(602) Az EU némán figyeli Magyarország távolodását az európai értékrendtől

Tibor bá’ online

 

m.i.A kormány ellenőrzése alatt álló magyar média többnyire „elfelejti” ismertetni Európa vélekedését a magyar fejleményekről. Íme egy cikk, ami néhány napja a Der Spiegel onlineon jelent meg Walter Mayr tollából, amit Molnár Ibolya magyarított nagy hozzáértéssel. – Munkáját ezúton is köszönjük.

A felülről lefelé zajló államcsíny:Azoknak a dolgoknak, amelyeket Orbán miniszterelnök úr és barátai a Fidesz pártban leírnak, nem mindig van értelmük. Abban azonban nincs hiba, hogy sietnek. A munkaügyi politikát meghatározó törvénycsomagok, utasítások és irányelvek, amelyeknek Orbán 15 hónap alatt fektette le az alapjait, úgy hangzanak, mint egy felülről lefelé irányuló államcsíny jegyzőkönyvei.

Orbán Magyarország erkölcsi megújulásával és gazdasági rehabilitációjával kapcsolatos koncepciójának van néhány elve:

– Azoknak, akik munka nélkül vannak, munkát kell adni,

– Azok, akik most is dolgoznak, a jövőben többet kell, hogy dolgozzanak, de úgy, hogy nem kapnak érte több fizetést,

– Az ország stabilitása érdekében azoknak, akik jelenleg politikai hatalomban vannak, meg kell engedni, hogy olyan hosszú ideig maradjanak hivatalban, amilyen hosszú ideig csak lehetséges, és

– Végül azokat, akik már voltak hatalomban és azt nem a nép (a zemberek) boldogulására használták, most meg kell büntetni.

Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon, az utóbbi évtizedek három szocialista miniszterelnöke, most mindannyian a bírósággal való fenyegetéssel néznek szembe. A közfelháborodás minimális, részben azért, mert nagyon sok szavazó úgy gondolja, hogy ezek a politikusok hazudtak és loptak, a baloldal támogatásával. Gyurcsány 2006-ban elhangzott „öszödi” beszéde, amelyet később a sajtó napvilágra hozott és amelyben a volt miniszterelnök beismerte, hogy nem mondtak igazat választóiknak a kiélezett gazdasági helyzettel kapcsolatosan, továbbá a kétes ingatlanügyletek és az a tény, hogy nemzeti csőd csak az IMF és az EU segítségével volt elkerülhető, súlyos örökségként terheli a korábbi szocialista kormányzó pártot.

Az ügyészek jelenleg azt vizsgálják, hogyan tudnák megvádolni a korábbi miniszterelnököt, Gyurcsány Ferencet a kialakult államadósságért való felelősség politikai bűncselekményével, amely a jelenlegi szabályok szerint egyelőre még nem nevezhető „törvényes bűncselekmény”-nek. Orbán és pártja fáradhatatlanul harcol ezzel és más frontokon is. Céljuk, hogy igazolják azon küldetésüket, hogy radikálisan átalakítsaák az államot, mégpedig a „fülkeforradalomra” való hivatkozással: 2010. áprilisában a Fidesz Párt és szövetségese, a KDNP a parlamenti helyek több mint 2/3-át szerezte meg.

Azóta sok minden történt az Orbán vezette „Gulyás-szigeten”. A Fideszhez hű emberek a hatalomban hosszú távra szóló pozíciókba kerültek, beleértve a köztársasági elnökséget, a főügyészi hivatalt és a Számvevőszéket is, valamint a kulturális szervezetek felső pozícióit. Az Alkotmánybíróság és a Költségvetési Tanács erejét megnyirbálták, a Kulturális Minisztériumot megszüntették, az állami médiában, a filmiparban és az egyetemeken pedig folyik a konszolidáció.

Mindez olyan emberek számára teremt pozíciókat, mint amilyen Papp Dániel is, aki médiaszakértőként és a radikális jobboldali Jobbik Párt társalapítójaként sokáig csak a beavatottak számára volt ismert. De áprilisban a 32 éves, sápadt fiatalembert az új MTVA média alapítvány hírekért felelős főszerkesztői székébe katapultálták. Az MTVA egy olyan ernyőszervezet, amely lefedi a korábban független állami rádió- és televízió állomásokat, valamint magát az MTI hírügynökséget is.

A magyar közmédia szerkesztői tisztogatása: Papp ül a székében az irodájában, ahol üres dobozok veszik körül az állami televízió hálózat padlóján és több mint 400 új szerkesztő munkáját felügyeli. Valójában, azoknak a szerkesztőknek a negyedét már elküldte és még több leépítés van kilátásban. Az új főszerkesztőnek megtévesztően szelíd az arckifejezése. Amikor megkérdezték tőle, miért a legjobb újságírókat, de különösen a legkritikusabbakat engedte szélnek, Papp és sajtószóvivője egymással összhangban ezt válaszolták: „A legjobbak még mindig itt vannak.” De nem fogalmazta meg az Orbán adminisztráció világosan azon elvárásait, hogy a jövőben hogyan kell kinéznie egy riportnak? „Ez olyasmi, amit kategorikusan vissza kell, hogy utasítsunk.” – mondja a sajtószóvivő. „Ez egy közösségi közvetítő szervezet. Itt mindenki a legjobb tudása és hite szerint dolgozik.”

Év végére az állami média szervezetekből még további közel 1.000 alkalmazottat fognak elbocsájtani, hivatalos indoklás szerint gazdasági okok miatt. Ezek az emberek munkanélküliek lesznek egy olyan piacon, amelyet a hirdetési bevételek esése és a médiatörvény, amely az EU áldásával lépett hatályba, mivel csak minimális változtatások történtek, már megrázott. A médiatörvény különböző módozatokat kínál, amelyek segítségével a nem kívánatos nézeteket el lehet hallgattatni.

A magyar demokrácia keretének lefaragása: Orbánt Magyarország 6 hónapos Európa Tanácsbeli elnöklése idején – mely június végén lejárt – már kritizálták e médiatörvény részletei miatt. De mindössze eddig terjedt a kritika. Más szavakkal, hagyták, hogy folyamatosan faragjon le a magyar demokrácia keretéből. Azt is kijelentette, hogy ő képes lenne annak garantálására, hogy Magyarország, amely 1848-ban nem engedte meg, hogy Bécs diktáljon neki és 1956-ban pedig azt, hogy Moszkva, még a Brüsszelből érkező utasításokat sem fogadná el.

