2020-03-03 nap bejegyzései

FIGYELEM!

Ha valaki hátat akar fordítani a városnak, a kíméletlen robotnak, saját ura akar lenni, vissza a természetbe, itt a ragyogó alkalom.

Eladó egy kiváló adottságú település a Tisza mellett, 2 hektáros birtok, 2 felújított lakóház, új pince, melléképületek, 200 gyümölcsfa, szőlő, eszközök stb. + 4,5 hektár 110 AK föld egy tagban.
Ha megakadt a fantáziádat, írj nekem egy E-mailt, összehozlak az eladóval. evatibot#t-online.hu (persze @)

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3117) Anonymus az oktatásról, mert megint aktuális…

 

avagy Orbán rendszere daganatos sejt Magyarország eljövő nemzedékének testén

Üdv Fórumtársak! Korábban már írtam véleménycikket, miként látom gyakorló tanárként a magyar oktatás állapotát, mit várhatunk tőle. A Kormány úgy hozta, hogy idén szeptember hónapról ha törik, ha szakad, bevezeti a NAT2020-at, ha már annyit dolgoztak körülötte funkcionáriusaik. Talán üdítő lesz ez a poszt a koronavírusos agytornák, és végpusztulást vizionáló cikkek után.

 

Szóval nézzük meg, mi vár a gyermekeitekre Magyarországon, ha 2020 szeptemberét követően kezdik az iskolák 1., 5., vagy 9. évfolyamát. A NAT 2020 korszerű, gyermekbarát, tanóraszám és terheltség csökkenést hoz. Ez a hivatalos álláspont, csak néhány Soros által pénzelt balfék pedagógus hussog elszórtan. Persze ugyanígy üresen csenghet az ellenzék summázása, hogy a NAT (Nemzeti Alap Tanterv) 2020 nem nemzeti, nem alap, és nem is tanterv. Hát, ami azt illeti tényleg nem sok szabad mozgástér van benne, de ezt már a magyar nép, így a XXI. század elején egészen megszokhatta.

Felesleges, már lerágott csontként büdösödő témát nem vetnék fel, mert hát szakmailag is megosztó, hogy tényleg szükség van –e heti 5 tesiórára, vagy énekórán melyik módszer a legcélravezetőbb, illetve töriből melyik oldalra hamisítjuk a tényeket, irodalomból melyik vers, esetleg melyik költő relevánsabb?Mindezek csak eltörpülő mazsolák ahhoz képest, amit valódi újításként tapasztalni fogunk, természetesen utóbbi ellen szinte senki nem emelte fel kellő erővel a szavát.

Forrásnak az OH (Oktatási Hivatal) honlapján elérhető információkat és egy pedagógiai szakértő, hiteles iskolaigazgató honlapján megjelenített segédanyagokat használom:

https://www.oktatas.hu/kozneveles/kerettantervek/2020_nat

https://www.oktatas.hu/kozneveles/kerettantervek/2020_nat/kerettanterv_alt_isk_5_8

https://www.petroczigabor.hu/cikkek/igazgato_kollegaknak/modositott_nat_bevezetese.html

A legkorszerűbb magyar tantervből ugyanis kimaradt a „természettudományos kompetencia”, legalábbis a hivatalosan kiadott anyagokban tényleg nem szerepel. Ennek megfelelően a tanórák számának csökkentése a következőképpen alakul: 1. és 2. osztályban megszüntetésre kerül a környezetismeret tantárgy. Érted? Nem lesz. A gyereked nem fog környezetismeretet tanulni, mert olyan korszerű lett a tanterv, hogy ezt egyszerűen leállították, mint a kihasználatlan MÁV járatot Gyanógeregyére. Igaz, hogy az ember természeti lény, tény, hogy nyakig úszunk a slamasztikában a környezetszennyező – túlfogyasztó, a természettől, a környezettől kórosan elszakadt életmódunk miatt, de simán megtagadja az embert természetesen elsőként megérintő környezet iskolai keretekben történő felfedezését. Korábban olyan súlyosan agyat terhelő, korszerűtlen ismeretek átadása szerepelt ebben a témakörben, mint háziállataink (kutya, cica, nyuszi pl.), vagy az öltözködés (mármint például az évszakokhoz alkalmazkodó öltözködés). Aztán valószínűleg némelyik agytröszt féltett kisdedénél kiverte a biztosítékot, hogy előfordult, vonalas mértéken kellett mérési adatokat leolvasni, például hány centimétert nőtt az otthon csíráztatott paszuly. Megoldás kellett, megoldás született, az iskolában ne méricskéljen senki semmit!

