2020-03-27 nap bejegyzései

Szolgálati közlemény

 

Bizonyára emlékeztek, március 15-én (3131) Létezik-e csodafegyver a COVID-19 betegek megmentésére? Megpróbálhatjuk! cím alatt Dr. Garami Attila MD, PhD kutatóorvos, biomarker szakértő, poszt formájában közzétette kutatási munkájának eredményét, itt nálunk. Köszönet érte. Most értesített engem, hogy torinói orvosok visszaigazolták sejtését, a D3 vitamin hiánynak komoly szerepe van a COVID-19 megbetegedésben. Ezért kér benneteket, hogy szedjetek D3 vitamint, lehetőleg napi 3000 NE mennyiségben, és minden alkalmat ragadjatok meg a napozásra (napi 20 perc elégséges). Dr. Garami Attilának gratulálunk eredményes munkájához.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

(3143) Modellezés

Tibor bá’ online

 

A közel ötmilliós Új-zéland kutatói lemodellezték az ország karanténba helyezését, hogy több mint egy évet nyerjenek a vakcina vagy kezelés megteremtéséhez. Az eredmény azt mutatta, hogy vakcina vagy kezelés nélkül a COVID-19 csúcsa lényegesen magasabb lesz, mint a kórház kapacitása a karantén feloldása után. A jelenlegi óvintézkedések hatására a vírus terjedését akár 400 napra is meg tudják akadályozni, de az óvintézkedések megszűnése után a fertőzés megint megugorhat, mert a lakosságban nem fejlődött ki nyáj immunitás. Kevesebb óvintézkedés esetén néhány hónap alatt a kórház kapacitás hatszorosát kitevő fertőzési csúcs jelenne meg

.Azt is modellezték, mi van, ha szigorú óvintézkedést egy idő után visszavonják addig, amíg a fertőzés emelkedése feltölti a rendelkezésre álló intenzív ágyakat.

Óvintézkedés bevezetése nélkül a lakosság 89 százaléka megbetegedne és 80.000 halott keletkezne (a mi esetünkben ez 160.000 lenne).

Amint 40.000 ember megfertőződött, a kórház kapacitás 100 százalékban ki lenne használva. A fertőzöttség csúcsértékénél a jelenlegi kórházi kapacitás tízszeresére lenne szükség.

A legszigorúbb óvintézkedés bevezetése esetén a kórházi kapacitásra egy évig nem lenne szükség.

Magunkra vetítve, és feltételezve, hogy kórházi kapacitással rosszabbul állunk, mint Új-zéland, világossá válik, hogy a legjobb taktika a lehető legszigorúbb óvintézkedés bevezetése egy évre. Ellenkező esetben a kórházi kapacitás minimum tízszeres túllépése azt eredményezné, hogy nem csak az inaktív idősek kezét engednék el az intenzív osztályokon, hanem a fiatalokét is, mert hiszen nem lenne elég lélegeztető gép.

Arra gondolni se jó, ha egy év után még mindig nincs vakcina, illetve gyógymód. Ugyanott lennénk, mint ha be se vezettük volna az óvintézkedéseket, csak egy évvel később teljesen kimerült készletekkel, hiszen egy évig alig volt termelés. Ennek ellenére én az azonnal szigorú rendszabályok bevezetése mellett döntenék. Ki időt nyer, az életet nyer, alapon.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________