Az összes, Orbánra befolyással bíró barátja a fontosabb európai pártokból – az Európai Bizottság elnökétől, José Manuel Barrosotól kezdve egészen az Európa Tanács elnökéig, Herman van Rompuy-ig, valamint a francia elnöktől, Nicolas Sárközytől kezdve a német kancellárig, Angela Merkelig – jól érti a dolgokat, ha Orbánról van szó. Dicsérik a magyar miniszterelnököt, ahelyett, hogy korholnák. „Ami a németek hozzáállását illeti, semmilyen olyan erőfeszítést nem vettem észre, amely arra kényszerítene minket, hogy intervencióként értékeljük.” – mondta Orbán májusban Berlinben, miközben Merkel mellett állt.

„Nem a Bizottság feladata, hogy naponta kommentálja a tagállamaiban zajló politikai fejleményeket.” – mondja Szűcs Tamás, egy magyar állampolgár, az Európai Bizottság budapesti képviselője. Annyi legalább engedélyezve van az Ön számára, hogy az Orbán kormány által javasolt törvénytervezeteket kommentálja, ha azok szembe mennek az EU alapértékeivel vagy a meglévő egyezményekkel? „Igen – mondja Szűcs, pillanatnyi hezitálás után -, meg van engedve, hogy kommentáljam, amint a Bizottság a kérdéses témában már állást foglalt.”

De jelenleg az Európai Bizottságnak nincs Magyarországgal kapcsolatos hivatalos állásfoglalása. Ennek eredményeképpen, Szűcs nem mond semmit, miközben az amerikai diplomaták „kibeszélnek”. Június második felében magyarországi látogatása során Hillary Clinton, az USA Államtitkára figyelmeztette Orbánt a 2/3-os többségével való visszaélésre. A helyettes segédállamtitkár, Thomas O. Melia, aki 2 évtizeddel ezelőtt még az Orbán-féle Fidesz Párt aktív támogatója volt, július második felében egy amerikai kongresszusi meghallgatáson hangot adott véleményének. Néhány nappal később Budapesten az USA nagykövete egy nyílt levelet írt, amelyben kifejezi véleményét arról a rendszerről, amely „állandóan egy pártnak kedvez csak.”

Múlt hétfőn, az olyan prominens másképp gondolkodók, mint amilyen Konrád György és Dalos György író, nyílt levelet írtak az Európai Bizottság elnökhelyettesének, Viviane Redingnek, amelyben tiltakoztak az Orbán adminisztráció azon döntése ellen, hogy a több mint 300, létező vallási közösségből csak 14-et ismer el. Amikor Szűcsöt, az EU budapesti hangját megkérdezték, tud-e bármit is az EU nyílt levélre küldött válaszáról, ő a következőket mondta: „Elképzelésem sincs arról, hogy a levél megérkezett-e. Tudom, hülyén hangzik, de jelenleg Brüsszelben az illetékesek szabadságon vannak.”

A kormányzati alapokat is megnyirbálják: Iványi Gábor, metodista lelkész és a tiltakozó levél társ-aláírója, egyértelműen nincs vakáción. Azt magyarázza, az új törvény mit jelent számára és más vallási vezetők számára. Édesapja egyszer már harcba szállt a Kádár-féle kommunistákkal a Metodista Egyház létezéséért és Iványi, egy erőteljes férfi, bozótos fehér szakállal, most a felekezetet irányítja. De Iványi egyben a Budapest józsefvárosi kerületében élő szegények legszegényebbjeinek a védőangyala is. Az omladozó homlokzatok és a lepusztult házak ezen szomszédságában, ahol az ablakok előtt bárok működnek és ahol az alkoholisták ellepik a járdákat és a parkokat, sőt, éjszaka is a szabadban alszanak és a szemétben turkálnak, ami jelenleg tiltva van. Az új szabályokkal harcolva, Iványi egy hajléktalanszállást, egy kórházat és egy olyan épületet üzemeltet, amelyet ő „fűtött utcának” nevez. Egészen mostanáig a Metodisták, egy regisztrált felekezet, jogosultak voltak állami támogatásra ezen létesítmények üzemeltetéséhez. De ez megszűnik, ha az új törvények életbe lépnek, mondja Iványi.

Irodája falán a brit II. Erzsébet királynő dedikált portréja függ, az 1993. évi országlátogatásának emlékeként, amikor a Királynő a metodista templomot is meglátogatta. A pásztor nehezen hiszi el, hogy Magyarország új vezetői jelenleg még azt is szabályozhatják, hogy ő nem alkalmas egy vallási közösség vezetésére. Ironikusan, ahogy Iványi mondja a beszélgetés végén, egyszer már közreműködött Orbán miniszterelnök esküvőjén és első gyermeküket is ő keresztelte meg – Budapesten, a Madzsar József utca egyik földszinti házában. „Viktor teljesen megváltozott, egy csaknem anarchista fiatalemberből egy konzervatív, jobboldali nacionalista lett.” – mondja Iványi.

Az egyetemi hallgató korában készült fotókon Orbán úgy néz ki, mint olyan valaki, aki kis termete ellenére rendelkezik azzal a potenciállal, hogy lángra lobbantsa a világot. Kéri László professzor még emlékszik arra, mit mondott Orbánnak egy 1983. évi vita során: „Te és a te barátaid, ti éppolyan agresszívek vagytok, mint a Szovjet Köztársaságban Lenin fiai, mint Kun Béla (magyar kommunista politikai vezető és bolsevik forradalmár). Isten mentsen meg tőle, hogy Te valaha is miniszterelnök legyél.”

A professzor ünnepélyes kívánsága nem valósult meg. Orbán jelenleg másodszor is miniszterelnök, míg a politológus Kéri 2010. szeptemberében elvesztette a professzori állását. A szabadgondolkodó, aki csaknem 30 évvel ezelőtt a lázadásra hajlamos Fidesz aktivistákat a védőszárnya alá vette, leszolgálta idejét és legalább hivatalosan, de a kora miatt lecserélték őt.

Kéri élesen kritizálja korábbi tanítványát. „Ami aggodalomra ad okot, az az, ahogy a párt és az állam összefonódása most végbe megy Magyarországon. Orbán Putyin elnök magyar változata, de van egy régebbi párhuzam is: Gömbös Gyula miniszterelnök, akit az 1930-as években Mussolini erősen befolyásolt.” Amikor Orbán a munkába való visszatérés „workfare” modelljének szociális előnyeit dicséri, nem tesz mást, mint „az 1930-as évek nyelvét idézi szó szerint.”

