2020-03-01 nap bejegyzései

(3115) Pánik

Tibor bá’ online

 

Volt némi bevásárlás, tartalékképzés, de pánik sehol. Az emberek vagy olyan hülyék, hogy képtelenek megérteni a lényeget, vagy annyira be vannak szarva, hogy hazudnak még maguknak is. Én a magam részéről tudomásul veszem, hogy a következő születésnapomat nem érem meg, ami nem túl nagy dolog, elvégre megvan hozzá a korom. Na de hogy hülyeségeket írjak?

Többen is kioktattak, hogy nevetséges ez a rettegés, hiszen a halottak száma mindössze 3000 (kerekítéssel), míg a szezonális influenza áldozatainak száma világviszonylatban milliókat tesz ki. Ennek ellenére az influenzától senki se fél, oly annyira, hogy az ingyenes vakcinák fele a háziorvosoknál marad.

Hogy is mondta Churchill? Csak azt a statisztikát hiszem el, amit én hamisítottam. Nem is annyira arról van szó, hogy a statisztikát hamisítják, inkább arról, hogy a statisztikát értelmesen kell kiértékelni. Mondok rá példákat.

Egy új gyógyszer kipróbálásánál az állatorvos beadja egy pulinak és egy bernáthegyinek. A bernáthegyi meggyógyul, a puli feldobja a talpát. Konklúzió? A pulira az új gyógyszer életveszélyes. Pedig csak arról van szó, hogy a kistestű kutyának sok volt az, ami a nagytestűt meggyógyította.

Egy háziorvos azt tapasztalata, hogy az új influenza vírusra a gyerekek érzékenyebbek, mert körzetében minden harmadik gyerek megbetegedett, míg a felnőttek közül csak minden tízedik. Helyes? Nem, mert a gyerekek szeretnek lógni az iskolából, a felnőttek félig betegen is bemennek dolgozni, mert szükségük van a fizetésre.

És akkor térjünk vissza a mindössze 3000 halottra. A közönséges influenza vírus az egész Földön el van terjedve, várja, hogy az időjárás kedvezzen neki, és akkor megtámadja mind a 7 és fél milliárdot. Ennyi emberből 0,1% mortalitás mellett is rengeteg halott lesz. A COVID-19 vírusa még messze nincs elterjedve mindenütt. Az elterjedés éppen most folyik. Ezt a nyilvánosságra hozott adatok is feltárják. A szezonális influenza mortalitása 0,1 %. A koronavírusé pedig 2%. De ez a hússzoros mortalitás kevésbé fontos, mint az a tény, hogy a SARS-COV-2 itt fog maradni addig, amíg létezünk. Erre a tényre már rámutattak mértékadó tényezők, nem az én kitalálásom. De nem ezért lényegtelen a szezonális influenza, hanem azért mert a 0,1% nem én vagyok, hanem a rendezetlen életet élő, alkoholista, leromlott szervezetű ember, aki ráadásul nem részesül védőoltásban, ellentétben velem.

Nagyobb baj is van. A betegség nem ad immunitást. Már jelentettek esetet Kínából, Japánból és Vietnámból, amikor a kigyógyult beteg újra megfertőződött. Ha nincs szerencséd (és miért lenne) addig fogsz újra és újra megfertőződni, amíg el nem pusztulsz. És hiába vársz a megváltó vakcinára, nem lesz, mert a vírus nem vált ki immunreakciót.

És még egy utolsó nyalánkság. A vírus megtámadja, és tönkre teszi a vesét, májat, tüdőt, szívet, csak erről nincs sok szó. Ha a beteg kigyógyul belőle akkor is egy emberi roncs lesz, aki hamarosan meg fog halni valamelyik szervének elégtelensége miatt.

Ehhez már csak apróka ráadás, hogy a lappangási idő akár 27 nap is lehet, amit sokan még nem tudnak. Ilyen hosszú lappangási idő ideális a terjedéshez, a lehatárolhatatlansághoz. Őszintén, ha nem történik valami csoda, én nem látok kilábalást ebből a sorscsapásból. A pánikhoz minden okunk meglenne, csak hát tök felesleges. Egyetlen egy dolgot tehetsz, megutálsz engem. Csak sajnos ez nem segít.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________