenheted a kékfrankot, vagy ha találsz megfelelő cserepartnert, akkor cserélheted be balatoni koronára, vagy forintra. Mondjuk egy „helyipénzváltó”-nál, aki persze jutalékért fog váltani. Minél többféle pénz van forgalomban, annál több munkája lesz a pénzváltóknak, miközben van nekünk az egész országban érvényes forintunk, amit nem kell átváltogatni, akárhol akarsz fizetni vele az országban. Na persze ha te nem akarsz ilyen dőzsöléseket, mint pl balatoni nyaralás, akkor nincs gond… A kis körzetedben biztos van sok hely, ahol elfogadják a kékfrankot. Igaz, az ő áraikba bele is van kalkulálva, hogy 1000 Ft névértékű kékfrankért csak 975 Ft-ot kap, így az egyébként 975 Ft-ért piacképes árut 1000-ért rakja ki, a vacak kékfrankoddal meg nem tudod a szomszéd megyében megvenni 975 Ft-ért. Látszólag ugyanannyit ér, mint a forint, mert ugyanazok a címletek vannak rajta, de valójában csak egy szopatás.
    Ja, természetesen ugyanez áll az élelmiszer, üdülési, és egyéb utalványokra is. Ideadhatnák rendes pénzben is, ahelyett, hogy meg akarják kötni a kezem, hogy hol/mire költhetem el a saját fizetésem.

    „Change money? Change your life!” – Sziámi

  19. 18: „Fura dolog ez a Tesco ügy” Nem mindig mondogatok közhelyeket. 🙂 Néha van konkrét példám is:

    Anyósoméknak élelmiszerüzlete volt (működött, tehát nem lehetett lényegesen drágább a környékbeli konkurenciánál). Aztán megjelent az első multi, viszonylag közel hozzájuk. Olyan áron adták a termékek nagy részét kisker áron, amennyiért apósék kapták a nagykerben az árut. Aztán ahogy ezzel tönkrementek a környékbeli kiskereskedők, szépen felemelték az árakat a ‘normál’ szintre (vagy konkurencia hiányában följebb). Apósék boltja 3 embert tartott el, ha a többi tönkrement kereskedőt is nézzük, a multi sokkal kevesebb embernek ad munkát, mint ahány akkor elvesztette a munkahelyét. Azóta már sok multi van a városban…

    Azért csak védjed őket 🙂 , de el lehet gondolkozni, hogy mi a jobb.

    Amikor valaki a helyi pénzről ír, sokkal inkább a svájci WIR jut az eszébe, mint a soproni kékfrank – szerintem. 🙂

  20. Avatar a Tesco ügyben az a probléma, hogy a multik borzasztó tisztességtelen játékot játszanak nagyban, és ezzel arra kényszerítik a piac többi szereplőjét is, hogy hasonlóan viselkedjenek. És megint ki fizeti meg az árát ennek?? természetesen az utolsó fogyasztó, mint az adózás tekintetében.
    A helyi pénznek az lenne a legfontossab szerepe, hogy a megteremtett érték abban a környezetben maradjon ahol élsz, és ezzel is azt a környezetet gyarapitsd, ezáltal te is magasabb szinvonalon élnél

  21. A helyi pénz (vagy a helyi kereskedő) azért jó, mert helyben forog a pénz (a kiskereskedő nem viszi off-shoreba a pénzét). Elég tanulságos példát olvastam erről egy könyvben. Azt hasonlították össze, hogy mennyi pénz marad helyben, ha 20%-a, vagy ha 80 %-a kerül az adott közösségben (országban) elköltésre. 10 forintból az első esetben 10+2+0,4+0,08+0,02=12,5 forog helyben, a második esetben 10+8+5,6+4,48+3,58+….(nem írom végig)=44,35 marad. Vajon melyikből lenne nagyobb vásárlóereje az embereknek vagy nagyobb adóbevétele az államnak?

  22. 18. Avatar: Ha azt állítod, hogy olcsóbb a multi Tesco, mint a kiskereskedő, akkor körültekintőbben kellene eljárnod a gazdaságtan rejtelmeiben. Kicsit tovább érdemes vizsgálódni, mint az egy kiló alma és egy liter tej árának kicetlizése. Ha nem ezt állítottad, akkor félreértettem a szavaid.

  23. Úgy látom egyeseknél itt leginkább arra volna igény, hogy a forint konvertibilitását megszüntesse az állam, és ismét korlátozásokat vezessen be arra, hogy a saját pénzedből mennyit vihetsz ki a külföldi nyaralásodra (ha egyáltalán engedélyezhető a nyaralás, amikor nem a saját közösséged gyarapítod a pénzedből… na jó, talán 2-3 évente ki szabadna menni).
    Ezzel a forint egy szép nagy helyipénzzé válna.
    No de várjatok… Volt már ilyen, csak akkor meg az volt a bajunk, hogy mért akar az állam mindenbe belepofázni, még abba is, hogy a nehezen szerzett, kevéske pénzemet hol és mire költöm… És valahogy vásárlóerő és adóbevétel terén se hasított olyan csodásan a nem konvertibilis forintunk.

  24. 23: „a forint konvertibilitását megszüntesse az állam”
    Még lehet részed benne, ha Matolcsy lenyúlja az MNB deviza tartalékát. Amire van esély.

