2020-01-17 nap bejegyzései

(3071) Tesztoszteron szint – fordítás

Tibor bá’ online

Csak a neve férfi: A legújabb tanulmány szerint az amerikai férfiakban a tesztoszteron szint drámai módon csökken. Mi lehet az oka?

Szerző: Peter Andrews Londonban élő ír újságíró, genetikus, diplomáját az Univesity of Glasgow-ban szerezte.

Szennyezés, ülő életmód, szójabab, de még a társadalom feminalizálását (elnőiesedését) is felhozták a tesztoszteron krízis okaként. Az amerikai népesség jövője függ tőle szó szerint.

Köztudott, hogy a tesztoszteron a férfi hormon, ami a fiúból férfit csinál. Pubertás korban beindítja a másodlagos nemi jelleg kifejlődését: megerősödik az izom és a csont, mélyül a hangszín, beindul a testszőrzet növekedése.

Egy új tanulmány szerint kiderült, hogy a tesztoszteron kb. 1999 óta krízisben van Amerikában. Több mint 4000 férfinél mérték meg a szérum tesztoszteron szintjét 15 és 39 életév között. Az eredmény félreérthetetlen. Az elmúlt két évtizedben a csökkenés több mint 25 százalékos volt.

Nem meglepő tehát, hogy a spermaszámlálásnál zuhanást tapasztaltak az elmúlt évek folyamán. Mivel a herék termelik mint a tesztoszteront, mint pedig a spermiumokat, valószínű, hogy a laptopok kerültek túl közel a herékhez.

A hím aktivisták felvetnek néhány valószínűséget: az élelmiszerekben, és az ivóvízben található hormonok, a mindenütt jelenlévő pornográfia, szójabab töltőanyag. De ezek egyenkénti vizsgálata nem hozott eredményt. A mozgásszegény, ülő életstílus egészen biztos szolgáltat okot, de mindent nem magyaráz meg. Az elhízás lehet egy ok, de a vizsgálatba vontak között különváltan nézték a normál BTI-vel rendelkezőket. Nem oldotta meg a rejtélyt.

Érdekes hipotézis  a társadalmi feminizáció, amit akkor is nehéz lenne vizsgálni, ha politikailag nem lenne inkorrekt. Vajon, ha a korábban hím domináns munkaerő piacra beáramlott nők megváltoztatták a férfiak hormonháztartását? Hosszú távon ez teljesen elképzelhető. A munkahelyeken, de még a családi életben is a férfi agresszivitás, a férfiak közötti versengés, a „férfias viselkedés” visszaszorítás nagyon is kihathat a hormontermelésre. Valamit –  valamiért.

Miért pont Amerika? Nyugat Európa semmiben se különbözik hiper-feminizált társadalmával. Csakhogy ott ilyen felmérés még nem volt, pedig igen nagy szükség lenne rá. Mint ahogy arra a szükség lenne, hogy Amerikában felmérjék a férfiak szérumában lévő ösztrogén (női hormon) mennyiségét is. És az amerikai nők szérumában található tesztoszteron mennyiségét.

Semmi kétség nem fér ahhoz, hogy ez egy szomorú hír, mert nem csak a termékenység csökkenésről lehet szó, de a tesztoszteron csökkenés kihathat az élettartamra is, növelheti a halál kockázatát. Azt is lehetne állítani, hogy a csökkenő tesztoszteron szint tökéletes metafora az amerikai férfiasság egzisztenciális krízisére.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________