Ami itt most élesben formálódik, az egy operett diktatúra? Merre tart az ország a Fidesz kormány irányítása alatt? „Nem hiszem, hogy Magyarország rálépett volna a diktatúrához vezető útra, habár talán épp ez az, amit Orbán szeretne.” – mondja a professzor. „Ugyanakkor a magyar ember hajlamos a lazításra és az európai kultúrához való legnagyobb hozzájárulásunk az operett volt. Ami jelenleg itt most formálódik, az egy operett diktatúra.”

Nagyon sok entellektüel és gúnyolódó mondja azt, hogy Orbán azon terve, hogy intellektuális és morális átalakulást vigyen végbe, semmivel sem fog jobban sikerülni, mint az elmúlt néhány évszázadban végbement egyéb forradalmak és hogy minden nagyobb mértékű elmozdulást a magyar nép rugalmas természete elterel majd.

A kontrolok és az ellensúlyok kiirtása folyik: Heller Ágnes írónak és filozófusnak megvannak a saját meglátásai Magyarország jelenlegi helyzetével kapcsolatosan: „Kádár alatt az országban kommunizmus volt kommunisták nélkül, 1989-től kezdve demokrácia demokraták nélkül és az utolsó évben konzervativizmus konzervatívok nélkül. Ez a magyar emberek természetrajzának a visszatükröződése, örökösen kiválasztott és félreértett, ül a hatalmában és képtelen a döntésre, mivel legnagyobb aggodalma az, hogy az őt körülvevő ellenségek közepette képes legyen a túlélésre.”

A 82 éves Heller Ágnes, akinek mobil telefonja egy Mickey Mouse-os tokban a nyaka körüli láncról lóg le, Lukács György filozófus egyik kedvelt tanítványa volt. A II. világháború végét édesanyjával Budapesten élte meg. 1977-ben emigrált az USA-ba, majd visszatért Budapestre, amelyet az antiszemita, gyűlölködő publikációk legújabban Judapestként gúnyolnak és élettapasztalatával gazdagítja a magyar vitákat.

„Nem kell minden bokor mögött fasizmust szagolni.” – mondja Heller. A legrosszabb dolog az, hogy a kontrolok  és az egyensúlyok megszűntek ebben az országban és megkezdődött az „igen” emberek uralkodása.” Hozzáteszi, valójában a disszidenseket ebben az országban most bűnözőkként kezelik.

A magyar hatóságok nyomoznak Heller és néhány filozófus barátja után, akiket úgy ismernek mint a „Heller-banda”, a kutatási támogatások állítólagos elsikkasztása ügyében. Heller azonban, magasan a Gutenberg tér felett lévő lakásában ülve, csak kineveti a vádat.

Ami Hellert leginkább zavarja – aki a náci párt magyar verzióját (nyilas párt) és a kommunisták (Rákosi rendszer) horrorisztikus rezsimjét is túlélte, az a nyugtalanító érzés, hogy a jelenleg a Magyarországot vezető klikk mindenféle „felelősség” nélkül cselekszik – és annak a veszélynek az érzékelése nélkül, hogy elszabadulhat az erőszak. „Orbán extrém módon bízik önmagában.” – mondja Heller – „Ez pedig a diktátorok tipikus jellemvonása.”

A Der Spiegel online cikkében olvashatók nem feltétlen tükrözik Tibor bá’ álláspontját.

93 gondolat erről: „(602) Az EU némán figyeli Magyarország távolodását az európai értékrendtől

 1. A malis vituperari laus est. = A gonoszok gyalázkodása dicséretnek számít.

 2. Remélem nem támadás érte az oldalt.
  Úgy tűnik elég sok hsz. eltünt.

 3. En orulok az ilyen cikkeknek.
  Ez bizonyitja, hogy Orban jo uton halad.

  A Der Spiegel meg nem kulonb, mint a Nepszava vagy Nepszabadsag.

 4. Szokásos libsi rettegés. Izlandról nem lesz poszt Tibor bá? Érdekes, hogy az ott történtekről nagy a kuss, pedig ott aztán tényleg vége a demokráciának, legalábbis ballib értelmezés szerint. A spekulánsokkal kollaboráló politikusok sitten, adósságfizetés megtagadva. (Legalábbis ésszerű korlátok közé szorítva.)

 5. Én nem tudom.Mért természetes az egyeseknek ,hogy azt kell csinálni amit Amerika mond.Amit a sátánista vénaasszony,meg a nagykövet.Itt mindenki dirigálhat ennek az országnak?Az természetes.Csak a saját vezetője nem tehet amit akar?Le diktátorozzák a Zorbánt.Rendben.Dehogy mért diktátor,és miről szól a fáma, az érem másik oldaláról valahogy furcsa módon elfelejtkeznek.(Nem vagyok Zorbán hívő,de valahogy úgy vagyok vele,hogy én bánthatom mint a nép,de ha külföldről teszik ezt akkor fel vagyok háborodva,mindenki seperjen maga körül,mert van mit)…
  Szerintem ez a Gyurcsányozás meg csak színjáték..

 6. 9 Nem kéne itt amerikát szidni, mert megiont elmennek a hozzászólások! 😀

 7. Elnézést.Elfelejtettem hogy csak Zorbánt lehet szidni.. 😀

 8. Megmondom őszintén, nekem ez a rész pl. kifejezetten szimpatikus (nem mintha Orbán az lenne):

  „- Azoknak, akik munka nélkül vannak, munkát kell adni,

  – Azok, akik most is dolgoznak, a jövőben többet kell, hogy dolgozzanak, de úgy, hogy nem kapnak érte több fizetést,”

  Ettől viszont borsódzik a hátam:

  „- Az ország stabilitása érdekében azoknak, akik jelenleg politikai hatalomban vannak, meg kell engedni, hogy olyan hosszú ideig maradjanak hivatalban, amilyen hosszú ideig csak lehetséges,”

  Ezt meg jó lenne, ha a mostani (illetve szintén régi, 1998-2002) vezetőkre is alkalmaznák:

  „- Végül azokat, akik már voltak hatalomban és azt nem a nép (a zemberek) boldogulására használták, most meg kell büntetni.”

 9. -Tiborbá:)A korábbi hozzászólásom elszállt,ezért az időm rövidsége miatt,a cikk egy kijelentésére reagálnék,ami a következő volt:

  -„„Ugyanakkor a magyar ember hajlamos a lazításra és az európai kultúrához való legnagyobb hozzájárulásunk az operett volt.”