    Pénzügyekhez bizonyára jól értesz, de vajon mi lehet a magyarázata a svájci WIR fenntartásának, ha az annyira rossz és macerás? Az ember azt gondolná, hogy ha valahol, akkor Svájcban értenek a pénzhez… 🙂

  25. 24!
    Igaz hogy Avatart kérdezted,és Ő a kompetencia felelős itt számolás ügyben,de azt had tegyem hozzá,hogy svájcot ne nézd egyik országhoz sem..Svájc csak mint terület van itt Európában,rá nem vonatkoznak azok a szabályok,mint egyik-másik országra Európában,vagy a világon.Svájc egy teljesen „független” rendszer..
    Mi olyat nem csinálhatunk,erről ne is álmodj.. 😉

  26. Állítólag Németországban az építkezési láz lassan lecsendül…hova lettek azok a pénzek, amiket Mi fizetünk a külföldi bankoknak ?!
    Na akkor az idegenbe dolgozó hazánkfiai lassan visszaszivárognak, hamarosan az építőipariak, majd a többi szakma képviselői is.

  27. 26!
    „…hova lettek azok a pénzek, amiket Mi fizetünk a külföldi bankoknak ?!”
    János,ezt kérdezem én is…

  28. 25: Azt hittem, mi vagyunk Kelet-Európa Svájca, vagy nem ilyesmit mondott Orbán az ‘évértékelőben’? 🙂

  29. Tiszteletem
    1,OVI zseni még ha nem is tetszik senkinek.Fletó volt a másik és megjött a Gordonka is,havi 50 millával támogatva NY-ból tiszta hazafi :D.Vona egy bohóc.Részemről Mikire szavazok a fehér lován.
    2,A gedonra játszhatnak?Természetesen nem, az kérdés mikor üt be,!mert mint tudjuk a kutak 2/3 lesz kb. üres 2025-re.
    3,A tisztelt gárda privatizált majd államosít újra.Erre játszanak és csak az ENSZ-re fognak hivatkozni Agenda 21 magyar verzióban.

  30. A teszkóban az a jó,hogy minden francot megkapsz pedig semmi szűkséged rá és beleakciózák az arcodba így hát megveszed mert megéri(?),de jobban utána járva én a piacon olcsóbban veszem a zöldséget(termelőtől) a tejet(házitej 3,5-4%) a munkavédelmi boltban a zoknit,aláöltözet,kesztyű,stb az ócskás részen a használt szerszámokat gyakorlatilag kg-ra veszem,használt katonai ruházat ami gyakorlatilag anyagárban van csak válogatni kell szóval jó ez a teszkó ha egy helyen akarok sok szar minőségű terméket megvenni.Arról nem beszélve,hogy egy városszéli gazdaságból az élelmiszer utazik 10-20km-t az esetleges hulladék nagyobb eséllyel végzi takarmányként.

    6.Kezdetben csak üssük agyon őket az is elég aztán meglátjuk a lényeg Ángyán for prezident:)

  31. 28!
    De,jól mondta,ugyanis Orbán is azt csinál amit akar.. 🙂

  32. melike00 miért ne lehetne nálunk kettős pénzrendszer? Jó időben marad a Forint (és akkor Avatar is mehet külfödre nyaralni) rossz időkben a „másik”, pontosan mint Svájcban.Nézd meg hol tart ez az ország szerintem 2.Europában de ha megnézzük a történelmét, természeti kincseit, tehát, hogy honnan indult talán az első.

  33. 32!
    Kedves Feco!
    Naív vagy..Írtam valamit a 25-ben..
    De hogy itt mért nem lehet megvalósítani?Ennek most hosszú lenne a boncolgatása..De egy mondatban csak annyit hogy nem is engedik..

  34. Kedves melike00!
    Az elvi és jogi lehetőségünk megvan rá. Mit tudna tenni bárki is, ha mondjuk öt év alatt a Kékfrank elterjedne az egész országban? De nem erre gondoltam mi lenne ha multiszapulás helyett, mindenki a saját régiójában áttörve a saját gátjait megalakitaná a kis helyi pénzét? Mit veszít ha megteszi? S mit veszít ha nem? szerintem sokat. De ehhez tömeggondolkodás szükséges. Valamikor kölyökkoromban hallottam egy előadást, hogy egy társadalom túlélési esélyei akkor jók ha erős bennük a közösségi érzés. Ez engem akkor egyáltalán nem érdekelt, de azóta megis ezen az objektíven keresztül vizsgálom körülöttem a világot, s azt látom, hogy síralmas az állapotunk. S tart Svjác, vagy Japán ahol tart, de említhetném a Zsidókat is, hogy az a pár százaléknyi ember mint képes sakkban tartani a világot. Mi meg a bányaszbéka seggét kukkolgatjuk, de még akkor is egymást szívatva, a közösségi érzésünket az említett béka segge alatt stabilan tartva.

  35. Kedveseim,
    amíg az ember csak a saját érdekeit és boldogulását tartja szem előtt, csak rosszabb lesz a helyzet.
    Ki az, aki a napjainkra jellemző bizonytalanságban egyáltalán merne vállalni bármiféle áldozatot?!
    Az nem működik, hogy nekem legyen jó, a többi le van szarva. A legtöbb stratégiai helyen, vezető pozíciókban középszerű, hozzá nem értő, -már bocsánat-, de lényegében seggnyalók ülnek, akik csak a saját maguk számára hasznos ötletek ellopásában jeleskednek, a valóság és a tényleges lehetőségek, mondhatni a jövő fikarcnyit sem érdekli őket.
    Ha jól jár Veled, a tenyerén hordoz, de ha (már) nem, nagy ívben tesz rá, hogy mi lesz Veled és a Családoddal.

