2020-03-25 nap bejegyzései

(3141) Fényezem magam

Tibor bá’ online

 

Napi hír: Lélegeztető gépek felkutatására is ráállította a külügy a magyar diplomatákat. Pénteken a G7 írta meg, hogy a Semmelweis Egyetem 196 új lélegeztető gép beszerzésére írt alá szerződést a CECZ Közép-európai Kft.-vel, amelynek tulajdonosa a kínai Shandong Imperial International Investment Limited Company. Magyarország ellátottság tekintetében nagyot léphet előre, ha március végére meg is érkeznek a beígért gépek. A jelek szerint azonban a kormány ezzel párhuzamosan továbbiak felkutatásával is próbálkozik.

Ezt különben Orbán Viktor személyesen jelentette be. „Fürkészőket” küldött szét a nagyvilágba, hogy derítsék ki hol, honnan lehet beszerezni respirátorokat.

Nem kellene neki fürkészőket szétküldeni, ha hallgat rám, mert én január végén írtam, hogy most Orbánnak azonnal fel kellene vásárolni minden lélegeztetőt, ami a piacon van. Én tehát népünk bölcs vezérét előrelátásban lepipálom.

Na, akkor most megint írok valamit. Orbánnak már napokkal ezelőtt (amikor 1 halottról megindultunk felfelé) el kellett volna rendelni a kijárási tilalmat. Nem rendelte el. Meg fogjuk mi még ezt bánni. Tudom mi az ok, termeltetni akar. Csakhogy, amit nyer a vámon, azt elveszíti a réven. Sokkal jobban járnánk, ha a beteg felfutás lassan, elnyújtva következne be. Ez nem csak gazdaságilag lenne kedvezőbb, de rengeteg életet is megmenthetnénk. Miért? Nézzük csak (nem rémhír, nem én találom ki)

Rossz hírek: Vezető kínai virológus állítja, hogy Európa több év múlva foga legyőzni a COVID-19 vírust.

Zhang Wenhong virológus, a Sanghaji COVID-19 szakértő csoport vezetője szerint az európai országok nem várhatnak egy gyors győzelmet a koronavírus felett.

A Düsseldorfi kínai főkonzulátus által megszervezett videokonferencián a szakértő kifejtette, hogy a nyugati országoknak akár két évbe is telhet a vírus legyőzése.

Normálisnak mondható, ha a vírus megjelenik, majd eltűnik, és egy vagy két évig is eltarthat – állítja Zhang.

Kijelenthetem: Felejtsük el, hogy a pandémia leáll Európában a közeljövőben. Pontosította a kínai virológus pesszimista jóslatát.

A tudósoknak nincs kétsége afelől, hogy a COVID-19 pandémia elhúzódik egy darabig és ez csak attól függ, hogy milyen erőfeszítéseket tesznek a megfékezésére, ami nyáron vagy a következő nyáron bekövetkezhet.

Ha a problémát gyorsan akarjuk megoldani, akkor igen szélsőséges eszközöket kell bevetni – állítja Zhang Wenhong.

Szerinte egy pandémia viszonylag gyorsan akkor győzhető le, ha lehetséges négy hétre a Világon minden mozgást leállítani. Ehhez gyorsan hozzátette, hogy nehéz neki akár elképzelni, hogy ez lehetséges lenne ebben a modern világban.

Zhang Wenhong elmagyarázta, hogy Kína koronavírus elleni harcában segített az a tény, hogy közvetlenül a járvány kitörése után minden intézmény, vállalkozás és oktatási intézmény azonnal bezárt.

Aki kíváncsi, itt az eredeti angol szöveg:

BAD NEWS: Lead Chinese Virologist Says European Victory Over Covid-19 Is Several Years Away

One of China’s leading virologists, Zhang Wenhong, head of the Shanghai COVID-19 expert group, said European countries should not expect a quick victory over coronavirus.

During a videoconference organized by the Chinese Consulate General in Dusseldorf, Germany, the expert expressed the opinion that Western countries may require up to two years for this.

“It will be perfectly normal for the virus to appear and disappear, and it will last one or two years,” Zhang said.

“I can say: forget that the pandemic will end in Europe in the near future,” the Chinese virologist specified his pessimistic forecast.

The scientist has no doubt that the COVID-19 pandemic will drag on for some time and will depend only on the general efforts to contain it when it succeeds in taking control: this summer or the next.

“To solve the problem in a short period of time, measures must be extremely radical,” said Zhang Wenhong.

According to him, a pandemic could be defeated relatively quickly only if it were possible to stop all movement around the world for four weeks. However, he immediately added that it was “difficult for him to even imagine” that this was possible in the modern world.

Zhang Wenhong explained that China was helped in the fight against coronavirus by the fact that almost all institutions, enterprises and educational institutions were closed in the country at the very beginning of the epidemic due to the “Spring Festival”.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________