2020-05-15 nap bejegyzései

(3191) The New York Times böngészéséből

Tibor bá’ online

A félelmetes második hullám hamarosan beléphet életünkbe

Több tucat amerikai (és néhány európai) állam elkezd nyitni, reménykedve abban, hogy enyhülni fog a gazdasági visszaesés, amit a pandémia elleni harc okozott. Azonban ez a lépés, a biztonságos nyitás kritériumának minimális tejesítése nélkül, katasztrófába torkolhat, írja a The New York Times tudományos tudósítója Donald G. McNeil Jr.

Donald szerint, azok az államok, amelyek feloldják a megszorításokat „egy álomvilágban élnek”. Kétségbeesetten akarják megnyitni a gazdaságot, ami érthető. De közben meggyőzték magukat, hogy ez biztonságos, pedig nem az. Ennek az lesz az eredménye, hogy a fertőzés őszre várt második hulláma előbb bekövetkezhet. Korai, vaktában végzett újranyitás, új fertőzéshullámot okozhat, megjósolhatatlan következményekkel.

Az Obama adminisztráció alatt a CDC igazgatója, Thomas R. Frieden szerint, „mi nem tudományos alapon nyitunk újra, mi politikai alapon, és állampolgári nyomásra nyitunk újra, és szerintem ennek csúnya vége lesz.”

És még egy apró hír: A WHO hivatalosan figyelmeztet, hogy a koronavírus „lehet, hogy sose hagyja el az emberiséget, és nem valószínű, hogy vakcinával kiirtható.

Tegnap (csütörtök) este az ATV csatorna, „Egyenes beszéd” műsorából kiderült, hogy 10 gyógyult betegből csak egynél alakul ki immunitás, és az is csak rövid ideig. Tehát kilenc újra fertőzhető, a tizedik csak egy kicsit később. Ha ez megfelel a valóságnak, akkor a hőn áhított nyáj immunitás sose fog bekövetezni, mert ahhoz a lakosság 60-70 százalékának kell immunisnak lenni. Különben a szezonális influenza esetében sincs nyáj immunitás. Nem is tudom miért beszélnek róla annyit, miért hitegetik saját magukat is.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________