Tudom, hogy Tiborbá oldalának látogatóit meg fogják lepni ezek a tények, s tudom, hogy sokan felkapják majd a fejüket, mert ezt el sem hiszik, de valójában ez az igazán felháborító, és egyben vészjósló a keresztény-demokraták által végig vitt 2. tanítást kivégző hullámban (az első a liberális tananyagcsökkentés volt 2000-ben).

  1. és 4. osztályban túlságosan sok volt, hogy a diákok környezetismeretet tanuljanak heti 2 tanórában, ezért ennek tanóraszáma lecsökken heti 1 tanórára. Na itt is álljunk meg egy kicsit. Mert mindenki jön azzal, hogy kísérletezni kellene, meg érdekessé tenni a tanulást, blablablamázs. A heti egy tanóra, az a teljes tanévre 36 tanórát jelent. De nem teljesen, mert ugye van pár tanóra, ami elmarad, kell számonkérő tanóra, jön egy kötelező iskolai ünnepély, hegyi beszéd az igazgatóval, szóval konkrétan marad maximum 30 tanóra az egész tanévre, amit a pedagógus ismeretátadásra, szemléltetésre, motivációra fordíthat. Ha jól meggondolod, napi 6 órás blokkokban számolva, az egész tanévet be lehet zsúfolni eme tantárgy tanítását illetően egy 5×6 tanórás témahétbe. Erre varrjál gombot babám! De ok., kicsik még ezek a csemeték, ne terheljük őket, majd felső tagozaton behozzák a lemaradásukat, „játszva tanulva” J.
  2. és 6. osztályban óriási változásokat tapasztalhatunk, a kőkemény heti 2 tanórában „természetismeret” tantárgy helyett „természettudomány” nevű tantárgyat tanulnak majd a gyerekeid. Nem derül ki a szakmai anyagból, kinek és miért volt ez az ötlete, illetve mit könnyít meg vele a jogalkotó, mert egyébként a keretek és a tartalmak szinte ugyanazok maradtak, mint korábban. Felmerült benned, hogyan fogják ily hirtelen venni a lurkók az akadályokat a megcsonkított alsó tagozatos alapok, az alapozó képzés hiányosságai mellett? Bennem is. Érdemesebb azonban elidőzni kicsit a készítők, a felelősök bemutatásával. Az első NAT módosítást egy világraszóló tudományos fokozattal rendelkező pedagógiai szakember, egy pszichológus hölgy koordinálta, akinek fotója beszédesebb minden szónál. Igen, Ő alkotta meg ennek a nagyszerű terméknek az alapjait, és mielőtt lehurrogtok, szerintem börtönbe kellene zárni mindazokat a pedagógusokat, akik bírálni merészelik.

https://nepszava.hu/1141324_csepe-valeria-a-nat-nem-mindenhato

https://index.hu/belfold/2017/03/23/nemzeti_alaptanterv_csepe_valeria_nat_iskolak_tananyag_informatika_oktatas_pedagogusok/

A befejezést azonban a KLIK vezérre kellett hagyni, aki egy rendkívül egyenes, cseppet sem elfogult, a törvényeket mindenkor tisztelő és betartó ember, akire az összes pedagógus felnéz, és elhivatottsága, szakértelme megkérdőjelezhetetlen. Mellesleg még a Pártnak is megfelelt. Fiatalos lendülettel képes 10 lovat is megülni 1 fenékkel, és fenékig… na hess!

https://hvg.hu/itthon/20200206_Kertesz_Imret_csak_a_kerettantervbe_tervezik_beleirni

https://nepszava.hu/3002946_hajnal-gabriella-a-klebelsberg-kozpont-uj-vezetoje

Az idős bácsit, aki az EMMI-t vezeti, nem kell bemutatni, és Bence sem kér külön sorokat, mindenki tudja, kik ők.Azt viszont csak meg kell említeni, hogy az előző EMMI Miniszterünk a Református Egyház lelkésze volt, aki anno kőkeményen bevonta a Református Egyház bizonyos tisztviselőit és „szakértőit” ebbe a komoly előkészítést és rendkívüli gondolatokat igénylő, nagy munkába. Emiatt igazán csodálkoznék, ha a Református Egyház által működtetett iskolák érdemben tiltakozni „mernének” az új NAT ellen, azon ellenben nem csodálkozom, hogy a természettudományos oktatás ilyen szemlélet mellett ekkora csorbát szenvedett. Hívő lélekként is ez a véleményem.

