2020-03-14 nap bejegyzései

(3129) A fertőző múlt

Tibor bá’ vissza a  múltba online

 

Biztos kiszámoltátok már, hogy 1933-ban születtem, és bizonyára tudjátok, hogy a penicillin Magyarországon a II. világháború után jelent meg. Ez azt jelenti, hogy az én egész gyerekkoromat halálos veszedelemben éltem le, mondhatnám a diftéria és skarlát árnyékában. Ez jutott eszembe akkor, amikor megláttam ezt az egészen új keletű plakátot.

Vajon miért? Mert mint rég látott ismerős tűnt elő a múltból. A 1930-as években, ha egy gyerek megkapta ezeket a betegségeket, akkor a gyerekorvos értesítette az 1927-ben létrehozott Országos Közegészségügyi Intézetet (az ÁNTSZ elődjét). Ezek rögvest kiszálltak a beteg gyerekhez, és a lakásban mindent lepermeteztek, majd a lakás ajtajára kiragasztottak egy ilyen vörös cetlit, hogy oda ne menjen be senki.

Erre nagy szükség volt, mert a betegség futótűzként tudott terjedni, és nem lévén penicillin, bele is lehetett halni. Prevenció volt az egyetlen igazi fegyver.

A dolognak volt egy szépséghibája, a baktériumölő permet a lakásban mindent tönkretett. Ezért az anyukák jobban féltek tőle, mint a betegségtől, és hogy az OKI ne tegyenek mindent tönkre, iparkodtak eltitkolni a betegséget.

Nem tudom, aki kitalálta ezt a vörös cetlit, tud-e arról, amiről most írtam. Nem, mert 30 évvel később született. Ugye-ugye! Nem lenne jó minden öreget eltemetni, mert velük együtt a sírokba kerül sok-sok tapasztalat, hasznos információ.

Dél Korea igen sikeres a koronavírus elleni küzdelemben. A távol keleti népeknél tiszteletben tartják az időseket, és a nagy tudásúakat, az urambátyám helyett. Lehet, hogy ez lenne a sikerük titka?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________