    Amíg a többséget (és főleg a „felelős” vezető réteget) ilyen emberek adják, marad a siránkozás, bármilyen jó ötleteink is adódnának… Ráadásul fel kell készülni arra is, hogy 10 év múlva szinte kizárólag funkcionális analfabéták fogják a magyar népesség „eltartó” gerincét adni. Nem sok jót érzek ki belőle… A pénzvilág többi nyavalyája csak részletkérdés! A mentalitás és a felelősség az, ami ma már mindenhonnan hiányzik. Döglődik a rendszer, mint az ókori róma a felégése előtt. Menthetetlen, de most legalább a besenyőkkel nem kell számolni (bár ki tudja?) 🙂
    Üdv.: H.Cs.

  36. A helyi pénzzel és minden kisközösséges „dologgal” egy gond van. Amíg el tudsz különülni, tökéletesen működik, noha nem mindenki számára tűnik egyértelműen hasznosnak a dolog. Ugyanakkor ha mindenki szeretne a pozitív hozadékokból részesülni, véget ér a megváltás!
    Ha csak egy kiválasztott csoport szeghet szabályt, szépen elélősködik a többségen. De olyan NINCS, hogy mindenkinek legyen saját forrása! Az sajna nem működik, s elég sokan szeretnénk „saját forrást”. Jó, ha mindenki tudomásul veszi, hogy nem lesz…
    Ez ugyanúgy elmondható az energiaválságra, mint a pénzügyire… Nincs nagybácsi, aki kiemeljen bennünket a slamasztikából, hát tessék lábra állni. De ki az, aki vállalja, hogy elsőként pattan le a „tejet adó csecsekről”?!
    Őszinte leszek hozzátok, már én sem szeretnék az első lenni!
    Cs.

  37. 34: Szerintem nem kéne megállni a helyi pénznél. Az én javaslatom a családi pénz. Én magam is kibocsátok valami utalványt, aztán onnantól kezdve azzal fizetek a boltban, és a boltos majd rendelhet tőlem, vagy közeli családtagjaimtól munkát névértékben (általam megadott órabéren), vagy beválthatja nálunk igazi pénzre pár % levonása után.
    Miért van az az érzésem, hogy az én saját kis papírjaimat ti is mind körberöhögnétek, ha tőletek próbálnék azzal vásárolni?

    Mondjuk ez nem sokban különbözik a váltótól, de valahogy a váltóforgalom se veri az eget mostanában, pedig jogi lehetősége mindenkinek van készpénz fizetés helyett váltót kiállítani, ha azt a fogadó fél elfogadja.

  38. 36.
    „De olyan NINCS, hogy mindenkinek legyen saját forrása! Az sajna nem működik, s elég sokan szeretnénk “saját forrást”. Jó, ha mindenki tudomásul veszi, hogy nem lesz…”

    Csakhogy a pénz nem forrás. Először a fogalmakkal kéne tisztában lenned, mielőtt osztod az észt.

  39. 38:
    Még egy ilyen pimasz megjegyzés és repülsz!

  40. 38-ra:
    Kedves Barátom!
    Látszik, hogy nagyon új vagy a blogon, így elmagyarázom Neked:
    Vannak emberek, akik azt hiszik (na jó, úgy gondolják), hogy megvalósítható egy olyan életforma, ahol az emberek tökéletes harmóniában élnek a természettel. Innen ered a „mindenkinek legyen saját forrása” elképzelés (szlogen), ami ugyebár lehetetlen, ill. pillanatnyilag úgy hívjuk, hogy hálózati vízellátás…
    Mivel a pénzvilágot is az erőforrások, ill. azok birtoklása mozgatja, motiválja (ezek ugyebár fedezetül is szolgálhatnak), aki érteni akarja (ill. tudja), az érti, hogy miről beszélek.
    Cs.

  41. Rengeteg információt találni a neten is a duális pénzrendszer alkalmazásáról.A dolog régóta működik német országban és, svájcban is.Érdemes utána olvasni. Ki lehetne vele mászni a slamasztikából szépen lépésről lépésre.

  42. 37: „a váltóforgalom se veri az eget mostanában”
    mert nincs meg hozzá már a (banki) háttér, ami a forgalmát biztosítaná, mint ahogy a kézzel írt csekkekhez sem – el is tűntek azok is (mondjuk nálunk nem is voltak).

  43. 40!
    Én értem miről írsz Csongor,és egyetértek. Nagyon örülök Neked hogy itt vagy..

  44. 41:Nem fogunk mi kimászni semmiből sem.2-300év és eltűnünk a történelem süllyesztőjében.
    Okok:történelmi háttér,a háttérhatalom érdeke,erőforrás válság

  45. 41 nem gondolom,hogy a pénzrendszerünkön kellene kezdeni a változtatásokat hiszen annyi minden egyéb fontosabb probléma is van elég csak az emberek egészségi állapotára,orvosi ellátásra,oktatásra gondolni elsősorban ezeket kellene előtérbe helyezni,de ehhez az embereket kellene megváltoztatni…ami nehéz mert amíg nincsen komolyabb bajuk nem törődnek a testükkel és nem szeretnének változtatni amíg nincsenek rákényszerítve,kevés az orvos és alul motiváltak,az oktatásban szintén problémák(minőségi) szóval van itt baj bőven ezek mellett a kékfrank meg a balatoni társai nem igazán lényegesek.

  46. 44, nod:
    Nem kell ahhoz annyi, hogy a modern városlakó ember eltakarodjék a mérsékelt és meleg éghajlati övekről…még a társadalmi összeomlás fokozatai is tanmesék lesznek, a négy évszak megváltozása miatti időjáráshoz képest.