Haladjunk tovább, s ne feledjük, hogy a heti 2 tanórába bele kell férjen a kémia alapjai, fizika alapjai, biológia, földrajz, és ember egészségtana tananyagrészek sokasága. A tanári szabadság megvan, 5-ben összesen 1, 6-ban összesen 2 tanóra áll az iskolák nevelőinek rendelkezésére, hogy marakodjanak, a megcsonkított nyelvtan, vagy a természettudományos tantárgyak, esetleg valami más kapjon –e nagyobb hangsúlyt az iskola helyi tantervének megalkotásában. Alapvetően 10%-os mozgástér lenne elvárható minimálisan, ami például 5. osztályban úgy néz ki, hogy a 27 kötelezően előírt heti tanórához (10%-a 2,7 – kerekítve 3) 1, azaz egyetlen tanóra mozgásteret biztosít. Kész szerencse, hogy a matematikai képességek fejlesztéséhez meghagyták a korábbi tanórakereteket… Az összes többi évfolyamon heti 2 tanóra áll rendelkezésre mindösszesen (duplája!). Ugye, ha ebből feltöltik valahol a természettudományokat, akkor semmi másra nem marad órakeret. Ha meg eleve kell egy tagozatra, vagy idegen nyelvre, a természettudományos ismeretek átadása elillan.

És a dolgot lehet tovább fokozni! 7. és 8. osztályban „a mi időnkben” az 1970-es tanterv szerint heti 2 tanóra állt rendelkezésre kémiát, biológiát, fizikát, és földrajzot tanítani. Természetes volt, hogy maradt idő magyarázatra, gyakorlásra, és kísérletek csoportos elvégzésére is. A liberálisok ezt a keretet megkurtították az összesen heti 8 tanóraszámot 6-ra csökkentve, valamint megszüntették a kiváló munkatankönyves formulát, helyette szép, színes, de értelmezhetetlen magyarázatokat tartalmazó tankönyvek, és hihetetlen hülye feladatokkal ellátott munkafüzetek álltak hadrendbe. Most már az OFI (Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet) teljesen használhatatlan, de olcsó (ingyenes) tankönyvei segítik a mindennapi tanulást, amelynek didaktikailag rendre hibás ábraanyagai a felnőtt érdeklődőt is kellően elrettenthetik. Feltűnt, hogy mennyiféle szervezet felügyeli a pedagógusok (amúgy teljesen független és szabad) munkáját? Meg ugye a gyerekedet – családodat is (KLIK, TANKER, OH, OFI, EMMI, POK,)! Az adatkezelést maximális védelemmel és biztonsággal külön, külsős cég végzi (ugye nem kell bemutatnom a KRÉTÁT?). Úgy érzed, a gyermeked egy KÓD lett a nagyvilágban? Nem állsz messze a valóságtól!

Visszatérve a természettudományok jövőbeli tanításához, ahol már nincs szakos tanár, ott ún. „nem szakrendszerű oktatás” keretein belül, összevont „komplex” tantárgyként is tanítható felső tagozaton a „természettudomány”, így 7. osztályban mindösszesen heti 4, 8. osztályban heti 5 tanórára redukálható szerencsétlen agyonterhelt szemed fénye kínzása. És már nem kell tartanod attól sem, hogy kémiából számításokat kell végeznie, vagy esetleg meg kell tanulnia a kénsav képletét. A heti 1/éves nagyjából 30 kémia tanórát például egy „környezetvédelmi témahéten” is teljesítheti J. Ugyanígy a biológia emberi test, földrajz térképhasználat, a fizikát pedig fel sem hozom (a legfeleslegesebb agymenés). A tantárgyakhoz kapcsolat elvárt fejlesztési követelmények és fogalmak egyébként nagyjából változatlanok maradtak. Majd megtanulják valahogy, mondjuk 12 évesen, tanóránként 8 – 10 új fogalmat. Itt mindig azt mondják, nem kell olyan komolyan venni, de hát hogyan az Isten nyilába tanítsak a diákoknak bármit, ha az alapvető összefüggések magyarázatát nem tudom a tanórába építeni?

