2020-03-06 nap bejegyzései

(3121) Hal Turner

Tibor bá’ online

 

Hal Turner

Tudom, hogy Hal Turnert illik nem komolyan venni, de azért nem kell átesni a ló másik oldalára. Íme:

Without China Manufacturing, U.S. Has Only 45 Day Supplies of most Pharmaceutical Medicines; Dozens already listed as „Shortage”

Approximately eighty percent of the raw materials used to manufacture medicines, come from China.  The outbreak of coronavirus caused China to shut down almost ALL of its manufacturing for about the past 6 weeks.  NOTHING is being shipped from China.  The United States of America now has forty-five (45) days of most prescription medicines in inventory.

Fordítás:

Kínai gyártás nélkül Amerikának csak 45 napig tartó tartalékai vannak a legtöbb gyógyszerből; többről már úgy tudjuk, hogy „hiánycikk”

A gyógyszergyártáshoz felhasznált nyersanyag körülbelül 80 százaléka Kínából származik. Az elmúlt 6 hét alatt a koronavírus kitörés miatt Kína majd a teljes gyártó kapacitását leállította. Kínából leállt a szállítás. Az Amerikai Egyesült Államoknak most 45 napra való, vényre kapható gyógyszere van raktáron.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3120) Miről beszélgessünk?

Tibor bá’ online

 

Senki se szeret megdögleni, ha mégis van rá esély az emberek különböző képen reagálnak. Van egy réteg, akik úgy, hogy tagadják a lehetőségét, és mindent kitalálnak a lehetőség ellen. Esetünkben a COVID-19 jön számításba. Ez ellen a következő képen jön a cáfolat.

Évtizedek óta léteznek a vírusos influenzák, amelyek minden ősszel megjelennek, és nem mindenki gyógyul ki belőlük. Magyarországon például télen kb. hatezerrel több a haláleset, ami az influenza miatt van, és láthatóan senkit se érdekel. Most itt ez a koronavírus, még senki se halt bele, de mindenki pánikol tőle. Ez semmi más, mint egy felfújt hisztéria.

Akkor nézzük át a helyzetet, objektív szemekkel. Igaz, hogy a szezonális influenza világviszonylatban milliókat öl meg, Magyarországon pedig súlyos ezreket. Igaz, hogy a közvéleményt a szezonális influenza nem nagyon érdekli, olyannyira nem, hogy az ingyen adott vakcina egy része a háziorvosoknál marad. Igaz, hogy a koronavírustól a társadalom nagy része retteg. Mi ennek az oka?

A képlet roppant egyszerű. A szezonális influenza ellen van védőoltás. Védőoltás nélkül meg lehet kapni, többnyire magas lázzal és gyógyulással jár. Ki hal bele? Általában leromlott szervezettel rendelkezők, ami elsősorban az életviteltől függ. Gyakorlatilag csak azokat visz el egy sima influenza, akik rendezetlen életet élnek, alultápláltak, alkoholizálnak, stb. Ezzel szemben a koronavírus nem válogat. Illetve válogat, mert főleg azok halnak bele, akik idősek, és van valami krónikus betegségük, mint például hipertónia, diabétesz, isémia, stb. És – ez nagyon fontos – nincs ellene védőoltás. Ráadásul a mortalitás a szezonális influenza esetében 0,1 %, míg a COVID-19 esetében (egyes források szerint) 4,6%. Vagyis kis híján ötvenszer több. Ez Magyarországra kivetítve azt jelenti, hogy évente nem 6 ezer ember hal bele, hanem háromszáz ezer. És, ami még nem derült ki, de lenne rá egy fogadásom. A COVID-19 nem csak egy szezonban fog támadni, hanem egész évben, és a betegségből való kigyógyulás nem jár immunitással.

Kedves méltatlankodók! Ne vezessétek magatokat félre, ez a járvány még csak most ébredezik. Abba kellene már hagyni a szövegelés, hogy ez még annyi áldozatot se szed, mint az évről évre visszatérő szezonális influenza. Várjátok ki a végét, nem lesz benne köszönet.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________