  47. De ki fogunk mászni!
    Csak adjunk hálát, hogy még nem vagyunk annyira benne, hogy másznunk kellene.
    Véleményem szerint hamarosan a gazdaság fellendítését célzó intézkedések és a hazárdírozás olyan mélységbe fogják morálisan taszítani az országot, hogy ma elképzelni sem tudjuk. Lesz egy kormányzat által felkarolt, továbbra is (sőt eztán még nagyobb) kényelemben élő réteg, és kb. háromszor annyian lesznek a rendszer kárvallottai, akik kapaszkodnak a széleken, vagy kényszerből valóban félrevonulnak, és új alapokat építenek. De ehhez el kell jönnie olyan körülményeknek, amelyben a munkanélküliség begyűrűzik komolyabb értelmiségi körökbe, ahol olyan emberek érintettek, akiknek nincs vesztenivalójuk, de van tudásuk és akaratuk. Lecsúszott, megkeseredett, kizárólag szűk kisebbséget képviselő, társadalmi arányában szűk körű munkanélküliség mellett ez nem indul meg. Viszont ahol vannak értelmes, a szerveződés irányítására alkalmas emberek, akik nem divatból, hanem bizony kényszerből cselekszenek, ott simán van erre esély, ahogyan a történelem folyamán nem volt még olyan slamasztika, amiből az emberek ne jöttek volna ki -így vagy úgy-. Aztán az is feltétel, hogy már ne lehessen (ne érje meg) külföldre távozni, mert addig csak egy randa kis pocsolya lesz a mi szép országunk… Hiszen egyre csak az alja marad, már bocsánat, de sok tekintetben tényleg ez tapasztalható.
    Szóval várjunk még 20-30 évet, de azért legyünk résen, mert ha 5 év „dúlás” (OV) következne még, akkor 10 éven belül is szükségünk lesz minden erőnkre. A konkrétumok tekintetében meg úgyis olyan sok tényező és rejtett hatás – ellenhatás működik, hogy az időjáráshoz hasonlóan nem jósolható meg mi fog bekövetkezni, mindössze tényként megállapítható -akár saját bőrünkön megtapasztalva-, hogy nem jó irányba lavírozunk, viharzónába tartunk.

    Apropo, az oktatást épp most vágják taccsra! Mint mindenben, mást állítanak, és ott a mézes madzag, de keserű pirula lesz akkor, amikor a megvezetettek rájönnek, hogy recesszióban nincs bővülési lehetőség, így lényegében egymás elől veszik el az érintettek a javakat, amelyből kifolyólag majd lesz egy pökhendi, a káderekhez hasonló működésű elit-tanár réteg, és lesznek az amerikai mintára éhbéren, leköpötten tengődő „tanársegédek”, akiknek a nyomorúságából fogja pótolni a saját talpnyalói jólétét (ideig – óráig) a kormány. Ha megnézitek a tananyagstrúktúra átalakítását, a természettudományokat majdhogynem kizárják az alapfokú oktatásból, s akkora káosz várható az össze-vissza variált (iskolánként most is eltérő) óraszámok miatt, hogy még az egyes iskolák közti átjárás is ellehetelenül a nagy egységesítési reform-szándék ellenére. Valóban, így mit is akarunk?
    Üdv.: H.Cs.

  48. 45!
    „ehhez az embereket kellene megváltoztatni…”

    Igen,de ehhez előbb el kellene mondani a valódi igazságot.Az meg nem nagyon áll érdekében senkinek úgy látom..De az is lehet hogy az emberek el sem hinnék a valódi igazságot..

  49. 44.azért én úgy gondolom, még elolvasok 1-2 könyvet a témában, sose lehet tudni 🙂 szerintem ártani Neked sem ártana meg.
    de azért gondold végig : a fiat pénzek is csak a bizalmon alapulnak….

  50. 46-ra:
    Állítólag a szibériai permafroszt nagy mértékű metán felszabadulása idén esedékes lesz…
    Örülhetünk, ha lesznek évszakok! Igazad van, elég a jelenlegi időjárási eseményeket és hatásaikat górcső alá venni, s ez még mindig csak gyerekjátéknak tűnik az igazi, már a helyreállításban lehetetlen feladatot kívánó események előtt.
    Cs.

  51. Az a probléma, hogy látjuk, hogy szívatva vagyunk, de csak bizonyos ránk kényszerített keretek között gondolkozunk többnyire. A kereteket fel kell számolni és mindent új alapokra kell helyezni, másképp csak a süllyesztő vár ránk. Nem volt igaza a görögöknek, „hogy politizálni kell”. Nem kell, sőt politikusokra egyáltalán nincs szükség. Jószándékra van szükség és új elitre/vezetőkre. Az általunk előállított rengeteg sok értéknek nem szabad pocsékba menni, márpedig most erről van szó. Szakmai alapú vezetésre van szükség és tudásalapú társadalomra. Kövezzetek meg érte de én bizony cenzushoz kötném a választójogot, de nem vagyoni, hanem végzettség szerinti cenzushoz, ha valaki megszületett, akkor az 1-et ér, általános iskola = 2, középiskola = 3,… stb: pl: PhD = 7, ezzel lehetne biztosítani, hogy a ráció vezessen és ne az érdek. Ja és visszahoznám a vének tanácsát is, ugyanis az IQ többnyire adott, de a bölcsesség az csak az idővel és a tapasztalattal tud megjönni, persze nem mindenkinél:-). Így talán biztosítani lehetne, hogy ne csak 4 éves periódusokban tervezzék a jövőt, hanem közép és hosszú távra is, mindenki üdvére.

  52. Mégegyszer s utoljára a helyi pénzről szkeptikusoknak! Van egy külföldre szakadt hazánk fia, aki leszarhatná a fejünket (mert gondolom eleget fizet neki a német kormánybank)de mégsem teszi,hanem erőfeszítéseket tesz a magyarság tájékoztatására, s a válság megoldására a helyi pénzt ajánlja. Számomra nem szükséges túl nagy képzelőerő, hogy ért hozzá, mert hát nekem is jó lenne azaz állás, de hát mégsem én ülök ott.)) Vezér Szörényi László ról van szó tessék utánna nézni.