Jól van ez így, jó lesz ez így, a magyarok többségnek biztosan. A társadalom mellette áll, a túlfizetett pedagógusok, azok közül is a baloldali „Sorosisták” hőzöngenek csak. Sok van belőlük, szóval igazán itt az ideje egy komolyabb „intézkedési tervnek” is, ami végleg elhallgattatja őket, mert a végén még megpuccsolják a szerencsétlen sorsú magyar fiatalokat!

És akkor nem untatlak tovább, de a középiskolás tantervben a természettudományok térvesztése még hangsúlyosabb. Az ilyen gyenge és csonka alapokkal érkező diákokat, a rendelkezésre álló órakeretben lehetetlen felzárkóztatni. A humán gimnáziumokat ez kevésbé érdekelheti, de a reálgimnáziumok napjai így meg vannak számlálva. Így lehet szakaszosan és tételesen tönkre tenni egész ágazatokat, mert ugye tisztában vagy azzal, hogy a fizika, kémia, biológia és földrajz nélkül a jövő orvosai, gyógyszerészei, mérnökei, digtech.fejlesztői nem boldogulhatnak, és a hétköznapokban is meg fog mutatkozni az átlagember még sötétebb elméje, s elhidegült viszonya az éltető anyatermészettől. Szülőként pedig készülj! Ha gyermeked mégis -mondjuk- állatorvos szeretne lenni, a felsőoktatás követelményszintje nem változik, tehát felzárkózását Neked kell megoldani, temérdek kifizetett magánóra és sírással végződő kudarc velejárójaként.

Az iskolától segítséget ne várj, mert ha akarnak, sem tudnak segíteni, s kérdéses, hogy a következő évtizedben egyáltalán lesz –e pedagógus bennük, aki még érti a dolgát? Vagy az egyre fokozódó túlterheltség és pedagógushiány megoldásaként, majd „nem szakrendszerű” asszisztenseket képeznek az utcáról, olcsó munkaerőként elárasztva a tudás szentélyeit, s végleg megváltva a magyar közoktatás minden búját – baját. A Kormány által megbízott és támogatott ún. „szakértők” lennének hivatottak megoldási javaslatokkal előállni, de ők csak abban érdekeltek, hogy ellenőrző tevékenységükért az órakedvezményeket és a kiegészítő fizetésüket felvegyék, közben megkeserítve és tönkre téve azoknak a gyakorlati szakembereknek a munkáját, akik még mindig hivatásként tekintenek az egyre nagyobb kátyúktól hemzsegő életpályájukra. A társadalom mindehhez szótlanságával és szavazataival asszisztál.

Az egész kommunikációja a megszokott módon történt és történik. Akármit mondotok, ez így fasza. A többség támogatja, mert vagy szarik rá, vagy még/már nem érintett benne. Magyarország jobban teljesít, néhány baloldali véleménye alapján nem fogunk kritikát komolyan venni. Az új tanterv minden más aspektusában is jól átgondolt, Európa élvonalába repít minket. A magyar oktatásra irigyek a környező országokban, soha ilyen sok pénzt még nem költöttek el az oktatásra. Meg fogtok lepődni, az utóbbi állítás igaz! Az EU EFOP pályázatokon keresztül tényleg temérdek forrással látta el a rendszert. Ez úgy néz ki, hogy létre hoztak szakértői munkacsoportokat. Tagjai az intézmények vezetői, meg pár csókos, vagy még nem teljesen megcsömörlött kolléga. A kis csoportot havonta látogatják nagy szakértők, meg koordinátorok. A projektet az Oktatási Hivatal kezeli, annak fenntartása, szervezése nagyon sok pénzt felemészt. A kisebb emberkék kifizetése is sokba kerül, de legalább ők csendben lesznek, nyilvánvaló, hogy önmagukat és saját kifizetéseiket nem fogják kritizálni. És persze maga az iskola közössége is kap pénzt, például a digitális adatrögzítésre átállás egy kisebb vagyonba került (konkrét pedagógiai hozadéka konvergál a nullához, mert a fenntartásra, javításra már nincs keret, lásd laptopok, szoftverek, projektoros táblák). A forrás megoszlása úgy néz ki, hogy például 100 millió forintból az iskola kap 20 labdát, 10 tabletet, meg egy továbbképzést, ami a legköltségesebb részét teszi ki, és nem, nem a pedagógusok kapják a pénzt, hanem a szakértők, akik leginkább a már korábban is komoly károkat okozó iskolai vezetők nyugállományú tagjai közül kerültek kiválasztásra. A példa sarkított, de a problémát jól megfogja, ahogyan az is, amikor olyan programot szerveznek és írnak központilag elő, ami az adott korosztályt igazán nem is érdekli, de kiváló pénzkereseti lehetőség annak tehetségtelen szervezőjének, előadójának.Akadnak jó dolgok is, de ezek a ritkábbak, s rendkívül körülményesek, itt is igaz, hogy inkább a véletlenen múlik, ha kifogjátok, mert alapvetően egy központilag vezérelt vízfej utasításait kell végrehajtani benne. A kedvencem, amikor egy német tannyelvű intézménynek, fejlesztő célzattal, angol nyelvű segéd-tankönyveket szállítottak ki, hogy használják egészséggel (az iskolában nincs angol nyelvoktatás)!

