2020-05-18 nap bejegyzései

(3195) Végre egy jó hír

 

A koronavírus magától kiég a vakcina elkészülése előtt, állítja, Karol Sikora, a WHO volt fő onkológusa, amire – szerinte – tényleg van valódi esély.

Az angol cikk telje fordítását Emailben elküldöm a VIP előfizetőknek. VIP előfizető egy évre az lehet, aki a honlap fenntartásához 10.000 forinttal hozájárul.

___________________________________________________________________________

Coronavirus to burn out ‘naturally’ BEFORE vaccine? Former top WHO oncologist Karol Sikora says there’s ‘REAL CHANCE’ of that.

Covid-19 could be “petering out by itself” before the world comes up with any vaccine, a leading academic, formerly the World Health Organization’s (WHO) top oncologist has said.

“There’s a real chance that the virus will burn out naturally before any vaccine is developed,” Karol Sikora, the dean of the University of Buckingham’s medical school, wrote on Twitter.

We’re seeing a roughly similar pattern everywhere – I suspect we have more immunity than estimated. We need to keep slowing the virus, but it could be petering out by itself.

The statement triggered quite a response, making Sikora later clarify that it was hi personal opinion and he was positing a “feasible scenario” that might be possible in the current “unknown situation.” The scientist went on to say that no one knows “what will happen for sure” and urged the public to stick to social distancing rules.

Countries and companies across the world have been racing to develop a vaccine against Covid-19, which has claimed more than 312,000 lives thus far, according to Johns Hopkins University.

Earlier this week, the WHO revealed that eight vaccine candidates are currently undergoing clinical trials, while another 110 candidates are now under pre-clinical evaluation. Nations including Britain and China have begun testing vaccines on humans.

However, it is still unclear when an effective cure will be ready, given that successful development is projected to take months or even years.

Moreover, the head of the US National Institute of Allergy and Infectious Diseases, Anthony Fauci, warns there is “no guarantee that the vaccine is actually going to be effective.”

Despite years of research and testing, there is still no vaccine for the severe acute respiratory syndrome, known as SARS, which had its first outbreak in 2002, or for the Middle East respiratory syndrome (MERS), which started its rapid spread in 2012.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3194) Étrend kiegészítők

Tibor bá’ online

 

A Big Herba egy elszabadult hajóágyú

Miért lehetnek veszélyesek a vitaminok, az ásványi anyagok és a gyógynövények? — Az étrend kiegészítő iparnak a körmére kellene nézni.

Ha ezt a posztot nem ugrod át, akkor valószínűleg neked is van kedvenc étrend kiegészítőd. Persze nekem is van, és úgy tűnik, hogy elérem vele a célomat, ráadásul a jelek szerint a klinikai próbánál is megállta a helyét. De a rablókapitalizmus étrend kiegészítő alrendszerénél biztos lehetsz-e abban, hogy amit drága pénzen megvettél, az meg fogja teremteni az ígért hatást, illetve az van-e benne, ami rá van írva a felragasztott cetlikre? De a legfontosabb, nem fog-e ártani a szedése? A válasz: egyáltalán nem lehetsz biztos egyikben sem. A Big Herba = Big Business, és amikor profitról van szó, okosabb, ha a vevő alaposan kinyitja a szemét.

[Mielőtt folytatnám a fordítást, felhívom a figyelmeteket, hogy a Magyarországon forgalmazott étrend kiegészítők nagy részben az USA-ból származnak, nem egyszer eredeti csomagolásban és feliratokkal.]

Nem túl rég a new yorki ügyészség több hipermarketet felszólított, hogy vegyenek le a polcaikról több saját márkanév alatt árusított étkezés kiegészítőt, mert a vizsgálatok szerint más van a tégelyekben, mint ami rá van írva. Például a Gingko Biloba tégelyben egyáltalán nem gingko biloba volt. A legtöbb termékben olcsó töltőanyag van, legtöbbször valami növény származék, például búzaliszt, ami súlyos allergiát válthat ki azokból a gyanútlan felhasználók körében, akik allergiásak a gluténra.