  Politikailag semleges hozzáállásal,csak azt tudom hozzáfűzni,hogy én is „nagy lapátra” tettem volna a professzor urat a fenti kijelentése miatt.
  Sőt csodálkozom azon,hogy hogy lehet,hogy egy ilyen ember katedrát,s professzori címet kapott,s már csak az érdekelne,hogy ezeket ki adományozta neki(persze az sem nagyon).

 10. Ajjaj….

  Lehet nosztalgiázni a nyálacsorgó konzumidiótizmus után ami bedőtötte a világgazdaságot, és bevezette a kamatrabszolgaságot mint „európai értékrend” … (Izlése válogatja … De hát ha Orbán távolodik tőle, akkor az csak jó lehet.)

 11. Már nem tudom, kivetette fel, hogy az összeomlást egy diktatúra jobban tudja kezelni, mint a demokrácia, tehát oV tán jó lesz.
  Szerintem demokráca sose volt, sose lesz, nem ez a kérdés. A kérdés az, hogy azzal a tipikus orbáni hozzáállással lehet-e legjobban kezelni majd az összeomlást (meg máris), aminek az irányítási alapelve, hogy „hányat fialt a koca”.
  OV kiiktatja a hibás döntéseit kritizáló visszajelzéseket és visszajelzőket, ez nem a túlélés záloga egy nagyon kemény helyzetben a rendszerelmélet nagykönyvében megírtak szerint. Persze, diktátor OK, de okosabb diktátor kéne…

 12. 15:
  Én magam is annak voltam a szószólója, hogy ekkora szarban egy diktátorra van szükség, nem parlamentáris demokrácia megjátszására. Sajnos, rá kell döbbenem, hogy minden diktátor azonos: tudja az abszolút tutit és meg van a hatalma ahhoz, hogy azt végre is hajtsa. Ahogy Gedeon is rámutatott,nincs visszajelzés, nincs tanács elfogadás, okosabb diktátor kellene. A miénk úgy fogja végezni, mint Széchenyi. beleőrül, ha elveszti a hatalmát.

 13. Kivételesen egyet kell értenem #6 Dorka megfogalmazásával:
  „O. Vktrba mindenki azt láthat bele amit akar.én az én félelmem, te a te félelmed, harmadik fő az ő félelmét..”
  Másrészről meg kicsit szánalmas a dolog. Mit is tudtok (tudunk) Orbánról?
  Vagy bárkiről… de most komolyan!

  #17:
  Széchenyi nem abba őrült bele, hogy elvesztette a hatalmát.
  Széchenyit a saját lelkiismeretfurdalása és felelősségtudata roppantotta össze, a bukás után. Azon felül, és nem utolsó sorban pedig az a zaklatás, aminek az udvar részéről ki lett téve, miután egy házkutatás során fény derült titkos levelezésére, és álnéven megírt műveire.
  A legnagyobb magyar haláláról ennyit talán érdemes tudni.

 14. „Orbán Viktor közgazdászokat hallgat meg az euróválságról” parnapos hir.

  Tipikus diktatori viselkedes?

  Bar annak is lenne ertelme, hogy Bekesi fele „kozgazdaszokat” hallgasson meg.
  Azt valoban nem teszi, pedig csak pont az ellenkezojet kellene csinalnia.

 15. 19: a formálisan tartott konzultációkat hagyjuk, már többször kikérdezte az egész népet, röhejes színjáték. Ha jól gondolom, egyik konzultáción se követelte a nép az egykulcsos adót.

  18: mit tudunk róla? Amit tesz. Elég jelét adta a (mesebeli) kocafialtatós diktátorösztönének.

  Széchenyi a bukás ELŐTT vonult Döblingbe, helyesen látta a „szabadságharc” tragikus elhibázottságát. Tibor bá személyében nem a legjobb példát hozta a kalandor diktátorra, arra jobb példa a debrecenben trónfosztó Kossuth.

 16. Az jó, hogy erős kézben az ország, nevezhetjük diktátornak vagy királynak, mindegy, de hogy ennek a kéznek gazdája van az már nem tetszik.
  És micsoda gazdája van! Azt a rézfán fütyülő rézangyalát!Az már nem tetszik. 🙁

 17. No ! Ne szégyelljétek már !

  Valljátok be, hogy a Miferinket akarjátok vissza…

  Osztaná az IMF kölcsönöket a nyuggereknek, akik hálából megszavaznák minden döntését, építené a világ legdrágább autópályáit, metróit, megszüntné azokat a magyar kézben levő vállalatokat amelyek még talpon vannak, és 100%-ra emelné a külföldi vállalatok által, az országban megtermelt profit arányát. Jó európaiként támogatná a szlovák nyelvtörvényt, sőt szorgalmazná, hogy Magyarországon is vezessék be.

 18. #20:
  „Széchenyi a bukás ELŐTT vonult Döblingbe..”

  Teljesen mindegy.
  Az erőszakba torkollt forradalom volt számára bukás, és élete végéig magát hibáztatta ezért.

  „Tibor bá személyében nem a legjobb példát hozta a kalandor diktátorra”
  Valóban, a legrosszabb példa volt. (Elnézést az offolásért.)

 19. 23 Pedig hibáztathatta volna magát azokért a tényleges károkért is, amit ennek a szerencsétlen országnak okozott. Nem hiszem, hogy van még egy ember a történelmünkben, aki ennyit rombolt volna. Amit a folyóinkkal és közvetve a medencével tettek, megbocsáthatatlan. A többi ehhez képest apróság…

 20. Ferinek is az a gazdája valszínűleg 🙂

 21. #24
  Géza, jó a humorod 🙂
  csak ma nem vagyok vevő rá.

 22. 24-27: Érdemes differenciáltan nézni, nüanszokat észrevenni. Persze, hogy Széchenyi és Kossuth is a modernizáció hívei voltak és a fenntarthatatlanság felé vitték az országot. Ha nem ők teszik, megteszi más… Ahogy más országokban is megtették. De Kssuth még politikailag is radikális volt, forradalmár, felforgató és felelőtlen kalandor. Mások faszával verte a csalánt. Széchenyi ettől POLITIKAILAG sokkal „konzervatívabb” volt, miközben gazdaságképére ma visszanézve az ártéri gazdálkodás szempontjából kiemelten semmiképpen nem illik a konzervatjv kifejezés. Ő gazdaságilag volt forradalmár, meg az ember és természet viszonyában…
  De nem olyan tudatos gazemberként, mint Kossuth, hanem inkább hülye volt azt hinni, hogy jót akar hazájának.

 23. Más világ volt akkor, hittek a technika fejlődésében, Széchenyi csak nem vett minden tényezőt figyelembe mikor a folyószabályozást preferálta, nem volt gazember.

