2019-09-03 nap bejegyzései

(2943) A Sámson opció

Tibor bá’ online

 

Aki nem vett részt hittan oktatásban, annak elárulom, hogy Sámson és Delila nem Tom Jones egy hajdan volt pop slágere, hanem bibliai alakok, a hozzájuk tartozó mesével. Sámson egy csodás erővel rendelkező figura volt. Szeretőjét, a filiszteus kurvát Delilának hívták, akit a filiszteusok vezére megvett 1100 ezüstért (kurva sok pénz, ha meggondoljuk, hogy Júdás 30 ezüstöt kapott Jézus elárulásáért), hogy tudja meg, mi adja Sámson erejét. Ezt azonban Sámson nem árulta el. De a végén győzött a pina (ahogy általában), hogy bizonyítsa szerelmét, Sámson elárulta a titkot, erejének forrása a hosszú hajában van. Így, amikor Sámson elaludt Delila levágta a haját, és jelezte megbízójának, hogy Sámson elfogható. El is fogták, és elvitték egy templomba, ahol a filiszteusok megünnepelték elfogását, és soron következő kivégzését. Ekkor Sámson kérte Jehovát, hogy még egyszer adja vissza neki az erejét egy rövid időre. Ezt megkapta, és akkor a templom tartóoszlopait kitépte a helyükből. A templom összedőlt, ezernél több filiszteust maga alá temetve, de Sámson is életét vesztette.

Sámson és Delila történetéből a zsidók azt szűrik le, ha nekik meg kell halni, akkor visznek magukkal ezreket az ellenségből is. Hogy ez a doktrína érvényes, azzal először a világ akkor ismerkedett meg, amikor Golda Meirt a BBC meginterjúvolta miniszterelnökségének ideje alatt (1969-1974). Golda Meir egyértelművé tette, hogy ha Izraelnek menni kell, viszi magával az egész világot. Ezt hívják Sámson opciónak. Becslések szerint jelenleg Izraelnek 400 hidrogénbombája van. Ez már elég a fenyegetés betartásához. Ez angolul így hangzott: if we are going down, we will take down the rest of the planet with us. Akit érdekel, utána nézhet.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________