2020-11-12 nap bejegyzései

(3364) COVID-19 megtámadja az agyat

Tibor bá’ fordítása online

 

PTSD, Pánik hangulat, álmatlanság: minden ötödik COVID-19 páciens három hónapon belül mentális zavarokat kap, állítja egy új tanulmány

A COVID-19 páciensek jó részét mentális betegséggel diagnosztizálnak hónapokkal azt követve, hogy pozitív tesztet produkálnak, derül ki egészségügyi feljegyzésekből.

A The Lancet Psychiatry journal-ban közzé tett, az Oxfordi Egyetem által analizált eredmények, 69 millió amerikai esetet dolgozott fel, beleértve 62.354 olyan egyént, akiknél COVID-19 megbetegedést diagnosztizáltak 2020. január 20. és augusztus 1. között.

A kutatók azt találták, hogy a koronavírussal megfertőzöttek 20 százalékánál, a fertőzést követő 90 napon belül valamifajta mentális zavarral diagnosztizáltak. Elsősorban különböző szorongásokat, alkalmazkodási rendellenességet, PTSD (traumát követő rendellenes feszültség), pánikbetegséget, álmatlanságot, és elbutulást találtak.  Paul Harrison, pszichiátriai professzor, a tanulmány egyik szerzője azt mondta a Reutersnek, hogy „Az emberek aggódnak, hogy a COVID-19 túlélők az átlagnál nagyobb veszélynek vannak kitéve, hogy mentális zavarokat kapnak, ami a tanulmányunk szerint igen valószínű.” Harrison tanácsolja az egészségügynek, hogy készüljenek fel pszichiátriai kezelésekre, amihez hozzátette, hogy a tanulmány eredményei „valószínűleg alábecsülik” a várható pszichiátriai betegek számát.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________