 24. 29: kb. így látom, bár azért érdekel, hogy lehetett Széchenyi István nem vakoló, miközben apja, Ferenc köztudottan az volt, miközben az Akadémiákat mindenhol vakolók alapították és Széchenyi Anglomániájának csodált tárgya, Anglia a vakolás fellegvára volt…

 25. Lehetett vakoló megbánta de nem volt visszaút stb nem tudom…

 26. 27 – A humorom nem eladó 😀
  29 – Lehetett volna másként ugyanilyen technikai fejlődés mellett. Voltak más javaslatok is. Csak ezt választották. Ebben viszont felelősek.
  30 – Az eredményről írtam, a szándékról nem.

 27. Tényleg létezik még ember ebben az országban, aki nem fogta föl miről szól a pártrendszer és a rá épített politika? Nem hiszem el, hogy 2011-ben még ott tartanak emberek, hogy szoclib., meg náci, meg szélsőséges stb. stb. stb. Nincsenek oldalak. Egy hajóban evez az összes. Nem tudta ezt észrevenni már mindenki 20 év alatt? Tényleg senki sem látja például az első viktor kormány és az azt követő kormányok között a folytonosságot? Vagy esetleg a gordon és az új vitya kormány között lévő folytonosságot? Senkinek nem tűnt fel, hogy a gordonka által elkezdett megszorítosdit egy az egyben továbbviszi a viktor, miközben ellenzékként végig bírálta? Nézzen már körül egy kicsit maga körül az, aki még mindig valamelyik oldal pártját fogja! Ebben az országban senki sincs vezető pozícióban, aki valóban a magyar ember érdekét képviselné. Ha bárki is a mi érdekeinket képviselné, akkor az nem állna neki az államadósságot csökkenteni a saját népe elszegényítésével, hanem kijelentené, hogy az ország nem fizet több adósságszolgálatot és pont. Ehelyett mit látunk? Elcseszik a nyugdíjakat. Egy az egyben beöntötték az emberek nyugdíját egy feneketlen kútba, amit csak államadósságnak neveznek.
  Az ország mindig is azért volt/van/ – neadjisten – lesz rossz helyzetben, mert a benne élő emberek nem elég erkölcsösek, vagy nem elég okosak. Amíg ez meg nem változik reménykedhettek ti akármilyen pártban. Nagyon nagy luxus manapság a hiszékenység (alias hülyeség), aminek nagy árát fogjuk fizetni, ha ez így megy tovább. Az erkölcstelen alja vezetők pont az emberi hülyeséget használják ki. Mit ne mondjak elég jól csinálják… Talán, ha nem adnánk alájuk a lovat nem tartanánk itt. Jó lenne, ha végre mindenki megértené ezt. Persze nem kötelező, de akkor nem kell csodálkozni, ha a kaki teljesen ellep minket.

 28. 34:
  Örülök az ilyen alapos és óvatols embernek, mint te vagy. Ezt a kommentet már olvastam egyszer délután. Valóban kár lett vona érte, ha elvész. 🙂
  De, valamit nem vettél észre. Itt a vita az Orbánnal megfertőzöttek és az objektívek között folyik. Senki se MSzP párti és senki se akarja vissza az SzDSz-MSzP koalíciót. Kritizáljuk az uralkodó csoportosulást, amit nem akarnánk lecserélni (mi a fenének) de szeretnénk, ha egy picikét jobban csinálnák, ami nem nagy kunszt, mert rosszabbul aligha lehetne. Ki vagyunk ábrándulva a politikából nélküled is. De veled együtt könnyebb. 🙂
  De valamit nem vettél észre. Ha akadna egy olyan miniszterelnök, aki csak a felét tenné meg annak, amit a nép (értelmesebb része) szeretne, könnyen követné JFK-t. Na erről jut eszembe. Tegnap az esti TV hírekben a következőket hallottam (és nem szerkesztették ki!!!) Magyarország szállitani akart akkumulátorokat Gaddafinak, amibe az amerikai diplomácia bele is egyezett……..” na ezen gondolkozz el egy kicsit kioktatásunk helyett.

 29. Érdekes, hogy amit mondok, azt nagyon sokan kioktatásnak érzik. Lehet benne valami, mert igyekszem nyomatékosítani a mondandómat, de ettől függetlenül akinek nem inge, ne vegye magára.
  A picikét jobban csinálással nem értek egyet. Sajnos ez kevés. Mégha tévednék is és viktor tényleg rendes ember lenne, még akkor sem tehetne semmit az országért, mert mint ahogy te is mondtad Kennedy sorsára jutna. Megjegyzem, hogy Kennedy legalább jól döntött, még akkor is ha az életével fizetett érte. Ez inkább követendő példa, mint mondjuk bármelyik Bush-é, vagy Clintoné, vagy akár Obamáé.
  ” Ha akadna egy olyan miniszterelnök, aki csak a felét tenné meg annak, amit a nép (értelmesebb része) szeretne, könnyen követné JFK-t.” – Ez pedig elég gyenge kifogás… Aki nem hajlandó a nehéz, de helyes utat választani, az inkább maradjon otthon. Senki sem mondta, hogy kötelező miniszterelnöknek lenni és parancsra sanyargatni az ország lakosságát – miközben ugye jól meg is él belőle. Mentségeket lehet keresni, de ennek semmi értelme, mert a tény még ettől tény marad.
  Az meg, hogy ki és mit akart szállítani pont nem érdekel. Ezzel nem tudok mit kezdeni. Vagy igaz a hír vagy nem, de akárhogy is messze lényegtelen kérdés ahhoz képest, amit én feszegetek.

 30. 35 „Itt a vita az Orbánnal megfertőzöttek és az objektívek között folyik.”

  Az en velemenyem szerint pedig az orbanfobiasok es az objektivek kozott.

  „de szeretnénk, ha egy picikét jobban csinálnák”
  Nem ugy tunik, ha ilyen posztok szuletnek.

 31. 34. Párt-huss

  Kicsit egyszerű szőnyeg alá söprés mindent egy kalap alá venni.
  Ha a globális elit egységes lenne, akkor nem lenne szükség ezekre a politikai színjátékokra, már régen a Mátrixban ücsörögnénk.
  Az hogy az MSZP-SZDSZ csapat csontig benyalt az IMF-nek, a bankoknak és a multiknak, és hogy a Fidesz elzavarta az IMF-et, bevezette a multiadót meg a bankadót, az azt jelenti, hogy ők máshonnan kapják a kottát.

