2019-07-19 nap bejegyzései

(2900) Ültessünk fát, védjük meg az emberiséget

Tibor bá’ online

 

Magyarországon beindult az „ültessünk 10 millió fát” lelkes mozgalom, amit felkarolt a média. Szép dolog a faültetés, és hasznos is. De most ennél többről van szó. Faültetés lenne a csodafegyver a felmelegedés ellen.

Nem kell matematikai zseninek lenni ahhoz, hogy valaki kitalálja, ez csak egy szép álom. Az emberiség 1750 óta lovagolja meg a hőenergiát, ami azt jelenti, hogy mindent eléget, amit csak tud. Erdőkkel kezdte, majd kőszénnel folytatta, végül rádöbbent, hogy a földben nyersolaj és földgáz lapul elképesztő mennyiségben, ami 100 millió évek alatt gyűlt össze. Az égés mellékterméke a széndioxid volt, aminek klímamelegítő hatásáról közel 150 éve tud az emberiség. Most ezt az elképesztő mennyiségű CO2-ot, faültetéssel akarja visszafordítani. Amennyire szép az ötlet, annyira reménytelen. Ennek bizonyítására irányuló, az ETH Zürich kutatóinak munkájára az egész világ felfigyelt. Ezek szerint 730 milliárd tonna CO2 köthető le, amennyiben az emberiség elültet 1 biliárd, azaz ezer billió, vagyis egymillió millió(1012) fát. Ez azt jelenti, hogy minden földön élő emberre kb. 15 fa ültetése jutna, ha találnának hozzá nem lebetonozott (városok), és mezőgazdasági kultiválásba nem befogott területet. Ez elég lenne az Ember által, 200 év alatt a légkörbe juttatott CO2 kétharmadának a lekötésére. Ilyen egyszerűen megúszni ezt a kérdést szinte álomba való.

És az is, egyszerű álom, mert megfeledkeztek az igen fontos rendszer visszacsatolásról. Nézzünk néhány egyszerű tényt a CO2-vel kapcsolatban. Jelen pillanatban az emberiség évente 40 Gt CO2 juttat az atmoszférába, és ez az érték évről évre növekszik. Ez összességében 1850-óta 2330 Co2, amiből 31 % erdőkből, 67 % fossziliákból és 2 % egyéb forrásból származik. Ennek az eredménye az atmoszféra eredeti CO2 tartalmának az 50 százalékos megnövekedése. Azonban mindössze 1090 Gt CO2 atmoszférikus növekedés következett be, mert a kibocsátás kábé felét elnyelték az óceánok és az erdők.

Ebből az következik, ha mi az ezer milliárd fa ültetésével kivonunk az atmoszférából 730 Gt CO2-t, az atmoszférában lévő szén nem fog 730 Gt-val csökkenni, csak ennek 60 százalékával, állítja a szakirodalom. Tehát a 730 Gt csak egy harmada lenne a 2330 Gt-nak. Ráadásul 50-100 évre lenne szükség ahhoz, hogy az elültetett fák felvegyenek 730 Gt CO2-t. Átlagosan évi 7 Gt-át, miközben jelenleg évente 40 Gt CO2-t bocsátunk az atmoszférába.

A faültetési ötletet tovább fúrja a következő tény: Az ültetés jelentős részére rendelkezésre álló terület Alaszkában, Kanadában, Finnországban, és Szibériában van. Ezeket a területeket jelenleg hó fedi, ami a beeső fénysugár hatalmas részét visszaveri. Ha ezek a területek erdőkké válnak, a sokkal sötétebb erdők visszaverés helyett elnyeli a fényt, vagyis segít melegíteni a Földet. Nyilvánvalóan, ez nem lehet a cél.

Would a large-scale tree restoration effort stop climate change?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________