  53. 45.persze, ez csak egy szelete (de szerintem jóval nagyobb szelete:D) a szükséges változásoknak. mondhatni, egyik alapvető eleme

  54. 49-re:
    A bizalomvesztés alapja a félelem. Ha nem így lenne, és csak a
    konkrét tudáson (információkon) múlana, nem lenne a világ pénzügyi rendszere ekkora bajban. Én úgy gondolom, a félelem kényszeríti ki azokat a túlkapásokat, amelyeknek végül mindannyian isszuk a levét. Ezt értem az elithez tartozó milliárdosokra is. És több milliárd ember félelmétől az Isten óvjon meg bármelyikünket! Pontosan az a baj, hogy a Homo Sapiens általában nem a tudása alapján, hanem az érzelmei alapján hoz döntéseket. Ne áltassuk magunkat, evolúciós magyarázat is van erre, s a főemlősök viselkedése is hasonló, amikor ragaszkodnak valamihez az életük árán is, mintsem pl. ésszerűen kockáztassanak. Látjátok, még leírva is milyen nehezen veszi be az agyunk ezt a mondatot! 🙂 Ahogy egy jó nő fel tudja korbácsolni egy racionálisnak vélt férfi érzéseit, és ezáltal cselekedeteit, úgy visznek tévútra bennünket nap, mint nap az érzelmeink, melyek közül a félelem rendkívül erős érzelem…

    A másik probléma a kapzsiság, hogy semmi nem elég, erre még nem találtam ésszerű magyarázatot. De meggyőződésem, hogy tömeges és együttes jelenléte a félelemmel, elég egy világégéshez!
    H.Cs.

  55. 54:
    A gyakorlatban kiderült, hogy az „egalité” messze nem optimum, de az egyenlőtlenségnek még több rejtett baja van. Kasztokra osztott társadalmat érdemes tanulmányozni Indiában, de ha van kedve Janinak, tud mondani róla néhány dolgot.

  56. 45.Melike, az emberek azt tartják igaznak amit sokszor hallanak.

  57. 55:
    Ezen nézeteddel kevesen fognak egyetérteni, mert az Ember nagyon is bízik saját intellektuális erejébe, de rossz szót használtál. nem az érzelmei irányítják, hanem az ösztönei, amiket érzelemnek él meg.

  58. 57: Abban az esetben, ha a 120 IQ alattiakat is embernek nevezed. 😀

  59. 52-re:
    A „vének tanácsa” megállná a helyét, mert tudásuk – döntésük élettapasztalaton alapul. Korrupció ott is kialakulhatna, de a halálozással megüresedő helyek cserélődése miatt egyfajta egyensúly állna be.

    Viszont a képzettebb és magasabb kvalitású emberek irányítása kifejezetten káros, egymás közt is folyton viaskodnak, s kihasználják a náluk gyengébb rétegeket. Jelenleg is részben ez zajlik… Azért nem hülyék ülnek a meghatározó pozíciókban, az más kérdés, hogy innen hülyeségnek tűnik, amit csinálnak, de csak azért, mert a magunk szemszögéből nézzük, s nem az ő lehetőségeik és motivációik tükrében! S pont azokat az embereket vadásszák le, akik ilymódon átlátnak a szitán, ezért gyorsan le is lépek… 🙂
    H.Cs.

  60. 52.Szerintem is nagy probléma, hogy csak a ránk erőltetett keretek között tudunk jórészt gondolkodni.pl. egy pénz rendszerben duális helyett …:D

  61. 58-ra:
    Na mármost, akkor ha az ösztönöket át tudnánk alakítani (pl. genetikai módosítás, ha felértünk arra a szintre), vajon volna kiút szted.? Egy másfajtaképpen viselkedő („egy új emberfaj”), vajon milyen csapdában végezné? Mert előny és hátrány is akad, bármilyen formában is vizsgálódunk. Azt hiszem, az evolúciós szelekció működését érzékeljük éppen testközelből, akik majd 1000 év múlva is rendelkeznek utódokkal, azok „elmondhatják”, hogy volt valami, ami csak bennük volt meg!
    Cs.

  62. 56. kíváncsi lennék rá…ha van kedve Janinak:D

  63. 60.61. Még egy kicsit feszegessük a kereteket:-) Nincs is szükség pénzre, mehetne a totális kártya-rendszer. Minden egyes tranzakcióval azonnal utalódna az X államköteles rész (adó) a költségvetésbe, nem lehetne trükközni. Ezután már csak arra kellene figyelni, hogy a költségvetés zsákján a most mesterségesen fenntartott lyukak megszüntetésre, bevarrásra kerüljenek! Így egy csapásra két legyet is üthetnénk és lenne pénz ingyenes oktatásra, egészségügyre, útépítésre, stb.

  64. ” Nem tudom létezik-e Guinness rekord emberi hülyeségről, de ha igen, akkor a millenáris termet megtöltő Orbán-hívők több testhosszal győzhetnének.”

    Inkább az Orbán rendszer haszonélvezői ők.
    Kilóra megvett aljas emberek. 🙁

  65. 66:
    Még mindig van másfél millió orbánfil, ennyi nem lehet haszonélvező.

  66. 56.amúgy nem akkora ördöngősség ez a duális pénzrendszer, sőt!
    halál egyszerű dolog, csak a mezei népen kívül senkinek nem áll érdekében elterjeszteni.
    azért kell hozzá bizalom ( ami mellesleg a fiat pénzekhez is kell) némi józan paraszti ész, és összefogás. ennyi.:D lehetetlen küldetés lenne Magyarországon?