  Az egész jelenlegi válság egy hatalmas szkanderezés a fejünk felett. A régi elitnek kifelé áll a rúdja, és az új még nem fedte fel egészen a kártyáit.

  Orbán a változás mellett tette le a garast…

 32. 36:
  Hohóóóóó! Nem a szállítás a lényeg, hanem a félkövéren szedett rész: még akkumulátor szállításhoz is engedélyt kellett kérni ez az érdekes.
  37:
  Le is út, fel is út! Senki nem tart pisztolyt a homlokodhoz, hogy itt rontsd a levegőt.

 33. Mindenesetre a minőségi pálinka adója csak 5%-kal, a kommersz szeszeké 50%-kal nő (ha jól értettem a híreket). Viktor nem a proliknak akar kedvezni. 🙂
  Ja, és ez nem megszorítás, hanem népegészségügy.

 34. Attila én nem hiszek abban, hogy mi innen lentről látjuk a fenti elit tevékenységét. Egyáltalán nem biztos, hogy a színjáték nem szándékos. Ez csak tippelés. Vagy az, vagy nem az. Mint ahogyan azt sem tudhatod, hogy az orbán bábfigura-e vagy sem. Én úgy érzem, hogy az. E mellett több dolog is szól. Példának okáért itt van mindjárt az izraeli látogatások sora, vagy az egyéb pusziszkodások Tel Avivval. Aztán a NATO terrorista akcióinak támogatása. És ez még csak a külpolitika. Vajon az egykulcsos adórendszer bevezetése mégis kinek az érdekét szolgálta? Az enyémet mondjuk biztosan nem… Az általam már említett államadósság kérdése sem mellékes. Minek kell bekapcsolni a pénzszivattyút? Talán viktor nem látja, hogy amennyiben kiszívja a pénzt a rendszerből, úgy az összeomlásra van ítélve? Eddig is megvoltunk az államadóssággal, miért most kellett meghúzni a nadrágszíjat? (Állítólag a XX. század elejétől kezdve végig deficitesek a kormányok.) Miért nem lehet végre visszavenni a bankrendszert és kiűzni innen a rabló kereskedelmi bankokat? Ne mondja nekem azt, hogy nem látja, hogy a pénzkibocsátást és hitelezést a magyar is meg tudná csinálni.
  Szőnyeg alá pedig semmit sem söprök. Egy kalap alá azért veszem a dolgokat, mert oda tartoznak. Ha az emberek zöme nem lenne gyenge jellem és nem akarna messzebb nyújtózkodni, mint ameddig a takarója ér, akkor például nem is lennének eladósodva (amit egyébént az első viktor kormány alapozott meg).
  Az egész rendszer rossz és mindenki részese a rendszernek. Sajnos a bűnrészesség ténye is megállapítható, maximum a mérték különböző.

 35. Tiborbá, én már régóta nem csodálkozom ilyeneken… Maximum annyi az érdekesség a hírben, hogy ez így napvilágot láthatott.

 36. Attila +Anonimka – A miniszterelnök úr üzeni, hogy reméli szeretitek a focit. És reméli néztétek a moldáv- magyar meccset. Aki nem nézte, az nem rendes magyarember.

 37. 42!
  Hát igen.Mostanság elég nagy a dilemma a körül hogy Orbán a párttal a néppel egy az utunk,jelszavunk munka és béke,vagy pedig Tel Aviv..Eléggé össze tudja zavarni az embert ebben a nagy keveredés kavarodásban,de ha mérlegelek,akkor semmi olyat nem csinált valóban,ami például nekem is jó lett volna..
  A kérdéseid pedig jogosak valóban.És akkor felvetődik a kérdés,hogy mégsem azt csinál amit akar?Akkor pedig már nem is diktátor..Hiszen végül is nincs a kezében semmi.

 38. Csak úgy mellesleg eszembe jutott, hogy vicces lenne, ha pl az Magyarországra utazgató, magyar kormánnyal „puszizkodó” likudos vagy bármilyen politikust otthon azzal vádolnák, hogy „hazajár Mo-ra irányításért,.és csontig nyal az Orbánnak:))

  Ennek semmi jelentősége. Mármint a puskodós látogatásoknak:)) inkább vitzes.Oda vissza:))

 39. Dorka, nincsen jelentősége a dolognak, vagy te nem érted mi a jelenősége? Nem ugyanaz a két dolog. (Na nem mintha én mindent látnék ám tisztán – sőt – , de nem hiszek a véletlenekben.)

 40. 42 Párt-huss

  A színjátéknak nem lenne értelme ha az elit egységes.
  Az igaz, hogy pontosan nem láthatjuk hogy mi folyik felettünk, de azért vannak jelek, amikből lehet következtetni arra, hogy nagy a kupleráj.

  DSK bebörtönzése és kiengedése, Murdock bukása, Soros „nyugdíjba vonulása” az USA összecsuklása, és más ezer jel arra utal, hogy nagy a harc.

  Orbán nyilván bábfigura, a kérdés csak az hogy kié. Nem valószínű, hogy a mostani elité. Viszont frontálisan ő sem tud ütközni a mostani elittel, mert azért még sokat tudnak ártani. A multikon keresztül hatékonyan tudják zsarolni az országot, ezért nem lehet őket addig kirugdosni, ameddig a hazai termelés nem áll talpra.

  Teljesen igazad van, hogy a magyar Nemzeti Banknak vissza kell szereznie a pénzkibocsátási jogot.
  De ehhez kik kell rugdosni azokat a jól bebebtonozott elvtársakat, akiket még Bokros tett oda, amikor lemondott a pénzkibocsátásról és „függetlenítette” az MNB-t.
  Ezért mondják, hogy Orbán hatalommániás, mert sajnos szép szóval, törvényesen ezeket nem lehet elküldeni, pedig nyilvánvaló, hogy idegen érdekeket szolgálnak.

  A Tel Avivi látogatások tényleg gyanúsak, bár szerintem inkább a fasisztázó-nácizó kórus alól próbálja kihúzni a szőnyeget, különben Haider sorsára jutna…

  Ha jól tudom, az első Viktor kormány alatt csökkent az adósság…
  Az utána jövő kormánynak nem volt kötelessége megsokszorozni az adósságot, pláne, hogy választásnyerő mézesmadzagra költötte…

 41. csupán gondolatkísérlet volt. megpróbáltam összeszedni na délelőtti hsz-eim tartalmát fejben, és mégegyszer ideróni, de már csak ilyenek jönnek..

