2020-05-21 nap bejegyzései

(3198) Vörös hajú nők

Tibor bá’ fordítása online

 

A vörös hajú nők tüzesek, és veszélyesek, vagy bolondosok és gyengék. Emberek előtt teljesen uncsik, de a hálószobában vadak, mint egy anyatigris. Nincs lelkük, ezért ellopják a tiedet. A vörös hajúakkal kapcsolatos mítoszoknak és sztereotípiáknak se vége, se hossza. Ez jól bemutatja, hogy ezzel a ritka jelenséggel megáldott embereket hogyan bélyegzik meg.

A helyzet az, hogy a vörös hajjal megáldottaknak van olyan tulajdonságuk, amik a szőke vagy barna hajúakból hiányzik. Mik ezek a tulajdonságok? Mitől lesz oly csodálatos a hajuk, oly halovány a bőrük?

Vörös hajúnak lenni nem olyan, mint szőkének, vagy barnának lenni. Hajfestéssel elérni a valódi hatást éppenséggel lehetetlen. A különbség genetikai. A helyzet az, hogy a haj színéért felelős MC1R gén egy mutáns.

Mit tesz a mutáció, és miért lesz mondjuk Reba McEntire hajfürjei oly csodásak? Röviden, ez a gén fokozza a testben lévő vörös pigmentet termelését (faeomelanin), és csökkenti a sötét pigmenteket (eumelanin). Ettől lesz a vörös hajúaknak halovány bőrük, szeplői, és színtelen szivárványhártyájuk a vörös haj mellett. És ezért kell a vörös hajúaknak óvatosnak lenni a Napon, mert nem tudnak lebarnulni az eumelanin hiánya miatt.

Szinte hihetetlen, e a vörös hajúak aránya a társadalomban mindössze két százalék. Ennek oka, hogy a vörös hajért felelős gén recesszív. Ez azt jelenti, hogy mind a két szülőnek rendelkezni kell a megfelelő génből legalább eggyel. Ezek szerint, nem feltétlenül kell nekik is vörös hajúnak lenni, mert ahhoz két MC1R génre van szükség.

Ennél is ritkábban jelentkezik az, amikor a vörös hajú személynek kék a szeme. Ennek oka az, hogy a kék szemért felelős gén is recesszív.

Annak ellenére, hogy a vörös hajúak aránya igen kicsi, a tévénél, a szórakoztató iparban sokkal többen vannak jelen. Hogy miért van olyan sok vörös hajú nő ezeken a helyeken azt könnyű kitalálni. Ha nem megy, akkor nézd meg az alábbi képet.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Éljetek a lehetőségekkel!