  67. 65-re:
    Akármilyen pénzrendszert vezettek be, ha nincs munkája az embereknek, megette a fene az egészet. Egy – egy problémát meg lehet oldani ügyes ötletekkel, de „ha végigkátyúzzuk az utat, az nem ugyanaz lesz, mintha sérülésmentes úttesten közlekedhetnénk”… Egyébként a jövő affelé tendál, hogy mikrochippel a kezünkben fogunk élni, a kutyáknál már kötelező. Ettől függetlenül, hiába hatékonyabban működik a rendszer, ha az igazságtalanságok felszámolásában nem lesz előrelépés, anélkül nem tudunk minőségileg tovább lépni. Jöhet bármilyen technika, az ügyeskedők mindig találni fognak kiskapukat! A cél inkább az lenne sztem., hogy a társadalom ne tűrje meg maga között az ügyeskedőket.
    H.Cs.

  68. 68-ra:
    A nép rendezi sorait…
    Elég megnézni egy zsibvásárt, vagy a kor technikájának megfelelő online csere-bere kereskedelmi lehetőségeket, és ezek egyre nagyobb teret nyerő népszerűségét.

  69. 48 Melike

    „ehhez az embereket kellene megváltoztatni…”

    Teljesen offtopic történet, de én ezt nagy ívben le szoktam …. ezért elmesélem. Három hete megsimogattam a bal könyökömet, és találtam rajta egy ötcentis gugát. Nem volt semmi előzmény, nem fájt semmi, csak ott volt. Beszartam rendesen ! Ha fájt volna, ha megütöttem volna, ha tudtam volna miért van, nem tört volna rám a para, de így komolyan bepánikoltam. Mivel ugyanebben az időben párommal is történt valami rossz, amit fontosabbnak éreztem a magam bajánál, elhesegettem aggódó gondolataimat. Ne mentem orvoshoz. A daganat kezdett lappadni, de két hét után sem múlt el. Elkezdtem mindenféle vajákos dolgokat bevetni. Kötöztem rá káposztalevelet, kenegettem almaecetes fokhagymával. Aztán páromnak kikevertem egy egészségmixet, és mivel nem vagyok képzett onkológus, magamon teszteltem. És láss csodát ! Mire a mai egészségügy sorbanállási ideje letelt, és eljutottam a kézsebészetre a betegségem elmúlt. A sebész ímmel-ámmal megnézte, és gyógyultnak nyilvánított. Mindezt csak azét írom le, hogy érzékeltessem, a gondok megoldásához, az embernek kell felnőnie a feladathoz. Lehet, sőt kell is hinni a nálad képzettebb emberek tudásában, de nem szabad teljesen másokra bízni a sorsod alakulását. Ez a soha nem találkozó párhuzamosok esete. Hagyd hogy segítsenek neked, de ez ne gátoljon meg abban, hogy magadon segíts ! Ha a kettőből valamelyik működik nyertél, ha egyik sem akkor „Pá aranyom..pá!”

    Más : Régen a telkem két telek volt. Most rekesztem külön újra a kecskék miatt a másik részt. Ott fogok próbálkozni a kecske , csirke, nyúl rideg tartással. Ha a középosztályhoz való kapaszkodásod nem járna sikerrel, és bírod a rideg tartást, rám számíthatsz! Van rajta házikó is „kicsit sárga….kicsit savanyú..de a mienk”!

  70. 65. ez nem működne nálunk, mert ehhez már bankot kellene bevonni. és nálunk nincs olyan bank ami (ilyen méretben) befinanszírozná ezt, mert ellenérdekelt.
    ezt csak kicsiben lehet megcsinálni. szerintem max. megyei méretben, mert az emberek a pénzük nagy részét 30 km-es körön belül költik el.
    de a kártyás megoldás szerintem is az egyik legjobb ötlet.
    1.kártya:meglévő forint kártya, amit eddig is használtunk
    2.kártya:új pénzt lehet vele használni(legyen mondjuk:pengő)

  71. 70.a nép alkalmazkodik a változóban lévő helyzethez.én azt látom,hoy egy csomó olyan ember van, akinek nincsenek konkrét információi a témában, de mégis ÉRZI a változást, és a kényszert alkalmazkodni ehhez. valszeg ez lehet a kollektív tudatalatti működése.

  72. 67. Tibor bá !
    Az a másfél millió a hülye. A teremben tapsolók azonban olyanok, mint amit én írtam.

  73. Igen, a társadalom asszimilálódik, csak nem elég gyorsan, illetve ez relatív, szóval arra akarok kilyukadni, h mi van ha a környezet gyorsabban válozik. Nézzünk a mobiltelefonos példát: minden hónapban megjelent egy high-tech mobil, csúcsokat dönt az eladás, a részvények az egekben, stb,mégis kellet húsz év, mire koffertelefonból iFon lett. Ezért kellene minnél előbb kezdeni…

  74. 69:
    Ott a pont!
    A kis közösségek mindig így működtek. A „társadalmi szerződésbe” belesimulóknak kölcsönösen előnyös volt a betartás. Az ügyeskedő viszont hatalmas hasznot tudott (volna) húzni belőle, de ezeket a közösség kivetette magából.

  75. 56. Tibor bá’
    „54: A gyakorlatban kiderült, hogy az “egalité” messze nem optimum, de az egyenlőtlenségnek még több rejtett baja van. Kasztokra osztott társadalmat érdemes tanulmányozni Indiában, de ha van kedve Janinak, tud mondani róla néhány dolgot.”