 42. De akkor sem látom jelentőségét, meg értelmét sem. Nem őszinte a ” filoszemitizmusa” látszik rajta. Ha 65-ször megy Tel Avivba, attól még nem hiszem el barátságot.Semmit se hiszek tkp.. semmit a világon ami kijön a kis száján. Max azt a mi a focival kapcsolatos.

 43. 51!
  Hát nem is őszinte barátságról van szó.. 🙂

 44. 46 Dorka

  „magyar kormánnyal “puszizkodó” likudos vagy bármilyen politikust otthon azzal vádolnák, hogy “hazajár Mo-ra irányításért,.és csontig nyal az Orbánnak:))”

  Jajj… Csak nem kijelentette Orbán, hogy fel akarja vásároni Izraelt?

  Vagy kiderültek a trükkös magyar területvásárlási ügyletek a Negev sivatagban ?

 45. 51:
  A politikusnak nem is az a dolga, hogy igazat mondjanak, mert akkor nem választják meg őket. Minél többet hazudik egy politkus, annál nagyobb arányban nyer. 🙂 Hitler egy alkalommal azt mondta, hogy a „vezetők” szerencséje, hogy a nép hülye. Pedig Hitler messze volt a lángésztől. Azt meg Göbbels mondta, hogy ha kicsit hazudsz azt nem hiszik el. Ha oltári nagyot hazudsz, azt mindenki elhiszi…. na jó, nem mindenki, csak a 2/3.

 46. 54. Tiborbá

  „na jó, nem mindenki, csak a 2/3.”

  Arra lennék kiváncsi, hogy az a lángész 1/3 kire szavazott…

  Döntő többségük nem a Miferink pártjára? Nem ciki?

 47. 55:
  A választáson résztvevők egy harmada az MSZP-re, LMP-reés a Jobbikra. 😀
  Én pedig arra, akire te, csak más megfontolásból, de speciál ez nem publikus.

 48. 51: Dorka, mit gondolsz OV zs rokonságáról? A Vitézy családdal rokon, kedvenc Dávid unokaöccse, akit az egyetemről tett meg a BKV fölé főigazgatónak, Lauder Javnés.
  A Lévai név (nejéé) gyakran lett Léviből, Lőwből magyarosítva.
  OV negrid arcvonásaihoz hasonlók két népcsoporttal kerültek környékünkre, a sokat emlegetett cigányokkal és a kevesebbet emlegetett szefárdzs-kkal. Elsőszülöttjét Ráhelnek „keresztelteti” egy vadcionista állelkésszel, Iványival, aki amúgy a cigányszeparatizmus egyik fő hergelője is. Biztos, hogy OV csak tetteti a likud-testvériséget???

 49. Viktor látványosan próbál kapcsolatokat építeni. Ezt bizonyítja a tudatlansága, hogy pont a chabaddal épített ki jó kis látványkapcsolatot. Mert a chabad vevő Viktorra, ugyanezen látványindokok miatt.De ez hosszú most és nekem sajnos hányingeres migrénem van kialakulóban, úgyhogy nem bírom kifejteni.
  Arcvonásos dolog amit említesz, óriási mellélövés. neves kersztelős iványis vonal is.

 50. 57. Arma Gedeon.
  Rosszul tudod! Titkos magánembereim Orbán magánfodrászától eredeti hajhagymákat, vagyis genetikai anyagot szereztek. Ennek alapján magámlaboratóriumon elkészítette a delikvens géntérképét, melyből 87,3%-ban kimutatható egy indiai vándor-rassz kötélszerű megvastagodása a DNS csavarokban, a maradék pedig – óriási meglepetésre, mely most kerül először nyilvánosságra – Korzikai Baszk népesség jegyeivel fonódik a főkötélre. Valószinűleg ez ad fogódzót annak a Napóleoni aura darabnak, szankszrít szakszóval „odds”-nak, melyet e Lény születésekor a virtuális univerzumból befogott, s magyarázatot ad a Kreatúra jelenbeli tetteire, melyek igazolnak pszichiátriai leletek másolatai is, melyet embereim szintén megszereztek és jelenleg is vizsgálat tárgyát kézik magán-bolondokházamban. 🙂

 51. 49.

  „A színjátéknak nem lenne értelme ha az elit egységes.
  Az igaz, hogy pontosan nem láthatjuk hogy mi folyik felettünk, de azért vannak jelek, amikből lehet következtetni arra, hogy nagy a kupleráj.”
  A színjátékot te a mostani helyzetedből nem tudod megérteni és valószínűleg soha nem is fogod, persze azért kisérletet tehetsz rá. De inkább vegyük a tényeket: viktor még véletlenül sem tesz semmi olyat, ami a háttérhatalmi elit érdekei ellen irányulna. Egy dolgot tesz csupán, ami erre enged következtetni: beszél. Számomra ugyanakkor a tettek beszédesebbek. A tettek viszont nem azt mondják, hogy ő a mi érdekeinket képviselné. Semmi igazán hasznosat nem tett az országért sem most, sem pedig az előző ciklusban. Cserébe viszont folytatja az általad szoclib-nek nevezett kormányok „munkáját” (a kérdés persze az, hogy kinek dolgozik). Ne haragudj, de aki ilyen felelős pozícióban kijelenti, hogy 10 év alatt 1 millió új munkahelyet teremt, az nálam elvágta magát egy életre. Ez gyakorlatilag lehetetlen. Ezt nyílván ő is nagyon jól tudja, vagyis hazudik. Szerinted mit ér az ország egy olyan vezetővel, aki 10 millió ember képébe hazudik? Na erről beszéltem az első kommentemben.
  Továbbra is azt mondom, hogy lehet hinni fűnek-fának, de ha nem elég körültekintő az ember, akkor bizony könnyen pofára eshet.