Az egész hajcihő célja a „lemorzsolódás visszaszorítása”. A biztos siker érdekében iskolaigazgatók zsarolják szaktanáraikat, hogy az elérendő cél teljesüljön. Országos szinten olyan jól teljesítettünk, hogy az elvárt értékeket is sikerült bőven felülmúlni, miközben a „funkcionális analfabéták” országává válunk. Sebaj, majd meghosszabbítják ezt a programot a munkahelyek vonatkozásában is. Egy statisztikát kozmetikázni nem nagy kunszt, elvégre csak az kell, hogy ne bukjon annyi gyerek (vidd le a követelményszintet), és javíts az átlagon a készségtárgyak osztályzataival. Ki merne reklamálni, ha Bundibá töriből négyest ad… Ugye? Egy bukásnál mindjárt más a téma, jöhet panaszkodni az egész család.

Most lehet morogni, hogy kritizálni könnyű, meg savanyú a szőlő, tudom is én mit lehetne erre hűségből vagy hülyeségből ellenérvként felhozni. Én azonban minden helyzetben próbálok konstruktív maradni, így most is leírom a végére, ha mindenképpen óraszám csökkentés a cél, én hogyan kivitelezném nagy vonalakban.

Megkövezhettek érte, de a muszáj mentén én inkább a matematika tantárgyat kurtítottam volna. Ebben az is szerepet játszik, hogy ma már lasszóval sem lehet matektanárokat fogni. Ráadásul nem matematikusokra lenne szükség a pedagógusképzésben, hanem jó matematika tanárokra! Sokkal több értelmét látnám a természettudományos tantárgyak hangsúlyozásának, és bennük matematikai feladatok, példák, megoldások megjelenítésének és elvégzésének, mint a mindenki által megutált matematikát túlhangsúlyozva a természettudományok lebutításának. Alsó tagozaton az alapműveletek miatt megtartanám, de felső tagozaton tényleg látnék mozgásteret ebben. Ugyanígy felteszem a kérdést, miért kell az éppen aktuálisan hamisított történelem tanításához ekkora óraszámhoz hűen ragaszkodva dolgozni? Vagy miért kell a magyar irodalom tantárgynak még a nyelvtani szabályok tanításánál is magasabb óraszám, miért emeljük ki az irodalmi műveket a többi művészet, a rajz, az ének-zene, illetve a technika és életvitel tudása fölé? És persze, tényleg kell az a heti 5 testnevelés tanóra, nem lehet más keretek között napi félóra egészséges mozgásra bírni gyermekeinket? Egyáltalán mi a fene értelme van bármelyik tantárgy tanításának heti 1 tanórás órakeretre szabdalva? Az új tanterv lényegében magyar, történelem, idegen nyelv, mozgás, és matematika tanulást ír elő. Apropó, megkérdezte már valaki, mi a gyereke véleménye minderről? Ezzel zárnám soraimat. Minden jót kívánok az élet további útvesztőihez! 

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________