    64. SI
    „56. kíváncsi lennék rá…ha van kedve Janinak:D”

    Ilyen előzmények után mindenképp írnom kell valamit. 🙂 Az előzményeket visszaolvasva egyre kevésbé tiszta, hogy miről is kéne állást foglalnom.

    Szerintem a kasztrendszer működőképes volt, amíg a britek (és más európaiak) nem zsákmányolták ki Indiát. Az új hódítók (korábban mindig északnyugat felől) gyakran új, uralkodó kasztként rendezkedtek be a megmaradt lakosság felett, kicsit délebbre szorították a korábban érkezettek egy részét. Északnyugatról délre egyre sötétebb bőrűek az emberek, délen a dravida őslakosság leszármazottai egészen sötétek. A főleg etnikai alapon szerveződő kasztok segítettek az (kulturális, genetikai) identitás megőrzésében Az európaiak előtt jött hódítók így mind sorra beolvadtak az indiai kultúrába, tovább színesítve azt. A britek előtt nem uralta senki egész Indiát. Vannak az egész országra jellemző vonások, de tucatnyi vallás, több száz nyelv, népcsoport, különböző domborzat, élővilág, éghajlat, történelem árnyalja a képet. Kasztrendszer elvileg már nincs. Ennek ellenére volt olyan sofőr, aki miután megkínált bennünket a (csomagolt, szeletelt) piskótájából, ő maga már nem evett belőle többet. Klasszikus értelemben a külföldi, kasztonkívüli az tisztátalan. Ma már legtöbben inkább a jó parti lehetőségét látják benne. (Menekül az országból, akinek van egy csöpp kis esze és lehetősége. Az erőforrásválságról szóló értelmes vitaműsort láttam ott angolul fő-műsoridőben néhány éve.) A kasztok egy része mesterségekhez kötődik, némelyik csak egy-egy területhez, az ország néhány részén soha nem volt jelentősége a kasztrendszernek. A modern idők egy csomó kitörési lehetőséget biztosítanak, mert nincs taxisofőr, vagy informatikus kaszt, ott bárki érvényesülhet, aki tehetséges és kulturáltan meg tud jelenni. Leginkább azok kötődnek a kasztokhoz, akiknek előnyük származott (származik) belőle. Párkereső hirdetéseket főleg szülők adnak fel, megadják gyermekük paramétereit, leírják, hogy a jelölt milyen kritériumoknak feleljen meg. A mai napig leginkább a szülők döntik el, hogy kivel házasodjanak a gyerekek. Paradox módon ez működőképesebb, mint a szabad szerelem, mert a szülők jót akarnak. Itthon elmúlik a hév, jön a kihívás, hogy tudnak-e együtt élni az egykori szerelmesek. Ott megvan az adott helyzet, racionálisan jó választás volt, megszeretik egymást egy idő után. Ez persze sarkított leírása a helyzetnek, és kivételek is vannak mindenhol, Indiában sem egységes a helyzet e szempontból sem a fentebb vázolt okok miatt.

    Nem tudom, mi a „jobb”, az “egalité”, vagy a kasztrendszer. Mindkettő működőképes lehet, ha nem gyarmatosítja a civilizált nyugat. Az angolok az oszd meg és uralkodj elvén gyarmatosították apránként Indiát, de a franciák, hollandok, portugálok is jelen voltak főleg eleinte. A portugál részek (Goa állam, Daman és Diu városok) csak 1963-ban „függetlenedtek” és cstalakoztak Indiához. 1947-ben osztották fel a britek vallási alapon Indiát Indiára és Pakisztánra. Lakosságcsere, agresszió, azóta Kelet-Pakisztán függetlenedett Bangladesh nevű sikersztoriként. Vannak vitatott területek Pakisztánnal, Pakisztán étizedek óta megszállás alatt tarjta Kasmír egy részét. Kínával sem tisztázták még minden terület kérdését. A peremterületek elszakadásért küzdenek néha. Sok kérdés állami szinten van kezelve, az egész ország kicsit olyan nekik, mint nekünk az EU. A britek alatt megerősödött a korrupció, pártoskodás, eltűnt a vagyon, sok értékes hagyomány, viszont az angol nyelv segítségével megértik egymást az ország két végéből való tanultabb emberek és van egy vasúti hálózatuk.

    Végtelenül tudok írni, főleg, ha nem egyértelmű, miről is kell. 🙂 Nem írtam még a helyi kommunizmusról, az angolok utáni „földosztásokról”, ipar teremtéséről, Gandhiról, Nehruról… Így is épp eléggé OFFtopic voltam.

  76. 77: Jani
    A téma egy önálló posztot is megérdemelne! Jól és jót írsz!

  77. 71!
    Teljesen egyetértek Technomuzsik!
    Én is így tartom életben dédimet már 5 éve,akinek csontrákja van,és az egyik veséjét is kivették.”Alternatív gyógyászatommal”..
    Semmilyen gyógyszert nem kap hivatalból,és semmilyen onkológiai kezelése nem volt..
    „Lehet, sőt kell is hinni a nálad képzettebb emberek tudásában, de nem szabad teljesen másokra bízni a sorsod alakulását. ”
    Pontosan..

  78. 78. Gergo55, 79. Tibor bá’
    A „témáról” nem hogy egy blogposztot, de egész köteteket lehet írni, mint ahogy azt többen megtették. Szívesen írok önálló posztot, de elég szerteágazó téma India. Minél többet gondolkodom szűkítő jellegű témakörökön, annál több minden jut eszembe. Történelem, jelen, lehetséges jövő, népcsoportok, hódítók, nyelvek, vallások, élővilág, éghajlat, személyes sztorik, ismerősök, Himalája, Kőrösi Csoma Sándor, Baktay Ervin, Gandhi, Nehru, Hetesi, Geddon.