 52. 57:
  Erősen kétlem, hogy Dorka ezzel kapcsolatos gondolatait meg fogja osztani veled. Inkább lesz neki egy hányingeres migrénje világoskék kiütésekkel. — Orbánnál ugyanez beütés. 🙂

 53. 63: ismered a „költői kérdés” fogalmát, vagy másképp „retorikai kérdését”? Ahol látszatra intézzük a kérdést a címzetthez és egyáltalán látszatra kérdés a kérdés… 🙂

 54. 65: tudtam. E témában, a belülről zárt kapujú gettó kérdéséről nemsokára leközlök egy apróságot a kitalált újkoron. nem valami történelmi véletlennek köszönhető a Kertészek gazdanép-gyűlölete és a kiszsidók bőröndön ülése. Ezt pontosan így tervezték el egyesek egy szakértő szerint. (sőt több szerint is)

 55. Amúgy a német alkotmánybíróság döntött, bölcsen. Nem vállalták az EU szétrobbantását, de továbbcentralizálásának is útjába álltak. Utóbbinak kockázat nélkül, mert nem „alkotmánynak” kinevezett papírdarabokon múlik, hogy az Európai Egyesült Államok nem hozható létre. Objektív okból, a globális erőforráskimerülési válság (olajcsúcs és társai) miatt állt le az integrációs trend és ment át dezintegrációsba. Az alkotmánybíróknak csak annyi dolga van, hogy okosan abba az irányba forduljanak a nyeregben, amerre a ló eleje van…

 56. 67: Ezt persze borítékolni lehetett volna, de maga az esély létezése is mutatja, hogy a dolgok borotvaélen táncolnak. USA mintára sose lesz EEÁ, mert kulturálisan hatalmas külünbségek vannak (függetlenül az erőforrásoktól). Pontosan ezért nem lett volna szabad létrehozni az Eurót. De minden a pillanatnyi profit, a rövidtávú érdekek. Ezért van annyi török is Németországban.

 57. 68: még kitartott volna az erőforrásbőség, ezek a kulturális különbségekkel nem törődve, mindenen átgázolva megcsinálták volna az EEÁ-t. Saját helyi elitjeink szolgálták volna ki ezt némi pénzért, mint eddig is, lásd cukoripar leépítése stb.

 58. Tibor bá’ Arma G’. jól elvagytok 😉

  Addig örüljetek, míg meg nem tapasztaljátok a hányingeres migrént. Nem játékdolog ám, már aphranaxnál tartok, és az is csak akkor hat ha az elején elkapom. Ti meg jöttök itt a Viktor világoskék kiütéseivel.

 59. 71: Dorka! Próbáld meg a meztelen alvást ( világoskék flanel pizsama mentesen) és a mezitlábon járást. 🙂

 60. 62!
  Orbán azt mondta ,nem arra kell figyelni amit mond ,hanem amit csinál.. 🙂

 61. Mellesleg,Arma Gedeon csak hogy eloszlassam a félreértéseteket.
  Semmi titok nincs, hisz nem titok hogy a fidesz és a likud testvérpárt.. vagy mi.. jellemző. Ettől nekem még nem lesz szimpatikusabb se a fidesz se a likud, akit szintén nagy arányban választottak meg, jobb híján, mert elhitték hogy tényleg erős és képes erősen és jól és igazságosan kormányozni. Hát egy frászt, dumálni meg ígérgetni tudott, meg most az időt húzni,és lebegtetni. Meg állandóan a terrorveszélyre hivatkozva húzgálni a nadrágszíjat.Persze terrorveszély csak addig van, amíg állandó feszültség van, (most lásd Törökországgal) Az ország 80 %-a egyetért azzal hogy Bibi Netanjahu menjen a likuddal együtt az A-P-jába.(unladylike). A folyamatosan fentartott feszültség miatt már a harmadik generáció nő úgy fel, hogy teljesen természetes számára hogy folyamatos hadi készültségi állapotban van.
  Persze ha nem lenne, nem lenne mire hivatkozni folyamatosan.
  A tüntetésssorozat még tart, de semmi megyegyezés, nem is tudom mi lesz, felállt egy bizottság, ígéretek vannak,de most megont kapóra jött a Török balhé..
  Szóval Hogy Orbán a Likudot, és az ahhoz közeli Chabadot választotta pont, az számomra semmi pozitívumot nem jelent, de annak se lenne jelentősége, ha az általam preferált Kadimát választotta volna. Orbánt pont annyira érdekli a hazai zsidóság, mint a magyar NÉP. = nagyon nagyon picit. vagy még annyit se . A hatalom íze viszont nagyon is. És ezért bármire képes, és bárminek az ellenkezőjére is.

 62. 76: hát ez az! igazi zsidó…
  Szerintem Törökországot máig a Dönme irányítja, nagy ügyesen ők az iszlamisták vezetői is és szerepet játszanak Izraellel.
  A bolsevik zsidók is irtották a bolsevik zsidókat. Izraeli terroristák sok zsidót öltek meg különféle akciókban. Putsin is a KGB embere és a KGB egy zsidó csapat. Az egész világot ezek a Kiválasztottak irányítják, mint látjuk, borzasztó rosszul. De legalább direkt.

 63. 76:
  Bravó Dorka!
  Na látod, ha rádöbbensz, hogy az igazságot keressük, előítélet nélkül, akkor neked se kell csak azért is védeni a „mundért”. Gedeon csak azóta lát minden sarokban zsidót, amióta megtudta, hogy neki is van egy felmenője. 😀

 64. Itt a lényeg a tévedéseden Gedeon.

  „hát ez az! igazi zsidó…”

  Hát még véletlenül sem. nagyon nagyon sok „igazi zsidót” tudnék felsorolni. De Orbánra és a hasonlókra ne mondd. Mondd hogy igazi FASZ. És ne keverd a két fogalmat. orbánnak semmi köze a zsidósághoz, hacsak nem annyi, hogy megpróbálja a zsidó dolgot (is) a saját malmára hajtani. Attól függetlenül hogy amúgy köze sincs hozzá.

 65. 80::-)
  Az Arma Gedeon is zsidó név:) Armageddon. Egy nagy király amúgy elhibázott hadi cselekedetének baljós helyszíne.Szóval Arma, gyanús vagy. 😀

 66. 82: tudom, bammeg. A Gedeon még önmagában is zsidó név, Armageddontól függetlenül…
  Van a neten online hébertanfolyam? Keresem a gyökereimet… 🙂

 67. 85:
  Tyűha! Ha ez tényleg az Orbán mama…… Abszolút szemita arcberendezés.

 68. A paprika ott szárad a háttérben, az a lényeg, jó környéken laktak, tudnak biztos pacalt főzni 😀

 69. 87: Akkor ez nem inkább a paprikás Weiss-né az USA-ban? 🙂

 70. 89: Igen „sötét”-ek ezen a képen. Nincs világosabb? 🙂

 71. Az Orbán mama szép volt, Viktorék nem annyira, Orbán gyerekek nagyon aranyosak, mind az öt. Ennek a „génkoktélozásnak” nem sok értelmét látom, nem ezzel van a baj, sem a családdal, fel és lemenőkkel, csakis a Viktorral, meg az ő nem teljesen egészséges konokságával. Papa régen le-lezavart neki egy atyai pofont, most már nem rakja helyre senki. Nem rakhatja. Akármit csinál.
  Szép hétvégét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük