2020-05-30 nap bejegyzései

(3207) Tüdőgyulladás?

Tibor bá’ fordítása online

 

Nagy kérdés, amikor valaki belehal a SARS CoV-2 fertőzésbe az alvó Klaminia Pneumonia lehet-e a felelős.

A kérdést két orvos tette fel: Dr Jaideep Dogra Jaipur-ban és Dr Luvdeep Dogra Osmania University.

A Covid-19 páciensek 85 százalékának influenzaszerű betegséghez tartozó szimptómái vannak, 10-15 százalékuk azonban hirtelen fuldokolni kezd és rohannak velük a sürgősségire. Valószínűleg ez utóbbi csoportba tartozó pácienseknél a szunnyadó Klaminia Pneumonia baktériumok aktiválódnak, amikor a Covid-19 semlegesíti az immunrendszert. Ez a fertőző baktérium hajlamos trombózis előállítására az artériákban (koagulopátia).

COVID-19 járványban 38 elhuny betegen boncolást hajtottak végre két olasz kórházban. 86 százalékuknál (38-ból 33-nál) keskeny tüdő artériák el voltak dugulva (trombózis).

Hogy a páciensek 10-15 százalékánál miért lép föl hirtelen légzési zavar az egyelőre megoldatlan talány. Érdekes jelenség még, hogy ezeknél a betegeknél a nagy nyomással bevezetett oxigén rontja az állapotukat, míg az egyszerű, nem invazív oxigénadás jobb eredménnyel jár.

A tüdőgyulladás ellen alkalmazott Azitromicin a COVID-19 pácienseknél pozitív eredménnyel jár, de nem a vírus ellen hat, hanem megakadályozhatja a Klamidia Pneumonia kifejlődését.

A koronavírus fertőzés korai szakaszában alkalmazott, megfelelő dózisú Azitromicin csökkentheti a halálozási rátát. A két orvos hipotézisüket el akarják küldeni amerikai Intézményekbe, hogy feltevésüket igazolhassák.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________