2019-09-28 nap bejegyzései

(2965) A II. világháború

Tibor bá’ online

 

Mostanában van a II. világháború különböző eseményeinek 75. évfordulója. Például a Normadiai partraszállás és a nyugati front megnyitása. Feltűnő volt az a kicsinyesség, amit a nyugati hatalmak mutattak. Az ünnepségre nem hívták meg Putyint, és az orosz részvételt teljes mértékben ignorálták, miközben az oroszok helytállása messze felülmúlta a szövetségesekét. Erre az oroszok nem tudtak mit tenni, mint külön ünnepeltek. Most Pétervárott nyitottak egy kiállítást, amin belül bemutatták a II. világháború pillanatait azoknak, akik annak idején nem éltek, és nem láthatták a különböző híradókat. Ezekből most átvettem 6 képet, mert érdekesek.

Semmi kétség, hogy ez a kép a Sztálingrádi csata szünetében készült. Aki nem tudja mi volt ott, olvasson hozzá.

A következő kép a keleti front tipikus csatajelenetét mutatja be: a gyalogosokkal megsegített tanktámadást.

Tehát a tankok ütközése. Az oroszok több tízezer T34-et veszítettek. A német tankok sokkal jobban voltak, de lényegesen kevesebbel rendelkeztek.

A téli hadviselés szörnyűségeit mutatja be a kép. Az orosz emberanyag kimeríthetetlennek tűnt. Több volt az ember, mint a puska. Aki meghalt, annak kivették a kezéből a puskát, és az harcolt vele tovább, akinek addig nem jutott.

Ha a felnőtt férfiak elfogytak (Sztálingrád), akkor tinédzserekkel töltötték fel a hiányt.

Ez már Berlin a győzelem napja. 

Az orosz vesztesség 25 millió körül van. Ha nincs orosz front, a szövetségeseket a Wehrmacht lesöpörte volna a térképről. Nem szeretem az oroszokat, pláne az orosz katonákat, de a tényeket megmásítani, letagadni nem az én asztalom.

Na még egy kép, egy szét lőtt lakószoba. EZ akár Budapesten is lehetne.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________