Ez azonban csak a legutóbbi botrány. A becsapós, és potenciálisan veszélyes étrend kiegészítőkről szóló jelentések évek óta gyűlnek. 2012-ben  az USA Egészségügyi minisztériumához tartozó Ellenőrzési Hivatal jelentése szerint a fogalomban lévő étrend kiegészítők 20 százalékánál komoly súlycsökkenés fedezhető fel, és egyszerűen hiányzanak azok az adalék vitaminok, amiket hirdetnek. Mintavétel után kiderül, hogy az étrend kiegészítők nagyobb része egyszerűen nem tartja be az FDA (Élelmiszer és Gyógyszer Ellenőrző Hatóság) ajánlásokat.

2013-ban a New York Times közzétett egy cikket amiben több problémát is felvetettek különböző termékekkel kapcsolatban. A vevők rendszeresen át vannak verve. Az amerikaiak évente 5 milliárd dollárt (1600 milliárd forint) költenek olyan  ellenőrizetlen étrend kiegészítőkre amelyek ígérnek megfázás megelőzéstől kezdve, memória felfrissítésig mindent, ami belefér. Az is kiderült, hogy a gyógyfüvek nagy része nem más, mint rizspor és közönséges szárított fű.

Ugyanebben az évben Harvardi kutatók kimutatták, hogy 2004 és 2012 között 237 olyan étrend kiegészítőt vontak ki a forgalomból, melyek nagy valószínűséggel súlyosan egészségkárosítók, sőt akár halált okozók is lehettek volna.

A New York Times arra is kitért, hogy  étrend kiegészítőktől bizonyítottan járvány tört ki, például 2013-ban 72 személy kapott hepatitiszt, amit sikerül visszavezetni egy bizonyos szennyezett termékhez. A 72 beteg közül egy meghalt, kettő pedig májátültetésen esett át. Egy másik esetben egy haldokló csecsemő került kórházba, mint a nyomozás kiderítette a neki beadott vitaminkészítményben, oda nem való élesztő volt.

Egy fogyasztó védelmi jelentés szerint 54.000 étrend kiegészítőnek mindössze egy harmadának van tudományos bizonylata a biztonságossággal kapcsolatban. A jelentés felhívja a figyelmet az előfordulható szív, máj és vese megbetegedésekre az olyan szennyeződések miatt, mint például nehéz fémek, vagy Kínából származó fertőző anyagok, ahol a biztonságra senki se ügyel.

A helyzet az, hogy ellentétben a gyógyszerekkel az étrend kiegészítők nem tartoznak az FDA alá, vagyis a gyártók szigorú ellenőrzés nélkül azt tesznek, amit akarnak. Különben az FDA-t 1906-ban állították fel, mert hatalmas mértékben terjedt a „csoda gyógyszerek” árusítása, amikben titkos alkotórészek voltak. Viszont az étrend kiegészítő ipar és a törvényhozás között kialakult szoros kapcsolat következtében 1994-ben Orrin Hatch szenátor bábáskodása mellett megszületett az Étrend Kiegészítő, Egészség és Oktatási törvény, ami lehetővé tette az értrend kiegészítők laza kezelését. Például a címkén nem kell feltüntetni az esetleges mellékhatásokat. Olyan esetben, amikor a termék egyértelműen egészségkárosító az FDA nehéz helyzetben van. Vegyük például a ephedra súlycsökkentőt, amiben bizonyítottan egészségkárosító volt, néhány halálesettel. A 2004-es betiltást a gyártó bíróságon támadta meg, és nyert. Két év kellett hozzá, hogy a legfelső bíróság visszaállítsa a tilalmat.

Be kell ismerni, hogy van néhány kisebb cég, akik lelkiismeretesen járnak el, de ezek csak apró részét képezik az évi 23 milliárd dolláros piac ellátóknak. Sajnos azonban ezek kiszűrése az átlag állampolgár részére problematikus.

https://oig.hhs.gov/oei/reports/oei-01-11-00210.asp

http://www.nytimes.com/2013/11/05/science/herbal-supplements-are-often-not-what-they-seem.html?_r=2&

http://topics.nytimes.com/top/news/health/diseasesconditionsandhealthtopics/dietarysupplementsandherbalremedies/index.html?inline=nyt-classifier

http://well.blogs.nytimes.com/2015/02/03/new-york-attorney-general-targets-supplements-at-major-retailers/?_r=0

http://www.consumerreports.org/cro/2012/05/dangerous-supplements/index.htm

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________