    Miről szóljon, milyen hosszú legyen, hány képet mellékeljek?

  79. 81:
    Majdnem mindenről lehet írni sokat. Aztán vannak, akik a semmiről is sokat tudnak írni. Szerintem gondol át, hogy az itteni társaságot mi érdekelheti a legjobban, és azt a szegmenset töltsd ki az írásoddal.

  80. 81!
    (Én Kőrösi Csomáról meg Gandhiról szívesen olvasnék..)

  81. Jani

    Nem lenne rossz egy ilyen topik, szerintem bármi köré csoportosítanád az írást, elindítana egy lavinát, nem győznél válaszolgatni rájuk.
    Pont jókor került elő a téma számomra, épp most fejeztem be a youtubon a BBC hatszor egyórás sorozatát, amelyben Michael Palin bejárta a Himalája vidékét az afgán határtól a Bengáli-öbölig. Nagyon jó volt, ajánlom mindenkinek aki érti az angolt.
    Palin jó ebben a minőségében is, néha meg megvillantja Monthy Python-os humorát is egy pillanatra.

  82. 85. hubab
    Az első részt végignézve, most úgy érzem, csak minket a nyugati kultúrát fogja sújtani a kihalás. Az a faekével szántó hindu, nem fogja megérezni a nyugati civilizáció összeomlását, az ökör, a fa, a tudás adott, neki nem kell ennél több.
    A fogorvosi fúró tetszett 🙂
    Meg tudom számolni a tíz ujjamon, hány nőt láttam az 59 perc alatt.
    Nem tudom másképp elképzelni az életem, mint ahogy most élek, hisz ebben szocializálódtam, de ennek a feminizmusnak biztos volt valami gyorsító szerepe a folyamatokban.

  83. 77.én is szívesen olvasnék még tőled. éghajlat, lehetséges jövő, személyes sztorik, Hetesi, geddon sorrend tökéletes is lenne.:)

  84. 86 Buza

    „Az a faekével szántó hindu”

    Azért az éppen egy nagyon nem jellemző helyzet, ez valóban csak a Himalája ritkán lakott hegyei közt, a zsebkendőnyi művelt területen gazdálkodó emberre vonatkozik.
    Majd nézd meg az utolsó részben, mikor a Brahmaputra deltájában nyomorgó túlnépesedett bangladesieket mutatja, ahol a településeket mesterséges dombokra építik, hogy kiemelkedjenek a szinte állandóan víz alatt lévő területekből, ahol minden négyzetmétert megművelnek, és mikrohitelekből veszik a kisgépeiket, már akik tudják.
    Nekem az öreg „dinoszaurusz” herceg tetszett Pakisztánban a félelmetes bajuszával. 🙂

  85. 82. Tibor bá’
    Legalább terjedelmi korlátot szabj meg. 🙂 Milyen hosszú lehet, hány képet válogassak össze?

    84. hubab
    Néhány éve (amikor még volt TV-m) a Travel channel is leadta, szerintem magyarul Palin-től a Himalájás és a sarktól-sarkig sorozatokat.

    86. buza
    Lehet, hogy a nyugati civilizáció összeomlását nem veszik észre, de az elszaporodó rablókat és a klímaváltozást igen.

    87. SI, 83. melike00
    Köszönöm, ilyesmire gondoltam segítségként, hogy mire is van igény.

    88. hubab
    Bangladesh számára nem látok megoldást. Annyira túlszaporodtak, hogy a felaprózódott birtokok nem tudnak egy családot eltartani. Monszun idején hónapokra víz alá kerül az egész ország, a Himalájából eredő nagy folyók ide kanyarognak, annyi víz folyik át rajta, mint Európán. Az emberek menekülnének Indiába, mint egyetlen szomszédba. Főleg a Kalkutta körüli nyomornegyedekben telepednek le, ahol a helyiek nem örülnek a sok vesztenivaló nélküli muszlimnak (jó toborzóterep terroristáknak), inkább kőfalat épít az indiai kormány Bangladesh köré

  86. 89:
    Nincs limit. Csak az ésszerűség ad határt. Jól fogalmazol, gördülékeny a stílusod, nem lenne zavaró a terjedelem.

  87. Miért gondoljátok, hogy létezik JÓ társadalmi rend? Mármint amit mindenki elfogad, és minden szempontból előnyösebb, mint más rendszerek…
    Mindnek vannak haszonélvezői és károsultjai is. Ameddig a haszonélvezők elég erősek, addig marad fenn a társadalmi rend, ha viszont a károsultak és a velük szimpatizálók kerülnek erőfölénybe, akkor borul a bili. Akár a rabszolgatartó, a kasztalapú, vagy az egyenlőséget hirdető társadalmakról van szó.

    83: Gandhiról nem túl rég olvastam egy-két meglepő dolgot:
    http://www.mult-kor.hu/20100504_sajatosan_ertelmezte_a_szexualis_onmegtartoztatast_gandhi

  88. 91. Avatar
    „Bár Mahátmá viselkedése szóbeszéd tárgya volt, 1948-ban történt meggyilkolása után nemzeti egyetértésen alapuló ikonkép alakult ki róla.”
    Nekem úgy tűnik, hogy közismert dolgokat gyűjtött össze a szerző, hogy egy kis szenzációt keltsen, mintha titkok derültek volna ki. Valóban furcsa módszer az önmegtartóztatásra meztelen nőkkel aludni, meg is szólták érte. Már életében ikonkép lett, neki ezt is elfogadták. A szexualitáshoz az indiaiaknak sokkal közvetlenebb hozzáállásuk van, mint az európaiaknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük